ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Вто Фев 19, 2019 5:48 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
Непрочетено мнениеПубликувано на: Чет Апр 25, 2013 6:44 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Фев 12, 2013 3:07 pm
Мнения: 101
Изображение Изображение Изображение
СС 266а
Езотеричен урок
Мюнхен, 29 октомври 1906 г


Законите на съответствието между микрокосмоса и макрокосмоса. Медитация, концентрация и техният смисъл.

Изображение

Това е знак на окултния шрифт, човешкият знак; този знак не е нищо произволно, нищо измислено, а е прочетен от самия космос:
Изображение

Всичко в космоса е съответствие между макрокосмоса и микрокосмоса.
Изображение

Ако върхът на пентаграма е обърнат нагоре, това е знак на бялата магия; той изразява развитието на слънчевите сили в себе си. Ако върхът е насочен надолу, тогава е знак на черната магия, изразяващ най-лоши земни сили. Черният магьосник концентрира волята си върху определен човек, когото иска да повлияе и с това събужда определени мисловни образи в него.
1. Аз казвам, е точката на първата концентрация, азовото съзнание.
2. Говорното съзнание, органът за това е ларинксът.
3. Изправеният стоеж на човека. Делата на човека. Ръцете са работните инструменти на човека; това е във връзка със създаването на личната карма.
4. Границите на кожата. С това човекът е особено тяло, не е повече член на цялото.
Човекът трябва да предизвика преобразяване на проникналото във вътрешността му и промененото излъчване отвътре към външния свят. Само при ухото първоначалното още се запазва и ларинксът го отдава. Да създаде човек хармония със себе си и с космоса и да произведе в себе си теченията на космоса, е смисълът на медитацията и концентрацията.


Последна промяна Зазоряване на Чет Апр 25, 2013 10:22 pm, променена общо 5 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Чет Апр 25, 2013 6:57 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Фев 12, 2013 3:07 pm
Мнения: 101
Езотеричен урок
Мюнхен, 6 ноември 1906 г.


А = минало
У = настояще
М = бъдеще

Окултното обучение довежда човека до свободата. Чрез него той става господар на различни същества, които непрекъснато проникват телата му, навлизат и ги напускат. Той става техен другар.
Имената им са: за физическото тяло – фантоми; за етерното – призраци; за астралното – демони; за аза – духове.

За да се научи да ги владее, човекът трябва да изгради здрав скелет на етерното си тяло, както физическото му тяло има своята костна система. Този скелет за етерното тяло е пентаграмът.

Изображение

За да се постигне това, е необходимо да се изградят следните четири принципа:

1. Учи се в мълчание и ще постигнеш власт.
2. Откажи се от властта и ще постигнеш волята.
3. Откажи се от волята и ще постигнеш чувстването.
4. Откажи се от чувстването и ще получиш познание.


Това са четири степени, по които човекът се изкачва. Всяко потискане дава известна власт. Ако човек се опознае духовете и съществата, които постоянно владеят човека и не го оставят свободен, той няма повече да бъде техен роб.
Първото, което ученикът трябва да научи и да упражнява, е да обърне вниманието си към самия себе си.
* Добавка от ръката на Мари Щайнер: сърце.


Последна промяна Зазоряване на Чет Апр 25, 2013 9:09 pm, променена общо 6 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Чет Апр 25, 2013 7:03 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Фев 12, 2013 3:07 pm
Мнения: 101
Езотеричен урок
Берлин, 14. ноември 1906 г.

В тези разглеждания следва да бъдат обяснени по-отблизо упражненията, които имат да правят хора, занимаващи се с окултно обучение. За този, който не прави още тези упражнения, дадените обяснения ще му бъдат подготовка за времето, когато също ще ги изпълнява. Великите учители на мъдростта и на хармонията на усещанията ни ръководят в нашата вътрешна борба за познание.
Много познато упражнение е човек най-напред да се концентрира в точката между веждите навътре в главата в корена на носа, след това във вътрешността на ларинкса, после в точката, разтеглена като линията от раменете през ръцете до дланите и накрая върху цялата повърхност на тялото. В тайното учение за тези линии и повърхности се говори също като за точки. Сега нека се научим да разбираме това упражнение по-добре.
За това трябва мислено да се върнем назад във времето и да се пренесем в лемурийската епоха. Тогава Земята е била съвсем друга. Което днес са твърди скали, някога е течало като вода. Въздух в днешния смисъл е нямало; цялата Земя е била обгърната в горещи пари. Много метали, които днес са твърди, там са били във форма на пара или са били течни като вода. Парообразната атмосфера е била проникната от етерни течения, както днес е проникната от въздушни течения. Човекът вече е живял на такава земя. Но той е бил един вид риба-птица, движеща се плувайки или носейки се в атмосферата. Тогава настъпва важно събитие в човешкото развитие чрез това, че човекът си изгражда кожа и така се отделя от околния свят като самостоятелно същество. Дотогава той не е бил отделен от околната среда и мировите течения са го прониквали; но по-късно се отделя чрез кожата си. Това отделяне е предизвикано от едно съвсем определено етерно течение. След известно време настъпва друго значително събитие. Човекът се изправя и с това дава определена насока на стремежа и поведението си. Преди това тялото на човека е било разположено водоравно, както при днешните животни. Едва сега човекът оформя предните си крайници, ръцете и дланите така, както са и днес, тоест пригодени за работа. Едва сега човекът започва за първи път да работи самостоятелно и да развива индивидуална карма. Няма животно, което да може да го прави. Само същество с изправен стоеж твори собствена карма. Това е предизвикано от второто специално етерно течение.
Трето етерно течение довежда до трето важно преобразувание. Едва когато се стига до изправеното положение, могат да се образуват бели дробове, каквито има само човекът, и във връзка с това ларинксът се изгражда от фини етерни субстанции. Сега постепенно може да се развие и човешкият говор.
Чрез четвъртото етерно течение се изгражда органът между веждите до корена носа и с това човекът за първи път достига до самосъзнание: преди това той е притежавал само себечувстване.
Ако човек винаги насочва вниманието си твърдо и енергично върху една от четирите точки, следователно в корена на носа, върху ларинкса, върху ръцете и дланите, или върху цялата повърхност на тялото и свързва тези упражнения със съвсем определени думи, предавани само от уста на уста, от учител на ученик, тогава той влиза във връзка с определено етерно течение, което е предизвикало преобразяването на човешкото тяло. Окултното обучение се състои преди всичко в това да осъзнаем процесите, протичащи несъзнателно в тялото ни. Ние трябва да влезем в съзнателни отношения със силите на Космоса.

Ако кръстосаме ръцете си така, че да положим дясната си длан върху лявата и се концентрираме върху така поставените ръце във връзка с точно определена дума, ще забележим – при условие че упражнението се прави достатъчно често с най-голяма енергия и издръжливост, – че двете длани се стремят да се отделят една от друга и ръцете сами се разгъват. Това е позата на средновековните светци. Също и това упражнение има определено значение. През човешкото тяло постоянно циркулират етерни течения от Космоса. Едно такова течение навлиза през главата, протича към лявото стъпало, продължава към лявата длан, после към дясната и след това протича към лявото стъпало и оттам обратно към главата. Нека да си представим човека застанал в описаното положение с разтворени встрани ръце. Така етерното течение има формата на пентаграм.

Изображение


Лошо би било за човека, ако течението не навлизаше през главата, а през стъпалата. Всички лоши въздействия навлизат в човешкото тяло през стъпалата. Това се използва от черните магьосници. Но това течение не циркулира в човека само когато той се намира в тази особена поза, а винаги, също и когато ръцете му са скръстени или единият крак е свит. Има пет различни етерни вибриращи течения, които минават през човешкото тяло. Едното от тях навлиза и протича също и в твърдата субстанция, и се нарича «земно», защото може да прониква в твърдата земя.

Тези пет течения се наричат таттви. Земната таттва се нарича също притхиви таттва. Може също да се види, ако по особен начин при издишване дъхът се насочи върху гладко огледало. Тогава, ако по съответния начин са изпълнени всички условия, може да се види формата под която тече таттвата. На огледалото се показва правоъгълник, или всъщност само четирите ъгли от него.
Изображение


Таттвите могат да се вкусят, когато вниманието се насочи по определен начин към върха на езика. Притхиви татва е сладка на вкус. Таттвите могат и да се виждат. Притхиви таттва изглежда жълта. Второто етерно течение се казва апас таттва, наречено така, понеже циркулира не вече в земята, а във водата, в течния елемент. Тейджас таттва циркулира само във въздуха, но това не е каквото днес наричаме въздух. Ваю таттва е още по-фина. Най-финото течение е акаша таттва. Това е субстанцията, от която са изпредени нашите мисли. Формата на тази ттатва се състои от две спирали, които непрекъснато се проникват.
Тези пет течения постоянно циркулират в човека и го поставят във връзка с целия космос.
Човешката същност е изтъкана от духа. Ние сме родени от духа, слезли сме в материята и отново се връщаме обратно към духа. Теченията, които са действали в нас при слизането ни в материята, трябва да бъдат осъзнати от нас. Ние поемаме същия път, по който сме дошли, но го осъзнаваме.
Това, което запалваме в себе си с тези упражнения, човечеството ще развива едва през шестата коренна раса. В духовната наука една коренна раса се нарича един ден на Сътворението. Ние подготвяме шестия ден на Сътворението, намираме се в зората на шестия ден на Сътворението. Слизането от духа, животът в материята и завръщането към духа се изразява с три букви:
А У М


Последна промяна Зазоряване на Чет Апр 25, 2013 9:10 pm, променена общо 4 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Чет Апр 25, 2013 7:08 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Фев 12, 2013 3:07 pm
Мнения: 101
Езотеричен урок
Кьолн, 1 декември 1906 г.


Един от най-важните лайтмотиви в езотериката, както е даден на ученика от Учителите на мъдростта и съзвучието на усещанията гласи:

Учи се в мълчание и ще постигнеш власт.
Откажи се от властта и ще постигнеш волята.
Откажи се от волята и ще постигнеш чувстването.
Откажи се от чувстването и ще получиш познание.


Ученикът на езотеричната школа трябва винаги, при всяка дейност да си поставя пред душата тези окултни закони, тогава някой ден сам ще изживее истината на тези четири стиха. При това е добре да се вземе под внимание, че различните сили могат да бъдат постигнати само една след друга; следователно никога не може първо да се постигне познание и след това човек да се откаже от чувстването, после от волята и накрая от властта, а от отказването от властта се поражда волята и т. н.
Можем да дадем пример от живота на богат англичанин, Олифант, който е живял в средата на миналото столетие в Англия и е притежавал много голямо състояние. Той е бил движен от благородна любов към нуждаещите се бедни хора и подтикван от това чувство, заедно със съпругата си, движена от същите чувства, дарява цялото си богатство на бедните и двамата, останали само с най-необходимото, се изселват в Америка. Там със собствените си ръце си изработват скромно състояние и с него се оттеглят на планината Табор. Тук в тях се проявява забележително явление. С посредничеството на инспирациите, които жена му получава от духовния свят, Олифант започва да пише много интересни и забележителни книги относно Генезиса, които, разгледани от окултна гледна точка, представляват най-забележителното нещо, изобщо написано по онова време за библията. Но той е бил в състояние да има тези мисли само с помощта на жена си. След интензивни занимания с духовното познание първо умира жена му. Олифант може да продължи своето дело само кратко време след смъртта ѝ; след това способността да пише напълно изчезва, понеже инспирацията на починалата му съпруга повече не може да достигне физическото равнище. Това е пример за истината на втория стих от горната строфа.
В заобикалящия ни свят навсякъде по Земята постоянно сме пронизвани от пет етерни течения. Тези етерни течения се означават по следния начин в смисъла на розенкройцерската школа: земен етер, воден етер, огнен етер, въздушен етер и мисловен етер. Съответните индийски означения са: притхиви таттва, апас таттва, тейджас или агни таттва, ваю татва и акаша таттва. Както в заобикалящата ни природа тези етерни течения са винаги налице, така също и в човека по съвсем определен начин тези етерни потоци действат и то земният етер протича от главата към дясното стъпало, от там водният етер тече към лявата длан, от лявата длан огненият етер протича към дясната длан и от нея въздушният етер към лявото стъпало, а от него мисловният етер се завръща обратно към главата. Чрез това се поражда следващата фигура:
Изображение


Черната магия привлича с върха към себе си низшите лоши сили на Земята и чрез двата горни рога черният магьосник изпраща чрез злата си воля тези лоши влияния в околния свят, за да подчини по егоистичен начин силите на природата и на душата за своите зли цели.*

Изображение


* Лична забележка на водещия си записките, несподелена в езотеричния урок: «В Средновековието е наричан <знакът на дявола >. Божественият обратен (с върха нагоре) пентаграм във формата на кръстов знак се е прилагал като защита срещу дяволски влияния.»

По-нататък са дадени няколко особено важни качества и означения на етерните потоци. Тук се намират напречните сечения на петте различни потоци, тяхната принадлежност към вкус, цвят и т. н.
Чрез предателство някои от тези особености са били публикувани, но камбаните са чути само да звънят, но не и да бият. Напълно погрешно и заблуждаващо е показвано сечението на мисловния етер, акаша таттва. Казвало се е, че тази фигура е подобна на ухо. В действителност не е така, а тя представлява тъмносиня спирала, в която прониква друга, по-малко видима спирала. Понеже втората спирала не се вижда ясно, се е породило мнението, че сечението на акаша таттва образува фигурата на ухо. Но истинската форма е тази:

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Чет Апр 25, 2013 10:13 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Фев 12, 2013 3:07 pm
Мнения: 101
Езотеричен урок
Берлин, 29 ноември 1907 г.
Записки A

Под формата на пентаграм потича едно течение през етерното тяло. От точката на аза на челото по посока на двете стъпала, оттам към противоположните длани и от едната ръка към другата, през сърцето.* С навеждането на тялото и на крайниците, се навеждат също и теченията. С различните части на теченията са свързани различните планети, както са показани.. Планетите трябва да се схващат повече като принципи, които действат освен предимно към един отделен глобус, също и върху всички останали.

Принципи:
Сатурн – физическата основа
Слънцето – вечният растеж, вечният напредък
Луната – задържане, ретардиране, вкостеняване
Марс – смелост, внасяне на аресивността в сетивния живот, червената кръв
Меркурий – извеждането от сетивния живот
Юпитер – освобождаването на аза
Венера – сливане с любовта

Посочените цветове отговарят на тези планети, съответно на принципите: Сатурн – зелен, Слънце – оранжев, Луна – виолетов, Марс – червен, Меркурий – жълт, Юпитер – син, Венера – индиго.

* сравни урока от 1 ноември 1907 г., записки C.

Хексаграмът отговаря на теченията в астралното тяло, но той не бива да се схваща като линейна фигура, а двойният триъгълник е само разрез. (Докато теченията в етерното тяло образуват линиите на един пентаграм, хексаграмът представя астралното тяло по съвсем друг начин, не линеарно, а като повърхност.) Когато фигурата се завърти около вертикалната си ос, се проявява истинската фигура, макар водоравният разрез да не отговаря изцяло на кръг (овал). Водоравните линии следователно образуват повърхност; горните – на височината на ръцете, другите – на височината на колената.
Сочещият надолу триъгълник има общо с телата: астралното тяло (Луна), етерното тяло (Слънце), физическото тяло (Стурновия принцип). Другият триъгълник с високите части: сетивната душа (Марс), разсъдъчната душа (Меркурий) и съзнателната душа, която се намира в началото на развитието си. Съответни са и цветовете.
Хубаво е човек да медитира върху тези фигури и значението на детайлите, за да се осъзнае истинския си вътрешен живот и отношението си към космоса. Ще се развият особени чувства.
Записки B

Принципът на Сатурн (Орифиил, зелено, олово): физическата духовна основа.
Принципът на Слънцето (Михаил, оранжево, злато): вечният растеж, вечният напредък, индивидуалният живот.
Принципът на Луната (Гавраил, виолетово, сребро): задържане, ретардиране, вкостеняване, проявление в майа.
Принципът на Марс (Самаил, червено, желязо): смелост, агресивност, въвеждане в сетивния живот чрез червената кръв, съзнание.

Принципът на Меркурий (Рафаел, жълто, живак): извеждане от сетивния живот, божествена интелигентност. Светия дух.
Принципът на Юпитер (Захариил, синьо, калай): освобождаване на аза, власт, Отец.
Принципът на Венера (Анаил, индиго, мед): сливане с чистата любов, любов, Син, преход от бог към човека, посредник.

Хексаграмът отговаря на теченията в астралното тяло. Но той е само разрез. Когато фигурата се завърти около вертикалната си ос, се проявява истинската фигура, чийто водоравен разрез не отговаря напълно на един кръг. Горната повърхност си представяме на височината на ръцете, долната – на височината на колената.
Сочещият надолу триъгълник има връзка с физическото тяло, Сатурн. Луната – астралното тяло. Слънцето – етерното тяло. Стремящият се нагоре триъгълник с високите си части: сетивната душа – Марс; разсъдъчната душа – Меркурий; съзнателната душа – Юпитер.
Със задълбочено медитиране над тези фигури човекът постига познание за себе си и за връзката си с макрокосмоса. Пентаграмът представя теченията на етерното тяло и тяхната връзка с планетите.
Физическото тяло стои във връзка с всички сили в универсума. То е централната точка към която се стремят излъчванията на всички сили на Зодиака.
Етерното тяло стои във връзка първоначано с центъра на Земята.
Астралното тяло стои във връзка с центъра на Луната.
Азът не е само една точка, която чрез оформянето на челото етерното тяло се свързва
с горната част на корена на носа (с физическото тяло), но има още една точка от него. Свързващата линия към нея, посоката на тази линия сочи към центъра на Слънцето. Колкото човекът се развива, толкова повече се приближават тези две точки. Развиващият се човек трябва да се премести в тази втора точка, това означава навън, и трябва да се научи да гледа на тялото си като към нещо физическо извън него ((Tat tvam asi*); това освобождава човека от егоизма. Живото представяне на Мистерията на Голгота и фактът, че там е пролята излишната, егоистичната кръв на човечеството, е помощ за това.
Медитацията следва да бъде като жертвен дим, изкачващ се към боговете.

* Това си ти! Прочута формула на Ведите.
Етерно тяло

Изображение

Liebe zur Tat – любов към делото
Sinnenschaffend (Niederes Ich) – сетивно творчество (низш аз)
Formschaffend (erstarrend) – формиращо (вкостеняващо)
Seelenbefreiend auflösend – освобождаващо душата, (разтварящо)
Ich-befreiend (Höheres Ich) – освобождаващо аза (висш аз)


Астрално тяло


Изображение

Anfeuernd, mutartig – възпламеняващо, смело
Ewig fließend und entwickelnd Leben – вечно течащо и жизнено
Seelenbefreiend – освобождаващо душата
Form schaffend (erstarrend) – формиращо (замръзващо)
Ich-befreiend – освобождаващо душата
Sinnenschaffend – сетивно творящо


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни