ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Вто Фев 19, 2019 11:48 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Юни 11, 2013 6:36 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Фев 12, 2013 3:07 pm
Мнения: 101
Смисълът в публикуването на цитати, извадени от различни лекции на Рудолф Щайнер и отнасящи се до определена тема, се състои в следното:
Най-напред не всички лекции са преведени на български език. Лекциите държани в различни градове и пред различни по интереси слушатели, макар и в много отношения да повтарят обясненията на основните истини на духовната наука, не са едни и същи. Виждането в духовния свят се различава от това в сетивния. Видяното не може да се запомни, а да се разкаже за духовния свят, трябва при всеки нов опит отново да се осъществи връзката и духовният изследовател вижда наново имагинативни картини, които превежда в понятията, разбираеми за нашето съзнание. Тогава се запомнят описанията с понятия на имагинациите, не самите имагинации.
Лекциите не са предварително подготвени и написани на хартия, както в обикновения живот, а се раждат непосредствено и интересите на слушателите и техните въпроси влияят непосредствено на виждането на духовния изследовател.. Затова и във всяка лекция може да се намери по нещо ново, което осветлява отделната тема от друг ъгъл. В този смисъл считам за особено необходимо представянето на цитати от непреведени на български лекции, за да се изяснят самите теми.
Именно поглеждането от различни ъгли на дадено духовно събитие или духовни същества допълва общата картина и създадената от нас представа, също както различните моментни снимки, направени от различни страни на непознат предмет едва когато се разгледат всичките, дават вярната картина на предмета.
Относно имената Ариман и Луцифер, искам да обърна вниманието, че това не са лични имена на определено същество, както е името на отделния човек. Тези имена включват духовни същества от различните йерархии, което се вижда в цитатите, и са подобни на името човек. Ние казваме думата човек не само за отделния човек, но също и когато говорим за общата човешка същност, пронизваща и характеризираща хората от цялото човечество.
В плеядата ариманически и луциферически същества има различни рангове. Отделните същества притежават по-голяма или по-малка мощ. Непрекъснато се появяват и нови луциферически или ариманически същества, когато духовни същества се откъснат от предишните си задачи, от предишната обединяваща ги същност и поемат определени задачи, характерни за ариманическата същност, т.е. поемат в себе си и изцяло се проникват от ариманическата или луциферическата същност. Така и отделният човек също се прониква от определена същност, било частично, било изцяло, тази същност може да бъде луциферическа, ариманическа, христова. Така че имената Ариман и Луцифер са духовна същност, а не конкретно единично същество. Ние можем да наречем Ариман сбора от всичко, което е характерно за ариманическата същност, сбора от всички отделни духовни същества в космоса. Ариман е определено мирово същество, включващо в себе си духовни същества от различните йерархии, както нашият организъм включва различните органи и клетки. Ако с нашето човешко съзнание обхванем всички ариманически органи и клетки, можем да говорим за единното същество Ариман. Когато говорим за въплъщаването на Ариман в човешко същество, това означава, че цялото това човешко същество ще бъде стопроцентово проникнато от ариманическата същност и никаква част от него няма да бъде чисто човешка или христова, а антихристова. Това същество ще бъде роденият на Земята Ариман, или Антихриста, но то няма да изчерпи цялата мирова същност Ариман, която ще продължава да съществува в различните духовни същества.
Когато едно същество изцяло се проникне от определената същност, то се отъждествява и с името.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Юни 11, 2013 6:53 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Благодаря за новите осветлени страни на съществата под общото име Ариман!!!

Тук напоследък все се въртим около тия същества - тема за Антихриста имаше скоро...

Ама, Зазоряване, ти не си ли на море, или и там не спираш да работиш и то над тая тежка втвърдена материя като Ариман... няма ли там чайки, милващи тялото вълни и нашепващ нежни слова морски бриз! Чак се изненадвам, че човек би предпочел тоя Ариман пред тая красота наоколо..., аз лично не бих даже и си помислила за него!

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Юни 11, 2013 7:51 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Нед Дек 18, 2011 10:09 pm
Мнения: 814
Разбрахме какъв е смисълът от публикуването на поредните цитати от Зорка. Може ли също да ни разясни какъв е смисълът от разясняването им по такъв "експертен" начин? Това тук не антропософска детска градина. С други думи какъв е смисълът от всичко това?

Кои са тези читатели, които са пожелали цитатите и разясняването им?

Кога хората от АО ще надхвърлят цитатниченето и подмятането на цитати от едно място на друго? Аз знам, че те се опиват от това и си мислят, че цял свят следи със затаен дъх прелитането им от един цитат на друг, но все пак тая работа ми се струва несериозна?

*`s3` Стига с тоя Христос, който Зорка в никаква степен - дори и микроскопична не разбира!!!!

Пепи прочете ли цататите? Бас държа че не. Аз никога не чета подобни неща. Те действат умъртвяващо на творческите сили на душата. Пепи не се поддавай на това ариманическо изкушение, идващо от Зорка. `S`4` Една част от антропософите са сериозно подложени на ариманически изкушения, според Щайнер. Това е поне 50% от тях, казва той, но днес в 21. век всъщност са към 80%. Реално това е цифрата! Повече от ясно е, Пепи, че това са тези, които са замръзнали на ниво "цитати"? Ти Пепи как мислиш? Как може да открием колегите, които са ариманизирани според Щайнер? По какво да ги открием?

Не искам да кажа че трябва да ги изтребваме, така както те някога са изтребвали своите колеги от еретическите общности - на клади предимно, но също и с инквизиция и други методи? Не, ние сме толерантни. Особено асз. Пепи, предлагам да ги оставим живи да си цитират Щайнер до Второ Пришествие, което както личи ще прелее направо в Третото???

Кажи сега Пепи!

Ти си модераторът на форума, ти колиш, ти бесиш, ти си Алфата и Омегата


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Юни 11, 2013 7:54 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Нед Дек 18, 2011 10:09 pm
Мнения: 814
Цитат:
В този смисъл считам за особено необходимо представянето на цитати от непреведени на български лекции, за да се изяснят самите теми.


Зорка, кои са тези теми, за които говорите? Или по отношение на конкретния случай, коя е темата, заради която качвате въпросните цитати? Къде конкретно се натъкнахте на тази тема?

Защото ми се струва, че горните ваши разсъждения са чисто абстрактни, и макар и с възможност да бъдат вярни, нямат връзка с никакъв конкретен случай.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Юни 11, 2013 8:24 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 2:27 pm
Мнения: 1141
kozirog написа:
...
Кажи сега Пепи!
Ти си модераторът на форума, ти колиш, ти бесиш, ти си Алфата и Омегата


Може пък да не искам да казвам...

Брей, работата сериозна
Била съм нещо, дето не съм знаела, че съм, че и коля и беся ….бррр…
Виждам, че си преизпълнен с любов към мен, нямаше нужда толкова показно да изразяваш чувствата си `&`4`

_________________
ИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Юни 11, 2013 8:28 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 2:27 pm
Мнения: 1141
А сега сериозно, козирог, ще ти отговоря -
Смятам всичко ново от Щайнер, което не съм чела за интересно и полезно. Не се смятам за професор, изчел и знаеш всичко. Винаги има какво да се научи.
Въпреки, че когато цитата е отделен от лекцията не може да се получи ясна представа за причината поради която са казани тези думи – а това също е важно.
Но тъй като няма изгледи да мажем да прочетем някога всички лекции на Щайнер на български език, поне не в тоя живот, говоря за себе си, и цитатите са добре дошли.
Ако имаше повече хора, които да посвещават времето си за преводи щеше да е различно, но те се броят на пръсти – повечето сме консуматори за съжаление.

Така че аз приветствам всеки нов превод, било то лекция или цитат.

_________________
ИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Юни 11, 2013 8:40 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 2:27 pm
Мнения: 1141
~q~

...Искаме ли да опознаем същността на ариманическите дела, можем да го направим днес навсякъде, където се свикват събрания, при които се изхожда от обикновеното съзнание. . Събр. съч. 237 Езотерично разглеждане на кармичните връзки – том III, Дорнах (1924), стр. 43, немско издание 1959 г.

ммм, много ми хареса този цитат...
само като си представя едно събрание на АО...и прибавя горните думи ... се получава красота

понеже незнам да се изхожда от друго съзнание освен от обикновеното дори и при събранията на АО, то, логично се оказва че са чие дело? ...а козирог, какво ще кажеш по въпроса?

q#^

_________________
ИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Юни 11, 2013 10:46 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Нед Дек 18, 2011 10:09 pm
Мнения: 814
Цитат:
Била съм нещо, дето не съм знаела, че съм, че и коля и беся ….бррр…

Не се смятам за професор, изчел и знаеш всичко. Винаги има какво да се научи.


Сега пееш друга песен Пепи, ама няма проблем. Но защо тогава така авторитетно като някакъв много висш експерт (почти колкото виенското гестапо) и наставнически ми размахваше някакви антропософски принципи, с които е трябвало да се съобразявам и от които съм се отклонявал? Защо ме заплашваше с "последно предупреждение" заради "обиди" към Христос? Ти да не си упълномощена от Него да правиш такива работи? Ти ли ги направи тези неща или някой друг?

Не се заяждам безцелно, нито си отмъщавам! Просто мисля, че е важно случаят да бъде изяснен. За мен, но особено заради теб! Защото подозирам, че се срамуваш. Подозирам и ако е така, е добре. Дано е така. Всеки прави грешки, особено АЗ!! Аз съм най-големия грешник! Но това подмятане на заплахи беше обидно - за мен, този, който ти изписах целия форум с красоти от цялата земя!!! Забеляза ли?

••••••••••••••••••••••••


С качването на някакви цитати аз също не виждам проблем, дори бих ги зачел в други случаи, но в случаят е важен КОНТЕКСТЪТ, в който са качени! Контекстът е важен, Пепи, поне малко разбираш ли?......

Пепи, имай предвид, че си ми безкрайно симпатична, макар да ме ядосваш. Сигурен съм, че съжаляваш за това, че позволи да се настроиш срещу мен! И какво спечели с това, кажи ми!? Какво? Сега да се срамуваш и да не можеш един елементарен човешки поздрав да ми изпратиш затова, че свалих на земята замислите на Боговете - както миналите, така и бъдещите? Ужасна съдба е тази! Гледам да те спася от нея! &__^

С много чуство за хумор, твой Рог на изобилието!

Ето ти една песен, която се казва "джърни то хевън". Има и стълба, ама е малко замръзнала...

http://www.youtube.com/watch?feature=en ... CTbLs&NR=1


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Сря Юни 12, 2013 1:10 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
В "найстройването" й имаше известен момент да ме защити от твоя меко казано "наплив" преди известно време `w2`~ !!! И тази защита беше чисто човешка, точно защото всички сме приятели. Това бяха част от администраторските й функции да има добра атмосфера във форума, както и всеки да е свободен, но и да се съобразява. &__^

Сега... за разбиранията ви и разминаванията ви на антропософска основа, това са си ваши отношения, там не ща да се меся, оправяйте се сами. `k@2`
^.>

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Чет Юни 13, 2013 10:20 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Pepi написа:
~q~

...Искаме ли да опознаем същността на ариманическите дела, можем да го направим днес навсякъде, където се свикват събрания, при които се изхожда от обикновеното съзнание. . Събр. съч. 237 Езотерично разглеждане на кармичните връзки – том III, Дорнах (1924), стр. 43, немско издание 1959 г.

ммм, много ми хареса този цитат...
само като си представя едно събрание на АО...и прибавя горните думи ... се получава красота

понеже незнам да се изхожда от друго съзнание освен от обикновеното дори и при събранията на АО, то, логично се оказва че са чие дело? ...а козирог, какво ще кажеш по въпроса?

q#^


"Ако ду­хов­ни­ят жи­вот тряб­ва да при­не­се сво­ите на­й-п­рек­рас­ни цветя, не­го­ва­та ми­сия тряб­ва да бъ­де да да­ва на чо­ве­ка не са­мо догми, да му про­по­вяд­ва не са­мо учения, а в из­вес­т­но от­но­ше­ние да от­ва­ря очите. Общо взе­то не е труд­но да се приз­нае това, ко­ето ве­че си е из­во­юва­ло зна­че­ние в те­че­ние на сто­ле­тия или мо­же би и през десетилетията; обаче добилият своето значение тук духовен живот трябва да бъде нещо, което да събуди най-първичните, най-елементарните сили в човешката душа. А към най-­еле­мен­тар­ни­те си­ли в чо­веш­ка­та ду­ша при­над­ле­жи въз­буж­да­не­то на откри­тия пог­лед за всич­ко онова, ко­ето слън­це­то на ду­ха да­ва в съв­ре­мен­на­та ду­хов­на кул­ту­ра. Нашето Движение би ис­ка­ло да бъ­де ед­но движение, ко­ето да от­ва­ря очи­те на на­ши­те съвременници."
Р.Щайнер, ГА 113

Дали Щайнер е предполагал или не, но Антропософията във времето се е превърнала само в "учение" и "догма"... Какво означава "открит поглед" - непредубеден, кристално чист поглед към света и към себе си..., тъй както от Гьоте е извирала тази непредубеденост, обективност и той се е свързал с праформата не само на растението, но реално на всичко що е произлязло от Всемира. И тук смисълът на "елементарни сили" не е някакви "прости" сили, ами в първични, извиращи по естествен начин от човека, щото са част от нашето същество... И тази кристална чистота едновременно на мисленето и на сърцето, които при Гьоте може да характеризираме като пълна споеност на художествен и духовно-научен подход, в днешно време да дава духовни плодове и цветя `&`4` /както е мечтаел Щайнер!/ под формата на имагинативни картини - това е мисията на духовния живот, не друго...ясно е казано... а пък какво дава... бодили и тук-там по някоя прораснала нежна тревичка, бързо попаднала под ариманичния ботуш на света. `9634fe` Контрастът е тотален!

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни