ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Вто Фев 19, 2019 1:57 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пет Мар 07, 2014 11:09 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Изображение


От организаторите:

Здравейте приятели!


С голяма радост имаме честта да обявим, че на 23-ти Март на гости ни идват три чудни дами, професионалистки в областта на Валдорфската педагогика и хуманистика.
Точно в началото на Пролетта, в рамките на един ден, те ще ни запознаят с принципите, теорията и практиката на Валдорфското образование.
Започваме от 09:30ч., Неделя, 23.03.2014;

Ето и кратко представяне на всяка една от тях:

Силвия Василева – учител във Валдорфско начално училище „проф. Николай Райнов”.
Била е и дълго време педагог в стандартната училищна система на началното образование. Завършва първото в България тригодишно обучение по Валдорфска педагогика. Основател е на валдорфска занималня „Дом на седемте изкуства”, която с времето прераства в самото Училище.
Повече информация може да получите и от сайта на училището- http://www.waldorf.bg/bg/index.html#33

Дорина Василева завършва през 2010г. курсът по Лечебна педагогика и социална терапия (който стъпва на Валдорфската педагогика) - с 6 месечна практика в Германия и Швейцария.
В момента е възпитател на деца във втори клас в държавно училище. Работи с децата осъзнато по валдорфските методи: правят „сутрешният ритмичен кръг”, работят с приказки, игрово по таблицата за умножение по валдорфски, и др. Освен това Дорина е клиничен и социален психолог, с дългогодишна частна практика.
Работи с деца със СОП с валдорфски методи.
Автор на детската книжка "Да се помолим".

Ваня Митинска - също завършила Валдорфския обучителен семинар. Дълги години е начален педагог в държавно училище ОУ "Панайот Волов", където усърдно работи не само с децата, а и с техните родители. Прави ежемесечни срещи с млади педагози и родители, на които предава опита си. Наградена от Министерството на образованието за "Учителка на 2000г." Успешно прилага и валдорфската методика - достатъчно е да се сподели, че заради нея има родители, които си местят квартала на живеене, за да бъдат децата им в същото училище.
Повече информация в блогът, посветен на Ваня - http://mitinska.blog.bg/

~~~
Присъствието на срещата става само с предварително записване на телефон: 0883374971. Поставяме вход от 10лв, който ще покрие необходимите разноски, логистика, кафе паузи и т.н.
Велико Търново, ул. "Ангел Кънчев 15" - Музикална и Театрална Къща на Езиците "Дарплей"

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Сря Мар 19, 2014 11:29 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
С няколко думи да опиша програмата за 23 март, неделя

Начало 9.30ч.

1. Ритмичен кръг, в който всеки от нас и гостите ще каже по няколко думи за себе си. Ще изиграем част от реалния сутрешен ритмичен кръг, който и трите ни правят с децата.

2. Ваня ще представи Валдорфската педагогика с нейните специфични черти, като педагогика на бъдещето и възможните нейни интерпретации в нашето съвремие.

3. Силвия ще представи периодът от раждането до 7-мата годинка на децата и ролята на родителите и естествените материали в него.

4. След тази въвеждаща част ще отделим време за въпроси.

Обедна пауза

Рудолф Щайнер за ритъма в човешкия живот - Дорина, кратко изложение.

5. Ваня ще представи периодът 7-14 год. в детското развитие и своята педагогическа работа.

6. Силвия ще представи своята педагогическа работа.

7. Дорина ще представи своята педагогическа работа.

Предвиждаме да приключим в 16ч.

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Съб Мар 22, 2014 11:40 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Тази сутрин преди да тръгна за презентацията на Валдорфската педагогика във Велико Търново, заедно с Ваня Митинска и Силвия Василева, реших да драсна няколко реда тук във връзка с вече осъществяващите се „валдорфски“ инициативи в България. Нещо като информация „от първа ръка“. Крайно време е да се говори за нещата с истинските им имена. Преди това ще уточня – ние трите не сме членове на АОБ, както и аз на всякакви други структуриращи ариманични съвременни формации. Т.е. онова, което правим е от чисто сърце и на добра воля. Ходили сме и сме помагали дори на собствени разноски. Нямаме „шапка“ над главите си, освен идеите, идеализма и вярата, че помагаме една важна идея за българските деца и България, да достигне до хората, които са узрели за нея.

Първо е важно, че те се вече „инициативи“, в множествено число. Въпросът за истинността и за антропософската основа в сърцата на хората, които я практикуват и желаят от родителите, е отделен въпрос. Преди 7-8 години имаше реално само една инициатива в София, и тя бе импулсирана също така с чисто сърце и с абсолютно себеотдаване от две дами. Имаше и няколко неуспешни опити нещо да се зачене. Едната дама вече не е между нас – истинска Михаилова възпитаничка – г-жа Светла Бисерова. След броени дни на 24 март, става една година, откакто ни напусна. Сигурно не е случайно и че точно около същата дата предстои срещата ни в Търново. Силно вярвам, че Светла продължава да е с нас и да ни помага!

Преди години, когато завърши първият валдорфски семинар /това беше около 2007 год./ завършиха 25 човека. Оттогава до сега разликата в случилото се е огромна. Едва през последната година си дадох сметка колко трудно е било преди седем години изобщо да се говори в България за Валдорф, за Щайнер, за Духа. И едва сега мога да преценя защо от онези 25 човека всъщност никой, освен Силвия Василева нямаше смелостта да зачене нещо – занималня с Валдорфски елементи. Оттам реално тръгна и училището „Н.Райнов“ с обединението на родителите. Но какво стана с другите 24 човека?! Нищо. Времената бяха съвсем различни и много трудни за тези идеи.
Сега вече е различно. Сега всичко, което се случва има своята основа. Не че е чак толкова лесно, но е по-познато, хората са по-смели.

Сега искам да кажа нещо за самите инициативи. Те са, разбира се, частни – три градини в София, и едно училище. Познати са ми двете градини и училището. Онова, което мен лично ме шокира, когато бях половин година в тамошната атмосфера е деленето между родителите, караниците за пари, деленето между учителите, разправиите с „антропо-валдорфските лидери“…, да изброявам ли?! Няма смисъл. Това неминуемо се отразяваше не само на качеството на работата, но и самият учителски колектив имаше „шапка“ – родителския актив, това е недопустимо! Не може пасажерите в един самолет да учат пилотите как и накъде да го карат, нали?! Значи за „троичност“ в смисъла на идеите на Щайнер, и дума не можеше да става. Някои родители си позволиха дори да коментират Щайнер като „вашият вожд“ и т.н. Попитани защо децата им са там. Отговорът беше: „Защото това е природно училище“. Тогава попитах: „Защо не го наречете „природно“, а не Валдрофско, след като не осъзнавате, че тази система има духовна основа, и зад нея стои именно Щайнер“.

С една дума – много е нужно да се работи сред родителите. За тях е важно, че е природно, и с това си остават повечето – дотам. Блазни ги външното и практическото, без реално да осъзнаят стъпка по стъпка връзката със самата философия. Никой не ги кара да стават антропософи, нали! Това е желателно, но изобщо не е наложително или задължително!

Семинарът, който е във Варна няма да го коментирам. Зад него стои твърдо АОБ, с негови отлетели представители. %<% Предвид на някои въпроси, които постави един изворчанин във форума, стана ясно, че тръгват към инициатива за градина с пари с неясен произход /вероятно масонски!/. За мен това е достатъчно. Млъкна се, явно го скастриха по антропософски човека! `k@2` Но понеже аз не съм „от тях“ вече, мога свободно да изразявам това, което мисля. Има и преориентиране на някои от „студентите“ към т.нар. „демократично образование“, дори до лидерство. Това показва, че въпросните хора изобщо не са наясно защо я учат тази педагогика, какъв е постаментът й, съответно не й правят никак добро. А ще се ориентира правилно, ако четат трудовете на Щайнер.

Виждате какви залитания има… Ариман и Луцифер дружно са си подали ръце и ни мятат насам-натам. ~!`1` Лошото е, че мятат и децата ни. И ние мислим, че правим най-доброто за тях, а всъщност забатачването е още по-голямо.

В Стара Загора има две инициативи валдорфски. Едната е водена официално от лидер и лидерка на АОБ. Просиха пари от чужденци, правиха всякакви гимнастики, ама пак нищо не става! Защо ли?! Защото Духът си знае работата!

Другата инициатива, която от години следя, и с две ръце подкрепям, е инициативата на семейството на Донко и Наталия, и двамата им юнака. Това е първото семейство в България, което имаше смелостта да направи собствен сайт:
Валдорфска педагогика у дома
http://feylandia777.blogspot.com/
Работят с малка група около себе си, с родители и деца. Отскоро започнаха да се събират, заедно с група от Казанлък. Преди време мегаломански във форума на "От Извора" някой /вероятно официален „говорител“ на АОБ/ беше написал нещо като: ето линк към едно интересно „сайтче“.
От Фейландия дейността прерастна в обединение с цел да се стигне до детска градина. За мен е показателно, че фейландците, които са ми много добри приятели лични, четат Антропософия, и то много задълбочено, дори и специализирано към Антропософската медицина – системно и целенасочено. Желая им от сърце търпение по Пътя. В съвсем зевен план е важна мисълта – „Хубавите неща стават бавно“, а в духовен – на истината й е нужно време!

И накрая на този прекалеееено дълъг пост, да кажа: преди години в Пловдив запалихме искрицата, айде сега и в Търново!

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Мар 25, 2014 8:23 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Няколко думи за срещата в Търново… Една изключително богата Валдорфска презентация, на много силна антропософска основа. Това последното е от изключително значение. По собствена инициатива участниците веднага сформираха група във фейсбук - "Пролет за душата", контактите и инициативата продължават… Това са част от снимките, чрез които може да се усети атмосферата…, тя беше през цялото време усмихната и с чувство за хумор. Също така имаше много концентрирано изложение върху основните идеи на Щайнер за четирите тела и начинът, по който се развиват в периода от раждането до 21 год., и как успоредно с това учителят подпомага със своите тела развитието на децата. Беше разказано за Щайнер, за неговия принос, за това как е избирал учителите, за идеала на Валдорфското училище – Христос и добродетелите, които носи. Реално участниците със своите въпроси сами ни водеха към това задълбочаване, то не беше налагано от нас. Ами мога да кажа, че се чувствах страхотно в екип с Ваня Митниска и Силвия Василева – всъщност трите се допълваме страхотно! Просто работим в пълен синхрон. Познаваме се 10 години и не сме спирали и за миг да мислим и действаме в тази кауза.
Успех на търновчани!
А тук може да усетите атмосферата...


https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Нед Мар 30, 2014 7:38 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Браво на идеята на търновчани, след презентацията ни в неделя! Смяла съм се с глас `9l~ – в предаването „Големият катарзис на малкия град“, „гост“ в студиото Действитка Детелюбова – старши експерт по началното образование в регион Велико Търново! Това са всъщност нашите домакини, млади и супер артистични хора!


_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пон Май 26, 2014 10:32 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Инициативата във Велико Търново, насочена към Валдорфската педагогика, на която ударихме рамо в края на март… Следва продължението й!

Дано практиките и човечността в учителите, в родителите, доведат до интереса им и към антропософското разбиране за човека. Защото нещата са свързани и отделянето им може да превърне Валдорфската педагогика само във външна практика, а не във вътрешно разбиране и вътрешно израстване на учителя. Не всяка практика, която е насочена към човеколюбиво разбиране на детето, може да се нарече Валдорфска. Валдорфската има единствено корен в антропософското разбиране за човека. То именно прави учителите „посветени“ в разбирането на децата, защото развива сетивата ни, които „чувстват“ и зад физическата материя. Пожелавам им да израснат от Корена!

Фейсбук страница на инициативата „Пролет за душата“:
https://www.facebook.com/groups/672284229499938/

Един Летен Ден с Валдорфски практики

7 юни 2014 г.от 09:30 до 16:00
Велико Търново, ул. Ангел Кънчев 15 ( 5 мин. пеша от Стадиона)


„Вече е лято. Вдъхновението ни от Пролетта е живо. На тръгване от Търново Ваня Митинска ни остави една голяма книга – сборник с неща, които е правила с нейните деца от 1 до 4 клас.

След щателно нейно проучване и консултация с Ваня, селектирахме дейности, които могат да се прилагат в час във всяко едно училище. Искаме да ги споделим с повече хора – родители, учители за да стигне Валфдорската педагогика до повече деца.

Каним ви на един тренинг на който ще работим в групи, ще разиграем някои от активностите в групата, а всеки ще получи активностите като пакетче.

Гост във втората част от деня ще бъде Росинка Георгиева от Елена. учителка в държавно училище, която прилага валдорфски практики в своята работа. Тя ще сподели с нас ценни неща. Ще преживеем още и ще напълним Валдорфската си кошничка с още идеи.

Вход за деня: 10 лв.

Местата са ограничени и присъствието става с предварително записване

0899 838 269″

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни