ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Вто Фев 19, 2019 1:55 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
Непрочетено мнениеПубликувано на: Сря Дек 14, 2011 11:48 pm 
Offline

Регистриран на: Чет Ное 10, 2011 5:56 pm
Мнения: 6
Скъпи приятели,

представяме ви статия от нашият нов блог за домашна валдорфска педагогика:
http://feylandia777.blogspot.com/search/label/валдорфска%20педагогика

Ще се радваме на всички коментари, препоръки и предложения. Нека всеки желаещ да сподели, как прилага принципите на валдорфската педагогика при възпитанието на своите деца.
***************************************************************

Валдорфска педагогика у дома: 13 начина да дадете безплатно на детето си предимствата на скъпото валдорфско образование
Автор: Tracy Lynn Conway


Изображение

По времето когато моите деца посещаваха Валдорфско училище, бях изумена от положителното влияние върху нашето семейство. Въпреки, че те са на училище през деня, те носеха в къщи с тях спокойно, но ентусиазирано усещане за света и това беше интригуващо и заразно.Чувствам, че всички семейства могат да се възползват от този образователен метод, дори и без да се налага детето да учи във валдорфско училище, така че съм направила списък с предложения.

Преди да стигнем до тях, първо бих искал да обобщя каква е валдорфската философия. Методът на валдорфско образование се основава на повишена информираност за децата и човешкото развитие и се стреми да образова детето цялостно, а не само да ги развие академично. Тази теория отчита всеки аспект на растежа на детето с акцент върху сърцето, ръцете и ума. Рудолф Щайнер определя целта на валдофското образование така:
„Нашата най-висша цел трябва да бъде развитието на свободни човешки същества, които са в състояние сами да предадат цел и посока на живота си.”

От ранна възраст движението е силно застъпено и е неразделна част, в колкото се може повече дейности. През първите седем години от живота си, децата се учат преди всичко чрез повторение и движение. Повечето от моите предложения са свързани с въвеждане на много движение в деня на вашето дете. Това е един от основните аспекти на Валдорфската педагогика, което я отличава от повечето други методи на образование. Валдорфските училища насърчават родителите да следват с тази философия и у дома. Ето някои лесни начини, по които всички родители могат да осигурят на тяхното дете този вид опит безплатно в дома.

Изображение

1. Позволявайте на малко дете колкото е възможно повече свободна игра. Свободната игра в първите години се препоръчва да бъде с играчки като коприна, дървени кубчета и кукли . Този вид игра е необходима за здравословното, творческото и емоционалното развитие на детето и е най-добрата основа за по-късното интелектуално развитие.

Изображение

2. Играта навън е голяма част от учебния ден валдорфските училища. Децата са насърчавани да се катерят по дърветата, да тичат и да копаят във възможно най-естествена среда. Именно чрез движение, едно дете се свързва със себе си и заобикалящата го среда.

Изображение

3. Изгасете телевизора и минимизирайте медиите, колкото е възможно. Смята се, че телевизията и другите медии могат да попречат на нормалнато развитие, по много причини, една от които е, че детето е седнало. Помнете, че децата са естествено склонни да се движат и че, ако вашето дете седи за дълги периоди от време без да прави нещо, това е неестествено за него. Телевизия също нарушава развитието на вътрешната образност на детето, като предоставя изображения от външен източник, в замяна на неговото собствено въображение.

Изображение

4. Хранете се на свещи . Когато децата във Валдорфската детска градина ядат, те го правят с благоговение, и така можете да правите и вие. Един от най-добрите начини да изградите силна връзка със семейството си е да се храните заедно на свещи. В нашия дом ние пеем песен, с която благославяме храната, преди да започнем и по време на хранене, ние споделяме всичко това с благодарност един към друг.

Изображение

5. Валдорфските педагози смятат, че децата се чувстват най-безопасно и процъфтяват, когато те са в предвидима среда. Когато детето знае какво да очаква, това предлага чувство за сигурност и в тази среда, вашето дете може да се съсредоточи върху обучението и дейностите. В началното училище дори се хранят със едни и същи ястия в дните на седмицата, например, супа за понеделник, ориз във вторник, това също така помага на децата да научат дните от седмицата. В дома ви може да използвате тези принципи, като лягане по едно и също време, храните се заедно или пък приготвяте сладкиши всяка неделя. Децата с нетърпение очакват тези предсказуеми дейности.

Изображение

6. Последователност и ритъм на заниманията и почивката през деня, както и вечерта. Добрия нощен сън е силно се препоръчва от валдорфските педагози. Лягането в едно и също време помага на децата заспят по-бързо и да спят колкото е нужно. Ако децата не са в леглото около 20:00, те получават втори импулс за активност и в крайна сметка стоят до твърде късно .

ОТ КОЛКО СЪН СЕ НУЖДАЕ ДЕТЕТО?
Възраст
Нужда от сън за денонощие
Малките деца (1-3 години)
От 12 до 14 часа
Децата в предучилищна възраст (3-5 години)
От 11 до 13 часа
Деца в училищна възраст (5-10 години)
10 до 11 часа
Тийнейджъри (10-17 години)
08.05-09.25 часа
Източник: Национална фондация за съня

Изображение

7. Празнуването на празниците също предлага последователност, освен това е и начин да се свържете с наследството, традицията и културата на своята общност, и децата да научат повече за сезоните. С отбелязването на празниците вие обогатявате вашите деца. Те ще знаят за празнуването на Коледата, дори преди да са се научили, че има 12 месеца в една година. Честването на празниците е неразделна част от валдорфското образование, което вероятно вие вече сте пробвали.

Изображение

8. Игри с пръсти и детски рими. Те са високо ценени в ранното детство от валдорфските учители и можете да пеете на детето си винаги, когато искате и когато е възможно. Ако смятате, че езиковото обучение, ритъма и движението са важни за философията на Валдорфската педагогика, ще видите, че тези песни и стихчета, изпълняват в голяма степен критериите за формиране на детето чрез сърцето, ръцете и ума.

Изображение

9. Накарайте децата работят с ръцете си колкото е възможно повече. Валдорфските ученици плетат с пръсти в детската градина и с шишове от първи клас. Насърчавайте участието на детето ви в занаяти или хобита, в които използва ръцете си.

Изображение

10. Децата се научават много на самостоятелност и се чувстват полезни и важни членове на семейството, когато вършат домакинска работа . И това е още една възможност да използват ръцете си и да поддържат телата си в движение, чрез дейности като метене на пода или избърсване на масата. Да накараш децата да вършат домакинска работа може да бъде трудно, но резулата си заслужава. В предучилищна класна стая, децата вземат участие в домакинска работа като например миене на прозорец, метене и бърсане на масата.

Изображение

11. Рисуване с акварели на големи листове хартия: Валдорфските ученици започват да рисуват по метода "мокро върху мокри". Хартията се мокра с гъба. Когато детето рисува, цветът е течен, като по този начин позволява на детето да усети цвета и движението му . При това процеса на рисуване е много живописен и по-важен, от колкото крайния продукт. Големият лист позволява на детето да направи широки движения, които са от полза на развитието на детето.

Изображение

12. Четене на класическа литература, като приказки и басни на глас. Тези истории насърчават въображението, човешкото разбиране, морала, мисълта и се свързват на дълбоко ниво със слушателя. Също така е чудесно въведение към литературата за деца.

Изображение

13. Поканете деца в кухнята за да готвят с вас. Валдорфските ученици участват в приготвянето на закуската в началното училище и детската градина. Готвенето с децата е много полезно за усвояване на умения при измерването на продуктите, общуване, самостоятелност и много други.

Като родител може вече да сте опитвали някои или много от тези предложения. Неща като домакинска работа или игрите на открито изглеждат смислени на всички, но отказа от телевизия и видео игри се отдава по-трудно, но за да успеете, просто си спомнете от какво наистина се нуждаят от децата. Тези съвети предоставят възможност да си спомните, че, въпреки че педагозите могат да свършат чудесна работа в образованието на вашето дете, вие сте първият и най-добър учител на децата си и имате по-голямо влияние от всички.
Този списък може да бъде и по-дълъг, но аз чувствам, че той включва същността на това, което може да предложи на домашния живот, философия валдорфската педагогика.

Източник: http://tracylynnconway.hubpages.com/hub/Waldorfathome


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пет Дек 16, 2011 10:54 pm 
Offline

Регистриран на: Чет Ное 10, 2011 5:56 pm
Мнения: 6
Да, децата имат нужда от заедност с нас, ние родителите също. В изграждането на тази връзка, не мога да кажа, кой повече научава и кой повече има нужда от нея. Имам предвид, че това да бъдеш родител е едно от най-вдъхновяващите преживявания за мен, най-обогатяващите. Помагайки на децата си да опознават света, аз опознавам себе си и се променям непрекъснато, надявам се към по-добро...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Чет Фев 23, 2012 1:33 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 2:27 pm
Мнения: 1141
Ето какъв чудесен сладък замък са сътворили във ФЕЙЛАНДИЯ


Най-сладкият замък


"Днес решихме да си построим замък, което всъщност не е нещо необичайно. Необичайното е, че този замък трябваше да изпълни няколко задачи: да бъде сцена за разказване на приказки, да предаде още по-приказна атмосфера на детската стая, да бъде загадъчно и развиващо въображението осветление в минутите преди сън и разбира се да се забавляваме, докато го строим.

От момента, когато започнахме да обсъждаме идеята бях сигурна, че ще се получи нещо много интересно, защото нашия татко не веднъж ни е смайвал с архитектурните си творения.
Материала трябваше също да е нещо специално и ето изненадата…захар на бучки."

Изображение

Изображение

А как се изгражда вижтеТУК

_________________
ИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Дек 11, 2012 8:59 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 2:27 pm
Мнения: 1141
Раждане на светлината. Адвентна спирала

Изображение

Раждането на светлината по време на Рождество се празнува още от времето, когато светлината се превръща в символ на откровение, за света и човека. Тогава се достига повратна точка: дните бавно започват да нарастват, а природата да се пробужда. Нарастването на светлината, може да се открие като символика и в Адвентната спирала, където всяко дете взима светлина със своята свещ, от центъра на спиралата и я разнася по протежението на спиралата, докато цялата не се освети…
Адвентната спирала, ние решихме да използваме и като начин да отброим оставащите дни до Коледа, като всеки ден от предхождащите празника 4 седмици, запалваме по една нова свещ и така, докато цялата спирала се изпълни със светлина…

Самата спирала направихме от глина, занимание, което само по себе си, винаги се посреща от децата ни с голямо въодушевление, може би защото съчетава възможността да се изцапаш хубаво и при това с одобрението на мама. А и така те станаха част от процеса на сътворяване на нашата спирала.

Изработването на спиралата от глина можете да видите подробно в блога на "Фейландия" - http://feylandia777.blogspot.com/2012/12/blog-post_11.html

_________________
ИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни