ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Нед Яну 20, 2019 12:05 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пет Яну 18, 2013 8:13 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Размисли върху лечебната евритмия


През февруари 1921 г., младият холандски студент по медицина Хенк ван Девентър пита Рудолф Щайнер дали има желание да даде указания за един вид терапевтична евритмия. Отговорът на Рудолф Щайнер е „Разбира се, г-н Девентър, напълно е възможно да се разработи нещо в тази насока. Но познавате ли хора, които биха се заинтересували и които имат желание да се посветят на това?” Хенк ван Девентър отговаря малко плахо: „Да, г-н доктор, моята годеница, нейната колежка Елизабет Долфус и аз самият.” Рудолф Щайнер се усмихва и
отвръща: „Но разбира се! Те са достатъчни!”.

Човек остава с впечатлението, че Рудолф Щайнер е чакал този въпрос и сега бързо приема възможността да отговори. Само два месеца по-късно, между 12 и 17 април, обещанието е изпълнено. Седем въвеждащи лекции върху лечебната евритмия са включени във втория курс лекции по медицина: чисто медицинските лекции са изнасяни сутринта, а лекциите по лечебна евритмия – следобед. Участват около 50 лекари, студенти по медицина и учени.

Рудолф Щайнер разработва и въвежда упражненията, като често сам ги показва с помощта на Ерна Волфрам ван Девентър и Елизабет Долфус-Бауман. Според спомените на двете евритмистки, изживяването трябва да е било предизвикателно и понякога почти поразително. И двете са евритмистки от самото начало, посветили се на това ново изкуство на движението от 1913 г. И двете носят силен импулс за лечение, тъй като се срещат с патологични отклонения и здравословни проблеми в ежедневната си работа – Ерна дава въвеждащи курсове по евритмия в цяла Германия, а Елизабет е първата учителка по евритмия в новоучреденото Валдорфско училище. От техния опит възникват въпроси към Щайнер за евритмичните упражнения, които могат да помогнат в съответния случай.
Ерна, Елизабет и Хенк са присъствали на третия цикъл лекции върху естествените науки, изнесен през януари 1921 г. Една от темите тогава е била законите на геометричните движения на планетите и звездите и тяхното влияние върху формирането на човешкия ембрион. За тяхна изненада, и трите разпознават тези форми в някои евритмични упражнения. От това последвали много задълбочени разговори помежду им, които накрая довели до молбата към Рудолф Щайнер за лечебна евритмия.

Но дали това е действителното начало на лечебната евритмия?

Илзе Ролофс е една от първите лечебни евритмистки. Тя си спомня как като петгодишно момиченце е седяла в ску-
та на Рудолф Щайнер, който я научил да прави едно упражнение с пръста и ръцете си, за да й помогне да оздравее от едно заболяване. Това е било около 1908 г. А може би лечебната евритмия е започнала дори още по-рано, когато младият Щайнер е обучавал 11 годишния Ото Шпехт. Ото страдал от тежка хидроцефалия и по-късно Рудолф Щайнер описва, че се е наложило да се направят някои силни, значими движения с крайниците освен другите педагогически мерки, за да се подпомогне формирането на мозъка на момчето. След време, Ото Шпехт напълно се излекувал и станал лекар.
Лечебният аспект на евритмията се споменава от Щайнер за пръв път, когато той предава на Лори Смитс упражнението „Алелуйа”. Мари фон Сиверс присъства и спонтанно възкликва: „Но това трябва да дава огромна сила!” Щайнер отговаря: „Да, ние искаме не само да танцуваме. Ние искаме и да помагаме на болните хора.” По-късно той описва художествената евритмия като периферията, би могло да се каже още космическата периферия, а лечебната евритмия като центъра. Ако представим това графично, идваме до нещо като символът на слънцето – много подходящо, тъй като според духовната наука нашето етерно тяло е формирано през слънчевата фаза на земната еволюция, а евритмията има своя произход в законите на етерното тяло на човека. Представете си как различните форми на педагогическата, социална и хигиенна евритмия се движат и тъкат между тази космическа периферия и нейния център.

Но какво води от космическата периферия на художествената евритмия до нейния център – лечебната евритмия?
Ако проучим двата взаимосвързани курса от април 1921 г., ще открием, че мисълта за метаморфозата преминава през тях като червена нишка.
В случая с лечебната евритмия, това означава метаморфоза въз основа на евритмията, гласните и съгласните.
Когато слушаме речта, нашето етерно тяло се движи. В своите духовни изследвания, Рудолф Щайнер наблюдава тези движения и това са: видимата реч и видимата песен. Те имат своя произход в етерните сили и действат най-силно върху формата на растящия ембрион и неговото развитие през следващите седем години. Тези сили са и силите за възстановяване, което ние изживяваме след един здрав сън през нощта.
За терапевтични цели, тези гласни и съгласни движения се видоизменят. Набляга се върху многократното практикуване на една гласна или съгласна или на специфични групи последователни гласни и съгласни, често във връзка с активното участие на краката и стъпалата. Например, съгласната „Б” може да се повтаря до 5 минути. Ако нашият организъм е пострадал и излязъл извън космическата си хармония поради заболяване, лечебната евритмия повдига нашето физическо тяло в законите на етера докато трае упражнението, с което го стимулира „да си спомни” своя космически архетип.

Както един фармацевт модифицира или потенцира едно вещество, за да го превърне в полезно лекарство, лечебната евритмия усилва действието и видоизменя гласните и съгласните от космическата сфера на зодиака, от където произлизат евритмичните движения и ги превръща в едно специфично лекарство в движение. Лечебната евритмия е наистина лекарство в движение. Индикациите са най-разнообразни. Евритмията обхваща цялото човешко същество като същество от дух, душа и тяло; следователно, могат да се разгледат всички смущения в този троичен организъм. Тя не се прилага само при състояния на остри възпаления и висока температура.

От лекционния цикъл през 1921г. досега, един постоянен поток евритмисти и лекари работи с лечебната евритмия. Тя се прилага в болници, училища, частни практики, домове за хора с увреждания и работа с възрастните. Тук, в Нова Зеландия работят около десет отдадени лечебни евритмисти. 100 години евритмия означава, че тя е много млада. Ние стоим все още в началото на нашето изкуство. Евритмията, родена от антропософията, идва към нас като поток от бъдещето, който може да осветли миналото. Рудолф Щайнер е дал на евритмистите огромно богатство от указания: сега имаме предизвикателството да ги изучим, да ги практикуваме и да ги направим наши. Това не е лека задача днес и в нашата епоха, защото ние плуваме срещу потока на материалистичното ни време в много отношения; но е красива и много удовлетворяваща задача. Както казва Щайнер в лекциите си по лечебна евритмия: „В нашата епоха волята се развива бавно, а интелектът – бързо. Една от задачите на евритмията е да върне волята в цялата човешка еволюция.”

Ута Штол-Кувилски,
гр. У елингтън, Нова Зеландия

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни