ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Вто Фев 19, 2019 6:17 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
Непрочетено мнениеПубликувано на: Съб Мар 23, 2013 5:55 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Скъпи приятели,

Днешния семинар, не е обикновен семинар, това е началото на една голяма задача и това е една задача, до която ни е довела нашата карма тук заедно. Ние ще се учим с Вас да поглеждаме за неща, които са свързани с развитието на целия ни свят и на човечеството. По този начин ще направим достъпно Тайното познание, която задача е започнал да извършва и Рудолф Щайнер. Във стари времена винаги е било наказвано със смърт това да правиш популярно Тайното познание. В днешно време ние сме достатъчно съзрели да получим това познание и за мен е голяма радост, че ми се дава възможност да предам част от това Тайно познание, а Вашата задача остава да продължите да го правите и също така да го използвате. Това е голяма задача. Ние можем да се справим с нея само, ако я разглеждаме като духовна задача от най-висш порядък. Искаме още в самото начало да установим реалната връзка с духовните сили. И ние искаме да работим реално с тези духовните сили, тук по време на курса. Искаме да изкажем благодарността си към Духа, който е събрал хората тук и изобщо към Духовете, които ръководят човечеството.

Човекът е едно отражение на Космоса


Всичко, което е в нас, нашите органи, очите, ушите, нашите чувства, грижи, беди, нашите радости, нашите болки, всичко се съдържат тук, в космограмата. Трябва само да се научим да го разчитаме. Един кръг има 360° и всеки градус представлява една мисъл на световете, може да се каже, че има само 360 такива мисли на световете. В тези 360 мисли на световете се съдържа всичко. Знаете, че имаме 7 различни светове на вибрацията на тона и всъщност когато планетите се отразяват на този свят, всяка от тях си има свой звук, своя вибрация. Ние можем съвсем мило да чуем звука на Юпитер или да бъдем много остри от Марс, или много светли от Слънцето, или малко позакътани, закрити от Луната. Всяка мисъл може да въздейства съвсем различно – може да действа вътрешно като усещане, но може да дойде и отвън като преживяване. И ще се запознаем с това – как да ги различаваме.
В света има една новост – числото 9 има голямо значение и тъй като има само 7 планети, трябва да дойде още нещо, още нещо духовно трябва да бъде добавено. И това е самият живот – Космическият дъх. Имаме вдишване и издишване. Също имаме двата възела на Луната: Северен и Южен възел или изкачващ се и слизащ. Изкачващият се лунен възел е самият Дух, а слизащият – това е целта – това е Същността Христова. И по този начин, от баланса между тях стигаме до числото 9. В света има 9 нива, а тук на космограмата има 9 позиции на Луната. Числото 9 се съдържа съвсем скрито в резултата на едно деление. Ако искаме да разберем всичко трябва да имаме ключ. Древните Риши са казали: този, който иска да се освободи още в момента на смъртта си, трябва веднага да изброи 108. А всъщност като събереш 108 става 9.

Ще Ви разкажа една малка история как 108 се появява в живота. Руският философ Соловьов е живял в предишната си инкарнация 400 години след Христа и е бил свещеник. Присъствал на консилиум в Рим. Искал да спаси християнството и то в тази му форма, която е съхранена все още в източно-православната църква, но не е успял. На този съвет в Рим папата поел по грешния път. Точно тогава този отец се оттегля след консилиума и отива в Египет като отшелник. По-късно се преражда като Соловьов и пише великата поема „Антихрист” – имайки предвид западния свят и църквата. През 2008 г. към тази поема е прибавена и музика и тя се превърнала в музикално произведение, което за първи път ще бъде изсвирено на 14.09.2008 г. А на 14 септември се състоял онзи духовен консилиум, който е взел решението за съдбата на църквата. Соловьов е починал през 1900 г. и сега, точно след 108 години се случва това нещо с неговото произведение. Този, който иска да се освободи още в момента на смъртта си трябва веднага да изброи 108, което всъщност означава да намериш Христос и да разпознаеш Антихриста. Западното християнство е без Космос. Рудолф Щайнер се опитва точно това да направи – отново да свърже човека с Космоса. Знаем, че Христос в стари времена е живял на Слънцето, а преди 2 хиляди години Той се свързва със Земята и може точно да се види мястото, на което Той е влязъл на тази планета. Защото тази картина е като една стълба, която води от Небето към Земята и ние ще намерим това място на картата.

Ще се опитам да създам тази връзка между човека и духовния свят тук. Ако искаме да разберем съвременния човек и Космоса трябва да започнем много по-напред в историята на развитието на човечеството. Ние нямаме нужда от книги, нямаме нужда от професори, а трябва просто да познаем какво се съдържа в нас. Всеки от нас съдържа в себе си това, което се съдържа в големия свят. Всеки от нас е един универсален компютър. Извън нас не съществува нищо, което не се съдържа в нас самите. Един прост пример е нашата азбука: буквите идват от Космоса. И там, в самия Космос се съдържа всичко, което ние можем да изразим с думи. Всяко нещо си има име, ако стане така, че името на едно нещо бъде забравено, то просто изчезва, измира. Ако всички хора забравят името на едно растение или на едно животно, то просто изчезва от света. Така е и с християнството. Ако за 100 години нито един човек не прочете Евангелието на Йоан, всички хора ще се разболеят.

Развитието на света


Рудолф Щайнер винаги са го питали какво се е случило преди да започне това развитие и той най-често е отговарял: този въпрос не бива да задавате, но после го е издал все пак. Преди развитието на световете е съществувало т.н. Кристално небе – времето на Кристалното небе. И по това време също имало едно развитие на света, както по наше време. Точно в тази епоха се развили Боговете, които ни водят в днешно време. Когато всички ние научим каквото трябва да знаем от тях и завършим своето развитие, тогава ние ще бъдем тези Богове, които ще водят съществата, които ще се развиват на наше място. Това са големи задачи, които ни чакат и сега е време да започнем да работим за това.

Да започнем с Йерархиите. Най-висшата Йерархия е Троицата. Троицата е разработила плановете за нашето развитие. Те са стратезите. Те дават тези планове и ги предават на Духовете на Любовта /Серафими/ и Духовете на Хармонията /Херувими/, а Духовете на Любовта и Духовете на Хармонията развиват тези планове така, че ние самите да можем да боравим с тях. По-нататък те ги предават на Духовете на Волята /Тронове/. Духовете на Волята търсели едно място, където да се установят на Земята. Те намерили такова място. Никога не съм казвал това на други хора, Вие сте първите, които го узнавате: това място е било предварително подготвено от самият Христос. Още преди еони във времето Христос се е отделил от другите Богове и дошъл сам в света, за да подготви човечеството за развитие. Христос издържал на тази самотата еони и след време я преобразувал в сили на Любовта. Всъщност ние живеем от тази сила. Ние поемаме в себе си сили от четирите посоки на света. Едната посока е тази на днешния Лъв, втората посока е днешния Скорпион, третата е днешния Водолей, а четвъртата е днешния Телец. Можем да ги опишем още със север, юг, изток, запад. Разбира се в Космосът е малко по-различно, отколкото тук на Земята. Северното звездно небе – това е горния човек, южното звездно небе – това е долния човек, а средния човек е зодиакалния пояс, т.е. можем да проектираме космоса върху земята като един голям човек. Северният полюс е ясната глава, екватора е обмяната на веществата, областите с умерен климат е средния човек – там където можем да изживеем всички сезони на годината.

Север – Лъв Северното звездно небе – горен човек
Изток – Скорпион Южно звездно небе – долен човек
Запад – Телец Зодиакален пояс – среден човек
Юг – Водолей

Земята – това е човекът
Северен полюс – глава
Екватор – обмяна на веществата
Умерен пояс – среден човек /всички сезони/

Да се върнем към Христос. Във самотата си Той преобразувал силите от четирите краища на света и от това създал Зодиакалния кръг. От тези четири посоки идват силите за нашите четири големи органа: сърце, бели дробове, черен дроб и бъбреци.

Всеки от четиримата евангелисти също може да свържем с тези зодиакални съзвездия. Скорпион е големият мислител философ Йоан, той е още твърде труден, това е за 7-та културна епоха. Лъвът е човекът на волята Марко, който е написал Евангелието на звездите. Телецът е Лука, лекаря, лечителя, това е историята на Рождество, това са сили на Любовта, които още не са действени у нас, това е за 6-та културна епоха. Матей, това е отминалото време на 4-та културна епоха на гърците и римляните.

Но тези четири основни посоки на света дават основата на нашата веществообмяна на белтъчините. Белтъчините се състоят от въглерод, водород, азот и кислород.
• Въглерод: съдържа се в земята, принадлежи на белите дробове – те ни дават възможност да живеем на земята, издишват въглерод. Те са земен орган и принадлежат към Скорпион. Това е Евангелието на Йоан.
• Водород: той се издига нагоре, както топлината от горящата свещ. Когато слънцето се намира в Лъв е топло. Това е сърцето. Това е мястото на водорода.
• Азот: принадлежи към черния дроб и Телеца, а черният дроб е органа, който гради белтъчините, поддържа водата жива, той внася живот във водата и тя тече нагоре. Силата на черния дроб е силата на етерното ни тяло. По този начин водата се събира в корема, а не в краката. Черният дроб е като една гъба. Пет различни течности текат през черния дроб: лимфа, жлъчка, артериална кръв, венозна кръв и кръвта от чревния тракт.
• Кислород: принадлежи към Водолей и бъбреците – въздушен орган, при удар не можем да дишаме. Бъбреците отделят от тялото ни: азот /пикочна киселина/ и отпадни продукти от обмяната, които биха отровили нашия организъм. Бъбреците произвеждат урина, но главната им задача е да произвеждат топлината на организма. Бъбреците са като парно отопление, а затова е необходимо изключително много кислород. Поради тази причина при Водолея и бъбрека се намира кислорода.

Лъв огън водород сърце → Марко / 5 култ. епоха/
Скорпион земя въглерод бели дробове → Йоан / 7 култ. епоха/
Телец вода азот черен дроб → Лука / 6 култ. епоха/
Водолей въздух кислород бъбреци → Матей / 4 култ. епоха/

И така имаме четирите необходими елемента за изграждане на белтъчините и четирите органа, които трябва да работят заедно, за да съществуват тези белтъчини. Имаме и четирите небесни посоки, от които идват тези сили. И когато някъде във връзката от четирите посоки има напрежение, някой от тези органи не функционира правилно. Може да имаме неправилно или изобщо да нямаме изграждане на белтъчини. Получават се алергии, обриви, астма, отоци в краката – всичко става чрез тези четири органа.

Има четири дейности, които са вредни за тия четири органа и които поне от време на време трябва да избягваме:
• сърцето се разболява когато се обездвижваме, за сърцето е много полезно ходенето, като най-добре е да се движим в тройната стъпка на евритмията;
• черния дроб се разболява когато преяждаме;
• бъбреците се разболяват от стреса;
• белите дробове се разболяват когато работим твърде много.

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Съб Мар 23, 2013 5:58 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
До сега разказвах какво е подготвил Христос. Той е създал Зодиакалния кръг с четирите небесни посоки. Всичко се съдържа в Зодиакалния кръг, всичко, което е подготвил Христос за нас.

Стария Сатурн

Когато Духовете на Волята започнали да работят по плановете, те открили пространство, което се намирало по средата на Зодиакалния кръг. Духовете на Волята открили подходящо място и ето тук започваме. Те направили жертва, принесли в жертва себе си, оставили собствената си субстанция да се втече в това място. А тази субстанция се състояла от топлина. Тази топлина е нещо съвсем специално, тя и до днешен е още тук. През лятото, когато е толкова топло, това не се появява от само себе си, това става защото Духовете на Волята са тук. Когато една жена иска да забременее, за да стане това възможно, за зрелостта на яйцеклетката трябва да присъства достатъчно топлина, иначе забременяването е невъзможно. Винаги Духовете на Волята са тези, които предоставят тази топлина. Тогава от тази топлина те изградили нашето физическото тяло, те изпълнили това голямо пространство с топлина и тогава се присъединили Христовите сили, които можем да наречем Словото: “В началото бе Словото…” Лъв, Скорпион, Водолей и Телец. Техните сили също са въздействали върху топлината и тя започнала да се оформя като кълба, тези кълба започнали да се движат и от тези кълба топлина започнали да се обособяват нашите органи и сетива. След като приключили с това Духовете на Волята предали по-нататък задачата на Духовете на Мъдростта, които направили възможно в тези кълба топлина да се втекат силите на Мъдростта, за да могат те да работят върху тях и след като приключили Духовете на Мъдростта предали по-нататък задачата на Духовете на Движението. Така органите придобили способността да се движат, да функционират заедно. Те ги предали по-нататък на Духовете на Формата. След тях нямало кой друг да прави нещо на топлинните тела, защото идващите след тях не били достатъчно развити да работят по това дело, затова по-висшите Духове на Хармонията и Любовта поели следващата функция, а накрая Духовете на Волята завършили, дали последните щрихи на това развитие. Едновременно с това физическо тяло и Духът на човека също бил подготвен за бъдещето, но само като духовна същност – това е което трябва да постигнем на Вулкан – крайния резултат на нашето развитие.
Настъпил сънят на световете, Пралайя.
Така се образували сегашните пръстени на Сатурн. Днешният Сатурн е толкова голям в момента, колкото тогава са били топлинните тела. Днес на Сатурн има само топлина, никаква материя. Отдалеко виждаме само топлината, изначалното, което е заложено в нас.

Старото Слънце

След сънят на световете всичко започнало да става по-плътно, по-материално. Физическото тяло, което било изградено на стария Сатурн не можело да поеме повече, то трябвало да бъде преработено и всичко, което се случило на стария Сатурн трябвало да се повтори за по-кратко време и по-бързо. Физическото тяло било така променено, че вече можело да поеме едно етерно тяло към себе си. След това повторение на Сатурновото състояние Духовете на Мъдростта поели главната функция. Те започнали да уплътняват всички тела. Пространството ставало по-малко и в процесът на това свиване на тази топлина започнали да изкачат искри и в същото време се появил въздуха /пушек/. Това, което отивало нагоре образувало светлината, а което отивало надолу въздуха. Основният принцип в света е: ако нещо иска да се издигне, друго нещо трябва да слезе. Ако искаш да постигнеш нещо нагоре, трябва да понесеш някаква жертва или да платиш някаква цена надолу. Жертвата била пренесена от Духовете на Мъдростта, за да могат висшите Йерархии да продължат работата си.

Накратко: Развитието имало 7 периода /стъпки/, както на стария Сатурн. Духовете на Мъдростта се включили при втората стъпка, тъй като първата била само повторение на стария Сатурн, а после те отново се включили при предпоследната стъпка като творци, На последната стъпка се включили Херувимите, за да завършат този цикъл на развитие. Така било създадено облагороденото етерно тяло – Дух Живот. Духовният Човек е облагороденото физическо тяло. Когато това развитие завършило всичко било разпръснато. Отново настъпил сънят на световете и всичко се разпръснало.

Старата Луна

Всичко съществуващо отново се повторило от самото начало, защото това физическо и етерно тяло не били в състояние да приемат едно астралното тяло. Всичко било преработено. При третия цикъл главни действащи били Духовете на Движението и за някои от тях това било прекалено голямо натоварване. Слънчевите петна са резултат на слабостите на Духовете на Движението. След като всичко ставало по-компактно изостаналите Духове на Движението започнали битка – Битката на Небето – неин резултат са метеоритите. Това е въстанието на Титаните срещу Боговете. Тогава се случило и още нещо: Духовете на Движението принесли своята жертва за по-нататъшното развитие, но Духовете на Волята не приели жертвата, те я отблъснали, отказали се от всичко. Но жертвата била принесена, тя съществувала и тогава изостаналите Духове на Движението се възползвали от това и си взели от пожертваното. Точно тогава злото станало много силно в света, точно от това време ние имаме злото в света. От сгъстяването на старото Слънце до старата Луна от въздуха се зародила водата. Когато пием вода, това е от старата Луна. Водата не е земно вещество. Тя си има свои собствени качества: лечебни свойства. Водата е много специална – като изстива тя вместо да се свие се разширява. Заедно с въздуха и светлината тя е носител на живота. Всичко на нашата планета се състои от въздух, светлина и вода. Тогава се зараждат и тоновете. Светът започнал да звучи, появили се звуковите хармонии. Това е бил рождения час на музиката.

На старата Луна се случило и друго: злото вече присъствало. Затова за някои същества, живеещи на старата Луна, целият този процес бил твърде бавен. Те откъснали една част от Луната и се отделили. Така се зародило още едно Слънце, което започнало да се върти около Луната. Чрез тези духове на злото, чрез противниците, се появила още една сфера – Осмата сфера – сферата на противниците на Боговете – Ада. Всъщност това не е ад, а една съкровищница, защото всичко, което противниците на еволюцията отмъкват, го замъкнат и влагат там. Например: ако един човек лъже, тогава в този момент лошите могат да вземат нещо от човека и да го пъхнат в осмата сфера. С това човекът става по-слаб, а те по-силни. Но може да работим и по обратния начин: когато правим такива семинари за звездите Осмата сфера става все по-малка, защото ние взимаме от тях, черпим от тях, работим срещу тях. Също това е една причина защо работим в събота, тогава им създаваме дискомфорт.
Накрая Духовете на Движението започнали да подготвят висшето астрално тяло или Манас, Духа – Себе. При 6-ти и 7-ми кръг се намесили още по-висши Духове.
Настъпил сънят на световете.

Земя


Отново всичко се повторило: стария Сатурн, старото Слънце, старата Луна. На стария Сатурн се заражда физическото тяло, това е днешния минерал; на старото Слънце се заражда етерното тяло, това са днешните растенията; на старата Луна се създава астралното тяло, на което отговарят животните. Между различните области имало и преходни периоди. Например едно парче минерал на старата Луна още щяло да има жизнени сили и е щяло да расте. Имало е междинни форми между минерал и растение, междинни форми между растение и животно, а в началото на земното развитие имало такива междинни форми между животно и човек. И за да може човекът да се издигне нагоре, другите форми е трябвало да слязат надолу и да станат животни. Всъщност животните са изнесли жертвата за развитието на човечеството.
След този малък сън /Пралайя/ Земята била все още много гореща и бавно започнала да изстива и да става все по-плътна.

Идва Хиперборейската епоха. На Земята имало същества, чиито темпове били твърде бавни. Слънцето се отделя от бавното развитие и започнало да осветява Земята отвън. От тая каша чрез слънчевата светлина започнали да се образуват хладни и твърди участъци. Образувала се субстанция с твърдост, подобна на черупката на костенурката, крокодила. Всичко плувало в тази каша. Всичко, което се зародило било гигантско. Например тези парчета субстанция били огромни колкото днешните континенти. На някои от съществата, които се отделили със Слънцето им били бързи темповете и те напуснали Слънцето, така се образували Меркурий и Венера, които останали близо до Слънцето. Слънцето се движи по една лемиската /по осмица/. Меркурий и Венера си имат техните лемискати до Слънцето. Те вибрират в една друга равнина, перпендикулярна на Слънцето, но в близост до него.

През Лемурийското време Земята продължавала да се охлажда и да става по-плътна, появили се истински континенти: например Австралия. Земята ставала все по-студена и животът ставал по-труден. Човекът бил толкова развит, че можел вече да бъде одушевен. Тогавашното човешко тяло било подобно на облак, не било толкова плътно и можело да променя формата си. По това време Ангелите принесли своята жертва и оставили по една капка от тяхната субстанция да капне в тези облаци, една капка от Ангел в един човешки облак и тази връзка оставала във всички времена, а също и днес. Всеки човек си има своя Ангел, който трябва да преживее всичко, което и ние. Нашите Ангели правят всичко, което и ние правим. Това, че Ангелите са принудени да правят всичко, което ние правим имало в света не добри последици. По онова време Земята продължавала да се охлажда и настъпил рождения час на материята. Разбира се, противниковите сили присъствали и всичко ново, което се появявало те го събирали и носели в Осмата сфера. Тогава Боговете се замислили какво да направят, за да спрат това и те направили материята толкова тежка, за да не могат противниковите сили да я помръднат. Боговете направили извън Земята един трезор – Луната, за да съхранят тази ценна материя. На Луната бил изпратен един от слънчевите богове – Йехова, за да я пази. Луната е нещо изключително, тя е подквасата за тестото, маята за Земята. Тайните общества в Индия заблуждават, че Осмата сфера е Луната, което прави Йехова лош, а Луцифер става “истинския” Бог. Източните религии /будисти, хиндуисти/ вярват в Луцифер и всъщност те са разпространили тази ужасна омраза към евреите. По този начин в света се разпространили много размирици, много конфликти.

Когато Земята била толкова плътна /преди отделянето на Луната/ животът бил много труден. Хората, които живеели на Земята преди това я напуснали и се разпръснали по различни небесни тела и в един момент на Земята останала само една двойка – Адам и Ева, които можели да издържат всичко случващо се. По-рано хората били двуполови и безсмъртни. Но по-късно се разделили на мъж и жена и станали по-свободни. Това, от което нямали вече нужда се изнесло към главата и следствието от това е: че мъжът има женски мозък, а жената – мъжки. Гениталиите и цялото възпроизводство на човека зависят и принадлежат на Луната – Йехова. Мозъкът принадлежи към Луната. С това е свързана една голяма тайна: ние можем да използваме мислите малко емоционално, свързани с нагона, но можем и малко да ги извисим, тогава мозъкът ни става по-духовен. И това е развитието. Хората, които се преселили на другите планети по-късно се върнали на Земята и донесли на Земята мъдростта от другите небесни тела. Създали тайните школи, Мистерийните школи и ги нарекли с имената на планетите, от които идвали: слънчеви, юпитерови, меркуриеви мистерии… Но някои от тях се върнали на Земята малко преждевременно, те още не можели да овладеят човешкото тяло и станали животни. Една част от животните са хора и са наши братя. Да помислим върху това.

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Съб Мар 23, 2013 6:03 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
ЗОДИАКАЛНИЯТ КРЪГ – ВЕЛИК СИМВОЛ НА СВЕТА


Атлантската култура започва през времето на Водолея. После дошли Козирог, Стрелец и на четвъртата стъпка, когато действали силите на Скорпиона от Атлантското време, на човека му бил присаден Аза. /Във великото развитие на световете Земята е четвъртото стъпало./

После идват Везните и тогава се случва нещо много интересно: тогава Марсовата атмосфера се свързва със Земята и по този начин на Земята се образувало желязото. Чрез това, че на Земята се заражда желязото, в кръвта на човека се заражда Хемоглобинът и се образували червените кръвни телца. Така станал възможен животът на твърда земя. Дотогава човек живеел във водата, а Слънцето греело към водата отвън. И чрез светлината човекът винаги бил привличан да изплува към повърхността на водата. В предната част на главата човекът имал едно чувствително, тънко място и когато светлината попадала на това деликатно място, човек изпитвал болка. Чрез тази болка човекът развил един орган, за да издържа на болката и по този начин се образувало окото. По време на Везните идва Луцифер и грехопадението: “Аз ще ви отворя очите”. И тогава Боговете свалили Луцифер от трона му, но той се съпротивлявал. Негово владение била Венера, но в своето падение той дръпнал и Венера след себе си. Тогава Венера дошла близо до Земята, на Земята станало ужасно светло /горещо/. Всичката вода се изпарила, образували се мъгли. И хората не можели да виждат звездите.

Много по-късно, когато дошъл Потопа, водата се изсипала от небето и отново се виждали звездите /времето на Ной, Ноев ковчег и дъгата/ – това станало в края на Лъв. Атлантида загива на седем стъпки. След падението на Луцифер и когато човек започва да живее на твърда земя, Духовете на Формата завършили отработването на етерното тяло на човека /във Везни/, нещо, което те са правили в продължение на седем епохи. Противниковите сили винаги задържали етерното тяло – имало напреднали етерни тела, но също и изостанали етерни тела – етерните тела били в различни стадии и съществували паралелно, заедно и това продължило нататък. По този начин се зародили расите /различни стадии/, затова на Земята има различни раси.

Следатлантски епоха

След потъването на Атлантида идва епохата на Рак – първа следатлантска епоха, Близнаци – втора следатлантска епоха, Телец – трета следатлантска епоха, Овен – четвърта следатлантска епоха. Развитието на етерното тяло е в седем епохи – Везни, Дева, Лъв, Рак, Близнаци, Телец и Овен. Тогава силите на Духовете на Формата се изчерпали, защото противниците възпрепятствали работата им, но пък човекът не бил завършен. Това е времето на Гърция. Гърците чувствали, че човешкото развитие е към края си и че те измират, че човешкото развитие не е пълноценно и ако не се случи чудо, всички са загубени. Чудото е идването на Христос. Но оттогава човек трябва да участва сам в тези процеси. Следатлантските времена могат да се сравняват с човешкото развитие. Преди е имало само усещане, Древната индийска култура може да се сравни с първите седем години от човека; персийската култура – от 7 до 14 години; египетско-халдейската култура от 14 до 21 години – тогава покълва волята в човека; гръко-римската култура – Овен –времето на Разумната Душа, когато мисленето се свързва с разума; ние живеем в Риби –епохата на Съзнателната Душа: на нас не ни е нужно да мислим толкова умно, а трябва да осъзнаем задачата си, отговорността за по-нататъшното развитие на света.

Духовете на Формата са изразходили вече цялата си сила, оттук развитието може да продължи само, ако хората също дадат от себе си – например, духовна работа като този семинар или четене на Евангелието на Йоан, или морални постъпки и действия. Когато хората не правят това, тогава Боговете губят сили. Има още един източник на сили и той е ужасен – когато умират млади хора – при нещастия, бедствия, войни, – голямо количество сили остават неупотребени, освобождава се енергия, с която Боговете могат известно време пак да работят. Когато хората не работят достатъчно духовно се появяват войните.

Слънцето е преминало през Млечния път и тогава в хората нещо се е променило. Някога хората са били левичари, това било когато Слънцето преминало през лявата част на зодиакалната сфера, а когато то преминало в дясната част на зодиакалната сфера, хората станали десняци. Всички оръдия на труда, които са намерени от каменната епоха са за левичари.

Тук се случва още нещо. Старите посветени са знаели, че това ще се случи. Цялото човечество заспало дълбок сън 3 седмици. В това време се случили невероятни бури и дъждове. Всички хора, които проспали този период, загубили ясновиждането си, а преди това те били ясновиждащи. Преди да заспят хората нямали нужда от език, защото можели да четат аурите един на друг и да виждат какво мисли другия. След като се събудили от този сън имали необходимост да се разберат с думи, но никой не разбирал другия, обаче хората са имали някакъв спомен, че преди е било различно. Точно тогава построили оная кула, за да могат да гледат небето – това е времето на Вавилон /Вавилонската кула и объркването с езиците/ едно много мрачно и тъмно време – това е Мрачната епоха започнала 3101 г. преди Христа и продължила 5 хиляди години до 1899 г.

Предходната епоха е Желязната епоха. Тя започва когато Марс влиза в досег със Земята. Тогава хората били ясновиждащи. Тя продължила 10 хиляди години и завършила през 3101 г. преди Христа.

А още преди това през Сребърната и Златната епохи хората са живеели с Боговете.

С появата на езиците, хората все повече усвоявали задачата да мислят. Върховният момент е бил в Овен. Днес сме минали върховния пик на мисленето и сега мисленето е вече излишно. В днешно време би трябвало вече да се издигаме към имагинациите, към представите, чувстването, усещането по друг начин. Зодиакалният кръг може да се използва като един вид часовник. Младите още могат да черпят от натрупаното от развитието на света, но по-възрастните след 35 годишна възраст вече не, тогава човек трябва да работи сам.

От къде е дошъл човекът? Човекът е Микрокосмос, той се е изграждал от силите на зодиакалния кръг. Да нарисуваме вътре в зодиакалния кръг един ембрион. Овен става глава, Телец изгражда шията, Близнаци – рамене и ръце, Рак изгражда гръдния кош, Лъв – сърцето. В ембриона сърцето се намира твърде високо, на нивото на 4-ти шиен прешлен и колкото повече расте ембриона, сърцето се смъква надолу и заедно с него се развиват нервите. Нервът, свързан с гръкляна слиза надолу със сърцето и после се връща обратно, името на нервът на гръкляна е нервус рекуренс или възвратен нерв. Дева образува чревния тракт, Везни – таза и седалище, Скорпион – гениталиите, Стрелец – бедрата, Козирог – коленете, Водолей – подбедриците, Риби – ходилата.

В зодиакалният кръг има две особености: тъй като органите на човека се изграждат от планетите имаме два органа, които се изграждат както от планетите, така и от зодиакалния кръг: например сърцето се гради от Лъв и Слънце, а коленете от Козирог и Марс. Това са двойно обгрижвани органи. Коленете не са обикновен орган. Силите за изграждане на човешкото тяло идват от зодиакалния кръг, а силите за изграждане на вътрешните органи идват от планетите. Планетите носят имената си от развитието на световете: старият Сатурн, старото Слънце, старата Луна, Земя, а развитието на Земята минава през два етапа: Марсова епоха – Земята става по-плътна и Меркуриева епоха, започнала 330 г. след Христа – земята бавно се разтваря и става по-духовна.

Когато цикълът на развитие Земя премине ще настъпи сън на света и ще бъдем издигнати на ниво Ангели – бъдещия Юпитер. Тогава хората ще имат възможност да погледнат назад, надолу към Земята – това е един период от 3 дни, когато ще имаме възможност да проследим развитието си на Земята и да видим всичко, което сме правили – и тогава ще познаем, че винаги сме служили на Луцифер чрез вкопчване в парите, суета, гордост, желание за власт, стремеж към удобство, лъжи, завист, гняв…всичко сме правили за Луцифер. Идва Луцифер и ни отвежда, затваря ни. Това спира нашето развитие. Има само един изход: още тук на Земята да се свържем с Христос, тогава Луцифер нищо не може да ни направи. Не трябва обаче да чакаме да отидем на Юпитер, а да го направим още сега. Когато пропуснем да го направим на Земята няма връщане назад. Това е задачата ни на Земята: Да се свържем с Христос и да изучим, да усвоим Любовта!

След това идва епохата на бъдещата Венера. Там ще бъдем Архангели, ще водим цял народ. Водачите на човечеството са създали пчелите, за да имаме първообраз какви трябва да станем. Те са пример за нас.

След това идва бъдещия Вулкан. Там ще бъдем Духове на Личността. Тогава ще имаме задачата на Дух на времето: да ръководим цели епохи. За да издържим до тогава между нас са тези същества на Вулкан, които ни помагат и подкрепят. Повечето хора не знаят това, че те искат да ни помогнат, но само ако ги заговорим. Можем да призовем и помолим съществата от Вулкан за помощ! Всеки, който има някакъв проблем може да помоли за помощ. Те само чакат да бъдат призовани. Това трябва да е първото, което правим всяка сутрин! Тогава всичко през деня се нарежда. Много изненадващ е този механизъм.

Дните на седмицата

Дните на седмицата ни напомнят нашето развитие. Събота – ден на Сатурн, неделя – на Слънцето, понеделник – на Луната. Старата Луна се е преобразила в Марс и това има голямо значение. Те са космически братя. Когато се запознаем с един човек, ако неговият Марс стои там, където е нашата Луна, веднага ставаме приятели. Когато планетите се съберат в един и същи знак, това са духовни приятели и се изпитва едно голямо доверие към тях. А Юпитер е произлязъл от старото Слънце. Има връзка между Слънце и Юпитер, когато са в един и същи знак. Това е на още по-високо ниво, отколкото при Луна – Марс. Меркурий и Венера са произлезли от Слънцето.
Когато разбираме човека като Микрокосмос, вътрешните ни органи са планетите.

Слънцето – изгражда сърцето, но също така и окото, т.е. Слънцето има връзка с очите. Ако имаме лоша констелация на Слънцето, например срещу нашето Слънце стои Плутон /в опозиция/ това дава проблеми не само със сърцето, но и с очите. Орбитата на Слънцето – това е потокът на нашата кръв, има връзка с аортата.

Луната отговаря за долната част на тялото: пикочен мехур, гениталии, а от времето на Адам и Ева Луната отговаря и за мозъка. При тежък аспект на Луната получаваме проблеми с мозъка и с пикочния мехур. Това са дните неделя и понеделник.

Марс има връзка с коленете, с гръкляна, говора, жлъчния мехур. С коленете е свързано смирението. /Ние коленичим, прекланяме се./ Също Марс има връзка с рицаря, боеца, изправеното положение и с гръбнака. Когато говорим имаме нужда и от уста. Това също е Марс. Противоположното на устата е анусът, който също е свързан с Марс. При труден аспект на Марс ние пресипваме, напукват ни се устните, хемороидите ни се влошават, ставаме холерици, имаме болки в кръста, коленете или камъни в жлъчния мехур. Такъв човек най-добре е да играе евритмия.

Меркурий действа в горния човек – управлява белите дробове и при лош аспект дава кашлица; и в долния човек – дебело черво – разстройство; т. е. разстройство и кашлица имат връзка с Меркурий.

Юпитер – той е около Слънцето – отговаря за черния дроб, негов метал е цинк. Той ни е майстора на формата – това са хубавите стави, а в главата изгражда челото.

Венера е нашето далечно бъдеще, ниво Архангели. Там ще се държим като пчели в кошер, затова петък е толкова труден ден. На времето моряците никога не излизали в петък. Винаги когато личния живот е в една епоха на Венера имаме проблеми във връзките. Тогава има раздели, разводи. Но когато се държиш като Архангел, може да оцелее и връзката. Венера има връзка с бъбреците, надбъбречната жлеза и адреналина, вените /Венус/ и артериите, щитовидната жлеза. Марс дава силата на говора, а Венера красота. Стомахът също е свързан с Венера – той е прозорец към царството на мъртвите. Ние можем да използваме органите си за храносмилане, но чрез медитация можем да използваме органите като прозорец към духовния свят. Всеки орган е един път на посвещение в духовния свят. При неблагоприятна позиция на Венера възниква страх от смъртта, а страхът винаги е свързан с бъбреците. Чрез медитация върху Венера можем да стигнем до мъртвите. Рудолф Щайнер е написал цял цикъл как това се случва. Например да си представим, че целите сме от метала мед, дори вкусът ни е меден, човек се чувства много тежък – тогава лесно се влиза във връзка с мъртвите. Мъртвите искат да мислим за тях, но с радост. За тях е ужасно, когато ние тъжим. Тъгата за тях е тежест /като олово/, която ги дърпа надолу и те се съпротивляват. Те се “втурват” и разтърсват живите.

Сатурн – това е Първия Ден на Творението. Старият Сатурн пак е станал Сатурн. Той ни взима оттук и ни връща обратно тук. Срещу него стои Луната, която е врата към Земята.
Сатурн изгражда тила, метал олово. При хидроцефалия да се нанася крем с цинк на челото, а на тила – олово. Сатурн има връзка със съня и будността, с ритъма на далака, далакът е сатурнов орган. Сатурн води смъртта, той е костеливия мъж с косата. Не трябва да се страхуваме от смъртта, тя просто е раждане в друг свят. Ние само преживяваме метаморфози. Сатурн е свързан с костите. Ние притъпяваме въздействията на самия Сатурн, за да спрем да растем, което става към 25 годишна възраст. Това, което ядем също трябва да бъде умъртвено Сатурн прави това чрез панкреаса. Това са неговите три органа: костите, задстомашната жлеза и далака.
Ритъмът на будност и сън е ритъма на Аза на човека. Формата на костите, изграждането на костите има връзка с Аза. Храносмилателните сили имат връзка с Аза. Когато тези процеси са малко слаби – развива се диабет, ако укрепим Аза и го направим по-силен, например чрез такава астрологическа работа, тогава диабета си отива.

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Съб Мар 23, 2013 6:11 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Космограмата

Как се появява човекът от големия Космос? Когато умрем ние изпълваме целия Космос, ние сме огромни /като духът, излизащ от бутилката/. Стигаме до Луната, до Венера и ставаме все по-големи. Ако искаме да дойдем на Земята и да станем хора, всичко това се свива, става много малко, за да можем да се вмъкнем в това ембрионче.
Кръгът има 360º. Слънцето ги изминава за една година, като за един ден то изминава малко по-малко от 1 градус и това се натрупва, натрупва. В цикъла на една година Слънцето си е набавило тези остатъчни градуси от 5 дни и тези 5 дни се намират винаги на всеки 72 дни един от друг. Ако ги нанесем на зодиакалния кръг те образуват пентаграм. Има определени места в зодиакалния кръг, където са тези спечелени 5 дни: 30º Стрелец, 12º Риби, 24º Телец, 6º Лъв, 18º Везни, с орбис до минус 9 минути на тези градуси. Например към 18º Везни се включва всичко, което е след 17º, като 17º1´.

Цялото звездно небе се намира в главата ни като мозък. Всички констелации на планетите от момента на нашето раждане цял живот ги носим в главата си. Ние имаме в главата си картината на цялата си съдба за този живот. При един човек е било различно. Той винаги е възприемал констелациите на звездите такива, каквито са в момента. Това е бил Христос. Неговото бродене през Палестина съответствало абсолютно точно на движението на звездите в небето. Винаги когато Слънцето се намирало в Телец, Той лекувал. Лукас е лечителят, Телеца.

1. Най-външния кръг от Космограмата е място, в което навлизаш в сферата на Земята. Това е пункта на Аза, когато ние усвояваме цялото звездно небе или тримзамза енергия. В космограмата ще видите съвсем миниатюрни зодиакални знаци - тримзамза знаци. В голямата Платоническа година на света на Слънцето са необходими 72 години, за да премине 1º или 25920 години за целия цикъл от 360º. Всеки градус си има свой зодиакален знак, който се изминава от Слънцето за 72 години. И когато достигнем възрастта след 72 години ние сме освободени от хороскопа на живота си, от съдбата на този живот. Цикълът се измерва спрямо точката на пролетното равноденствие. Например, когато е потънала Атлантида точката на пролетното равноденствие е била в Лъв, когато тя е била в Овен, дошъл Христос на Земята, а когато се е намирала във Везни, са се зародили очите. Сега точката на пролетното равноденствие се намира в 10º Риби, а 10º Риби е рождения ден на Рудолф Щайнер. Когато Слънцето се намира в 11º Риби – това е градус на смъртта – са започвали световните войни. В обратна посока се движат годишните времена, т.е по посока на часовниковата стрелка. В 2011 г. ще отидем на 9º Риби, а 72 години по-късно през 2083 г. на 8º Риби. По този начин много добре можем да разчетем политиката, защото тези тримзамза знаци са зодиакалните знаци, а всеки зодиакален знак съдържа 30º. Ако разделим 72 г. на 30 /колкото са градусите в един знак/ получаваме цикъл от 2 години и 4 месеца за всеки знак вътре в този отрязък тримзамза. Политиката винаги се променя на отрязъци от 2 г.и 4мес. И трябва само да погледнеш какъв градус е това, за да разбереш горе-долу какво се случва. Но това има значение за собствения ни живот. Тримзамза е градусът на рождението ни.

2. Вторият кръг на космограмата от вън навътре са двавасамза знаците, свързани с етерното тяло. Във всеки зодиакален знак от 30º се съдържат по 12 малки зодиакални изображения. Това показва посоката на мислене, която носим от предишния си живот. В етерното ни тяло са заложени интелектуалните /духовните/ ни способности: мислене, памет, характер, но и това, което си носим с нас от минали животи – способности, които сме развили, дарбите ни.

3. Третият пръстен или третият кръг от вън навътре са навамза знаците, свързани с астралното тяло. Те са 9. Във всеки зодиакален знак се съдържат по 9 зодиакални изображения. Тук действа числото 9 или девет Йерархии. Имаме девет нива на развитието. Идваме до най-важното: който иска освобождение в момента на смъртта да преброи 108. С числото 9 навамза ние получаваме ключа на зодиакалния кръг /9навамза ×12 зодиакални знаци = 108/. Това е нашето астрално тяло – това, върху което трябва да работим и да се научим да го овладяваме. В него се изразява и външния свят. Всичко, което преживяваме, го преживяваме на душевно ниво. Астралното тяло е връзката със сетивния свят. Всичко сетивно преминава през знака навамза. Това е истината, която ние възприемаме, но също е източник на нашите действия – импулсите, които ни движат. Това е тайната на овладяване на зодиакалния кръг. Етерното тяло трябва да бъде ръководено от Аза. От това пред кой навамза знак стои нашето Слънце или нашата Луна, зависи кои способности са активни в нас. Например: човек, чието Слънце стои пред навамза знак Лъв е абсолютно различно мотивиран от човек, чието Слънце стои пред Стрелец. Нашият душевен живот е много силно под влиянието на знака навамза. Тези навамза знаци са и образи от зодиакалния кръг, те представляват цели знаци и тях също можем да ги разделим на 30º. Тогава можем съвсем конкретно да кажем къде стоим в момента. Това, че животът ни понякога е много тежък показва, че минаваме през тежка зона и като я преминем животът ни ще стане по-приятен. Когато познаваш тези малки еволюции можеш по-лесно да се справиш с живота, защото знаеш кога ще свършат проблемите.

4. В четвъртият кръг отвън навътре нямаме зодиакални знаци, а знаци за планети. Това е значението на външните сетива: виждане, чуване, докосване, мирис и вкус. Като цяло имаме 12 сетива, които идват от зодиакалния кръг. Но петте планети, с които работим до сега са петте обикновени сетива: Меркурий за виждането, Венера е докосването, Марс е вкуса, Юпитер е обонянието /предната част на главата/, а Сатурн е слуха. В зависимост от това къде стои Слънцето или Луната сме ориентирани към някое от тези 5 сетива. В животът това може да се променя, защото съществува развитие и това е свързано с остаряването.
В течение на една година Слънцето се предвижва всеки ден с 1º. Има стара гръцка поговорка: един ден е като една година – това се нарича прогресия. Трябва да се научим да я имаме предвид тази прогресия, тогава добре можем да видим какво ще преживеем на 50 или 60 години. Трябва да преброим първите 50-60 дена от рождението си, какво сме преживели тогава. Там е заложено всичко за 50-60 години от нашия живот.

5. Петият кръг отвън навътре – това са 9 секции с изписани имена, които се повтарят 3 пъти. Това са лунните секции. Наричат се наксатра.
Всяка секция е голяма 13º20´ = 800´ Навамза знаците, които са точно над тази лунна секция са 4 и ако разделим 13º20´ на 4 ще получим точно един навамза знак = 3º20´ = 200´. По-лесно е да се работи с минути, отколкото с градуси. Тук става дума за Троицата. Числото 3 е за Троицата, а с числото 9 включваме Аза в работата. Тук в Аза е заключена съдбата ни, личната биография на човека, която може да бъде разчетена. Луната е тази, която ни довежда до Земята. Луната е важна за момента на зачатието, а също и за момента на раждането. Там, където стои Луната в момента на нашето раждане, там започва биографията на нашата съдба. Това индивидуално може да се сметне много точно.

В зодиакалният кръг е вложен принципа на троичността. Всичко се появява три пъти. Например: имаме 3 огнени знака – Овен, Лъв и Стрелец; 3 въздушни знака – Близнаци, Везни, Водолей; 3 водни знака – Рак, Скорпион и Риби; 3 земни знака – Телец, Дева и Козирог. Всяко нещо се появява по три пъти, но може да се направи и комбинация от елементите.

Фиксиран кръст – Телец, Лъв, Скорпион и Водолей – е свързан с духовното ни тяло, с астралното тяло.

Кардинален кръст – Овен, Рак, Везни и Козирог – това са времената на годината – пролет, лято, есен, зима или имаме огън, вода, въздух, земя. Това е новото начало – кръстът на Отца, който е свързан с физическото тяло.

Подвижен кръст – Близнаци, Дева, Стрелец и Риби – това е кръстът на Сина, етерното ни тяло. Тук нещата са подвижни, имаме възможност за действия, можем да предприем нещо.

Да вземем навамза знаците.
• Започваме от Овен. Първият навамза знак в Овен отново е Овен /кардинален знак/. Броим до петия навамза знак – това е средата на девет – Лъв, взимаме последната девета навамза в Овен – това е Стрелец. Имаме трите качества: кардиналния знак в началото, фиксирания знак в средата и подвижния знак в края. И това е мислене, чувстване, искане /желание/. При кардиналния знак трябва да мислим, да започнем нещо ново; при фиксирания знак сърцето е свързано с процеса, трябва да чувстваме нещо; а при подвижния знак трябва да направим нещо. Тук имаме три пъти огън – Овен, Лъв и Стрелец.
• Да отидем при Телеца. Първата навамза в Телец е Козирог /кардинален знак –започва зимата/; средната навамза е Телец /фиксиран знак/, деветата навамза е Дева /подвижен знак/. Тук има три земни знака. Телецът е земен знак и тук имаме три пъти земя.
Да се върнем отново на Овен. Отиваме на втори и трети навамза знак в Овен – Телец и Близнаци. Към това трябва да разкажа нещо: знаем, че когато Слънцето прекосило Млечния път ясновидството изчезнало от Земята – това е бил прехода от Близнаци към Телец. Това е моментът, в който съществото на Христос се появява. Близнакът е сетивото Аз. Близнаци са двете деца Исус. А Телеца е Чашата Граал, която чрез рогата си поема космическите сили от плеядата на Христос. Там, където се срещат Близнаци и Телец се появява Христос. И сега тук от навамза знаците Телец и Близнаци отиваме един кръг по-навън – това са двавасамза знаците Телец и Близнаци. Получава се една стълбичка. Ако отидем още един кръг навън – тримзамза знаците пак са Телец и Близнаци. Това е единственото място в зодиакалния кръг, където Телец и Близнаци се повтарят един над друг. Тайните мъдреци са знаели, че само от това място Христос е можел да слезе на Земята. Те са знаели абсолютно точно кога Той ще дойде.
Когато нищо не знаем за тези неща, тогава кръста се стоварва отвън. Тогава отново биваме разпъвани. Когато знаем за нещата и те се превръщат в наше вътрешно изживяване, когато носим кръста си доброволно на рамо, ставаме свободни. Когато приемаме кръста отвън навътре ние го “прерязваме” през средата. Както знаем раменете на кръста са под 90º, когато обаче го прережем през средата, ъгълът остава 45º. Четиридесет и петия градус винаги означава, че нещо бива усвоено вътрешно, че нещо влиза от вън навътре и бива усвоено. В животът това е 45-та година. Ще го обясня накратко: най-външната планета е Сатурн, а със стария Сатурн е почнало нашето развитие. Орбитата на Сатурн е 30 години /една обиколка около Слънцето/. Когато Сатурн е изминал половината път – са 15 години, което значи, че той е точно срещу нас, в опозиция. Тогава целият свят е против нас. Животът е непоносимо тежък, това е пубертета. Младите хора са доста разумни, но Сатурн стои насреща и те нямат никакъв шанс. След 30 години Сатурн пак стои насреща – тогава си на 45 г. и не си вече в пубертета, а стар и мъдър. Тогава не се бориш срещу света, а взимаш кръста върху себе си. Трябва просто да останеш кротък. Защото ако си мъдър знаеш, че Сатурн ще продължи пътя си напред и проблемите от само себе си ще отшумят. Трябва само да почакаш да отмине 45-та година. Няма нужда да се бориш, като така и така няма да спечелиш. Това послание ни носи числото 45. Този, който не го е разбрал още на 45 г., трябва да чака още 30 години до 75 г. Но Сатурн има една втора тайна: когато си на 30 г. си изминал целия кръг, животът ти започва още един път съвсем отначало. Трябва да се научиш отново да ходиш, да говориш, всичко започва отначало. Но вече имаш житейския опит от първите 30 години. Всичко е ново: приятелите, твоя свят. От 30-та до 33-та година е като от 1-та до 3-та година. На 3 г. можеш вече да ходиш, да говориш, на 33 е също така. Ти си нов човек. Когато станеш на 60 г. това се повтаря. Започваш всичко отначало. От 60 до 63 г. е също толкова трудно, колкото от 30 до 33 г. Трябва още веднъж съвсем отново да се преориентираш. Но Сатурн може да се превърне и в твой помощник в живота. Знаеш съвсем точно какво ще ти се случи, но на едно по-високо ниво. Трябва да погледнеш 30 г. назад, за да разбереш какво те чака. Когато си на 15, на 45, или на 75 г. трябва да имаш търпението да изчакаш още 1-2 години.

Като хора ние сме много свързани с Космоса. Слънцето има нужда от 72 години за да премине с 1 градус напред. Числото 72 е свързано и с нашия пулс/мин. Ние вдишваме 18 пъти в минута.
72 години. × 360º = 25920 години
18 вдишвания/мин. × 60мин. × 24часа = 25920 вдишвания за 24 часа
За една година ние вдишваме и издишваме толкова пъти, колкото продължава 1 слънчева година. Когато сме на 72 години ние със сигурност сме легнали да спим 25920 пъти. Тези неща са много свързани помежду си.

Слънчевите петна са изостанали, бавноразвиващи се същества.
Пчелата е едно слънчево животно и лети много високо. На Земята и трябва 24 часа, за да се завърти около оста си, а на Слънцето му трябват 27 дни, за да се завърти около собствената си ос. 27 дни трябват на пчелите, за да се излюпят. Може да се каже, че Слънцето зависи от пчелите, че то се ориентира по пчелите. Едно слънчево петно би трябвало след 27 дни да се види на същото място, но това не е така. Рудолф Щайнер е обяснил как в действителност се осъществява това движение. Ако вземем Сатурн – най-външната планета – ето неговата голяма лемиската /д-р Юнге чертае схемата/. Лемискатата на Юпитер е малко по-малка, на Марс е още по-малка, със Слънцето обаче е различно. Сатурн е изначалния, с него е започнало всяко развитие. Слънцето е обиталището на Христос. А Христос е Словото. Словото трябва да е вътре, Слънцето се намира в Словото на световете. Големите планети понякога са много далече, а понякога много близо. Меркурий и Венера си имат собствени места. Те пресичат пътя на Слънцето /еклиптиката/. Със Сатурн придобиваме един далак, с Юпитер – един черен дроб, с Марс – една жлъчка, но чрез Меркурий получаваме две крила на белия дроб вляво и дясно, чрез Венера получаваме два бъбрека – един в ляво и един в дясно. Едва когато прозрем този начин на движение на планетите, можем да разберем устройството на човека. Земята се движи по същата траектория като Слънцето: един път надясно, един път наляво. Половината година дните са по-къси, другата половина са по-дълги. Имаме пролетно равноденствие и есенно равноденствие. Имаме зимно полугодие и лятно полугодие. Винаги щом проумеем принципа на лемискатата разбираме принципа на устройството на живота, ритъма му. Когато Слънцето се намира на една позиция, ние го виждаме от едната страна, обаче като продължи натам да върви, ние го виждаме от другата страна. Затова се стига до там, че веднъж се вижда едното слънчево петно от едната страна, а друг път от другата. Ето защо петната на Слънцето са там, където не трябва да бъдат. Имаме едно такова движение на Слънцето. Да вземем сега зодиакалния кръг – Лъв, Водолей, Скорпион Телец. Но Слънцето се движи по този начин – по принципа на лемискатата, това е точно картината, която виждаме при движението на хромозомите и гените. Всички хора, които живеят на едно и също място имат сходна генетична структура, т.е. това няма нищо общо с наследствеността. Всъщност генетичната структура се изгражда от мястото където човекът живее и как се вижда от там Слънцето и Космоса. Например, всички родени в Стара Загора имат сходен генетичен код. Дори и родителите да са американци, детето, родено в България ще има български код, а не американски. Там, където си роден се обособява генетичния код. Оттам произлизат тези чувства за отечество, за родно място. Ние винаги сме едно отражение на Космоса.

Лунните възли
Ние вдишваме и издишваме 18 пъти/мин. Космическият Дъх има нужда от 18 години, а съвсем точно това са 18 години 218 дни 21 часа и 22 минути или приблизително 18 години и 7 месеца. Когато станем на 37 г. и 2 м. имаме втория си Лунен възел, на 56 години ни се случва третия Лунен възел. Половината от този цикъл е времето на Рубикона или 9 г. 109 дни 10 часа и 41 минути. Вторият Рубикон е на 28 г., третият – на 46 г.1/2, четвъртият – на 65 г. Винаги по времето на Рубикон светът на враговете е срещу нас. Човек разбира собствената си биография по-добре когато познава тези ритми. Имаме ритъма на Сатурн, ритъма на Рубикона, ритъма на Лунните възли. Сега ни липсва Юпитеровия цикъл, който е през 12 години: 12, 24, 36, 48 г. Тук нещата се включват щом станеш на 12 г. На 12 години Исус поучава фарисеите.

Дъгите на живота
Започваме при рождението си, завършваме при смъртта. Постепенно стигаме най-високата точка и бавно слизаме долу. Първо растеш, ставаш голям и после започваш да намаляваш, постепенно ставаш все по-силен и като станеш много силен, след това започваш да ставаш все по-слаб и по-слаб към края. Това е важна закономерност. Тя се случва в ритъма на планетите. Последователността не е като тази на дните на седмицата, а според това как са наредени планетите, погледнати от Земята. Първите седем години са лунни, след това идва Меркурий / 7 г. до 14 г./, Венера /14 г. до 21 г./, Слънцето – три пъти по седем / 21 г. до 42 г./, Марс /42г. до 49 г./, Юпитер /49 г. до 56 г./ и Сатурн /56 г. до 63 г./. В първите 7 години човекът е лишен от разум. Етерното му тяло е като една обвивка около самия него, а когато станем на 7 г. етерното ни тяло се ражда. Потокът на наследствеността завършва в седмата ни година. На 7 г. вече сами сме променили собственото си тяло, всичко, което сме наследили е вече заменено с наше лично. Не можем вече да говорим за наследственост. Собственият ни генетичен код идва с нас, той не е наследен от родителите ни. Във вторите седем години астралното тяло е това, което е около нас като обвивка. Астралното тяло има задачата да осъществява връзката между етерното и физическото тяло. Ако през този период от живота на човека се бият инжекции, имунизации или се поставят някакви конвенционални химически лекарства, неговото развитие се нарушава завинаги. Астралното тяло не може изцяло да изпълни своята функция: да се развие така, че да служи за връзка между етерното и физическото тяло.
Например: аутизъм. Това не може да се нарече истинска болест, а е увреждане от ваксинации. Преди да започне тази практика на ваксинирането, той не е съществувал изобщо.
На 14 г. се ражда астралното тяло. Настъпва преображение. Човекът става способен да се възпроизвежда и покълва волята. Той придобива собствени сили за отсъждане на нещата. От 14 г. нататък едно дете не може да се възпитава, защото то вече знае какво иска, какво трябва. Това можем да правим само в първите 14 години. В първата седемлетка е подражанието. Във втората седемлетка е авторитета. Периодът на подражанието може да се разтегли до Рубикона /9 1/2 г./, 30 г. по-късно ние сме на 39 г. и сме коронясани – сами хващаме скиптъра в ръка, а още по-късно – на 69 г. можем да стигнем до житейската си задача. На 69 г. си събрал опит, помъдрял си и можеш да развиеш новите идеи, до които си стигнал.

Имаме три планети по 7 години, накрая също три планети по 7 години, а Слънцето има 3 пъти по 7 години. Имаме планети под Слънцето и планети над Слънцето – горни и долни планети. Долните планети са повече душевни, а горните планети – духовни. Долните планети действат на Земята като: вятър, дъжд, буря, а горните планети действат вътре в Земята чрез топлината. Това са силите на растеж, които идват от Земята. Ако една планета е зле поставена по време на раждането, имаш проблеми в първите 7 години. Ако Марс стои зле – проблемите са от 42-та до 49-та година, ако Луната стои зле – проблемите са още при раждането, например новолуние – децата изобщо не порастват остават малки. Но може да се помогне, ако на детето се даде метала, свързан с Луната – среброто. Ако Меркурий стои зле, проблемите са между 7 и 14 г. Рудолф Щайнер винаги е казвал на валдорфските учители: гледайте кое дете е твърде малко или твърде голямо и тогава веднага можеш да разпознаеш планетата, кармата на детето и можеш съответно да помогнеш. Малките деца трябва да получат материята на фантазията, за да израснат. А големите деца трябва да получат повече неща за помнете, за да престанат да растат. Това се отразява и в храносмилането. Това е свързано с Аза. Има деца, които докато са малки само спят, те имат лениви черва, ходят изморени. Има деца, които спят прекалено малко, те постоянно се движат, те винаги имат разстройство. Като отидат на училище непрекъснато щъкат между чиновете, а на другите, които повече спят им е толкова трудно да учат и валдорфският учител трябва да балансира това: бавния трябва да го ускориш, а бързия –малко да го забавиш. Това става чрез ритъма на музиката. Тежките, бавни деца трябва да се научат да пеят бързо, а бързите, неспокойни деца да има се дават неща, които са бавни, тежки. Всъщност това е единствената задача на училището: децата нищо не трябва да научават, те всъщност трябва да бъдат възпитани в духа на това да стават по-балансирани, а ученето е просто страничен ефект. Те трябва да вдишват и да издишват, да заспиват и да се събуждат в равновесие, балансирани, да имат балансиран ритъм. Трябва да има балансирана смяна на хумор и сериозност, на фантазия и запаметяване. Един валфдорфски учител установил, че всичко това е свързано със зодиакалния кръг. В зависимост от това в какъв знак стои Луната /сп. елемента / се предлага различен материал за учене на детето. Например: ако Луната е в огнен знак – игри и групова работа. Във Валдорфското обучение всичко е астрология. Използват се космичните закони, за да се помогне на децата.

Има противоположности, полярности /още в Библията е казано: първите ще станат последни, последните първи/. Така Луната и Сатурн са заедно, те си принадлежат заедно.
Меркурий и Юпитер също са двойка. Когато имаме възпалена става взимаме живак като лекарство, когато ставата е дегенеративна, започне да пука – взимаме юпитеровия метал цинк и мехлема, който е с цинк.
Венера и Марс също са двойка. Силата на гласа е от Марс / гръклян – глас/, а Венера дава красотата на гласа /щитовидна жлеза/, т.е. те работят заедно. Също и в техниката е така, например динамото в колата – около железен елемент е навита медна жица, но те са заедно.
Слънцето е по средата и се грижи за хармонията.
Луната – след раждането има градиращо, положително, развиващо действие. В лунният период всичко се случва някак тайно, никой не вижда как протича растежа. Това е период на окултизъм.
Меркурий – тръгваме на училище. Има постоянно посредничене. Това е период на трансцендентност. Меркурий е посредник в комуникацията между ученика и учителя. Венера – влюбваме се, всичко това започва на 14 г., отдаването. Тук идва мистиката.
Слънцето – емпиричния период, трябва да изпробваме нещата, трудно е, научаването става с опитване.
Марс – на 42 г. идват желанията: да имаме къща, да станем директори.. Това е периода на волунтаризъм. Към това трябва да бъдем активни, защото Марс е активен. От само себе си желанията не се изпълняват.
Юпитер – на 49 г. нещата не стават по стария начин. Тогава идва вглеждането в тях и придобиваме мъдрост. Това е период на логизъм. Трябва да се научим да се овладяваме и да оформяме нещата.
Сатурн това е гнозис – голямото вникване в същността на нещата, почти ставаме ясновидци. Оставяме нещата да се случат от само себе си, да надскочим сянката си.
Също така можем да се придвижим през Зодиакалния кръг. Например знакът, в който сме родени: при Слънце в Овен, той не е просто Овен, а трябва да погледнем двавасамза знака, къде е тримзамза знака. Освен това трябва да погледнем кой знак стои насреща, за да знаем какво ни липсва и как да станем по-ефективни.

Човекът – Овен е малко идеалист, с рогата напред през стената. Но трябва да намерим какво му липсва на Овена и това е точно отсреща – Везни, които имат реализъм. Овенът изобщо не е реалист. Везните са много по-реалистични, не са толкова идеалистични.
Лъв – той изобщо не премисля нещата, вижда нещо и действа. Отсреща му е Водолея – той работи много духовно, първо се интересува как стоят нещата, първо отстъпва крачка назад – вглежда се в нещата, изчаква, оглежда.
Скорпион – има динамика, а Телеца, който е отсреща му е съвсем рационален – това липсва на скорпиона, а на телеца липсва динамиката.
Рак – може да разбере всичко, което се случва на Земята, създава семейство, прави така, че всички да са заедно, познава растенията, по природа разбира нещо от земеделие, камъни, но с духовните неща му е трудно. Трябва някак си да се домогне до това, да се пребори за тия неща. Насреща му е Козирог, който се катери там горе и изобщо няма представа какво се случва на Земята, няма връзка с реалния свят.
Дева – всичко знае по-добре от другите, а най-ужасното е, че винаги са „прави”. Те са учените, хората на науката. Отсреща им са Риби – толкова пъргави, че изобщо не можеш да ги хванеш с ръка, най-добрите психолози, не можеш да ги хванеш наедно място, да се обвържат с нещо. Те са абсолютно обратното на науката, абсолютното движение. Те се чувстват в духовния свят като у дома си, науката изобщо не ги касае. Те просто вдишват и издишват духовност.
Стрелец – литература, семейство, красота, всичко това той носи като плячка у дома си. Знае да се наслаждава на живота, проблемите на света изобщо не го касаят. Той живее тук и сега. Отсреща му стоят Близнаци – постоянно омотани в проблеми и мисли.

Рудолф Щайнер е дал за домашно: да свикнем да гледаме на Йерархиите като плюса и минуса на контакта – или да боравим с Йерархиите и енергиите като с цветовете на светофара – да го правим, без да мислим, то да стане част от ежедневната ни рутина. Всяка нощ когато заспиваме ние отиваме нагоре, минаваме през всички Йерархии и се връщаме обратно. На всеки 7 години една нова Йерархия ни посвещава и ние усвояваме тайните на тази Йерархия.

ІІІ Йерархия: Луна, Меркурий и Венера: работи с главата – какво казваме, как мислим, как функционира главата ни.
Ангели /Луна/ – помагат ни при мисленето;
Архангели /Меркурий/ – помагат ни при говорене и действане;
Архаи – /Венера/ или Духове на Времето, Духове на Личността – те се справят с отработването на връзките между хората. Чрез Архаите можем да изпращаме мисли към хората. Например, да изпращаме положителни мисли към болен човек. Това е нашата задача – да работим с Йерархиите.
ІІ Йерархия – Слънце, Марс, Юпитер: това са нашите чувства, нашата сърдечност. Когато загубим един приятел, тази Йерархия е отговорна, а също и за това в следващия живот пак да го срещнем.
Духове на Формата, Ексузиаи /Слънце/ – те са обработили етерното ни тяло, расите в древна Атлантида
Духове на Движението, Динамис /Марс/
Духове на Мъдростта, Господства / Юпитер/ – те са отговорни са пулса и дишането
І Йерархия – има само една планета – Сатурн, свързана с Духовете на Волята, а после излизаме в небето на неподвижните звезди – там са Духовете на Хармонията, Херувимите и Духовете на Любовта, Серафимите.

Лунните секции:
1. първа лунна секция е Кету – това е Христовата Същност – Серафимите;
2. втора лунна секция е Барани – тук управлява Венера, Архаи;
3. трета лунна секция е Критика – тук управлява Слънцето – слънчеви времена, Духове на Формата. Тогава винаги имаме пари. Ако искате да спечелите пари, трябва да изчакате Луната да отиде в тази лунна секция.
4. четвърта лунна секция е Рохини – управлявана от Луната – окултизъм, тайнственост, парапсихология, всичко тайно;
5. пета лунна секция е Миргакша – Марс, Духове на Движението;
6. шеста лунна секция е Арстра – Северен лунен възел – Херувими – трябва да развиваме Духовното Себе;
7. седма лунна секция е Хунарвазо – Юпитер – това е радост, тържествуване, щастие;
8. осма лунна секция е Пушия – Сатурн – да се оставиш на нещата, да отхвърлиш всичко старо, мъдрост;
9. девета лунна секция е Аслеша – Меркурий – промяна, трансцендентност, комуникация, да се държиш като Архангел. Много движения, много промяна, трудно удържаш темпото.
Ако сте броили до тук сте стигнали до числото 9 и се започва отначало: Мага секция в Лъв е пак първа и следват следващите девет секции на Луната със същото значение и като стигнем до Стрелец, започваме отначало. Три пъти се повтарят деветте лунни секции (3×9).

Декади
Когато вървим отвътре навън над първия зодиакален знак (Овен) има три планети. В този пояс разделението на отделни секции е на 10º. Тях ги наричаме декади.
Първата декада показва винаги това, което носим със себе си, което притежаваме, което сме си изработили.
Средната декада е аналитичната, там всичко трябва да се раздроби и анализира.
Третата декада е най-трудната, там трябва всичко отново да се сглоби и изгради. Винаги когато в живота ни започва третата декада е много трудно. Това е горе-долу всеки месец около 13-то число. Затова 13-ия ден се смята за труден, но обикновено и 12-ия е такъв. Нещо подобно преживяваме и със самия годишен цикъл. Всички сме родени един път. Месецът преди раждането е труден, в утробата вече ни е тесничко, плацентата вече е стара, яденето не струва. И всичко това се случва при нас всяка година, месецът преди рожденият ни ден е някак си по-труден. Самото раждане също е трудно нещо. Затова много често рожденият ден не ни харесва.

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Съб Мар 23, 2013 6:14 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Аспекти

Сега да поговорим за проблемите в света. Тежко е защото има плът. По същият начин е много трудно, когато две планети са под прав ъгъл една спрямо друга. Това започва много рано в живота ни. Когато сме на 3 месеца Слънцето се е придвижило с 3 месеца напред и е под прав ъгъл с рожденото ни Слънце. На 3 месеца като дете имаме за първи път проблеми, например колики. Това е първият квадрат /двете планети са под 90º една спрямо друга/ и 3º преди да настъпи точен квадрат започва действието му (от 87º). Когато две планети са една срещу друга се нарича опозиция (180º). Например: Плутон в опозиция със Слънцето дава проблеми с очите; пълнолунието е опозиция между Луна и Слънце – тогава хората спят лошо. Също е и другото – когато две планети са на едно и също място (съвпад). Но тук има разлика: когато долните планети – Луна, Меркурий и Венера стоят заедно със Слънцето е лошо. Те са “изгорени” от него. При новолуние нямаме никакви сили. Ако Меркурий е в съвпад със Слънцето не можем да дишаме, трудно си поемаме дъх. При Венера съвпад със Слънцето имаме проблеми със стомаха и бъбреците. Когато обаче Марс е в съвпад със Слънцето – това е чудесно – можем да говорим без да млъкнем, да пишем стихове, книги, абсолютно вдъхновени сме от Слънцето. Когато Юпитер е в съвпад със Слънцето хубавото ни идва малко много, ставаме нервни, също и Сатурн съвпад със Слънцето е чувствителен аспект.
Ние имаме 360º в зодиакалния кръг и всеки градус има своето значение. Има добри и лоши градуси. Ако една планета стои на лош градус при раждането ни имаме слаб орган през целия живот. Ако това е Юпитер – имаме проблеми с черния дроб и винаги имаме увеличени чернодробни стойности. Оттам идват проблемите със ставите. Ако знаем за това, ние можем да се справим с проблемите, защото познаваме причината и търсим средства да неутрализираме проблема.

Тук на Земята нашите Ангелите трябва да правят всичко, което ние правим, те трябва да го преживеят. Това е въздействието ни нагоре в Космоса. Земята също трябва да премине през нас и във всичко, което ние извършваме. Когато хората много лъжат стават земетресения – така реагира Земята. Ангелите също реагират на това. Когато един човек стане престъпник Ангелът му пада и става луциферичен, той потъва заедно с него. Когато много хора правят това едновременно Архангелите са принудени да реагират – изпращат бури и различни природни бедствия.

Фази в развитието

Когато погледнем хороскопа можем да знаем и как сме умрели последния път, защото хороскопа на нашето раждане е хороскопа на последната ни смърт. Ние просто продължаваме оттам, където сме спрели последния път. И така развитието продължава. Трябва да преминем през различни фази (стъпки) на развитие:
На всеки 10 години идва нова декада, всеки 30 години влизаме в нов зодиакален знак,
на всеки 3 г.и 4 мес. влизаме в един нов навамза знак, на всеки 2 г. и половина в нов двавасамза знак.
На 10 г. преминаваме първия Рубикон, на 33 г. преминаваме Голгота – Разпятието,
на 45 г. поемаме съзнателно кръста, на 72 г. излизаме от властта на рождения си знак.
Винаги можем да погледнем напред какво ни чака.
Моля Духа, който ни е събрал тук да помогне в работата ни. Искам да помоля и съществата от Вулкан да бъдат с нас и да ни помагат.


Работа с индийският зодиакален кръг
Най-външният кръг се казва тримзамза. Това е мястото на нашето раждане. Всеки се е родил на различно място. Това е пункта на прехода между космичното пространство и земния живот. Първата среща, която имаме, стъпвайки на Земята, са чиновниците – регистрират ни, слагат ни номер. Този външен пръстен е на чиновниците, на закона.
Следващият пръстен е двавасамза – това е духовния спомен за предишния живот. Там са духовните ни способности, силите на нашата памет, на нашата мисъл.
Слизайки един кръг по-навътре идват навамза знаците. Там е нашият душевен и сетивен живот. Има 809 навамза знаци. Те ни издават съдбата, те ни освобождават. Вчера всеки си получи рождения хороскоп. Сега вижте в кой навамза знак стои Слънцето Ви и в кой навамза знак стои Луната Ви. След всяка планета си напишете знака в който тя стои. Това, което искаме да видим е, дали някъде двете планети ще стоят в един навамза знак. Например: Слънце в 24º41' Риби: намираме знака и съответния градус в Риби и виждаме в коя навамза стои този градус – това е навамзата Водолей. Същото правим и с Луната, която е в 24º Рак – навамзата е Водолей. В този случай Слънцето и Луната имат един и същ навамза знак – Водолей.

І навамза от 0º до 3º20'
ІІ навамза от 3º20' до 6º40'
ІІІ навамза от 6º40' до 10º
ІV навамза от 10º до 13º20'
V навамза от 13º20' до 16º40'
VІ навамза от 16º40' до 20º
VІІ навамза от 20º до 23º20'
VІІІнавамза от 23º20' до 26º40'
ІХ навамза от 26º40' до 30º
Винаги три навамзи дават 10º.

І, V и ІХ навамза се наричат варготама.
• В първата варготама (горен човек) – имаме големи мисли, велики мисли;
• във втората варготама (среден човек) – имаме големи чувства, трябва да развием едно голямо сърце;
• в третата варготама (долен човек) – трябва да се научим да действаме:
при Венера и Марс става дума за речта, ако там е Юпитер – за мъдрост, Венера – изкуство, Меркурий – действие в медицината.
Когато две планети имат една и съща варготама те се подкрепят една друга, това е помощ като въздействието на тригона /120º/. Когато Слънцето и Луната са в една и съща навамза помощта идва в повече, човек трудно я издържа, изисква прекалено много от себе си. Този човек трябва да се упражнява да оставя на нещата да се случват. Слънчевата навамза е Михаиловия импулс и можем да използваме тези сили по най-различни начини. Можеш да се изявиш като Стрелец, като Козирог, като Водолей в зависимост от това в кой зодиакален знак и коя навамза стои Слънцето ти и можеш да действаш по различен начин. Когато човек има Слънце в навамзата на Везните става въпрос за справедливостта и равновесието. Когато си в навамзата на Стрелец става дума за активност. Когато обаче си в навамзата на Козирога става въпрос повече за духовното, това определя посоката ти в живота. Навамзата на рожденото ти Слънце важи за целия живот. Но в течение на живота на всеки 3 г. 4 мес. ние преминаваме в нова навамза. Ако Слънцето има една навамза с горните планети: Марс, Юпитер, Уран, тогава при тези планети има едно Слънчево ръководство. Например Рудолф Щайнер е имал Слънце и Юпитер в една и съща навамза. Когато Слънцето и Марс имат една навамза самия изказ на човека е слънчев и сърдечен. Когато Слънцето има една и съща навамза с Венера и Меркурий това дава сърдечност, прави човек щастлив и изпитващ блаженство.

Сега да пресметнем собствената си еволюция. Вчера говорихме за лунните секции, във всяка от тях е посочена една водеща планета и тези планети определят продължителността. Една лунна секция има 13º20' = 800 минути. Луната определя нашето раждане и началото на биографията на нашата съдба. Трябва да открием в коя лунна секция стои нашата Луна. Ако Луната стои някъде по средата на своята секция, ние също можем да открием колко дълго тя ще остане в тази секция. Луната се придвижва през живота ни от секция в секция. На гърба на Вашата карта има таблица. Ние виждаме, че всяка планета се движи в различен ритъм. Лунните секции са еднакво големи, но времето им е различно. Да пресметнем периода от време от момента на нашето раждане до края на секцията. Това число трябва да си го запишем. Трябва да погледнем в таблицата колко време продължава самата секция. Това зависи от планетата, която я управлява. Ако става дума за лунната секция, управлявана от Юпитер, тази секция продължава 16 години, ако това е Меркурий – лунната секция продължава 17 години, на Слънцето – 6 години. Тогава продължителността на секцията се разделя на нейната дължина. Но ние не вземаме времето в години, а в дни. Общата продължителност на лунната секция делим на 800 и умножаваме по остатъка от секцията /отсечката/, който нашата Луна трябва да измине. Така ние ще разберем колко дни тя ще продължи да бъде в тази секция. Ако се получат много дни трябва да ги преобразуваме в години и месеци. Най вдясно са дадени годините и колко дни съдържат. Месецът можем да пресмятаме като 30 дни. Повтарям: поглеждаме къде ни е Луната. Намираме лунната секция, поглеждаме кой управлява тази секция, делим тази продължителност на 800 и умножаваме по остатъка от секцията, който Луната трябва да измине. Например Луната се намира в 24º01' в Рак – намира се в последната лунна секция аслеса, управлявана от Меркурий. Виждаме в таблицата, че тази секция има продължителност 6205 дни. Разделяме 6205 на 800 = 7,75625. Сега трябва да изчислим отсечката, която Луната трябва да измине до края на лунната секция. Взимаме 5º59'

Лунни секции
Започваме от 0º Овен. Първата лунна секция в огнен знак Ashvini е управлявана от Кету.
1. Ashvini – управител Кету започва от 0º до 13º20'
2. Bharani – управител Венера от 13º20' до 26º40'
3. Krittika – управител Слънце от 20º40' до 10º
4. Rochini – управител Луна от 10º до 23º20'
5. Mirgarsha – управител Марс от 23º20' до 6º40'
6. Arora – управител Раху от 6º40' до 20º
7. Punarvasu – управител Юпитер от 20º до 3º20'
8. Pushta – управител Сатурн от 3º20' до 16º40'
9. Aslesha – управител Меркурий от 16º40' до 30º

Значение на лунните секции
Една лунна секция винаги е 800 минути. При всички огнени знаци лунните секции започват с Кету или Южният лунен възел. Овен започва с лунната секция ашвини, при Лъв е мага, а при Стрелец – мула. Всяка секция се появява три пъти, т.е. деветте лунни секции се повтарят три пъти = 27 лунни секции общо. Всяко нещо го имаме три пъти: имаме три огнени знака, три въздушни знака, три водни знака и три земни знака. И към всяка планета имаме три лунни секции.
1. Секцията на Кету: Южният лунен възел Кету е много строг господар, това е висшия Аз, наречен от нас Христос. Това е доста строг водач, самата еволюция под този знак е доста трудна, но човек достига до дълбоки духовни прозрения и познания. Това е превеждане през Божия Дух. Няма начин да отложиш това. То просто така ти е дадено от Небето, това трябва да направиш.
2. Секцията на Венера: Венера е едно отдалечено бъдеще. В нас дишат стария Сатурн, старото Слънце, старата Луна, ние имаме на Земята марсовата и меркуриевата еволюция, а пред нас са Юпитер, Венера, Вулкан. Венера е вече нивото Архангел, когато вече стигнем еволюционното стъпало на Венера трябва да се държим като Архангели. Пример за това е пчелния кошер. Ако не го направим, това има последствия. Много често когато хората на Земята са в еволюция на Венера връзките им се разпадат. Когато не се държим като Архангели Венера разделя приятелите, съпрузите, партньорите. Това е едно от много високите изисквания, но можем да го постигнем. Когато го постигнем става много хубаво и обикновено биваме възнаградени. Само трябва да се откажем от привичката да се грижим ние да имаме, трябва да се научим на това другите да имат и изведнъж ще останем много удивени как за нас някой се погрижва. От тая гледна точка еволюцията на Венера е много хубава еволюция. Човек получава много по-дълбоки чувства на признателност, но трябва да овладее как се прави то. Ако се опитваш в едно време на Венера да си живееш както ти си свикнал преди, ще ти бъде много трудно. Това вече е една причина да започнеш да се занимаваш с астрология. Венера – това е себеотдаването на Божия Дух. Животът е произведение на изкуството. Венера ни инструментите, за да произведем живота в произведение на изкуството.
3. Секцията на Слънцето: там човек бива награден, че е издържал Венера. Всичко е обляно от слънчева светлина и засипано с блага. Слънцето ни дава формата. В една еволюция на Слънцето винаги преживяваме благодатта на получаването. Слънцето е хармонията, която идва към нас отвън.
4. Секцията на Луната: действа закътано във вътрешното пространство, но то е изграждащо. Това е оформянето отвътре навън. Ако имаш хубави мисли всеки ден изглеждаш добре, ако имаш лоши мисли ще изглеждаш неприятно. Това е едно дълбоко, невидимо, скрито, но значимо действие на Луната. Но Луната е нещо много специално. Луната променя лицето си: имаме пълнолуние, новолуние, пълнеща се Луна, празнеща се Луна. На новолуние не трябва да правим нищо, Луната е тъмна. Като се появи светлината и Луната започне да нараства трябва да започнем да планираме нови неща, но да не действаме, само там където трябва да го правим непременно. На пълнолуние трябва да премислим всичките си планове още веднъж и когато Луната започне да намалява ние трябва да започнем да действаме и да реализираме плановете си. Биологичното динамично земеделие го правят по същия начин. Винаги чакаме пълнолунието, защото на пълнолуние покълват растенията. Добре е да ги положим в земята малко преди пълнолуние. Ако ги положим на новолуние те лежат в земята цял месец докато покълнат.
Луната дава формата на всичко в живота. Луната в лунната секция е като една мантия, която обгръща човека. Пълнолунието и новолунието на рождения ни месец също имат голямо знамение. Пълнолунието по време на нашето раждане показва как се отнася света към нас. Новолунието по време на нашето раждане показва как ние се отнасяме в света.
5. Секцията на Марс: Марс управлява волята и гръкляна – говора. Това също принадлежи на бъдещето, защото би трябвало някога нашия говорен апарат да стане наш размножителен орган. Тогава словото ще има още по-голяма творческа сила, силата да създава. Марс ни дава меча, за да направим нещата по правилния начин.
6. Секцията на Раху: това продължава 18 години. Това е Космичния Дъх. Той изисква от нас да се развием в духовните висини. Раху е Духовното Себе – това е първата степен от по-висшето развитие. Това винаги е малко трудно, винаги има бури и вятър насреща ти като при изкачване в планина.
7. Секцията на Юпитер: там биваш възнаграден за работата, която си свършил преди това. Там е радостта, празнуването, щастието. Това, което Юпитер иска, е да ни даде Мъдрост. Той изисква от нас да употребим това, което сме научили по времето на Раху, да се придвижим от мисленето на главата към мисленето на сърцето – сърдечното мислене. Юпитер ни дава мъдростта да направим нещата по правилния начин.
8. Секцията на Сатурн: Сатурн е противоположното на Луната. Това е разграждането. Това значи да започнем да разграждаме и да разтуряме това, което е излишно. Трябва да се освободим от всичко излишно. Тогава животът става много по-прост. Научаваме се да надскачаме сянката си. Сатурн също е Пазителя на Прага. Когато не сме в състояние да оставим нещата и да се освободим от тях, тогава той ни прави живота доста труден. Човек обува оловните ботуши и става стар. Ако обаче си позволим да пуснем тежестите от нас на земята и станем отново леки биваме възнаградени. Сатурн не е смъртта, а освобождаването.
9. Секцията на Меркурий: е Божия пратеник, с леки крака, едва можеш да го настигнеш. Той е като живакът, който за миг са разпръсква на хиляди парченца и след това пак мигновено се събира ведно. Да вземем един пример: след концерт когато хората започнат да ръкопляскат, цялото ни въодушевено преживяване до тогава се разпръсква. Меркурий – това са едновременни противоположности. Но Меркурий е лечителя, търговеца. Там където е твърде много трябва да се отнеме, там където е твърде малко трябва да се добави – той винаги е в движение, винаги уравновесяващ, никога не е в спокойствие, внася напрежение, малко напряга хората.
Меркурий е посредничеството, уравновесяването.


Видове хороскопи

1. Рожден хороскоп: той ни дава голямата линия на нашия живот и биографията на нашата съдба.
2. Хороскоп на годината /Солар/: така както са позиционирани звездите по време на нашето раждане, всяка година ние имаме един допълнителен хороскоп, но той важи за 1 година до следващия ни рожден ден. Показва какво ни очаква през тази година.
3. Месечен хороскоп /Лунар/: Луната за 4 седмици обикаля целия зодиакален кръг и въздейства върху нашия живот. Всеки път когато Луната преминава там, където е била по време на нашето раждане, за нас лично започва един нов месец. Аспектите на планетите ни въздействат в този момент, това е за кратко, но е много интензивно. В таблицата на Лунара виждаме, че става дума за дни и часове. Точно тогава идват кратките, мощни и значими изненади. След три дни вече няма нищо – това идва от лунарния хороскоп. Например: възпаление на пикочния мехур, което отшумява за 3-4 дни или в къщи става пълна бъркотия, а след няколко дни всичко си е наред. Месечният хороскоп ни дава мощните, кратки, малки изживявания.

В живота всички преминаваме през типични общи стъпала, например: на 7 години си сменяме зъбите, на 14 години – пубертета, на 45 години животът е толкова труден. Някои определени изживявания са особено типични за живота на всички хора. Разбира се заедно с това върви личното развитие – личната биография. Погледнете планетата, която сега е водач на еволюцията ви, къде е стояла по време на раждането. Повечето планети са на определен градус и минути и това трябва да се отнася към значението на следващия градус. Това дава общата посока на живота. Констелациите на рождения ни хороскоп са констелациите от последната ни смърт. Там където сме прекъснали със смъртта, сега продължаваме от раждането. Това е една съвсем обща прогноза.

Типични стъпала на развитие в живота:
І до 14 години – детството. Децата все още не носят отговорност и не бива да бъдат наказвани. Тогава може много да искаме, но няма реализация.

ІІ от 14 до 33 години – в пубертета все още си дете, не знаеш как стават нещата и това води до трудности в живота – винаги сме в конфронтация, с проблеми, имаме негативни опитности и негативно възприемане на живота. Тези трудности Христос ги е преживял преди нас. Той е бил единственият човек, който никога не е грешал и лъгал и затова е бил разпънат на Кръста. Хората от 14 до 33 година биват разпъвани на кръста.

ІІІ от 33 до 45 години – тогава би трябвало да се опитаме да разбираме живота. Това е доста трудно. Тогава се опитваш да станеш по-директен, опитваш се да натрупаш пари, бориш се за всичко възможно, за да разбереш най-накрая, че изобщо не става дума за това, а има много по-важни неща.

ІV от 45 до 72 години – тогава животът започва истински. Преди това само правиш някакви упражнения. След 45-та година бавно стъпваме на пътя и може да се пресметне кой ще те води, какви градуси ще минеш. Може да се каже, че 360-те градуси на зодиакалния кръг не са само градуси, а всеки от тях е едно същество: добри същества, лоши същества, старателни същества…те се опитват да ни въздействат. Не трябва обаче да позволяваш всеки да си играе с теб. Някои неща биха могли да бъдат избегнати, ако човек ги знаеше. Когато обаче знаеш кой те чака там, какво същество, можеш да предприемеш точни действия. Но влиянията биха могли да са тук. Например: ние бихме могли да се почувстваме ужасно депресирани, можем да изпаднем в ярост, без да имаме конкретна причина. Всички модели на поведение, които бихме могли да си представим, се съдържат в зодиакалния кръг. Но как преживяваме нещата, как преминаваме през тях – това зависи от нашата свободна воля. След 45-та година можем да правим нещата, условията се определят от градусите.

Преминаване през еволюцията на живота си:
За І период: взимаме рождения си градус (поотделно за всяка планета) и прибавяме девет (+ 9). Взимаме такъв отрязък, който съответства на детството.
За ІІ период: пресмятаме рожденият си градус плюс тридесет и две (+ 32).
За ІІІ период: прибавяме четиридесет и пет (+ 45).
За ІV период: после прибавяме седемдесет и две (+72).

Пример: имаме планета на 1º Риби.
І 1º Риби + 9 = 10º Риби
ІІ 1º Риби + 32 = 3º Овен
ІІІ 1º Риби + 45 = 16º Овен
ІV 1º Риби + 72 = 13º Телец

Този пример можем да го разчетем в папката с градусите и ще видим какво е преживял човекът през тези еволюции. Когато има минути към градуса закръгляме към следващия градус, защото той е от значение. Например: дадената планета се намира на 3º40' – смятаме като 4º. Намираме конкретния градус след пресмятането и четем неговото значение, което дава информация за дадения период.

Ако има градус, който не ни хареса, можем да погледнем същия градус в папката за съответния вид стихия. Например: ако значението на 2º Рак не ни хареса можем да погледнем в 2º Скорпион или 2º Риби. Това е знака на тригона. Всеки градус се появява практически три пъти. Ако даден градус не ти хареса, можеш да избягаш наляво или надясно в дадения тригон. Това е много дълбока тайна, която малко хора познават.

Прогресията
Слънцето се нуждае от 24 часа за една своя обиколка. Един ден е като една година. Пример: когато детето на 20-ия си ден от раждането направи цистит, който продължава 3 дни, когато то стане на 20 години ще страда от цистит в продължение на 3 години.

Има 12 зодиакални знака и влиянието на всеки знак е 2 часа:
Дева 18 ÷ 20 часа
Везни 20 ÷ 22
Скорпион 22 ÷ 0
Стрелец 0 ÷ 2 полунощни сили = час на смъртта
Козирог 2 ÷ 4
Водолей 4 ÷ 6
Риби 6 ÷ 8
Овен 8 ÷ 10
Телец 10 ÷ 12
Близнаци 12 ÷ 14 обедни сили
Рак 14 ÷ 16
Лъв 16 ÷ 18

Там, където стои Луната в часа на раждането е и часа на смъртта.
Човек умира тогава, когато Луната преминава през градуса на рождената му Луна.

Пентаграма
Основни пунктове: започваме при 30º Стрелец; 12º Риби; 24º Телец; 6º Лъв; 18º Везни

Индигови деца
Има няколко специални градуса, които присъстват в рожденият им хороскоп:
Овен 9º 10º 14º
Телец 15º 19º 26º
Близнаци 3º 9º 16º 17º 20º
Рак 6º 7º 27º
Лъв 7º 18º 19º 21º
Дева 12º 23º
Везни 7º 11º 23º 28º
Скорпион 25º
Стрелец 12º
Козирог 2º 21º 22º 30º
Водолей 15º
Риби 10º 17º 20º 27º

Опасни градуси
Овен 5º 18º 19º 20º 23º
Телец 7º 13º 18º 27º 29º
Близнаци 1º 22º 23º 29º 30º
Рак 4º 8º 22º
Лъв 5º 13º 20º 29º
Дева 1º 8º 16º 18º
Везни 1º 5º 12º 13º 14º 19º 30º
Скорпион 6º 12º 19º 22º 28º
Стрелец 8º 10º 13º 21º 27º 28º
Козирог 6º 8º 15º 19º 26º 28º
Водолей 6º 18º 23º 24º 29º
Риби 9º 11º 13º 16º 23º

Ако има планета в лош градус при раждането, човек е предупреден да бъде по-внимателен, по-въздържан. Периодично през 3-4 години се усъвършенстваме в тези познания и знаем в коя еволюция сме.

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни