|
МИРИЗМИ И АРОМАТИ  Известно е, че носът ни може да долавя и преработва чрез мозъка над 10 хиляди миризми едновремнно. Разбира се това е в пъти много по-малко, отколкото да кажем пеперудите, но и това ни е достатъчно, за да се "задушим" душевно дори и от "най-прекрасните" изкуствено създадени миризми, дори и имитиращи природните... Много по-важно е да разберем, че според Духовната антропософска наука човек възприема миризмите не само чрез носа си, но и чрез кожата си, т.е. не е нужно нещо да е материално, да ни докосне, за да го попием и да ни прониже с присъствието си. Така както слънчевата светлина и топлина по естествен начин нахлуват през кожата в съществото ни, по същия начин ние пропускаме и миризмите в нас. Мозъкът само отбелязва, но кожата е тая, която буквално е прихваната изцяло..., т.е. ние се оказваме в плен на определени заобикалящи ни миризми. Кожата "мисли" и "чувства", а не ума ни. И ето моят личен опит напоследък...
Последните няколко години забелязах промяна в себе си - да я нарека свръхчувствителност към миризми и аромати - като се почне от нехигиенни човешки миризми, химически миризми от бои, лакове, препарати и се стигне до парфюмни миризми. Тази свръхчувствителност се изразява първо в чувството, че нещо много тежко се допира до мен, притиска ме отвсякъде и силово иска да проникне през сетивата ми - кожата ми, носа и чувството, че това би ме погълнало... Чувството е много неприятно, защото реално тези миризми идват най-често от хората, нищо неподозиращи около мен, дори и да се отдалечат достатъчно, продължавам като следа да чувствам миризмата. Самата аз употребявам само и единствено миризмата на Нивея - чувствам я много фина и нежна, другите неща ми идват в повече... Преди време мислех, че е нещо инцидентно, но не е така, това се оказа част от съществото ми. А ето какво намерих от Щайнер в ГА 102, говорейки за елементарните същества, населяващи планетите в Слънчевата система и пронизващи с действията си земния човешки живот:"Трудно е да се разбере, по какви начини действуват на човека сатурновите духове. Има духове, които имат тутакси изобретения, само щом погледнат на нещата, а от друга страна проявяват страшни разрушителни страсти в чувствен вид, в сравнение с които всичко, което може в това отношение да направи човек е детска играчка. Тези сатурнови същества по още по-тайнствен начин се прокрадват в човешкото тяло, а именно, чрез сетивното възприятие. Когато човек отправи поглед към красив, чист и благороден предмет, то в него се предизвиква един вид представа, когато отправя поглед към безнравствен, мръсен предмет, то в него се предизвиква друг вид представа. Когато чрез външното впечатление в душата се извиква някаква представа, то в това време, в човека се прокрадват сатурнови духове, добри или зли. Благодарение на това, което човек проявява като симпатия или антипатия към онова, което вижда и чува в своето обкръжение, той се подлага на незабележимото нахлуване на едни или други сатурнически духове. През очите, ушите, през цялата кожа се прокрадват в човека тези духове, по времето когато той има своите възприятия. За окултното наблюдение, например, е ясно, какви невероятни разрушителни духове влизат чрез вдишването на някои парфюми когато се намират в близост до напарфюмираните с тези парфюми лица, да не говорим за самите тези лица.
От тук вие виждате, колко тънко и интимно трябва да се наблюдават от духовна гледна точка дори най-ежедневните неща, ако искаме да разберем живота. Вие може би сте слушали разкази за хора, които повече или по-малко съзнателно или не са умеели да владеят тези духове, които действат на човека и проникват в него именно чрез аромата /миризмата/. Ако научите някои по-интимни подробности от историята на една или друга епоха, например, от историята на Франция при Людвик ХІІІ, ХІV, ХV, когато действително ароматите са играели наистина важна роля в създаването на различни интриги, то бихте имали представа за тези възможности, с които разполагат хората, можещи съзнателно или не да се разпореждат с такива духовни същества, които се смесват с чувственото впечатление и чрез парфюм и аромати проникват в хората. Аз мога да ви покажа доста интересна книга, написана неотдавна от министъра на един не голям двор, който в последните години се е случила голяма катастрофа. Той описва в своите мемоари действията на една личност, която е умеела до известна степен да управлява ароматите от техния духовен аспект. Разбира се, той е писал това, нищо не знаейки за същността на тези факти, но самото действие на ароматите са му били ясни, и той с удовлетворение забелязал, че се оказал достатъчно защитен и не е попаднал под тяхното влияние. Вие виждате, че тези неща съвсем не са без значение за живота на практика и му оказват своето влияние. Ако се възприемаме живота не като сляп материалист,а като виждащ човек, то могат навсякъде да се усетят тези влияния; и само този, който знае за тези влияния разбира живота.
_________________ "Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината" антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен
|
|