ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Вто Фев 19, 2019 10:14 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пон Яну 11, 2016 9:04 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Изображение



Същност на ритмичния масаж по Ита Вегман



Антропософската лечебна наука е метод, открит и разработен от учения и философ Рудолф Щайнер. В съвместна работа с д-р Ита Вегман, Рудолф Щайнер е комбинирал своите идеи и своята представа за човека с вече съществуващите методи в научната медицина и е разработил около 1920 год. Антропософската медицина.

Основавайки се на тези общи разбирания, Ита Вегман преработва методите на Шведския масаж и създава заедно с д-р Маргарете Хаушка т.нар. Ритмичен масаж. Този масаж се числи от 1930 год. към използваните терапевтични методи в Aнтропософската медицина.

От близките до живота методи на народите, живеещи според законите на природата, до днешните научни схващания за масажа, е имало многобройни различни техники, базирани на различни схващания. В рамките на стремежа за развитие на медицината според духовно-научните разбирания, д-р ИтаВегман преработва областта на масажа, докато тя е ръководител на клинично-терапевтичния институт в Арлесхайм, Швейцария. Основателката е участвала активно от самото начало в разработването на самия Ритмичен масаж, докато е била 12 години начело на института.
Фундаментално новите схващания за психо-соматичните взаимовръзки в човека и функционалното тричленна организация на човешкия организъм са в основата на разширения метод.

В смисъл на три-членния организъм, ритмичните функции като дишане и кръвообращение, до най-фините им разклонения, възстановяват здравното равновесието между разграждащите нервно-сетивни процеси, който водят да създаване на съзнанието и изграждащите вещество-обменни процеси, които преминават в несъзнаваното. Доминирането на един от двата полюса над другия и свързаните с това „неравномерности“ води до болестни състояния. Задачата на масажа е, чрез засилване на ритмичния елемент да се помогне на тялото да възстанови своето равновесно състояние. Знанието, че всички здрави животоподдържащи процеси се базират на ритмични процеси, поставя този елемент в центъра на нашето полезрение.

Една друга характеристика на този метод е, че качеството на движенията при масажиране набляга най-вече на всмукванията, от колкото на натиска. Това има и своята обосновка, тъй като тежестта трябва да бъде преодоляна в кръвообръщението. Импулса (подема), който го има във всички живи течности, се възбужда от засмукващи движения. Нашето вътрешно живително чувство потвърждава това на момента. Ако се уповаваме само на механиката на движенията, това би довело до допълнителни втвърдявания, тъй като тя е напълно чужда на биологичното „случване“.

Тъй като отделните части на човешкия организъм са многостранно свързани помежду си, за да се определи мястото на приложение на масажа, е важно не само локализацията на болестта, но и местата, където отдалечени части на тялото могат да служат за отвеждане на преобладаващите процеси. В този смисъл ритмичният масаж е една цялостна терапия, която трябва да вижда единичното съотнесено към цялостното равновесие на силите в тялото.
Става въпрос за това, такива движения да се приложат върху тялото, които да покажат пътя на личността да проникне обратно в организма и да й дадат обратно господството над него, доколкото е възможно.
Масажът в този смисъл е ефективно средство да се реактивират душевни и телесни енергии, които ускоряват възстановяването на работните сили в човека (понякога в съчетание с двигателна и арт-терапии).
Основните форми на този масаж и различни разновидности със специфични цели, са се разпространявали през първите три десетилетия на различни места.

Показания за ритмичен масаж


Към обичайните показания за масажи като напрежения, втвърдявания, заболявания на двигателния апарат, синдроми на гръбначния стълб или пък посттравматични промени, могат да бъдат включени и органно-функционални нарушения (на кръвообръщениe, дишане, веществообмен), онкологични и психосоматични заболявания.
Приложението им е възможно във всички области на медицината (при остри и хронични заболявания), както и в психиатрията, лечебната педагогика и социалната терапия.

Противопоказания


На първо време при остри заболявания с висока температура и възпаления, но също при други заболявания на кръвоносните съдовe, възпалени вени, тромбози, отворени рани и екземи, при които е необходим добро нагаждане към ситуацията и пациента.

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пон Яну 11, 2016 9:07 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Ритмичен масаж по д-р Ита Вегман или „помощ за засилване на саморегулацията“


Въпросът е: Може ли така да се третира човешкото тяло с ръце, че да се въздейства върху здравето на органовите процеси и на самия човек.

Минералното в тялото дава структура и опора на човека. Твърдостта като носител на формата.
Чрез течното съдържимо (в растения, животните и човека) ни се разкрива животворното – едва чрез водата се създава живота. Течното като носител на живота.
В дишането се отразяват нашите усещания и в тъканите се изразява дишането чрез отпускане и напрежение. Въздухът като носител на чувствата.
Усещането за живот при човека е в пряка взаимовръзка с телесната температура. Топлината, която е скрита/заложена в нашата кръв, е носител на нашата индивидуалност, на душевното в нас.
________________________________________

Действие:

Ритмичният масаж по д-р Ита Вегман действа първоначално върху движенията на течностите и дишането на целия организъм. Кръв и лимфа са носители на телесната температура. С помощта на специално и интензивно обучени ръце, ритмичният масаж възбужда през подкожната тъкан движението на течностите в тялото, така че болестни втвърдявания и плътни структури да се разредят и отново да се задвижат.
- Така човек се чувства по-лек
- Области на студ се оживяват и затоплят
- едно плитко дишане става по-дълбоко
- Издишането се стимулира
- Болка и свръхнапрежение могат да изчезнат
- Към това се нормализира основополагащият живота ритъм и се възбужда собствената регулация на функционалните цикли като сън (регенерация) – бодърстване, апетит и екскременция.
- Процеси изпаднали в пасивност, могат да бъдат отново активирани и едностранчивости да бъдат преодолени.
- Човек възвръща енергията и инициативността си.

Докато човек, с изпаднал от равновесно състояние организъм, е в състояние да отговаря на оздравителни импулси, то ритмичният масаж по д-р Ита Вегман може да допринесе за оздравяване и промяна.
Захватите в ритмичния масаж „създават пространство“ чрез специалното засмукващо движение.
Чрез това може да се обясни, как въздухът и светлината, отразени в психиката на човека, получават обратно своята ширина/пространство. Ритмичният масаж свързва обратно тялото и духа и човек се чувства отново цялостен, а в своето настроение по-светъл. Чрез възбуждането на телесната топлина, човек се открива отново пред себе си и света, което се забелязва от повишената инициативност.

С помощта на тези сили човек може да поддържа здравето си и да преодолява болести. Степента на неговото телесно и душевно здраве, е зависима от това до колко той е съзнателен за своите способности да се само-възприема и да поеме саморегулирането на своето здравословно състояние.
Влияния от околната среда, физически рискови фактори, отрови и микроорганизми, обществени и професионални взаимоотношения, възпитание, индивидуални наследствени фактори, грижи и многообразни фактори винаги са нови предизвикателства пред организма. Когато човешкият организъм не е може да се справи с тях, то те имат негативен, разрушителен ефект – човек се разболява.
________________________________________

Пример:

Регенерацията от ежедневните разрушаващи натоварвания се осъществява през нощта по време на сън, когато ритмите отново се подреждат. Ако този процес бъде възпрепятстван по някакви причини за дълъг период от време, то отклоненията заради пропуснатите регенерационни възможности стават по-големи и тялото губи своята способност да възстановява реда и баланса, тогава налице е „бърн-аут“ синдром.
Продължителни психични и/или телесни натоварвания водят до фини отравяния и задушавания, тъй като организмът не може вече пълноценно да храносмила и екскрементира. Ритмите, поддържащи живота и здравето, и органовите дейности, се нарушават. В следствие на това тъканното дишане и движението на течности в тялото отслабват и се задръстват, телесната температура се променя, клетъчната комуникация се повлиява. Това е основата на съществена част от заболяванията.
________________________________________

Обобщения:

Ритмичният масаж е в състояние да възбуди или успокои условията за циркулация на „въздуха“, „телесните течности“ и „топлината“ в системите, изпаднали в едностранчивост.
Той успява чрез един противоположен метод на класическия масаж и специално допълнение, имайки предвид взаимовръзките протичащи в човека, да създаде предпоставките за оздравителни процеси в организма.
В началото на терапията той поема позицията/функцията на саморегулацията или просто я подкрепя, засилвайки виталността и се отдръпва от тази функция, когато организмът е в състояние, сам да я ръководи.
________________________________________

Области на приложение


Ритмичният масаж по Ита Вегман се предписва от лекар, при някой от следните случаи:
- Болести на съвремието, проблеми със съня, умора, нарушения в сърдечната дейност и кръвообръщението, проблеми с храносмилането
- Заболявания на двигателния апарат
- при вътрешни неразположения
- след операции, произшествия
- след шокови ситуации
- в неврологията при раздвижване
- психически заболявания
- също като поддържаща терапия в лечебната педагогика и социална терапия
Пациенти могат да пожелаят ритмичния масаж по д-р Ита Вегман по собствена инициатива или при уговорка със собствения си лекар, за да укрепят здравето си, ако са в напрегнат период от живота си или просто искат да подобрят качеството си на живот.
________________________________________

Противопоказания:

Възпаления, предизвикани от патогенни организми
Заболявания, протичащи с висока температура
Циреи, екземи, гъбични заболявания
В области на изгаряния или отворени рани
Първи дни на менструация
Бременност до първия триместър
________________________________________

Брой терапии:

Броят на необходимите терапии зависи от индивидуалния отговор на всеки отделен организъм. От няколко пъти до няколко цикли в зависимост от протичането на болестта.
Времетраене:
Една терапия продължава от 45 до 60 мин.
Това време включва и медицински необходимото време на почивка след масажа. В почивката организмът реагира на терапията и я отработва като отзвук. Това я прави неразделна част от тази терапия.
При предписание от лекаря може да се приложи и топлинна апликация.
Особената полза на ритмичния масаж по Ита Вегман се намира в многопластовото и дълготрайно действие. Самото докосване по време масажът е едно благо действие.

Превод от немски език: Теодоси Калудов

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни