ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Вто Фев 19, 2019 11:19 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
Непрочетено мнениеПубликувано на: Нед Юли 03, 2016 10:21 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
ЗА НАШАТА ЖИЗНЕНОСТ

"Потопени във всемирния етер
душите ни пулсират с туптящото сърце на Вселената."
Михаил Кендеров


Нашата жизненост, това е така нареченото жизнено /етерно/ тяло. То представлява невидим организъм, сили, енергии, които оживотворяват иначе безжизненото физическо тяло. Без етерно тяло, ние сме мъртви. Това става именно при смъртта – заедно с Духа и душата етерните, жизнени сили напускат физическото тяло и то остава мъртво, безжизнено.

Жизненото тяло прониква всяка клетка в организма. То има същата форма като физическото тяло, но излиза извън него с два – три см, и е свръхсетивно, невидимо. Но ясновидецът вижда жизненото тяло като прекрасен светлинен организъм с човешка форма и цвят на цъфнала праскова – бледо-розово с леко виолетов оттенък. То е част от аурата на човека, която го обгръща като облак, заедно с астралното тяло /душата/ и Духът – също видими само от ясновидците.

Жизненото тяло е свръхсетивен организъм, състоящ се от неспирно движещи се, пулсиращи потоци и движения и е в най-тясна връзка с физическото тяло. Тази жизненост конструира всички физически органи, затова се нарича още “тяло на строителните сили”.

“Етерно” не е в смисъл на химическо вещество, нито във физически смисъл като носител на светлина.
В духовната наука под “етерно” или “жизнено” тяло се разбира енергийното устройство, което дава живот и придава форма на минералните вещества във физическото тяло.

Източната традиционна медицина /китайска, японска, индуска и др./ е основана на лечебното въздействие и хармонизирне преди всичко на жизненото тяло, носещо различни названия /”чи” – китайско, “ки” – японско и “прана” – индийско. В Китайската традиционна медицина потоците на жизнена енергия са наречени “меридиани”, а центровете на тези енергии, разположени върху меридианите – “акупунктурни точки” . Точно върху тях се извършват лечебните методи на акупунктура и акупресура /масаж върху точките/.

Нашето етерно тяло е част от космическия етерен океан. Етерното тяло представлява жизнените потоци, които ритмично навлизат и излизат от човека от вечно пулсиращия безкраен етерен /жизнен/ свят, проникващ цялата Вселена. След като се “очовечат” в нашия организъм те се излъчват отново и се сливат с външната жизнена енергия.
Движението на планетите предизвиква всички ритмични течения на етерното ни тяло. Пулсирането на нашата кръв, дихателните движения се предизвикват от планетарните движения. Това е неотменим космически закон.
Етерно тяло имат всички живи организми на Земята – растения, животни, с които сме в една жизнена общност и зависимост.

Главна функция на жизненото тяло


Основна функция на етерното тяло е да оживотворява, да раздвижва, да придава жизненост на иначе мъртвото, инертно минерално тяло.

Смъртта всъщност представлява окончателно напускане, отделяне на етерното тяло от физическото. Още в същия момент физическото тяло започва да се разпада на минералните си съставки. Нашият физически организъм се държи в своята форма и съвкупност, в своята цялост от жизнените сили, от етерното тяло.
Етерният организъм наречен също “тяло на строителните сили”, защото по неговите енергийни, силови линии се разполагат минералните частици на органите и системите на тялото, на всяка клетка, молекула и атом.

Етерни органи


Етерният организъм е сложна система от “етерни двойници” на всички органи и системи на тялото на човека. Ние имаме етерен мозък, етерно сърце, етерни бъбреци и пр. Но, основен орган, чрез който действа етерното тяло, като очовечава храните приети и преработени в организма е черният дроб. Това е най-жизненият орган в човешкото тяло. Етерното тяло оживотворява веществата, прави ги човешки, за да могат да се вградят в живата клетка.
Също така етерният организъм движи всички течности в тялото – пулсациите на кръвообращението, придвижване на лимфата, на черепно-мозъчната течност, отделянето на сокове, секрети и екскрети и пр. Всички ритмични процеси до трептенето на молекулите се дължат на етерното тяло.

За оздравителните процеси


Етерното тяло извършва всички самооздравителни процеси в организма. Зарастване на рани, подмяна на остарели клетки, разнасяне на оттоци и наслоения, растежни процеси се извършват от жизненото тяло. Това става главно през нощта, когато етерното тяло е най-деятелно, тъй като не е заето със съзнанието, с мисленето.
Етернато тяло владее оздравителни процеси като: алкална реакция, асимилацията при обмяната на веществата, разтваряне на веществата.
Всички функции в размножителните процеси се дължат на него.

За времевите функции на етерното тяло


Етерното тяло създава чувството за време. То отразява движението на планетите в ритмите на нашето тяло, като свързва с тях космическия живот и енергии с човешките. Движението на кръвта, ритмичните пулсации на кръвта не се получават от сърцето, а обратно – етерните пулсации на кръвта задвижват сърцето. По същия начин можем да кажем, че потокът движи воденичното колело, а не воденичното колело движи потока.
Ритъмът на дишането в постоянно съотношение с пулсовата честота /на четири пулсации – едно дишане/ също зависи от етерното тяло и чрез него от движенията на планетите.
Ритъмът на денонощния цикъл /будност – сън/ са във връзка с етерното тяло. Нашето изживяване на сезонните и годишни ритми също става посредством етерното ни тяло.

За психическите функции на жизненото тяло


Етерното тяло има много важни духовни и душевни функции. Много важно е да се знае, че мисленето се извършва в етерният мозък. Той прониква изцяло физическия мозък, който служи като основа, един вид огледало, в което се отразяват мислите от етерния мозък. В главата етерните потоци имат “свободен етерен живот”. Тези етерни пулсации се проявяват като мисловна дейност. Поради подвижността на етерните потоци мислите могат бързо да се асоциират, навързват се във верига, подвижни са, израстват от една мисъл в няколко други и пр.
Паметта, спомените се съхраняват в етерното тяло.То е нашият “сейф”, паметова кутия, в която се запазва всичко преживяно. Самият процес на запаметяване на мисли, представи, изживявания можем да сравним като отпечатък върху восък, което се извършва в етерното тяло. Това е изключително важна функция на етерния ни организъм – нашата памет. Без нея човек би загубил своята личност, своята индивидуалност.
От етерното тяло зависят постоянните черти на нашия характер: темперамент, дълготрайни навици, привички, стереотипи и пр.

Общо етерно тяло за един народ


Общото етерно тяло е това, което ни обединява като народ, с всичките ни характерни особености. Народностният характер на обичаи, традиции, нрави, темперамент зависи от общото му етерно тяло. Този общ етерен организъм определя характерните особености на личността, за да я характеризираме например като българин, италианец, французин и пр.

Откъде приемаме етерни сили?


Етерното ни тяло е сътворено в духовния свят като част от духовния зародиш още преди той да се въплъти в оплодената яйцеклетка /при зачатието/. Но през целия ембрионален период и живот на Земята, ние непрекъснато приемаме, очовечаваме и излъчваме етерни енергии. Човекът приема жизнена енергия от: Слънцето, въздуха, Земята, всички планети и неподвижни звезди, от живата и “нежива” Природа – от цялата Вселена.
Етерните енергии се втичат в нас от Космоса предимно през деня, и особено сутрин, а вечер и нощем нашите очовечени етерни енергии се излъчват навън и се разпръсват в космическия жизнен океан.
От първия дъх на новороденото дете до последното издихание, през целия ни живот на Земята се извършва този енергиен кръговрат.

“Етерното ни тяло – това е нашата вибрираща жизненост в резонанс с Всемира” - казва поетът Михаил Кенедеров.

Доц.д-р Иванка Кирова, к.м.н.

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Нед Юли 03, 2016 10:25 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЧОВЕШКАТА ДУША?


Няма минало, настояще и бъдеще.
Няма смърт.
Има безкрай, незабрава.
Във всеобхвата на Вечността
със себе си носим нещата.
Тук – в паметта на ума,
отвъд – в паметта на душата.
Михаил Кендеров

Душата /астралното тяло/ е носителят на мисли, представи, спомени, чувства, страсти, желания, нагони, инстинкти. Астралното тяло съдържа вътрешния душевен свят, осъзнаван или подсъзнателен. Душата се изявява с три сили – мисли, чувства и воля. Тя е следващото, по-висше тяло над жизненото /етерното/ тяло. Душата осъществява връзката между жизненото тяло и Духът /Азът/ на човека. Човешката душа също така е посредникът /мостът / между временното ни физическо тяло и вечният ни неумиращ Дух /Аз/.
На Земята освен човекът астрално тяло имат и животните, но със съвсем различни качества.

Душата е плътно свързана с Аза и е основа на самосъзнателното му изживяване в човешкия живот. Азът /Духът/ е владетелят на всичките ни тела. При духовно по-издигнатите хора /със съзнателна душа/ Азът овладява низшата природа на душата: нагони, низки страсти, инстинкти. Докато при животните, нямащи Дух /Аз/ те не се подтискат и свободно се изявяват.

Душата е част от космическия астрален /душевен/ свят. С въздуха ние вдишваме и издишваме астрални сили през целия си живот. Земният ни живот започва с първото вдишване след раждане и завършва с последният дъх при смъртта. Това движение на душевните сили има също така денонощен ритъм. През деня душата изразходва сили, като осъществява дневното ни съзнание и участва във физиологичните процеси на физическото тяло. По време на сън тя отново се зарежда с космически душевни сили от астралния свят.

При будно, дневно съзнание ясновидецът може да наблюдава астралното тяло, което прониква цялото физическо тяло и излиза извън него на трийсет-четирийсет сантиметра. То обхваща тялото като ореол с формата на яйце с различни бързо променящи се цветове в зависимост от преобладаващите чувства изразяващи основното настроение и духовна същност. Например духовно издигнатите личности имат преобладаващо светложълт ореол. При изпитване на любовно чувство ореолът е розов, а при гняв – с червен цвят.

Душата е това невидимо тяло, което осъществява нашето дневно съзнание и самосъзнание.Тя е толкова огромна, че не можем да обхванем цялото й съдържание с нашето обикновено дневно съзнание. Чрез мислите си осъзнаваме само най-повърхностната част на астралното ни тяло, докосваме, осветяваме само малка част от нея. Ако си представим душата като едно море, то съзнанието осветява само повърхността на вълните, образувани от него. Не се осветява, неосъзнати остават подсъзнанието и свърхсъзнанието /висшето подсъзнание/. Има древна мъдрост, която казва: “Душата усеща това, което очите не могат да видят, а умът не може да разбере”.

Въздействие на външния свят върху душата


Външният свят действа върху душата чрез сетивата. Нашите сетива възприемат околния свят най-напред с етерното ни тяло. След това усещанията, впечатленията, възприятията се предават посредством нервната система на астралното тяло, което ги осъзнава чрез сетивното мислене. Но тези усещания, възприятия могат да са мимолетни, да отлетят незабелязани, ако не се намеси нашият Аз /Дух/, за да ги осмисли, чрез разсъждение. По-дълготрайният размисъл върху всякакви възприятия, впечатления е дело на нашия Аз. Така душата възприема, преживява впечатления и усещания чрез мислене, но Азът ги управлява, като концентрира мислите върху впечатлението.

Връзката на душата с денонощния ритъм


Денонощният ритъм е пряко свързан с нашето съзнание, което е главна функция на душата /астралното тяло/. През деня имаме ясно, будно съзнание чрез което нашите мисли, чувства и воля осъществяват дневния ни живот. Но мисленето, работата, всички наши дейности и изживявания през деня ни уморяват и изчерпват душевните ни сили.Тогава идва сънят и съзнанието се изключва. При спящия човек остава физическото тяло, оживотворено от етерния /жизнен/ организъм подобно на растение /което има само физическо и жизнено тела/. Душата и Духът свързани само с тънка нишка с тялото, го напускат и се разширяват в астралния и Духовен свят. Там те се зареждат с нови сили, за да продължи нашият живот на Земята.
По време на сън във физическото тяло все пак остава малка част от духовното и душевно тяло, които ръководят етерните физиологични процеси на регенерация, растеж, градеж, размножение на клетки, оздравителни процеси и пр.

Физиологични функции на душата


Във физическия организъм астралното тяло се въплътява в газовите процеси. Във всеки момент ние вдишваме душевни сили и издишваме част от астралните сили.
Главен орган, с който астралното ни тяло извършва психическите си функции, е нервно-сетивната система, а физиологичните - осъществява чрез бъбреците.
Астралното тяло ръководи всички разпадни и деструктивни процеси, киселинната реакция, а при обмяната на веществата – дисимилация и горене. То се противопоставя на асимилацията, растежните и съграждащи процеси, направлявани от етерното тяло. Във физиологични граници тези процеси са необходими – например разпадане на храните до основните им елементи, разпад на стари клетки и тъкани. Разпадането на храните в храносмилателната система става с помощта на ензимите, чрез които действува астралното ни тяло. След това разпаднатите храни стават човешки чрез жизненото тяло главно в черния дроб.
Освен разграждащи, астралното тяло има и изграждащи, структурни функции. То участвува заедно с етерното тяло при изграждане на различните органи. До четиринайсет-петнайсет годишна възраст астралното тяло, заедно с етерното са заети с формообразуване и изграждане на всички органи при подрастващия организъм.

Къде се зараждат болестните процеси


Най-често болестните процеси се зараждат при неправомерна функция на душата. Всички процеси на дегенерация, сбръчкване, втвърдяване, остаряване, отлагане на чужди вещества в тъканите стават в астралното тяло. Такива са: образуване на камъни в бъбреците и жлъчката, атеросклероза, артроза, образуване на ръбци и съединителна тъкан /заместващи нормалната такава/.

Редица болестни симптоми се изявяват чрез душата. Всички спазми, болки, контрактури, контракции, които усещаме, са от астралното тяло. Чрез нервната система то сигнализира, че нещо нередно, болестно става в тялото.
Съвременният човек е подложен на голямо нервно-психическо пренапрежение, на много психически стресове и удари. Необходимо е те да се осмислят и осъзнаят. В противен случай те потъват в подсъзнанието, дълбоко в душата и могат да бъдат причина за заболявания, особено невроза, диабет и др. Днес от невроза страдат даже и много от децата.

Изявяване на душевните сили в изкуствата

Творческите идеи са в нашия Дух /Аз/. Но процесите на творчеството във всички изкуства се пораждат в астралното тяло. Душевните чувства на хармония и красота са в основата на творческата работа. Всяко истинско изкуство се поражда от въображение и вдъхновение, които представляват отражение, откровение на Духовния свят върху човешката душа. И надарените със способности и талант личности ги материализират в различни изкуства.

Обогатяване на душата от нови дейности


Богатствата на душата ни се натрупват всеки ден от нашата дейност, преживявания, опитности в земния ни живот. Колкото по-активен, съзнателен е животът ни, колкото повече научим, опознаем и колкото повече нови и нови дейности постоянно извършваме, толкова повече способности, дарби и талант ще обогатят нашата душа и Дух. И тези душевни и духовни богатства ние пренасяме с Духът и душата през смъртта в нашата вечна индивидуалност. Те се изявяват също в следващия ни живот.

Обичайното обучение и познание, развитие на нашия ум и интелект в изучаване на природните /материалистични/ науки е важно. Но много по-съществено и полезно за нас е опознаване на духовната ни същност и на света чрез духовната наука антропософия. Изключително важно е придобитото познание по време на земния живот - за живота на личността след смъртта. Човек се учи само на Земята. След смърт няма обучение. А духовното познание, получено на Земята, ни дава възможност за активен и съзнателен живот след смърт. Книгата на Лиана Антонова “Активен живот след смъртта или самота” дава познание за съзнателния живот след смърт.

И както казва поетът Михаил Кендеров:
“Във всеобхвата на Вечността
със себе си носим нещата.
Тук - в паметта на ума,
отвъд – в паметта на душата."


Стремежът на духовно развития човек чрез трите сили на душата трябва да е насочен към висшите космически закони – с мисли насочени към истината, чувства усещащи красотата и хармонията на сътворението и воля за извършване на добри дела.

Доц.д-р Иванка Кирова, к.м.н.

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни