ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Пон Фев 18, 2019 11:41 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Дек 20, 2011 4:58 pm 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:18 pm
Мнения: 258
Местоположение: Stara Zagora
Откъде идва митът за тази птица?


Прикачени файлове:
Phoenix.png


Предполага се, че първо се е появил в Египет.
Древните египтяни са смятали, че с викът на така наречената “птица Бену” е започнало времето – затова и била бог на времето и неговите разделения - години, месеци и т.н. Освен това точно тази птица първа се появявала на островите на Нил след ежегодишното му разливане като първия живот, който се появява след яростта на реката, което пък я правело симол на обновяването и прераждането.

Бену била душата на бог Ра, бога на слънцето и била символ на това как след всеки залез то се ражда отново. За египтяните птицата била във формата на синя , сива или бяла чапла.

Персийският феникс, наричан хума, е добро и състрадателно животно. Той обединява в себе си мъжкото и женското начало, като единият му крак и едното крило са на мъжка птица, а другите – на женска. Освен това птицата е символ на щастие – ако сянката й падне върху някого, това значи късмет и божествена благословия; ако пък кацне върху човек, този човек ще бъде крал.

В руския (и българския) фолклор има едно създание, много приличащо на феникса – това е жар-птицата или златната птица. Нейните цветове са червено, оранжево и жълто и тя свети като клада.
Дори само едно нейно перо може да освети цяла стая, ако не е покрито. Обикновено, когато се появи в някоя история, точно тази птица е целта на героя, било защото носи късмет и младост, било защото краде златните ябълки на краля.

И най-после, може би най-добре познатата разновидност на птицата – фениксът достигнал до нас чрез писанията на гръцки автори. Той е голям, с вид на орел, а перушината му е алена и златна. Живее в Арабия, до един хладен кладенец, и всяка сутрин богът на слънцето се спира, за да послуша песента му.
Съществува само един такъв феникс и на края на живота си - дълъг от 500 до 12 994 години, той построява клада и изгаря на нея. След три дни птицата се преражда и излиза от пепелта.

Фениксът навсякъде задържа едно свое свойство – той е символ на прераждането и огъня, на вечния живот.

Фениксът е митологична огнена птица, която за древните египтяни била свещена. За него се казва, че живее 500, 1461 или 12594 години. Той е мъжка птица с красиви златни и червени пера. В края на своя живот фениксът се вгражда в гнездо от канелено-кафяви клонки, които после той запалва. Птицата и гнездото изгарят с буйни пламъци и стават на пепел, от която се ражда новия феникс. Той балсамира пепелта на стария феникс в яйце от смирна и го занася в Хелиополис (на гръцки градът на Слънцето), намиращ се в Египет.

Символизираща безсмъртието, възкресението и живота след смъртта, в древногръцката и египетската митология се свързва с бога на слънцето, а в китайската митология е символ на висша добродетел и изящество, на сила и просперитет. Славяните я наричат жар-птица и вярват, че тя е вестител на божествената воля.

Фениксът се асоциира с числото 0 и с елемента Огън, а знакът му е затъмненото слънце.

ЛЕГЕНДИТЕ РАЗКАЗВАТ


Според гърците Фениксът живее в Арабската пустиня близо до студен извор. Всяка сутрин на зазоряване, богът на слънцето спира колесницата си, за да послуша красивата песен на птицата, докато тя се къпе в извора. Един единствен Феникс съществува в даден момент. Когато птицата усети, че смъртта и наближава, веднъж на всеки 500 до 1461 години, тя си прави гнездо от ароматно дърво и се самозапалва в него. Огънят я поглъща и тя изгаря.
Нов Феникс се ражда от кладата. Той съхранява пепелта на предшественика си в яйце от смирна и го занася в Хелиополис - Града на Слънцето, върху олтара на слънчевия бог. Така Фениксът остава завинаги безсмъртен. Като египетския бог Ра и гръцкия Аполон...

Гърците твърдят, че фениксът живее в Арабия, близо до един кладенец. Сутринта той се окъпва в кладенеца, а богът на слънцето Аполон спира своята колесница, за да го слуша.

Легенди за феникс се срещат в египетската, старогръцката, римската, китайската, арабската и митологията на северноамериканските индианци.

Гръцкият феникс сякаш е най-класически, затова започвам с него. В гръцките и римски легенди фениксът е символ на безсмъртието и възкресението. Асоциира се с Аполон/Феб. "Феникс" на гръцки е червен. Описват го подобен на паун или на орел. Древните гърци са вярвали, че той живее в Арабия. Всяка сутрин в зори той пее прекрасна песен, толкова хубава, че даже Слънцето /Хелиос спира, за да слуша. Фениксът е уникален, може да има само една птица, което го прави, много самотен. Не се размножава, защото за появата на нов феникс е нужна смъртта на първия. Когато почувства, че наближи краят му , той построява гнездо от най-благоуханна дървесина, запалва го и изгаря в собствените си пламъци. От пепелта се ражда нов феникс, млад и силен. Той събира пепелта на предшественика си в яйце от смирна и отлита до града на слънцето, Хелиополис, където полага яйцето на олтара на бога на Слънцето.

Китайската митология гласи, че птицата живее далеч от хората, високо в планините Кунлун, където свива гнездо върху масивните дървета wu t'ung. Появява се за пръви път по времето на императора Хуанг Ти (около 2600г. пр. н. е).
Легендите (китайски, японски, корейски) разказват, че огнената птица олицетворява Огъня, от който се е родила майката Земя. В азиатската митология Фениксът е един от четирите свещени
пазителя на света. Четирите свещени пазителя (известни още като четирите небесни краля / воина) са:
Костенурката-змия - Пазител на Севера и елемента Вода, нейният сезон е Зимата, цветът - черен.
Белият тигър - Пазител на Запада и елемента Метал (или стихията Земя) , сезон - Есен, цвят - бял
Драконът - Пазител на Изтока и елемента Дърво (или стихията Въздух) , сезон - Пролет, цвят - син/ зелен
Фениксът - Пазител на Юга и елемента Огън, сезон - Лято, цвят - червен
Тук е моментът да отбележим, че в китайското изкуство Фениксът е изобразяван понякога и с окраска, преливаща в цветовете бяло, черно, синьо, зелено и червено - тоест всички багри и на останалите 3 пазителя. Което на свой ред още веднъж потвърждава преданието, че Фениксът е най-силният пазител.

В египетската митология това е птицата Бену. Това била свещената птица на град Хелиополис, с блестящи червени и златни пера, отъждествявана с чаплата. Бива наречена Феникс по-късно от гърците. В Хелиополис смятат, че Бену живее на Бен-бен и я почитат заедно с Ра и Озирис. Тъй като смятат, че в Хелиополис, града на слънцето, е започнало сътворението, вярват, че Бену се е сътворила сама от огъня, който гори на върха на свещеното дърво/върба. Тук ми се губи нещо, ако някой се сети за повече подробности, че книгите ми не са ми под ръка. Слънцето изгрява под формата на Бену и се подновява всяка сутрин. Ето го пак основния мотив...Освен "душата /ба/ на Ра", Бену е и олицетворение на Озирис и казват, че излиза от сърцето му, като жив символ на бога. В книга на мъртвите има формули за превръщане на покойника във Великата Бену.

Херодот е записал, че Бену, появяваща се на 500 години, идва от Арабия, носейки на гърба си яйце от смирна, което съдържа пепелта от тялото на родителя й. Яйцето е подобно на яйцето на Геб, което лежало на първичния хълм и родило слънцето. Когато Бену остарее, построява гнездо от ароматни клонки в свещеното дърво, ляга в него и умира. Плиний, ако не се лъжа, разказва, че от тялото й излиза малък червей, който се превръща в птица и Бену се преражда.

Венера е наричана "звездата на кораба на Бену-Озирис".

При американските индианци има легенда за такава птица.

И накрая,в религиите - според юдаизма, когато Ева изяла забранения плод, тя завидяла на безсмъртието и чистотата на другите създания в градината и успяла да ги убеди да ядат от плода и да станат като нея, всички, с изключение на феникса /Milcham на иврит/. Господ го възнаградил, като го поставил в опасан с високи стени град, където той може да живее необезпокояван 1000 години и в края на тези 1000 години изгаря и се възражда от яйце, което се намира в пепелта.

Една вариация на тази легенда казва, че на края на 1000 годни тялото на феникса става малко, без пера, като на малко птиче и после пак пораства до голяма птица. Но и в двата варианта, Ангелът на смъртта не може да го достигне.


В християнсвото по различни начини фениксът се смята за символ на Христос. В Средновековието се смята, че фениксът се възражда от мъртвите след 3 дни. Често, като емблема на Христос, фениксът се изобразява редом до палмово дърво /което също е символ на възкресението/ или носещ палмова /символ на триумфа над смъртта/ или маслинова клонка /символ на божия покой/.

Според прочита на българските сакрални вълшебни приказки: Жар птица е Небесна душа, която слиза да помага на еволюиралите
хора. Тя е душата на майката на Пепеляшка(oт приказката), но тя е и благородничка, тоест еволюирала. Благородник произхожда от Благо и Раждам - тоест душа, раждаща блага, добрини и т.н. Затова починалата жена се явява архетипов образ на женската одухотворена енергия – майка на материалните форми.
Птицата като символ е архетипов образ на архетиповия модел на Небесна Душа, пристигнала да подпомага родословието си. Ето една от големите тайни на родовите наследства. Женската структура на небесната Монада, родила поколения на земята, се завръща, за да подпомогне генетическия преносител на ДНК – момичето, утробата. Така Небето съхранява и се гри-
жи за еволюиралите в материята Небесни същества. Затова Психе - Душата е от женски род, затова траките я наричат Евридика, пропаднала в пределите на Аид (материята, ада). Посветеният Орфей я спасява, като слиза в Ада и чрез съвършената вибрация на своята духовна душа (седемструнната лира) омайва всички и прокарва пътека обратно към Небесата. Орфей е анимус – духът, докато Евридика е анима – душата, която не е безсмъртна
и затова Евридика отново пропада в ада, тоест в пределите на смъртната материя. Тук идеята ни завежда до тайната, че човешката душа не е безсмъртна, както мислят и говорят болшинството непросветени. Тялото е смъртно, душата също е смъртна, а Духът е безсмъртен.
Жар птица е Небесен архетипов модел, проявяващ се като женски и като мъжки – според формата (тялото), в която е пребивавала на земята.


Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

_________________
If you fall I’ll catch, if you love I’ll love,
And so it goes, my dear, don’t be scared, you’ll be safe,
This I swear. If you only love me

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни