ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Пон Фев 18, 2019 12:07 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Дек 13, 2011 4:15 am 
Offline

Регистриран на: Вто Ное 08, 2011 2:04 am
Мнения: 11
(1) Погрешно и правилно използване на езотеричното знание

08.05.2007 г.

Вие ще си припомните как разглеждахме разните гледни точки и мнения, свързани понастоящем с психоаналитиците. Главното беше да се покаже ясно факта, че идеята за несъзнателното, която преобладаваше в психоанализата, е неоснователна. Докато тази идея (напълно отрицателна идея) продължава да съществува, ние сме задължени да кажем, че психоанализата подхожда с неадекватни средства на познание към явление от много голяма важност за нашето време. И понеже психоаналитиците се опитват да изследват ума и душата и да изучават тяхното участие в обществения живот, ние трябва да кажем, че подходът им е много по-многозначителен от това, което биха могли да предложат каквито и да било академични изследвания в същата област. От друга страна, понеже психоанализата се опитва чрез педагогиката и терапевтиката, а често вероятно и чрез социалните и политически идеи, да пренесе влиянието си дълбоко в човешкия живот, на опасностите, свързани с подобен подход, трябва да се гледа много сериозно.
Сега възниква въпросът: Какво в действителност е това, което тези съвременни изследователи не могат да достигнат и не желаят да достигнат? Те признават, че елементът душа съществува извън съзнанието – те го търсят извън съзнанието, но те не могат да достигнат до признаването на самия дух. Духът никога не може да бъде схванат чрез идеята за несъзнателното, тъй като несъзнателен дух е като човек без глава. Наистина, аз съм обръщал вниманието ви на факта, че има хора, жертва на известни истерични условия, които, като вървят по улиците, виждат хората като тела без глави. Това е определено болест. Така между днешните изследователи съществуват такива, които мислят, че могат да обхванат целия дух, но тъй като те предполагат, че той е несъзнателен, те показват, че се намират под въздействието на заблудата, че един несъзнателен дух, дух без съзнание, би могъл да бъде намерен от всеки, който прекрачва прага – независимо дали правилно, както е описано въз основа на духовно-научни изследвания, или поради някоя ненормална болест, която привлича вниманието на психоаналитиците (Виж „Психоанализата в светлината на Антропософията“)
Когато прекрачваме прага на съзнанието, ние винаги навлизаме в царството на духа. Няма значение дали това е подсъзнателно, или надсъзнателното царство. Ние винаги навлизаме в царство, където духът в известен смисъл е съзнателен, където той проявява съзнание от някакъв вид. Ние трябва да открием условията, при които дадена форма на съзнание преобладава: даже ние трябва чрез Духовната наука да придобием възможността да разпознаваме какъв вид съзнание притежава отделната духовност.

Аз съм ви разказвал случая за една дама, която напуснала една компания, изтичала срещу една кола, била задържана да не скочи в реката и заведена обратно в къщата, която току-що била напуснала, така че била отново под един и същ покрив с домакина, в когото тя била подсъзнателно влюбена. В този случай не би могло да се каже, че духът е извън съзнанието на дамата, духът, който я подтиква и ръководи, е несъзнателна част от душата: Той с високосъзнателен. Съзнанието на този демоничен дух (който е отвел дамата обратно при нейния незаконен любим) е дори по-умен от дамата в нейния „горен етаж“ – тоест от съзнанието й. И тези духове, които могат да бъдат срещнати при преминаването по един или друг начин на прага на съзнанието и са активни и силни там, не са несъзнателни: Те са много ефектно съзнателни за целта на собствената си дейност.
Изразът „несъзнателен дух“, както го употребяват психоаналитиците, е безсмислен. Аз бих могъл със същия успех да кажа, ако искам да говоря просто от моя собствена гледна точка, че цялото изискано общество, насядало тук, е моето несъзнателно, като се предполага, че не зная нищо за него. Точно толкова малко може човек да описва като „несъзнателни духове“ тези духовни Същества, които са навсякъде около нас и могат да заграбват личността, както в случая, за който ви говорих миналата седмица. Те не са несъзнателни. Те са извън сферата на нашето нормално съзнание, но те са напълно съзнателни за своя собствена сметка.
Изключително важно е (по-точно във връзка със задачата на Духовната наука в наше време) да усещаме това, понеже знанието за духовното царство, което лежи отвъд прага, което означава знание за реални, съзнателни индивидуалности, не е просто откритие на сегашната Духовна наука. Всъщност то е предвечно знание. В предишните времена то е идвало чрез старото атавистично ясновидство. Днес то трябва да бъде постигнато постепенно с други методи. Но знанието за тези духовни Същества, които живеят отвъд нашето съзнание при условия различни от нашите, но имащи трайна връзка с човешките същества и оказващи влияние върху мисленето, чувствата и волята на личността, това знание винаги е съществувало.
В някои братства, които винаги са гледали на това знание като на своя тайна собственост, то винаги се е разглеждало като високо езотерично. Защо това е било така? Пълното разглеждане на този въпрос сега би ни отнело прекалено много време, но трябва да се каже, че отделни братства бяха честно убедени, че голямото мнозинство от хората не са узрели за това знание. И наистина това е вярно до известна степен. Обаче много други братства, наречени леви (такива с ляво посвещение; служители на Черната ложа – бел. Стопанина), се опитваха да задържат това знание за себе си. Когато го притежава малка група хора, то им дава власт над другите, които не го притежават. И така от някои групи винаги са правени усилия да си осигурят власт над другите. Така се случи, че известен вид знание беше считано за езотерично притежание, но всъщност беше използвано, за да се придобие власт над едно или друго нещо.
Точно сега е особено необходимо да бъдем наясно относно тези неща. Понеже знаете, че от 1879 година човечеството живее в много специално духовно състояние. Особено могъщи Духове на мрака бяха спуснати тогава от Духовния свят в човешкото царство и тези лица, които по погрешен начин държаха в малките си групи тайните, свързани с това събитие, са способни по този начин да причинят всичко, което е възможно. Сега преди всичко ще ви покажа как някои тайни, засягащи настоящото развитие, могат да бъдат използвани погрешно.
Както всички знаете, в нашето движение ние често сме обръщали внимание на факта, че този век ще постави човешката еволюция в специална връзка с Христос – в смисъл, че през този век Христос ще се явява на нарасващ брой хора като Същество, истински и непосредствено присъстващо в етерната област. Сега ние знаем, че живеем във века на материализма и че от средата на 19 век този материализъм достигна своя връх. Но в действителност противоположностите винаги се явяват едновременно. По-точно висшата точка на материализма по необходимост е придружена от това вътрешно развитие, което прави възможно Христос наистина да бъде видян в етерната област.
Както можете да се досетите, разкриването на тази тайна относно етерната проява на Христос и произтичащата от това нова връзка на Христос с човешката еволюция, предизвиква нарастване на злобата и злата воля сред онези членове на някои братства, които желаят да използват това явление – появата на етерния Христос – за свои собствени цели. Те не искат тази тайна да стане общо достояние на човечеството.
Има братства (а тези братства винаги влияят на общественото мнение, като разпространяват това-онова, за да смущават хората), които разпространяват идеята, че времето на материализма скоро ще отмине или че вече наистина е към края си. Бедните, жалки „умни хора“, които днес чрез толкова много събрания, книги и общества (дружества) прокарват идеята, че материализмът е свършил и че нещо от духа сега е достижимо. Те обаче не са способни да предложат на хората нищо повече от думата „дух“ и други изрази от този вид. Тези хора повече или по-малко са в услуга на онези, които имат интерес да заявяват нещо невярно: например, че материализмът е в разруха.
Това съвсем не е вярно. Точно обратното, материалистичният възглед се развива и процъфтява повече, когато учат хората, че вече не са материалисти. Материалистичният възглед силно напредва и ще продължава да напредва още четири-пет века.
Най-важното нещо, както често е подчертавано тук, е да имаме пълно съзнание за фактите. Човечеството ще започне да се съвзема, когато чрез работа в живота на духа, хората започнат да разбират и да виждат в истинската светлина факта, че петата следатлантска епоха (настоящата) е предназначена да създаде материалистично състояние на съществуване от общия поток на човешката еволюция. Но тогава още повече духовното състояние на съществуване трябва да бъде противопоставено на този материализъм. Хората в наше време трябва да научат, че е необходимо да се води напълно съзнателна борба против злото, прокарало си път в човешката еволюция. Както през четвъртата епоха се водеше борба за справяне с раждането и смъртта, така ние сега трябва да се справим със злото.
И така, работата е да се схване духовното учение с пълно съзнание, а не да се хвърля прах в очите на нашите съвременици, че Дяволът на материализма вече не съществувал. Онези, които манипулират с тези въпроси по погрешен начин, знаят толкове добре за етерната поява на Христос, колкото знам и аз, но те постъпват различно с него. И за да разберем това, ние трябва да обърнем внимание на следното. Тъй като ние живеем в петата следатлантска епоха, доста погрешно е да се казва, както много хора обичат да правят:
„През този живот между раждане и смърт най-доброто нещо е да се отдадем на живот. Дали след смъртта навлизаме в Духовния свят, ще се разкрие скоро. Можем да почакаме дотогава и ще разберем. Тук и сега ние ще се наслаждаваме на живота си като че ли съществува само материален свят. Ако след смъртта минем в Духовния свят, ще узнаем дали Духовният свят съществува!“
Това е почти толкова разумно, колкото следните думи: „Понеже е вярно, че има Бог на Небето, аз съм атеист!“ Има още много хора, които твърдят следното: „След смъртта ние ще узнаем как стоят нещата там. Дотогава няма нужда да се занимаваме с каквото и да било духовно знание.“ Този начин на мислене във всички епохи е бил много съблазнителен, но в нашата епоха е особено разрушителен, защото изкушението е по-силно за хората. При настоящите условия на еволюцията, когато човек премине портала на смъртта, той отнася със себе си съзнание, което е развил между раждането и смъртта. Ако се е занимавал изцяло с понятия, идеи и опитности, извличани от материалния свят – света на сетивата, той се осъжда да обитава след смъртта си в обкръжение, свързано с тези идеи.
Докато един човек, приел духовни понятия, влиза в Духовния свят по правилен начин, друг човек, който е отказал да ги приеме, ще трябва да остане привързан към земните отношения. В зависимост от това, дали сме приели духовни идеи в този живот, се определя нашата среда отвъд. Мнозина от хората – можем да го кажем само със съжаление – които се съпротивляват на духовните идеи по време на живота си или им е било попречено да ги поемат, остават да бродят по Земята. Те остават свързани със земното царство. И при това положение душата, вече отделена от околната среда и без тяло, която да я предпазва да не работи разрушително – една такава душа, ако продължава да обитава земната сфера, става разрушителен център.
Така ние виждаме, че в този случаи (такива случаи са нормата днес), когато прагът на смъртта е преминат от души, които въобще не са искали да имат нещо общо с духовни идеи и чувства, душите стават разрушителни центрове, защото се дърпат назад към земната сфера. Само душите, които през този живот са проникнати от известна връзка с Духовния свят, преминават вратата на смъртта по такъв начин, че са приемани в Духовния свят, освободени от земната сфера и са способни за изтъкат нишките, които непрекъснато могат да бъдат тъкани от тях за онези, които са оставили (да живеят на земята) след себе си. Понеже ние трябва да бъдем наясно по този въпрос: Духовните нишки между мъртвите и тези, с които са били близки, не се прекъсват със смъртта. Те остават и наистина са много по-тесни, отколкото са били през живота.
Това, което казах, трябва да бъде възприето като много сериозна и важна истина. Още веднъж ще кажа, че то не се знае само от мен. И други знаят как стоят нещата. Но има мнозина, които използват тази истина в много лош смисъл. Защото ако има заблудени материалисти, които вярват, че този е единственият им живот, има и посветени, които са материалисти и разпространяват материалистични учения чрез своите братства. Вие сигурно смятате, че тези материалисти се придържат към слабоумното становище, че такова нещо като Дух не съществува, или че хората нямат души, които могат да живеят независимо от тялото. Можете да бъдете сигурни, че човек, които е бил действително посветен в Духовния свят, никога няма да се поддаде на глупостта да вярва само в материята. Но има мнозина, които имат интерес да разпространяват материализма и да се опитват със всякакви средства да правят така, че мнозинството от хората да вярва само в материализма и да живее изцяло под негово влияние.
Има братства, ръководени от посветени, чийто интерес е именно такъв. За тези материалисти е много удобно непрекъснато да се казва, че материализмът вече е отминал. Понеже всичко може да се прокара, като се говори за него в обратен смисъл. Необходимите маневри често са много сложни. Какви са тогава целите на тези посветени, които в действителност много добре знаят, че човешката душа е чисто духовна същност, независима от тялото? Защо изработват и подхранват материалистичен възглед у другите? Това, което искат, е колкото е възможно повече души да поемат само материалистични идеи между раждането и смъртта. Така тези души се подготвят, за да продължат съществуването си (приковани) в земната сфера, да бъдат задържани в нея.
А сега забележете, че тези братства са напълно запознати по този въпрос. Тези братства подготвят някои човешки души да останат след смъртта в царството на материалното. След това те така подреждат нещата (и това е напълно възможно за тяхната позорна власт), че тези души попадат под ръководството на тяхното братство и това братство придобива огромна сила. Тези материалисти не са материалисти, понеже не вярват в духа.
Напротив – тези посветени материалисти не са толкова глупави, че да не вярват в духа. Те много добре знаят истината за духа, но принуждават човешките души да останат обвързани с материалното царство след смъртта, за да могат да използват тези души за собствени цели. Така тези братства си остават в земната сфера. Тези души имат в себе си известни сили, които могат да бъдат направлявани по най-различни начини и така е възможно да се създават някои много специални обстоятелства, за да бъде упражнявана власт над онези, които не са посветени в тези неща.
Виждате ли, тези братства никак не са безобидни. И никой не може да разбере ясно тези въпроси, ако не махне праха от очите си и не отхвърли внушенията, че такива братства не съществуват или че дейността им е безвредна. Всъщност те са крайно опасни. Намерението на тези посветени е хората да бъдат водени все по-навътре в материализма и да започнат да вярват, че наистина има духовни сили, но те не са нищо повече от природните сили.
Сега бих искал да ви опиша идеала, който имат тези посветени. За да бъдат разбрани тези неща, са необходими известни условия. Представете си свят на безвредни хора. Те са просто малко заблудени от преобладаващите материалистични идеи, малко отклонени от старите добре обосновани религиозни идеи. Нарисувайте това – може би диаграмата ще ви помогне.

Тук (по-големият кръг) е царството на безвредните човешки същества. Те не са много наясно относно Духовния свят. Заблудени от материализма, те не са сигурни какво да бъде отношението им към Духовния свят и по-специално към починалите – хората, преминали портата на смъртта.
Сега да видим и тук (малкият кръг) – той илюстрира царството на тези черни братства, които ви описах. Членовете им са се заели с разпространението на учението за материализма. Те взимат мерки хората да мислят в чисто материалистични термини. По този начин те подготвят душите да останат в земната сфера след смъртта си. Тези души ще станат клиенти на тяхната (Черна) ложа: Ще бъдат взети съответни мерки, за да ги привлекат в ложата, която обхваща както живите, така и мъртвите, които още са свързани със силите на Земята.
Тогава се правят сеанси, каквито имаше през втората половина на 19-ти век. Тогава може да се случи така, че този, който участва в сеансите, да бъде ръководен от ложата с помощта на умрелите. Но действителното намерение на учителите в черните ложи, беше хората да не знаят, че имат работа с умрелите, а да вярват, че просто са в контакт с висши природни сили. Те трябваше да са убедени, че тези висши сили – физически сили и други подобни – съществуват, но че това са висши природни сили и нищо повече. Те трябваше да стигнат до идеята, че точно както съществуват електричеството и магнетизмът, така има и подобни висши сили. Фактът, че тези сили идваха от души, беше точно това, което водачите на ложата криеха. По този начин „безвредните хора“ в душевния си живот постепенно стават напълно зависими от ложата, без да знаят, че са зависими и от какъв източник са били ръководени.
Единственото оръжие против тези методи на действие е да се знае за тях. Ако знаем за тях, ние сме предпазени. Ако се отнасяме сериозно към тях и вървим в истинността на знанието си, ние сме спасени. Но ние не трябва да търсим удобство и да направим това знание наше собствено притежание. Още не е съвсем късно: Често съм подчертавал, че тези въпроси могат да бъдат изяснени само постепенно и че само постепенно мога да обединя основните факти, за да допълня картината.
Често съм ви казвал, че през 19 век много братства експериментално въведоха спиритизма, за да разберат дали могат да направят с човечеството това, което искат. Те се надяваха, че хората ще си помислят, че на спиритическите сеанси работят висши природи сили. Левите братя бяха разочаровани, когато много хора, вместо това, предположиха, че се проявяват духовете на умрелите. Това беше най-горчивото разочарование за тези посветени, защото това резултатът беше точно онова, което не искаха. Те искаха да лишат човечеството от вярване, че смъртта се надживява. Ефикасността на мъртвите и техните сили трябваше да си останат, но правилната и важна мисъл, че тези прояви идват от мъртвите – това трябваше да бъде държано в тайна.
Това е висша форма на материализъм – материализъм, който не само дава лъжовна представа за духа, но се опитва да го смъкне надолу в материалното царство. Виждате ли, материализмът може да притежава сили, които водят до собственото му отрицание. Хората могат да кажат: „Материализмът свърши – ние вече говорим за Духа“. Но човек може да си остане пълен материалист, ако тълкува само проявленията природата като дух. Единствено правилен начин е човек да се научи как да гледа в действителния Духовен свят – света на истинската духовност.
В тези неща се намира началото на тенденцията, която ще набира сили през следващите четири-петстотин години. За момента братствата на злото са си сложили спирачки, но те ще продължават дейността дотогава, докато бъдат спрени. А те могат да бъдат спрени единствено ако самодоволството по отношение на духовно-научния мироглед бъде превъзмогнато.
Така черните братства излъгаха самите себе си чрез спиритическите сеанси. Вместо да се укрият, те бяха изобличени. Това ги накара да разберат, че тяхното начинание не е тръгнало на добре. Затова същите тези братства положиха усилия след 90-те години на 19 век временно да дискредитират спиритизма. По този начин бяха постигнати много резки резултати по духовен път. И целта на всичко това е да спечелят по-голяма власт и така да се възползват от някои условия, които могат да се създадат в течение на човешката еволюция.
Има нещо, което работи против материализирането на човешките души, против заточаването на души в земната сфера. На Земята съществуват черни ложи и ако душите трябва да се проявяват и да бъдат използвани в ложите, те трябва да бъдат задържани в земно изгнание. Силата, която работи против злото намерение да бъдат използвани души в земното царство, е Импулсът на Мистерията на Голгота. Това е оздравяващият Импулс, който действа против материализирането на души. Сега пътят, поет от Христос, е напълно извън желанията и намеренията на хората. Оттук следва, че никъде не съществува нито обикновен човек, нито посветен (независимо от неговото знание), който може да повлияе на тези действия на Христос. През 20 век Христос ще се прояви, за което често съм ви говорил и което е посочено в „Мистерийните драми“. Това остава изцяло и единствено в силата на Христос.
Христос ще присъства в земната сфера като етерно Същество. За хората въпросът е как трябва да се свържат с Него. Никой, дори най-могъщият посветен, няма никакво влияние върху това появяване. То ще се извърши! Моля ви добре да разберете това. Но могат да бъдат взети мерки, целящи да се погрижат това Христово Събитие да бъде прието по един или друг начин и да окаже едно или друго въздействие.
Разбира се, целта на черните братства, които искат човешките души да се ограничат в материалното царство, е Христос да мине незабелязано през 20 век: Неговото идване като етерна индивидуалност да не бъде забелязана от хората. И това усилие се оформя под влиянието на съвсем определена идея и със съвсем определена цел. Тези братства искат да завладеят Христовата сфера на влияние, която ще се разпространява все по-нашироко и през следващия век, за едно друго Същество (Рудолф Щайнер нарича Антихриста с прозвището Ариман – бел. Стопанина). Западните братства искат да оспорят Христовия Импулс и на негово място да поставят друга индивидуалност, която никога не се е появявала в плът – също етерна, но напълно Ариманова индивидуалност.
Всички тези методи, за които ви разказах, цялата тази работа, извършвана с мъртвите, в края на краищата имат една-единствена цел: Да отдалечат хората от Христос, който мина през Мистерията на Голгота, и да припишат на друго Същество господство над Земята. Това е напълно реална битка, а не въпрос на абстрактни понятия. Действителна битка, целта на която е поставяне на друго Същество на мястото на Христовото Същество за останалата част на петата Следатлантска епоха, а също и за шестата и седмата епоха. Една от задачите на здравото, честно духовно развитие ще бъде да разруши и отстрани подобни условия, които са антихристиянски в най-висока степен.
Понеже черните братства искат да издигнат за управител на Земята друго Същество, то ще бъде наричано от тях „Христос“. Да, те наистина искат да го наричат „Христос“! И за хората ще бъде от съществено значение да се научат да различават истинския Христос, който няма този път да се появи в плът, от това другото Същество, което (за разлика от истинския Христос – бел. Стопанина) никога преди не се с въплъщавало на Земята. Тези черна братства желаят да поставят друго Същество на мястото на Христос, така че Христос да остане незабелязан (като въздействие от етерния свят – бел. Стопанина).
Това е един от фронтовете на битката, целяща фалшифициране на Христовата поява през 20 век. Всеки, който гледа само повърхностно живота и обръща внимание на всички външни спорове за Христос и въпроса относно Исус, не знае нищо за по-дълбоките факти. Всички тези спорове служат единствено за скриване на действителните въпроси и за отблъскване на хората от тях. Когато теолозите обсъждат „Христос“ по този начин, винаги им въздействат духовни влияния и тези учени мъже фактически подпомагат цели и задачи, които са доста различни от целите, които са си поставили.
В това се състои и опасността на идеята за несъзнателното (в психологията – бел. Стопанина). Тя води до замъгляване на мисленето по всякакви въпроси, които са свързани с тези въпроси. Докато братствата на злото преследват целите си съвсем съзнателно, тези цели никога не биват осъзнавани от хората, които влизат във всякакъв вид повърхностни дискусии. Ние загубваме истината за тези неща, ако говорим за „несъзнателното“, тъй като така нареченото несъзнателно е чисто и просто отвъд прага на обикновеното съзнание и е точно сферата, в която някой, който познава тези неща, може да манипулира чрез тях. Това е едната страна на положението. Много братства днес желаят да заместят въздействието на Христос с въздействието на друго Същество. За да постигнат това, са готови да си послужат с всички средства.
От друга страна, има някои източни братства, по-специално индийски, които също искат да се намесят по знаменателен начин в еволюцията на човечеството. Но тяхната цел е различна. Те никога не са развивали езоторични методи за постигане на нещо чрез привличане на душите на умрелите в сферата на техните ложи. Това е много чуждо на целите им. По свой начин обаче те също не желаят Импулсите на Мистерията на Голгота да работят в човешката еволюция. Понеже мъртвите не са на тяхно разположение, както е при някои западни черни братства, те не искат да противопоставят друга индивидуалност на Христос при появата му като етерна индивидуалност през 20 век. За това те биха имали нужда от мъртвите. Но те искат да отвлекат вниманието от Христос, да попречат на християнството да се изкачи до върховенството, да затъмнят истината за Христос, който премина през Мистерията на Голгота при единственото си въплъщение от три години на Земята и който не може отново да се въплъщава.
Тези (индийски черни) братства не желаят да контролират мъртвите в своите ложи. Вместо мъртви те използвуват Същества от друг вид. Когато човек умре, той изоставя етерното си тяло, което се отделя от физическото скоро след смъртта и после обикновено се издига в Космоса. Това е доста сложен процес. Описвал съм го по различни начини. Но преди Мистерията на Голгота беше възможно още нещо друго и дори след това то все още бе възможно, по-специално на Изток. Когато човек изостави етерното си тяло след смъртта, известни Същества могат да се облекат в него и с помощта на тези етерни тела на умрелите хора да станат етерни Същества. Това се случва на Изток: Демонични Същества се примамват да се облекат в етерни тела на хората, които са ги изоставили. И именно тези Духове се привличат за работа в източните ложи.
И така, западните леви ложи имат на свое разположение мъртвите, заточени в материя. Левите източни ложи пък имат демонични духове – духове, които не принадлежат на земната еволюция, но са се вмъкнали в нея, като „обличат“ отхвърлените етерни тела на умрели хора. Процедурата изисква този факт да се направи обект на обожание. Вие знаете, че някои братства са изкустни в извикването на видения. Когато хората не осъзнават колко дълбоко в самата действителност присъства видението, лесно могат да бъдат измамени чрез сръчно произведени видения. Непосредствената цел се постига с въвеждане на известна форма на обожание.
Да предположим, че съм един от левите (черните) братя и се занимавам с група хора, имащи общ прадед. После, след като съм направил възможно етерното тяло на някой прадед да бъде поето от демоничен дух, аз казвам на хората, че този прадед трябва да бъде обожаван. Прадедът е просто човек, чието изоставено етерно тяло е било поето от демоничен дух чрез машинациите на ложата. Така е въведено обожаването на прадедите, но обществените прадеди са просто демонични Същества облекли се в етерните тела на тези прадеди.
Източните народи могат да бъдат отблъснати от Мистерията на Голгота по такива начини. Резултатът за източните народи, а и за хората като цяло, ще бъде този, че идването на Христос в нашия земен свят да мине незабелязано. Тези източни ложи не искат да представят някой друг за Христос. Те искат единствено появата на (етерния) Исус Христос да не бъде забелязана.
Така съществува атака, при това от две страни, срещу Христовия Импулс, който ще се появи в етерна форма през 20 век. Днес ние се намираме именно в тази ситуация. Специфичните тенденции са само един от резултатите, които носят великите импулси на човешката еволюция. Ето защо е много печално, когато непрекъснато чуваме да се казва, че влиянията на несъзнателното са резултат от потисната любов или нещо подобно, докато всъщност от всички страни върху човечеството въздействат влияния от най-висока съзнателна духовност – те обаче междувременно остават относително неосъзнати, ако не им се обърне съзнателно внимание.
Сега трябва да изкажа някои по-нататъшни съображения. Хората, които са добронамерени към развитието на човечеството, винаги са се съобразявали с дейности като тези, които описвах досега. И тези хора са правели всичко възможно, за да оправят нещата. Особено добър дом за духовен живот, предпазван от всевъзможни видения, беше Ирландия – остров Ирландия, през първите християнски векове. Повече от всяко друго място на Земята, Ирландия беше предпазвана от неистински видения. И ето защо толкова много мисионери на християнството излязоха от Ирландия в онези ранни времена. Но тези мисионери трябваше да уважават простия народ, сред който работеха (защото народите в Европа бяха много прости в онези дни), а също така да разберат големите импулси, стоящи зад човешката еволюция.
През четвърти и пети век ирландски посветени работеха в Централна Европа и подготвяха бъдещето. В известен смисъл те бяха под влиянието на посветителното знание, че през 15 век (през 1413 г., както знаете) трябваше да започне петата следатлантска епоха. Следователно те знаеха, че трябва да подготвят съвсем нова епоха и същевременно да закрилят простите хора. Какво направиха те, за да бъдат предпазени простите хора в Европа и да бъдат държани „затворени“, така че известни нараняващи влияния да не могат да ги достигнат? Ходът на събитията беше ръководен от добре осведомени и честни източници по такъв начин, че всички пътешествия, които преди бяха правени от северните европейски земи към Америка, постепенно бяха спрени. Докато в по-стари времена от Норвегия към Америка отплуваха кораби с известни цели (утре ще ви кажа повече по тези въпроси), постепенно беше направено така, че Америка да бъде забравена и връзката прекъсната.
Около 15-то столетие народите на Европа наистина не знаеха нищо за Америка. Тази промяна беше причинена специално от Рим, понеже европейците трябваше да бъдат закриляни от американските влияния. Главната роля в това играеха ирландските монаси, които в качеството си на ирландски посветени бяха натоварени с християнизирането на Европа. В по-ранни времена от Америка бяха донесени много определени импулси, но по времето, когато започваше петата следатлантска епоха, беше необходимо народите на Европа да не бъдат повлиявани от Америка – нищо да не знаят за нея и да вярват, че няма такава страна.
Едва когато петата следатлантска епоха беше започнала, Америка отново беше „открита“, както казва официалната история. Но както добре знаете, много неща от историята, преподавана в училищата, е условно установена басня и една от тези басни е, че Америка е била открита за първи път през 1492 г. В действителност тя беше само преоткрита. Връзките бяха напълно заличени за известен период от време, както го е изисквала съдбата. Но ние трябва да знаем истината за тези исторически събития и как се беше случило така, че Европа беше оградена и внимателно пазена от някои влияния, които не трябваше да проникнат в нея.
Тези неща показват колко е необходимо сега така нареченото несъзнателно да не се оставя несъзнателно, а да бъде признато за нещо, което съвсем съзнателно преследва свои цели отвъд прага на обикновеното съзнание. От голямо значение е днес повече хора да достигнат до знание за някои тайни. Ето защо аз отидох толкова далече, колкото беше възможно да се отиде публично в моите лекции в Цюрих. (Четири лекции, държани на 5, 7, 12, 14 ноември 1917 г. върху следните теми: „Антропософия и психология“, „Антропософия и история“, „Антропософия и естествени науки“, „Антропософия и социални науки“ – бел. ред.) В тях, както знаете, обясних до каква степен историята на човечеството е непозната за обикновеното съзнание. Едва когато хората осъзнаят това, те ще видят историята в истинските й цветове.
Това са средствата, чрез които съзнанието постепенно се събужда. Фактите и събитията потвърждават това, което казвам. Само че те не трябва да бъдат пренебрегвани. Хората извървяват своя път през събитията слепешката – през трагични катастрофи като настоящата. Бих искал най-напред да ви подготвя за този исторически аспект на тези въпроси, а ще говорим за тях с повече подробности утре.
Искам да добавя следното. От моите обяснения ще разберете колко голяма е разликата между Запада и Изтока във връзка с еволюцията на човечеството. Сега ще ви помоля да обърнете внимание на следното. Психоаналитиците говорят за подсъзнателното, за подсъзнателния душевен живот и т.н. Да се прилагат толкова неясни понятия към тези неща е безполезно. Въпросът е да се схване какво има в действителност отвъд прага на съзнанието. Разбира се, има много нещо там долу, под прага, и то възприема себе си като високо съзнателно. Ние трябва да се научим да разбираме какъв вид духовност съществува там долу, отвъд прага на съзнанието. Ние трябва да говорим за съзнателна духовност, а не за несъзнателен ум.
Да, ние трябва да бъдем наясно, че нищо не знаем за многото неща, които протичат в нас. Наистина би било лошо за нас, ако бяхме съзнателни за всичко това. Представете си например как бихме се справили с яденето и пиенето, ако трябваше да бъдем запознати с всички физиологични и биологични процеси, които протичат в момента, когато поглъщаме парче храна! Всичко това се извършва несъзнателно и там работят духовни сили, дори в чисто физиологичното царство. Но вие ще се съгласите, че за да ядем и пием, не трябва да изчакаме, докато научим всички подробности за това. Така е и с много от другите неща. Много голяма част от нашето същество е несъзнателна, или (по-подходяща дума) подсъзнателна.
Особеното се състои в това, че това подсъзнателно в нас е в непрекъснато притежание на друго Същество. Оттук следва, че ние не само сме единство от тяло, душа и дух, носещи през света отделна душа в нашето тяло, но малко преди раждането едно друго Същество завладява областта на нашето подсъзнание. Това подсъзнателно Същество ни съпътства през целия ни път от раждане до смърт. Ние можем до известна степен да опишем това Същество, като кажем, че то е много умно и надарено с воля, която е тясно свързана със силите на природата. Трябва да подчертая следната особеност на това Същество: То би се изложило на най-сериозна опасност, ако при настоящите условия придружи човека след смъртта му. Сега то не може да постъпва така, следователно то изчезва малко преди смъртта, за да се спаси. Но то все още съдържа импулса да подрежда така човешкия живот, че да може да завладее смъртта за своите собствени цели.
Би било ужасно за човешката еволюция, ако това Същество, което е придобило влияние над човека, беше в състояние да овладее смъртта и по този начин, умирайки с човека, да премине в световете, в които човек влиза след смъртта си. Това Същество винаги трябва да се сбогува с човека преди смъртта, но в много случаи това е много трудно за него и от тук произлизат най-различни усложнения. Важното за момента е, че това Същество чието владение се намира изцяло в подсъзнателното, е крайно зависимо от Земята като цялостен организъм. Земята е твърде различно от това, което казват за нея геолозите, минералозите или палеонтолозите. Земята е изцяло живо Същество. Тези учени работят само с нейната минерална част, скелета й, а скелетът й е всичко това, което ние възприемаме нормално.
Това е все едно да влезете в тази зала и поради специална промяна в начина на гледане, виждате само костите на хората, събрани тук. Представете си, че сте влезли през врата и по столовете са насядали само скелети. Представете си, че виждате само костите, сякаш естественото ви зрение е нещо като рентгенов апарат. Това е до голяма степен същото, което геологията вижда от Земята – само нейния скелет. Но Земята е нещо повече от скелет – тя е жив организъм и от центъра си тя изпраща особени сили към всяка точка и област от своята повърхност.
Тези течащи навън сили принадлежат на Земята като жив организъм и те въздействат на човека различно според мястото, където той живее на Земята. Тези сили не влияят пряко на душата му, понеже безсмъртната му душа е много силно независима от земните условия и може да бъде поставена в зависимост от тях само чрез такива специални умения, каквито описах днес. Но чрез другото Същество, което придобива влияние над човека преди раждане и трябва да го изпусне преди смъртта, тези различни земни сили работят с особена сила в расовите и географски разновидности на човечеството. Така тези географски и други разновидности упражняват специално влияние именно върху този „двойник“, който човек носи в себе си. Това е извънредно важно. Утре ще видим как се влияе „двойникът“ от различните точки на Земята и какви последици има това. Винаги съм посочвал, че трябва пряко да свързвате това, което съм ви казал днес, с това, което ще ви кажа утре, понеже една лекция трудно може да бъде разбрана без следващата.
Ние трябва да се опитваме да асимилираме идеите най-сериозно свързани с цялостната действителност, в която живее човешката душа, според нейната собствена природа. Тази действителност преминава през различни промени, но как тези промени се извършват – това зависи в голяма степен от човешките Същества. И една многозначителна промяна става, ако хората разберат как човешките души, според начина, по който усвояват материалистични, или духовни понятия между раждане и смърт, биват заточвани на Земята, или преминават в полагаемите им се сфери. Идеите, които преобладават сред нас по тези въпроси, трябва непрекъснато и все повече да се изясняват, понеже само тогава ние ще се свържем истински със света като цяло. Това е нещо, което трябва все повече да правим, тъй като сме заинтересовани не просто от едно абстрактно, а от едно много конкретно духовно движение, което трябва да държи сметка за духовния живот на известен брой индивиди.
За мен е голямо удовлетворение, че тези разисквания, които са особено важни за тези от нашите приятели, които са преминали портала на смъртта, но все още са верни членове на нашето движение, могат да бъдат доведени до тях като реалност, която ни свързва още по-дълбоко с тях. Днес казвам това, защото ние трябва да си спомняме с любов за Фройлан Стинде. Вчера беше годишнината от деня, в който почина, и ние с особена любов си спомняме за човека, който беше така вътрешно свързан с нашата сграда (първия Гьотеанум – бел. Стопанина) и чиито импулси бяха така вътрешно свързани с нейните импулси.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни