ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Пон Фев 18, 2019 10:45 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Дек 13, 2011 4:29 am 
Offline

Регистриран на: Вто Ное 08, 2011 2:04 am
Мнения: 11
(3) Погрешно и правилно използване на езотеричното знание

08.05.2007 г.
Днес искам да направя различни коментари по въпросите, които бяха споменати напоследък, и да запълня някои празноти. Ако внимателно следите съвременните тенденции, сте отбелязали чувството, че мислите, впечатленията и импулсите, които продължително време бяха считани за тъй „великолепен прогрес“, вече не са способни да ни помогнат да се справим с непосредственото бъдеще. Вчера един от нашите членове ми даде един брой на „Франкфуртер Цайтунг“ от миналата сряда, 21 ноември. Там се изказваше един много учен господин… Той трябваше да е много учен, защото е не само доктор по философия, но също така и доктор по теология, а също и професор, така че, разбира се, е много умен човек. Той е написал статия, която разглежда всякакви духовни нужди на настоящето, и в нея се казва:
„Преживяването на форма на съществуване, която лежи отвъд нещата, не изисква набожно посвещаване или религиозна оценка, понеже самото то е религия. Ние се стремим не да почувстваме и да схванем някакво особено съдържание, а великото Ирационално, което лежи скрито зад цялото съществуване. Всеки, който направи контакт с това, така че да блесне божествената искра, преминава през много важна опитност, която може да бъде наречена първична опитност. Който преживее това единствено нещо, както и всичко, което задвижва същата тази жизнена вълна, се прониква – нека използваме любимия съвременен израз – с чувство за космично съществуване.“
Извинете ме, че прочетох това. Цитирах го, за да ви представя един знак на времето, а не за да будя у вас каквито и да било великолепни идеи:
„Космическата религиозност се ражда всред нас, а колко силно е желанието за това – личи от явното разпространение на теософското движение, което се заема с откриването и разбулването на фазите на този живот отвъд сферата на сетивата.“

Наистина няма как да не се натъкнем на всички тези глупави идеи, но ще се съгласите, че статията е забележителна като симптом на времето! Той продължава:
„В тази космическа набожност не става дума за мистицизъм, който се отклонява от света… (и т.н.)“
Много е трудно да се открие нещо умно във всичко това, но щом като е написано от мъж с всички тези (академични) степени, човек може да предположи, че в нея има някаква интелигентност! В противен случай ние трябва да я приемем като неясно заекване на учен мъж, който е достигнал до смъртния край на собствения си път и сега се чувства подтикван да привлече вниманието към нещо, което със сигурност съществува и очевидно му се представя като не напълно недостижимо.
Няма причина такива забележки да ни задоволяват. Преди всичко ние трябва да внимаваме – да не се оставим да ни приспиват в удобна дрямка, че нещо велико стои зад научно-духовното движение. Това наистина би било вредно. Хората, които пишат по този начин, често са твърде доволни, че са го написали. С тези мъгляви мисли те насочват към нещо, което се опитва да си прокара път в света, но те са твърде самодоволни, за да навлязат в сериозното изследване, което изисква Духовната наука.
В никаква степен такива писания не трябва да оказват влияние върху човешките умове, ако искаме да се внесем реалност и яснота за тенденциите на времето, така че то да бъде оздравено. Разбира се, много по-лесно е да се говори за това „надигане“ на „космическо чувство“, отколкото да се обърне сериозно внимание на нещата, които знаците на времето изискват и които трябва да станат известни на човечеството.

По тази причина ми се струва необходимо да повторя тук забележките, които направих в публичните лекции и които отново ще подчертая сега – а именно за разликата между изхабените идеи, които ни доведоха до тези времена на световна катастрофа, и идеите, които трябва да обхванат човешките души, ако искаме да постигнем реален прогрес.
Древната мъдрост, която е превела човечеството до нашето време, може да породи хиляди конгреси, национални конференции, световни конгреси и т.н. Могат да се основат хиляди и хиляди организации. Но на нас трябва да ни е ясно, че всички тези конгреси и организации няма да постигнат нищо, ако през тях не протече жизнената сила на Духовната наука. Това, което липсва на хората днес, е смелостта да се впуснат в действителни проучвания на Духовния свят.
Колкото и странно да звучи, ще го кажа – като първа стъпка няма нищо по-необходимо от разпространението в най-широки кръгове на малката брошура „Човешкият живот в светлината на Антропософията“. (ZIP, 3 MB) Тогава би се направило нещо, за да се пробуди знанието за връзката между човека и космическия ред. Брошурата привлича вниманието към това знание, като посочва в конкретни термини как през годината Земята претърпява промени в състоянието на съзнанието и т.н. Това, което е казано в тази брошура и в тази лекция, е напълно съобразено с нуждите на нашето време. Да се приеме това, би означавало повече от всичките тези празни приказки за „космическо чувство“, „надигане“ и пр.!
Само ми прочетох (откъси от статията) и не мога да се накарам да ги повторя – всичко е поднесено по толкова безмислен начин. Това не би трябвало да ни пречи да забелязваме такива неща: Те са важни и действителни. Това, което искам да разберете хубаво, е, че ние не бива да се заблуждаваме – ние трябва да бъдем абсолютно наясно какво искаме да вършим в името на Духовната наука.
Сега отново ще се обърна към факта, че в настоящата следатлантска епоха човечеството ще трябва да намира пътища да се справи с големите проблеми на живота, които в известен смисъл бяха забулени в мъдростта на миналото. Аз винаги съм привличал вниманието ви към тях. Един от тези големи проблеми ще бъде да се открие как етерните духовни сили да бъдат поставени в служба на практическия живот. В тази епоха ние трябва да разрешим проблема как да бъдат пренесени в машините излъчванията от работата на човешкия мозък: Как човешките същества ще трябва да влязат в отношения с една околна среда, която ще се механизира прогресивно.
Преди седмица ви посочих колко повърхностно се гледа в някои части на света на тази механизация. Дадох пример как един американски начин на мислене се опитва да разпространи царството на машината върху самия човешки живот. Разказах за почивките, които са били използвани, за да направят определен брой работници годни да натоварят 47,5 тона, вместо едно много по-малко количество. Всичко това е просто прилагането на Дарвиновия естествен подбор върху човешкия живот.
Когато подобни неща продължават, винаги се намесва желанието да се съедини човешката сила със силата на машините. Би било много погрешно да се противодейства на тези неща. Те няма да отпаднат: те са в ход. Въпросът е как и от кого ще бъдат приложени в хода на световната история – дали ще бъдат извадени на сцената от хора, които не постъпват егоистично и осъзнават великите цели на земната еволюция, тоест от хора, които желаят да използват тези събития за оздравяване на човечеството; или ще бъдат използвани от група хора, които имат свои собствени егоистични или групово егоистични цели. В това се състои въпросът.
Въпросът не е какво ще се случи, понеже то непременно ще се случи. Въпросът е как точно ще стане – как ще се борави с тези неща. Спояването на човешките същества с машините ще бъде големият и важен проблем на оставащата част от земната еволюция. Аз често съм посочвал, дори в публичните лекции, че човешкото съзнание зависи от разрушителни сили. На публичните сказки в Базел на два пъти казах, че в нашата нервна система ние винаги сме в процес на умиране. Тези сили на смърт ще стават все по-силни и ние ще открием, че те са свързани със силите на електричеството и магнетизма, както и със силите, действащи в машините.
Човек ще бъде способен в известен смисъл да насочи намеренията и мислите си към силите на машините. Ще бъдат открити сили в човешката природа, които са още непознати – сили, които ще въздействат върху външното електричество и магнетизъм. Това е единият проблем – съединяването на човешките същества с машините; това е нещо, което ще оказва все по-нарастващо влияние в бъдеще.
Другият проблем е свързан с призоваването на духовни сили в наша помощ. Това може да бъде направено едва когато назрее моментът и когато достатъчен брои хора бъдат правилно подготвени за него. Но ние трябва да стигнем до времето, когато ще започнат да действат духовни сили за управляване на живота що се отнася до болест и смърт. Медицината ще бъде одухотворена. Още веднъж – въпросът е дали този проблем, както първия споменат, ще бъде разрешен по егоистичен начин от отделни индивиди и групи (или ще бъде разрешен алтруистично).
Третият голям въпрос засяга начините на мислене относно човешкото раждане и възпитание. Говорили сме колко конгреси на тази тема са вече проведени и как в бъдеще ще бъдат въведени материалистични форми на науката, които влияят на възпроизвеждането и връзката на мъжа и жената. Тези неща показват голямото значение, което се придава на този процес на възпроизвеждане и развитие.
Лесно може да възникне въпросът: Защо тези, които притежават правилното знание по тези проблеми, не го прилагат? За в бъдеще ще се изясни какво е положението на нещата по отношение на това приложение и кои са силите, които дори сега се противопоставят, например на финансирането на одухотворената медицина или на одухотворения икономически живот. В настоящия момент всичко, което може да бъде направено, е да се говори за тези неща, докато хората (тези от тях, които са готови да ги приемат неегоистично) ги разберат в достатъчна степен. Има хора, които мислят, че вече са много напреднали, но възникват редица спънки от обстоятелствата на днешния живот. Тези обстоятелства ще бъдат превъзмогнати по правилен начин само ако разбирането отива все по-надълбоко и ако поне засега се въздържаме от постигане на практическото приложение в по-голям мащаб.
Нещата са се развили по такъв начин, че някой може да каже: Малко се знае за всичко, което стои зад старите атавистични търсения, когато продължават до 14 и 15 век. Хората разказват много за старата алхимия – понякога те напомнят за създаване на хомункулус и т.н. Но повечето от тези приказки пропускат целта. Ако хората разберат какво е било казано за сцената с хомункулуса във „Фауст“, те щяха да са по-добре информирани. Същественото е, че от 16 век насам над тези въпроси беше спусната мъгла. Те бяха оттеглени в задния план на човешкото съзнание.
Преобладаващия закон тук е законът, който управлява ритмичната смяна на будното състояние и сън при човека. Точно както човек не може без сън, човечеството не може да мине без съня по отношение на духовното знание, с който е белязан целият период от 16 век насам. Човек трябваше да заспи за духовното, за да може то отново да се появи в нова форма. Тези необходимости трябваше ясно да бъдат видени, но без да позволяваме те да ни потискат. Ние трябва ясно да схванем, че времето за пробуждането е дошло сега, че ние трябва да изиграем ролята си в него, че често събитията изпреварват нашето знание и че ние няма да разбираме случващите се край нас събития, ако не искаме да овладеем знанието и да действаме в съответствие с него.
Многократно съм говорил, че някои групи работят езотерично (вътрешно, скришно) в различни направления. Най-напред беше необходимо практикуването на някои форми на знание (днес наричани с тъй неразбрани думи като алхимия, астрология и др.) да бъде преустановено, така че хората вече да не бъдат в състояние да различават душевния елемент във външната природа и определено да бъдат върнати назад към себе си. И за да могат да разбудят своите вътрешни сили, някои неща трябваше да се появят като абстракции. Сега тези неща отново трябва да приемат конкретна духовна форма.
През последните векове три идеи възникнаха постепенно в абстрактен вид. Те бяха наименовани неправилно от Кант и правилно от Гьоте. Кант ги нарече Бог, Свобода и Безсмъртие. Гьоте ги нарече Бог, Добродетел и Безсмъртие. Ако надникнем в това, което се крие зад тези три думи, намираме, че същите думи се разбират абстрактно от съвременния човек (а са се разбирали) и по-конкретно (но също така и по-материалистично в стария атавистичен смисъл) до 14 или 15 век. Бяха произведени експерименти в стария стил: алхимиците се помъчиха да наблюдават процесите, в които работата на Бога би могла да се види. Те се опитаха да произведат философски камък.
Зад всички тези неща стои нещо конкретно. Философският камък трябваше да направи човека способен да стане Добродетелен, но това беше мислено и в по-материален смисъл. То трябваше да доведе до изпитване една опитност на безсмъртие – да бъде поставен човек в такава връзка с космическото цяло, че той в себе си да изпита това, което лежи отвъд раждането и смъртта.
Всички мъгляви идеи, с които хората днес се опитват да схванат тези неща, вече не отговарят на действителните намерения, каквито те са били тогава. Всичко стана абстрактно и съвременните хора говорят за абстрактни идеи. Те искат да разберат Бога посредством абстрактна теология, Добродетелта също като нещо абстрактно – колкото е по-абстрактно, толкова повече хората го харесват. Същото е при Безсмъртието: размишлението се обръща към въпроса какво в човека може да бъде безсмъртно. В първата си лекция в Базел казах, че този вид знание, което под името философия се занимава с въпроси като безсмъртие, е изнурен, недохранен вид знание. Това е просто друг начин за описание на абстрактните термини, с които тези въпроси се осветляват.
В някои западни братства обаче е запазена връзка със старата традиция и са направени усилия тя да се използва за егоистичните интереси на групата. Време е да се привлече вниманието към тези неща. Разбира се, ако от западен източник се каже нещо за Бог, Добродетел или Свобода и Безсмъртие, думите са употребени в абстрактен смисъл, но в кръга на посветените много добре се знае, че всичко това не е просто абстрактна спекулативна употреба. Що се отнася до тях самите, те търсят нещо много по-конкретно зад тези абстрактни формули и в собствените им школи тези термини са съответно преведени. Бог се превежда със Злато и се прави усилие да се достигне до онова, което се крие зад тайната на златото. Защото златото – представителят на слънчевата светлина в земната кора – всъщност крие в себе си една важна тайна. Златото се намира в същото материално отношение към другите вещества, както мисълта на Бога към останалите мисли. Единственият въпрос е какво е сторено с тази тайна.
Това е свързано с егоистичната употреба на тайната на раждането и тук се търси истинското космично разбиране. Такова едно разбиране е било заменено за съвременните хора с чисто земно разбиране. Ако някой иска да изследва например как се развива ембрионалната жива клетка на животно или на човек, той я изучава през микроскопа и се занимава само с това, което стои там непосредствено под лещите му. Но това съвсем не е цялото нещо. Ще се разбере (и някои групи са вече много близко до това откритие), че работещите сили не се съдържат в клетката, а идват от Космоса и неговите съзвездия. Когато семето за живот се събужда, то го прави, понеже живото същество, което е подслонило семето, е получило сили – космични сили от всички страни на Космоса. И когато се извършва оплождането, резултатът зависи от това кои космични сили активно участват в този процес.
Едно нещо, още не видяно, ще бъде разпознато. Днес се смята, че ние имаме живо същество – да речем: кокошка. Когато в кокошката се появи за живот ново семе, биологът проучва как яйцето излиза от кокошката. Той търси вътре в самата кокошка силите, които причиняват растежа на семето. Това е безмислица. Яйцето не израства от кокошката – кокошката е просто субстрат за това. Силите на растеж работят от Космоса върху почвата, която е била подготвена в кокошката за зараждането на яйцето. Днес биологът вярва, че всички съответни сили могат да бъдат намерени на стъкълцето под микроскопа му. В действителност това, което той вижда там, зависи от звездните сили, работещи заедно по определен модел в дадена точка. Когато открием космичното в тази точка, тогава за първи път ние ще сме достигнали до реалността и истината: космичното цяло е това, което извиква яйцето в кокошката. Всичко това е свързано по-специално с тайната на Слънцето и казано със земни термини – с тайната на златото. Днес мога да ви дам само схематично указание за него. Тези неща ще се изясняват все повече с течение на времето.

Когато в подобни школи се обсъжда добродетелта, наричат я просто „здраве“ и се опитват да узнаят как са свързани космическите съзвездия със здравето и болестта в човека. По този начин те успяват да познаят особените земни вещества, течностите и други подобни, които на свой ред са свързани с болестта и здравето. Ние ще бъдем свидетели как се развива (в известен смисъл) едно възходящо направление на материалистичното медицинско знание, но то ще почива на духовна основа. Оттам (от тези школи) също ще се разпространява идеята, че човек не може да стане по-добър, като учи всякакви видове етични принципи, а като поглъща например мед под еди кое си съзвездие или арсеник под някое друго.
Можете да си представите как подобни идеи могат да бъдат използвани от егоистични групи за засилване на собствената им власт. Те трябва само да възпрепятстват другите да придобият това знание и това ще бъде най-доброто средство за владеене на голям брой хора. Те няма да се нуждаят от открито говорене за тези неща – ще бъде достатъчно (образно казано) да подхвърлят някоя нова мръвка. После ще намерят удобен случай да я подправят по подходящ начин и така ще са постигнали целта си – когато тези новости бъдат приети в материалистична светлина. Ние трябва да помним, че тези духовни потенциални сили са скрити във всяко материално нещо. Само този, който знае, че в действителност там няма нищо материално, а има само духовно – само той ще проникне зад тайните на живота.
Подобни усилия се правят от същото място – да се постави въпросът за безсмъртието в материалистична рамка. И това може да бъде сторено, като се използват космическите съзвездия. Този метод, разбира се, не отрича безсмъртието, което е обект на толкова спекулации. Целта е осигуряване на безсмъртие от друг вид, а именно, като се създава една братска ложа, после (поне дотогава, докато животът може да бъде продължаван чрез работа над физическото тяло) се правят приготовления за подлагане на душата на такива експерименти, че тя да бъде способна да остане в ложата след смъртта. По този начин прибавя силите си към силите, с които ложата разполага. В тези кръгове безсмъртието се нарича просто „удължаване на живота“.
Естествено могат да се видят външни знаци за всичко това. Не зная дали някой от вас е забелязал една книга, която също дойде от Запад и причини известно раздвижване. Тя се наричаше „За безсмислието на смъртта“. Всички тези неща се движат от едни и същи среди. Те са още в началото си – всичко, открито от тях, се дължи в пълна тайна. От тези егоистични групи. Но тези неща са възможни наистина, ако бъдат оцветявани материалистично: ако абстрактните идеи за Бог, Добродетел и Безсмъртие се превърнат в конкретните идеи за злато, здраве и продължаване на живота. И ако това, което очертах като проблеми на петата следатлантска епоха, се използва за целите на някои егоистични групи.
Виждате ли, това „космично чувство“, за което ученият професор и доктор по теология говори, винаги е било широко представяно на хората (и често, за нещастие, в егоистичен смисъл) като космическо знание. От векове науката е приковала поглед в земните процеси и пренебрегва всички най-значими явления, идващи отвъд Земята. Но точно в нашата пета следатлантска епоха тези извънземни сили от Космоса ще бъдат използвани. И точно както за един ортодоксален професор по биология е от основно значение да притежава най-мощния микроскоп и най-ефикасните лабораторни методи, така в бъдеще, когато науката бъде одухотворена, ще бъде от най-голямо значение дали някои процеси се извършват сутрин, вечер или по обяд, и дали на това, което е било направено сутринта, е позволено да му се въздейства по-нататък – например чрез една вечерна дейност или пък космичните влияния се прекъсват (парализират) от сутринта до вечерта. Процеси от този род по необходимост ще бъдат изяснени и ще вървят по реда си.
Естествено, много вода ще изтече, преди професионалните катедри и лаборатории, сега организирани в чисто материалистична партия, да бъдат предадени в ръцете на духовните учени. Но това заместване трябва да стане, ако човечеството не иска да затъне в по-нататъшен упадък. Например, ако е въпрос да се постъпи добре в непосредствено бъдеще, съществуващите лабораторни методи трябва да дадат път на методи, при които известни процеси да бъдат извършвани сутрин и прекъсвани през деня, така че космическото течение да минава през тях вечерта и пак да бъде ритмично възпирано сутринта.
Така процесите ще поемат своя ход: някои космически въздействия винаги ще трябва да бъдат прекъсвани през деня и в тях ще бъдат внасяни космическите сутрешни и вечерни процеси. За това ще са необходими различни мерки. Трябва да схванете, че ако човек не може да извършва някаква обществена дейност във връзка с тези неща, всеки, който може, поне трябва да говори за тях. Обаче точно както златото, здравето и продължаването на живота са поставени на мястото на Бога, Добродетелта и Безсмъртието, така от същата (лява, черна) ложа ще бъдат направени ответни усилия да се работи не със сутрешните и вечерни процеси, а с други.
Наскоро разказах как ще бъде направен опит да се отстрани Импулса на Мистерията на Голгота. На Запада ще се вмъкне друг импулс – нещо като Антихрист, а на Изток ще се направи опит да бъде парализирана проявата на Христовия Импулс през 20 век, като се отклони вниманието от идващия етерен Христос.
Тези, които ще са заети да представят един Антихрист за действителния Христос, ще се опитат да използват нещо, което работи чрез материалните сили, но в действителност може да работи духовно. Освен това те ще се стремят да използват електричеството и земния магнетизъм, за да въздействат навсякъде по света. Споменах как вътрешните земни сили се надигат в това, което нарекох човешки „двойник“ – тази тайна ще бъде открита. Американска тайна ще бъде да използват земния магнетизъм с неговата двойнственост север-юг и по този начин да изпращат по Земята направляващи сили, които ще имат духовни последици.
Погледнете магнитната карта на Земята и я сравнете с това, което ви говоря сега. Наблюдавайте къде магнитната стрелка се отклонява на изток и на запад и къде не се отклонява. Аз мога само да ви загатна за всичко това. От определено направление на Небето непрекъснато действат духовните Същества и те трябва да бъдат поставени в служба на Земята. Понеже тези Същества, работещи от Космоса, могат да използват за посредник тайната на земния магнетизъм, за някои егоистични групи ще бъде възможно да застанат зад тази тайна и да извършат много неща, свързани със златото, здравето и продължаването на живота. На тях ще им бъде необходимо само да засилят своята колеблива смелост – но в известни кръгове това ще бъде сторено доста охотно!
От Изток ще бъде направено усилие да се засили това, което вече обясних. А именно да се поставят в служба на Земята едни Същества, които работят от противоположната страна на Космоса. В бъдеще ще се извърши голяма битка. Човешката наука ще се протегне навън, в космичното, но ще се опита да отиде там по различни пътеки. Задачата на добрата, здравословна наука ще бъде да открие известни космични сили, които да достигнат Земята чрез сътрудничеството на два космични потока – потоците на Риби и Дева. Ще трябва да се открие голямата тайна за това как влиянието, което работи откъм Риби като слънчева сила се обединява с влиянието, работещо откъм Дева. Ще бъде за добро, когато се открие как сутрешните и вечерните сили от двете страни на Космоса могат да бъдат поставени в служба на човечеството. (Виж диаграмата в края на лекцията.)
Тези сили обаче ще бъдат изтласкани встрани (изместени) от онези, които се опитват да постигнат своята егоистична цел чрез полярната двойнственост на положителните и отрицателните сили. Силите, които дават възможност на духовното да протича към Земята с помощта на положителен и отрицателен магнетизъм, идват от Близнаци: те са силите по пладне. В древни времена се знаеше, че в това са замесени космични влияния, а днес дори екзотеричните учени съзнават, че по един или друг начин зад Бизнаци в Зодиака лежи положителен и отрицателен магнетизъм. Целта ще бъде да бъде парализирано всичко, което би могло да се спечели чрез откриването на истинската полярност в Космоса – да бъде материализирано по материалистичен, егоистичен начин посредством силите, които протичат специално от Близнаци и могат изцяло да се поставят в служба на човешкия „двойник“.
Други братства, заети преди всичко с това да отвличат вниманието от Мистерията на Голгота, ще се опитат да използват двойнствеността на човешката природа – двойнственост, която в наше време обхваща човека като единство, но включва в него и неговата нисша животинска природа. В известен смисъл човешкото същество действително е Кентавър: неговата човешка природа почива на нисшата му животинска природа в астралната й форма. Това влияние заедно с двойнствеността в човека поражда двойнственост на сили. Тази двойнственост на силите ще бъде използвана специално от някои егоистични братства, главно откъм Индия и Изтока, за да заблуди Източна Европа, чиято задача е да направи подготовката за следващата – шестата или славянската следатлантска епоха. И това ще бъде направено с помощта на силите, въздействуващи от Стрелеца.
Дали човечеството ще завладее Космоса по неправилния двоен път, или правилно по единичния път – това е въпросът, който стои пред него. От това ще дойде истинското обновление на астрологията, която в старата си форма е атавистична и не може да просъществува. Мъдрите Същества от Космоса ще влязат в борбата – едната страна ще използва сутрешните и вечерните процеси по начина, който посочих: Западът ще предпочита обедните процеси, като ще прогони сутрешните и вечерните; а Изтокът ще предпочита среднощните процеси.
Хората вече няма да произвеждат веществата на базата само на химическото привличане и отблъскване, защото ще знаят значението на това, дали са направени при сутрешни и вечерни процеси, или в обедни и среднощни. Ще се знае, че такива вещества действат по съвсем различен начин на троицата Бог, Добродетел и Безсмъртие – златото, здравето и продължаването на живота. Когато силите на Риби и Дева действат съвместно (в сътрудничество), нищо лошо не може да се случи. Хората ще постигнат нещо, чрез което механизмът на живота ще се отдели, в известен смисъл от самия човек, но няма да допуска никаква власт, или господство на една група над друга.
Космичните сили, работещи в това направление, ще създават забележителни машини – не само такива, които ще облекчат човека в работата му, но те ще притежават известна интелектуална сила в самите себе си. А Духовната наука, която самата се простира към космичното, ще трябва да се погрижи за всички големи изкушения, идващи от тези машини-животни, които ще бъдат създадени от самия човек – да не им бъде позволено да упражняват вредно влияние върху него. По отношение на всичко това, основното е хората да се подготвят за него като не гледат на реалностите като на илюзии, а достигнат до истински духовен мироглед и разбиране на света. Да се виждат нещата такива, каквито са – много зависи от това!
Но ние можем да ги видим такива, каквито са, единствено ако постигнем идеите на Духовната наука да въздействат върху действителността. През останалата част от земното съществуване мъртвите активно ще сътрудничат в най-висока степен и въпросът ще бъде в това КАК точно ще сътрудничат. Тук преди всичко, възниква голямото различие. От една страна поведението на хората на Земята може правилно да води сътрудничеството на мъртвите по такъв начин, че мъртвите да са дейни по собствен импулс – импулс идващ от Духовния свят, в който самите мъртви преживяват своите опитности. От друга страна обаче, ще бъдат направени много усилия мъртвите по изкуствени начини да се вмъкнат в човешкото съществуване. По косвен път чрез Близнаци мъртвите ще бъдат въведени в човешкия живот така, че човешките вибрации ще минават през механизма на машините и ще продължават да трептят там по съвсем определен начин. Космосът ще придава движение на машините по косвения път, който посочих.
Същественото ще бъде, когато възникнат тези проблеми, да не бъдат прилагани към тях неправилни методи, а свободно да се прилагат само онези елементални сили, които принадлежат на природата. Трябва много да се внимава да не се вкарат неправилни сили в царството на машините. В тази окултна област човешкият елемент не трябва да се свързва с машините по този начин, по който дарвиновата теория за естествения подбор се прилага, за да се определя работния капацитет на човешките същества.
Правя тези забележки (те определено не изчерпват темата) с надеждата, че вие ще медитирате върху тези неща и ще се опитате да построите мост между тях и всички онези опитности в живота, с които човек може да се срещне особено в това трудно време. Вие ще видите как нещата стават ясни, ако ги съзерцавате в светлината, идваща от мисли като тези, които представих. Действителният проблем не е в това, че в наше време известни сили и съзвездия от сили са застанали едни срещу други, както винаги говорим във външния, екзотеричния живот.
Действителният проблем е съвсем друг. Въпросът е в това, че един своеобразен воал се разстила върху истинските импулси, които са в действие. Някои човешки сили се използват за поемането на Ариманово-Луциферови импулси, които бяха оправдани по време на Френската революция и бяха също така представлявани от някои окултни школи, така че да се запази формата на обществото, която всички мислят, че е преодоляна от края на 18-ти век.
В наши дни воюват две сили. От една страна, това е силата, за която се вярва, че е преодоляна към края на 18-тото столетие, а от друга – силата, представляваща новото време. Разбира се, преобладаващото мнозинство от хората инстиктивно са привърженици на новото време. При все това, представителите на старите импулси от 18, 17 и 16 век се съединяват по изкуствен начин със силите, излизащи от някои братства, които работят за групови егоистични цели. Днес най-ефективният начин за установяване на власт върху толкова много хора, колкото е необходимо, е чрез икономическата зависимост. Но това е само инструмент. Действителният проблем е съвсем различен.
Действителният проблем можете сами да го разберете от различните загатвания, които съм правил. Икономическият принцип е свързан с всяко нещо, което се стреми да привлече голям брой хора по целия свят в един вид армия, служеща на този принцип. Това са силите, които се противопоставят една на друга. И това показва кое е нещото, което действително се бори в света в наши дни. На Запад се намира принципът, който наистина е вкоренен в 18, 17 и 16 век, но който минава незабелязан, понеже се облича в революционни и демократични фрази. Той ги носи като маска и по този начин се стреми да спечели колкото е възможно по-голяма власт за себе си. Тези усилия са резултатни, ако колкото се може повече хора не се напрягат да видят нещата такива, каквито са, и в тази област си позволяват да бъдат приспивани отново и отново от заблуждението, че днес войната се води между Атлантата и силите на Централна Европа.
В действителност няма такава война. Единствено като се преодолее това заблуждение, може да се стигне до действителната борба, но върху нея може да бъде хвърлена известна светлина само ако се разглежда в тази линия, за която по някои съображения аз само намеквам. Ние би трябвало да направим усилия поне да не вземаме заблужденията за действителност. Така постепенно заблудата ще бъде разпръсната дотолкова, доколкото е нужно. Преди всичко ние трябва да се стремим да виждаме тези неща обективно – такива, каквито са.
Ако обедините всичко, което казах, ще видите, че една на пръв поглед случайна забележка, която направих по време на тези лекции, всъщност изобщо не е случайна. Когато цитирах онова, което Мефистофел е казал на Фауст („Виждам, че вие познавате Дявола“), ние, разбира се, не би трябвало да казваме това за Удроу Уилсън – това в никакъв случаи не беше случайна забележка – тя би могла да хвърли ярка светлина върху сегашното положение. Ние наистина трябва да гледаме тези неща обективно, без симпатия и антипатия.
Преди всичко трябва да можем да разберем колко много неща зависят от положението и от способностите на индивида, понеже зад индивидуалните способности често стои нещо съвсем различно от онова, което е скрито зад положението в обществото. Попитайте се без предубеждение: Колко би струвал умът на Удроу Уилсън, ако той не беше президент на Съединените щати? Помислете каква щеше да бъде оценката, ако този ум имаше съвсем друго (обществено) положение – тогава биха се разкрили индивидуалните му способности! Положението има значение.
Трябва да разберете, че няма смисъл от глупави приказки за „космическа религиозност“ или „колко е силен копнежът към нея“ или за „движението, което цели откриването и разкриването на кръговрата на живота зад сетивата“… Всичко това само забулва в мъгла нещата, които трябва ясно да бъдат изнесени в света и би трябвало преди всичко да бъдат внесени като практически морално-етични импулси в човешкия живот.
Аз мога само да ви дам указания. Оставям ви да строите върху тях собствената си медитация. Говорих афористично в много отношения. Но вие ще имате възможност да извлечете много неща от връзките, показани на тази рисунка на Зодиака, ако истински я използвате като тема за медитация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Сря Дек 14, 2011 11:35 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Вто Ное 08, 2011 3:26 pm
Мнения: 109
Местоположение: Франция, Монпелие
"Колкото и странно да звучи, ще го кажа – като първа стъпка няма нищо по-необходимо от разпространението в най-широки кръгове на малката брошура „Човешкият живот в светлината на Антропософията“. (ZIP, 3 MB) Тогава би се направило нещо, за да се пробуди знанието за връзката между човека и космическия ред. Брошурата привлича вниманието към това знание, като посочва в конкретни термини как през годината Земята претърпява промени в състоянието на съзнанието и т.н. Това, което е казано в тази брошура и в тази лекция, е напълно съобразено с нуждите на нашето време. Да се приеме това, би означавало повече от всичките тези празни приказки за „космическо чувство“, „надигане“ и пр.!"Добре дошъл, Георги !

Тук, където живея този начин на разпространение на информацията е особено "работещ" и популярен- с брошурки и листовки в бутици, кафенета, закусвални. За целта съществуват специални масички или етажерки, които посетителите редовно попоглеждат. Например на моето работно място има поне шест такива листовки в момента- будизъм, йога, конференции на розенкройцерите, срещи по психология (една инициатива на студенти), бароков концерт в една от катедралите и т.нат. Антропософи не съм срещала в нашия град, при все, че съм ги търсила съзнателно, техен център или група не съм открила.
Брошурката, за която споменавате е много добра идея според мен !


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни