ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Пон Дек 10, 2018 6:55 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пон Ное 14, 2011 3:57 pm 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:18 pm
Мнения: 258
Местоположение: Stara Zagora
Китай притежава една от най-древните и уникални писмени системи в света, която въпреки дългата си еволюция, е запазила много от основните си особености от най-стари времена до наши дни. Тази писмена система е от логографичен тип, т.е. поредица от сивмоли, които представляват цяла дума или словосъчетания. Тези символи са познати на български език като йероглифи.

Китайската писменост е уникална поради няколко аспекта: първо, в страната има многобройни диалекти, които използват един и същ писмен език; второ, говоримият китайски език се е променял с течението на времето, но писмеността си остава практически същата от времето на древните китайци.

Според най-разпространената легенда, измислянето на китайската писменост е заслуга на министър Цандзие, служил при митичния Хуанди – Жълтия император (2696-2597 г.пр.н.е.). Той измислил система от пиктограми, чиято форма наподобява очертанията на предметите от реалността. Според един от вариантите на легендата, Цандзие веднъж видял божество, чието лице било покрито със странни рисунки, които го подтикнали да създаде писмените знаци. Тогава, "духовете заплакали в нощта", защото божествената тайна станала достояние на хората. Според друг вариант, Цандзие се вдъхновил от отпечатъка на стъпките на птиците и животните и така създал йероглифите.

Едни от най-старите открити примери на китайска писменост са датирани от късния период на династия Шан (около 1200 г.пр.н.е.). Това са надписите върху т.нар. „гадателни кости" 'дзягууън', които са намерени при разкопки на последната столица на Шан в днешен Анян, провинция Анян. Според някои учени, най-ранните надписи могат да се отнесат още преди 40-45 века.

През 1899 г. в Китай по случайност гадателните кости са открити от учен от Пекин, на когото е предписано лекарство, съдържащо „драконови кости" за лечение на забляването му. По това време, т.нар. „драконови кости" са използвани широко в китайската медицина, като представляват фосили на умрели животни. Ученият забелязал, че по костите, които той взел от местната аптека, имало издълбани някакви знаци, които много приличали на писменост. Той се заинтересувал силно от това. В крайна сметка, неговият интерес довел до откритието на Анян, последната столица на династия Шан, където археолозите намерил огромно количество от тези кости със знаци.

Разчитането на знаците по костите доказало на света, че още през 1200 г.пр.н.е. Китай вече притежава добре развита писмена система, която се изпозлвала за записването на език, в голяма степен сходен с класическия китайски език. Най-вероятно, подобна добре развита и сложна писмена система трябва да е резултат от развитието на по-ранна писменост, но засега не са открити доказателства за предшестестващата писменост.

Гадателните кости са наречени така, защото тяхното съдържание неизменно се отнася до пророкуване. В древността, китайците са използвали тези кости (най-често лопатки на добитък или коруби на костенурки) за записване на тяхните дейности, които са представлявали интерес за владетелите на Шан. Много от тези пророчества се отнасят до ловуване, война, времето, избиране на благоприятен ден за различни церемонии и т.н. За целта, тези кости и коруби първо се полирали добре. След това, гадателят задавал върпоса, на който се търсел отговор и слагал коста върху огън. От огъня тя се разпуквала. Именно по пукнатините гадателите разчитали отговора на върпоса и го записвали върху самата кост. Поради особеностите на материала, йероглифите по тях са с различна големина и форма, както и посока на изисване. Това прави много трудно разчитането им днес, като може да се правят най-различни догадки.

Ако текстът е пълен, той се състои от 4 части: на еди-кой-си ден е решено да се прави пророкуване по даден въпрос, резултатът от гадаенето и изпълняването на пророчеството. Но много малко от намерените кости съдържат пълния текст.

Още в гадателните кости вече се появяват основните начини за съставяне на китайските йероглифи – чрез директно представяне на реалния свят, комбинирането на няколко елемента за изразяването на абстрактни понятия и комбинирането на смислови ключове с фонетичен компонент за изразяване на произношението.

След гадателните кости, китайците започват да използват бронзови съдове за записване. Съответно тези надписи се наричат „дзинуън", т.е. 'бронзови надписи'. Знаците се издълбават или директно се отливат върху съда. Този тип съдове са широко използвани през династия Източна Джоу (1150-771 г.пр.н.е.), като има примери даже и от късна Шан.

Тъй като йероглифите са се изписвали върху ритуални съдове, които се използвали за жертвоприношения, съдържанието на надписите се отнася главно до ритуални церемонии, възпоменателни надписи и др. Въпреки че тези надписи са сравнително кратки, все пак има такива с доста пространно съдържание. Тяхният език и калиграфски стил са много сходни с тези на ритуалните кости.

От около V в.пр.н.е. в Китай започва да се използват за писане бамбукови таблички. Върху тях се пишело с твърда четка или калем, като табличките се завързвали заедно на свитъци. Новият тип материал предполага вписването на ново съдържание, като исторически и административни надписи, известни философски текстове. (повече за бабмуковите свитъци можете да научите в подробната статия за тях в по-рано издание на рубриката - .б.а.). Освен това, използването на новия материал оказва голямо влияние на калиграфския стил, който става по-елегантен и с по-плавни линии.

През този период започват да се използват за записване дървени таблички и копринени свитъци, както и масово се правят надписи на каменни плочи. Благодарение на новите материали се развива богата литература, от която са запазени много примери, преди измислянето на хартията през ІІ в.пр.н.е. Тогава се оформя класическият китайски език 'уънйен', който остава почти непроменен чак до ХІХ в.

През VІ в. е измислено и книгопечатането, което довежда до бум в печатарството. Според едно изказване, общият обем на печатарската индустрия в Китай до ХІХ в. е надхвърлял този на целия останал свят.

Едно от най-важните събития в китайския писмен език е стандартизирането му, проведено от първия китайски император Цин Шъхуан, който обединява Китай през 221 г.пр.н.е. Преди това, всяко царство има собствен стил и разнописи. Цин Шъхуан налага стила на царство Цин като общодържавен. Този стил е лесен за разчитане и от днешните китайци и се отличава с бързина и ефикасност за записване, както и удобен за използване с различни видове средства за писане.

С времето, китайските йероглифи се разпространяват в околните азиатски държави, които ги използват векове наред. В някои от тях са проведени реформи за заменянето на йероглифите с азбуки, като евентуално е запазено някакво количество йероглифи.

В класическите текстове йероглифите се изписват в колони отгоре на долу и от дясно на ляво, но сега се пише главно в редове от ляво на дясно. Според различни статистики в момента има около 50 000 символа в китайския език, което се оказва голяма пречка за усвояването на писменността. Това подтиква китайското правителство да започне редица реформи за опростяване на изписването на йероглифите, както и ограничаване на броя на често използваните знаци на около 6000. Освен това,през 1979 г. се въвежда и латинизираната транскрипция на китайски език пинин, но тя е по-скоро като помощно средство в овладяването на произношението, както и средство за компютърен набор и съставяне на речници, а и е в голяма помощ на чужденците, изучаващи езика.

Въпреки тези мерки за опростяване, писменият китайски език и до днес си остава една от най-красивите и интригуващи писмени системи в света, като чрез нея може да се усети богатството на китайската култура.


Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

_________________
If you fall I’ll catch, if you love I’ll love,
And so it goes, my dear, don’t be scared, you’ll be safe,
This I swear. If you only love me

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни