ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
http://anthrobg.net/

Пред прага на Новата Година!
http://anthrobg.net/viewtopic.php?f=190&t=1674
Страница 1 от 1

Автор:  Дорина Василева [ Пон Дек 30, 2013 8:46 pm ]
Заглавие:  Пред прага на Новата Година!

Изображение


Има една прекрасна приказка в Читанката на децата от втори клас, от автора Георги Райчев. Нека си я разкажем 28 часа преди Новата Година да потропа на вратата ни... Тя тропа и в Душата ни! Нека й отворим...

Две сестри


"В нощта преди идването на Новата година земята е покрита с бяла снежна покривка. Горе на небето трепкат звезди, а долу блести снегът. Светло е като ден. Надалече се виждат черните сенки на дърветата. Сегиз-тогиз от близкото село се чува кучешки лай. Там хората спят и сънуват утрешния радостен празник.

Към полунощ, малко преди да звънне дванадесетия час, накрай селото излезе стара жена. Тя беше висока, суха и прегърбена. За да не падне от слабост, се подпираше с патеричка. Облечена беше в дрипи. От главата й се спущаха бели коси.

Тя крачеше, спираше се от време на време и гледаше напред, сякаш чакаше някого. След миг нещо профуча пред нея. На близкото дърво кацна бухал.
— Буху! Буху! — рече бухалът. — Какво? Заминаваш ли? Заминаваш ли?
— Заминавам — отвърна бабичката. И после попита: — А къде е сестра ми? Иде ли вече?
— Иде! — избуха бухалът. — Погледни напред. Ей там, хе-е-е!

Бабичката погледна. Далеч по равния сняг се мяркаше светлина. Светлината идеше все по-близо и по-близо.
Бабичката се спря. Срещу нея профуча шейна, возена от два елена. В шейната седеше млада, хубава жена. На главата й светеше корона. Златошита шуба подкрепяше русите й коси. Жената съзря бабичката и дръпна юздите на елените. Шейната спря.
— Коя си ти? — попита младата жена.
— Аз съм тази, която ти ще бъдеш след дванадесет месеца — тихо отвърна бабичката.
— Ах, сестро, мила! — извика младата жена — Ти ли си? Колко си остаряла, сестрице!
— Не се чуди: и ти ще остарееш като мене — отвърна бабичката. — Така ни е отсъдено — само дванадесет месеца да живеем. Лани и аз бях като тебе. Помниш ли? Но тук има много нещастни хора. Трябваше да им помогна. С короната си купих хляб за гладните. Затова главата ми е открита. Облякох голите с царската си дреха — и ето ме в дрипи. Изтрих сълзите им с русите си коси — и косите ми от скръб побеляха. Сега съм бедна и стара. Безсилна съм вече. Върви, сестрице, бързай! Отнеси радост на хората — те те чакат. Дано благослови Господ пътя ти.
Бабичката млъкна.
— Буху! Буху! — обади се пак бухалът. — Да вървим ли?
— Да вървим! — повтори бабичката и закрета из дълбокия сняг.
А младата жена вдигна юздата, припнаха пак елените и шейната се понесе напред.
Скоро откъм селото екнаха радостни викове. Децата със сурвакници в ръце посрещнаха светлата гостенка — Новата година."

Бъдете здрави, обичайте и бъдете обичани, бъдете щастливи и дарявайте щастие!
И нека догодина по същото време отново срещнем в себе си Старицата и Младата жена и се запитаме:
какво направих за другите!

"Но тук има много нещастни хора. Трябваше да им помогна. С короната си купих хляб за гладните. Затова главата ми е открита. Облякох голите с царската си дреха — и ето ме в дрипи. Изтрих сълзите им с русите си коси — и косите ми от скръб побеляха. Сега съм бедна и стара. Безсилна съм вече. Върви, сестрице, бързай! Отнеси радост на хората — те те чакат. Дано благослови Господ пътя ти."


Автор:  Дорина Василева [ Сря Яну 01, 2014 2:21 am ]
Заглавие:  Re: Пред прага на Новата Година!


Автор:  Дорина Василева [ Сря Яну 01, 2014 3:06 am ]
Заглавие:  Re: Пред прага на Новата Година!


Автор:  Дорина Василева [ Сря Яну 01, 2014 2:43 pm ]
Заглавие:  Re: Пред прага на Новата Година!

Късметът ми от новогодишната баница /с такъв късмет трябва много да внимавам какво си пожелавам!!!/:

"ТОВА, КОЕТО ТИ Е НА СЪРЦЕ, ТО ТИ Е И В РЪЦЕ"

И малко вкусни споделености от последните дни! `9l~

Изображение

Коледна солена тортаИзображение

Сладка Василевсова торта


^^^ Торта на плодородието, символизираща основни цикли в земно-космическия ред - деня и нощта, четирите сезона!

`9l~ Разбира се, това е в кръга на шегата! Наздраве на днешния Васильовден, на който големият ми син е именник!

Автор:  Дорина Василева [ Сря Дек 31, 2014 7:02 pm ]
Заглавие:  Re: Пред прага на Новата Година!

Тъй... искам да благодаря за всичко, което ми се случи през отминаващата година.

Благодаря, че последната седмица съм с десностранна пневмония, но се лекувам вече. Това беше начинът да си почина от огромното напрежение от август досега, с всекидневно ходене на работа и университетски лекции всяка събота и неделя, плюс изпити на всеки месец по медицина.

Всъщност, аз докато си почивам от Коледа до сега, след Празникът на цифрите на 22.12. на първокласниците в училище, доста задачи отхвърлих - пак за бъдещата сесия и изпити.

Благодаря също затова, че се мобилизирах и съм рамо до рамо с моя седмокласник - и по БЕЛ и по математика. Преодоляхме едно разочарование от една годпожа, при която аз го пращах на уроци, уж в пълно доверие. Добър урок за мен беше това - да застана до детето си и да го оттърва от създалата се некоректна зависимост. Жалко е, че става дума за колега.

Благодаря, че видях за пореден път личностно и антропософски определени хора от Антропософското общество на България, както и европейски представители на Дорнах, видях ги в истинската им светлина. Това не ме нито обеззвери, нито ме разгневи. Напротив, знам, че съм на прав път... като стоя именно далеч от тях и техните инициативи.

Получих важно пожелание, от важен за мен човек, с който се "търсихме" за да се запознаем, след като той четеше мен, а аз от години чета него. Пожеланието беше да не преставам да бъда непримирима към духовните изкривявания, на които сме свидетели.

Разбрах, че за да продължа антропософските си изследвания, имах нужда именно от такъв период на равносметка и занимания със стандартна медицина и стандартна начална педагогика. Едното, което работи с човешкото тяло ме оплодява, но другото, което работи с човешката душа, при условие, че съм радетел на Валдорфската педагогика, ми показа фрапантната понятийна изсушеност на всичко "научно" в педагогиката. Много съм благодарна за тези си преживявания, защото се наложи тия дни да пиша канонада от реферати... Боже! Прав е преподавателят на сина ми в НГДЕК по психология, който открито казва, че българското образование е секта.

Та... разбрах, че съм имала невероятно плодотворен период преди две години, за да се родят антропософските ми изследвания, с голямата взаимна подкрепа на един човек от Пловдив. Понякога взаимното въодушевление в името на Духа е много, много важно, за да се роди нещо от Духа. Е, важното е, че го разбрах.

Благодарна съм и на една друга среща и заедно с това раздяла. Може би нещата са свързани. Трябваше да срещна висша "масонска" персона и да работя с нея по един сайт, за да разбера, че Щайнер е наистина висш пилотаж и че съм на правилното си място.

Благодарна съм и на раздялата с един човек. Винаги съм смятала, че изворното, което блика от Щайнер и Учителя прави изворен човека вътре в душата му. Не е така. И не мисля, че моите претенции са субективни и големи. Заставайки зад Щайнер и Учителя нашата отговорност е огромна - пред България, пред нас самите и пред Духовния свят.

Благодаря за всичко!

Автор:  Дорина Василева [ Чет Дек 31, 2015 4:44 pm ]
Заглавие:  Re: Пред прага на Новата Година!

Една кратка равносметка... живи и здрави сме, обичаме се, разбираме се, умеем да се радваме на малките неща, но и да оценяваме големите, умеем да преминаваме през трудностите заедно, и да си удряме по едно приятелско рамо в трудните моменти!
Вървим напред - всеки според задачите си!
Лично аз - завърших трета магистратура и работя любимата си професия, продължавам да рисувам,издадох 6 книги електронно, подготвяме първия семинар в България за антропософска терапия чрез пеене, продължавам да пиша!
А хората... някои останаха в живота ми, някои вече не са, но може би не е завинаги, ще се срещнем променени. Не ми липсват и не тъжа. Така е трябвало да стане. Животът ме срещна с нови хора. Щастлива съм със семейството, синовете ми, приятелите ми и Антропософията! Имам всъщност тооолкова много!


Бъдете благословени, добри, благодарни и прощаващи!
Наздраве!Изображение


ЧЕСТИТА НОВА 2016 ГОДИНА!

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/