ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Сря Яну 16, 2019 11:02 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 72 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пет Апр 19, 2013 6:38 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Балканска среща - България, август 2013

Движението „Приятели на Европа” има своята дълга история, чието начало е в 1999 год. Вече 90-ет годишният Вим Велтман, заедно със съпругата му Мариане, носещи в душата си ценностите на истинната антропософия, Кристиян дер Веер /все от Холандия/, Мишел Жозеф /Франция/, приятели от Румъния и Словакия..., са инициатори на първата конференция в Прага, в която участват над 70 представители от 17 държави. В 2002 и в 2005 год. отново има мащабни събирания, като в годините между тях се правят такива по-малки срещи както в Атина - 2012, които са като подготовка за следващата по-голяма... Началото на цялата инициатива на идейно ниво идва от срещата на Вим Велтман с Хари Салман /в периода 1995-2003 год./ – холандски антропософ, културолог и философ, след задълбочените му проучвания на славянските и балкански традиции, история и култура, и в частност на българските орфееви и богомилски корени, чиито прояви той вижда в завещаното ни от Щайнер като импулси за одухотворяването и „раждането” на едни нови отношения между хората, в които душа с душа и сърце със сърце се срещат, в които Балканите ще бъдат новата сърцевина на духовния живот в Европа и в света. Постепенно са създадени антропософски духовно-културни центрове в различни държави - /Euro-houses/, в които се срещат млади хора от различните страни, докоснати от този духовен импулс. Цялото това движение се развива извън официалното Дорнахско русло и до момента.


А ето и вече повече конкретика за следващата Балканска среща, която ще е в България - писмо изпратено до хората в чужбина: дата и тематична насока. Ако е нужно ще преведа и на български писмото. Аз ще препратя това писмо и тук в БГ:

"Dear friends,

As you heard a next meeting is coming about in Bulgaria.
Dorina Vassileva is willing to welcome us there and to organise a nice place in the mountains to stay. She proposes the time from 22/23 august till 28 august.

We spoke with Wim a proposition for the theme:

The journey of humanity with Christ. (De mensheidsreis met Christus)
In early Christianity there was still a connection to the old mysteries which were transformed by the coming of Christ. In the 3thd century Manicheism is important. In the 4th century this connection was broken by Roman influence. Later on Bogumils and then, the 9th century, the stream of the Grail connects to the source of Christianity. Bulgaria is important in many ways, there originated the Bogumils. Living Christianity can come up with Antroposophie in our time. How can we protect and care for it in future ways.

What do you think of it? Is it a good begin to develope the content of the meeting? Can you see in this direction contributions?

We wait for your reactions. Please say us if you want to come and if the date is good.

With warm greetings,
Marianne, Wim, Christian"

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пет Апр 19, 2013 3:10 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
"Скъпи приятели,

Както знаете, следващата среща ще е в България. Дорина Василева има готовността да ни посрещне там и да организира хубаво място накъде в планините за престоя ни. Тя предлага времето между 22/23 август до 28 август.

Ние говорихме с Вим за предложението за тема на срещата ни:

Пътуването на Човечеството с Христос!


В ранното Християнство имаше още връзка със старите мистерии, които бяха трансформирани от идването на Христос. В 3-ти век сл.Хр. появата на Манихейството е важна. В 4-ти в сл.Хр. тази връзка е прекъсната от Римското влияние. По-късно появата на богомилите и след това, в 9 век, движението на Граала се свързва с източника на Християнството. България е важна по много причини. Там се корени произходът на богомилите. Живото Християнство може да поникне с Антропософията в нашето време. Как можем да защитим и да се грижим за него в бъдеще?

Какво мислите за това? Добре ли е да започнем да развиваме съдържанието на срещата. Може ли да съдействате в тази насока?

Чакаме вашите отговори и очакваме да ни кажете ще можете ли да дойдете и дали датата е добра.

С топли поздрави!

Марианне, Вим, Кристиян"

Повече за вече 90-ет годишния Вим, може да прочетете тук:

Изображение

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пет Апр 19, 2013 10:06 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Нед Дек 18, 2011 10:09 pm
Мнения: 814
Цитат:
In the 3thd century Manicheism is important. In the 4th century this connection was broken by Roman influence. Later on Bogumils and then, the 9th century, the stream of the Grail connects to the source of Christianity.


Аз като на всяка манджа мерудия, но и воден от съчувствие към авторите на това изречение и неговите читатели като Дорина, ще кажа/уточня следното. Не може да се каже, че през 4 век римското влияние прекъсва връзката? с манихейството. През 4 век в Европа се полагат основите на днес считаното за официално християнство. Преди това обаче манихейството е официална религия в редица азиатски държави. Но дори и когато в Европа за официална религия се приема външната форма на християнството, манихейството не изчезва. То съществува редом с "официлното" христинство, но е разпространено предимно в Азия. Така че може да се каже, че римското влияние прекъсва връзката само на Европа с манихейството. Но и това не е съвсем вярно, ако съдим по някои сведения на Рудолф Щайнер за дошлите от Азия в България манихейски свещеници. От външно-историческа гледна точка това твърдение обаче е верно. От езотерическа - не!

Следващото изречение от изказването на нашите западни другари е малко неясно. (Абе тоя прословут западен орган на мисленето отсега ли е започнал да ферментира... @`@!2!~ `k@2` ....пардон) Казва се, че "по-късно бонгомилите и след това през 9 в. течението на Свещения Граал се свързват с източника на християнството". Е, да ама то бонгомилството по исторически данни възниква именно през 9. век..... Така че или течението на Свещения Граал и бонгомилството са едно и също нещо, или твърдението не е достатъчно обмислено. (На Запад този въпрос никога не е представлявал особен интерес, така недомислици лесно могат да възникнат. ) От друга страна не мисля, че е правилно да се каже, че както едното, така и другото се "свързват" с източника на християнството", защото за времето си те са самият този източник!!!

_\}

http://www.youtube.com/watch?v=mM101U-0 ... =endscreen


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пет Апр 19, 2013 10:19 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Ами да ти кажа, това е само поставяне на тематичната рамка на срещата - ТЕМАТА..., тия изречения и аз се кокорих срещу тях /не си мисли, че съм въздишала по тях `k@2`, въздишам само по твоите разглеждания на изкуството, по никой и по нищо друго! `sw`1` /..., да видим какво ще се случи по нататък... Тая тематична рамка е нужно да се изпълни със съдържание, т.е. да бъде раздробена на подтеми, и ако туй са насоките???, не знам... ((D
Ми не очаквай западняци да са наясно с неща, които на нас тук са ни много по-близки и като разбирания и като душевност, то само с четене на книги не става..., затуй искат да дойдат тук. Като си такава "мерудия" ами овкуси я манджата де!!! Кво само се перчиш! `9l~

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пет Апр 19, 2013 10:41 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Нед Дек 18, 2011 10:09 pm
Мнения: 814
Ба.......ша я овкусявам - оти? ..... `d_`


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пет Апр 19, 2013 11:13 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Заради истината!

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Апр 30, 2013 8:53 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Едно твърде вероятно място, което много ми хареса и посетих - за провеждането на срещата!

Горски манастирски комплекс „Света Богородица“ - Ромча, се намира се много близо до София на 22 километра. Пътуването с автомобил е само 30 мин., по посока Своге, има автобусен транспорт, маршрутка за Своге и ж.п. транспорт - 25 мин. с влак. Гледката към Искърското дефиле е прекрасна.

Има двойни и самостоятелни стая със самостоятелна тоалетна и баня - събират се до 40 човека. Всяка една от тях има телевизор с кабелна и хладилник. Всяка от стаите има живописна панорамна гледка към Искърското дефиле. Има тераса и зала за 10 човека + още една по-голяма банкетна зала за 35 човека. За гостите има пълен комплект кухненски прибори и посуда, ползване на кафе машина, микровълнова печка, фурна, хладилник и пералня, барбекю на открито.

Пътят за разходка е удобен и широк, като след не дълга разходка се стига до местността “Бeлград”. Може да разгледате останки от крепостта, която е строена още по римско време, и съществувала до времето на цар Ив. Шишман. Съществуващият в близост манастир се намира на 745м. надморска височина. Той е възстановен през 1999 год. Пази се каменен кръст от времето на цар Иван Шишман.

Договорени цени със собственика 12 лв. на човек в двойна стая за вечер, 15 лв. на човек сам в стая.

Изображение


Изображение


Изображение


Изображение


Изображение

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Апр 30, 2013 10:05 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 2:27 pm
Мнения: 1141
много е красиво

_________________
ИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Апр 30, 2013 10:08 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Нали?! `rq` Не ми се тръгваше оттам, самото място някак си носи духа...
Пепи, без теб туй място ще пустее!!! `&`4`

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Апр 30, 2013 10:20 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 2:27 pm
Мнения: 1141
Хм...и аз така мисля...

q#^

ще трябва да взема мерки - веднага отивам до тото пункта

_________________
ИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 72 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни