И така... едно кратко резюме на това, което отмина, и това, което предстои... Също искам да благодаря на много хора. И да се извиня, че не мога веднага да кача снимките - обаче не си намирам кабела на фотоапарата, в процес на търсене съм, защото наоколо тече ремонт. Преди снимките ще резюмирам...
Ще започна с "Благодаря ви!!!" - за моите приятели от групата "Приятели на Антропософията" - Ваня Митинска, Силвия Василева, Биляна и Стела, които дадоха истински жив израз и уют на залата на нашата среща с прекрасните идеи за украса. Те нагостиха гостите ни първата вечер след откриването на срещата с българска пита, баници, сладки и други лакомства... Стела изпя по неповторим начин българската народна песен "Цъфнало цвеке шарено" - не знаех, че пее така..., ще пеем в групата!
Благодаря на Радослав Й. - едно младо и всеотдайно същество, което буквално понесе върху гърба си непосилната задача плътно до мен да превежда по време на двете части от представянето на "Космично-земния път на пеперудата". И не само това!!! Помагаше ми в организацията и беше радушно приет от всички наши гости. Направи чудесна презентация на учението на Учителя - част от нашите гости вече познаваха идеите на това учение и слушаха с голям интерес - биографията, която беше подготвил Ради, кратка лекция от Учителя и видео на паневритмия на Рила. Помагаше ми и в късните ни разговори след като деня беше вече отминал, защото имах нужда да споделям, да обсъждам, да има приятел до мен. Благодаря и на Иван от "От Извора" - с него се чувахме, но това беше напълно достатъчно, за да се чувства силната му подкрепа.
Благодаря на Радослава от Варна, на Мирослав Т. за помощта, оказана при преводите, а и за деликатното им участие.
Шест или седем български народни танци научиха гостите ни - на огромната тераса се вихреха танци от различни части на България!
По време на екскурзията ни в София, гостите ни освен в Археологическия музей, имаха страхотния късмет да попаднат на съботната литургия в "Ал.Невски" с оригиналното хорово църковно песнопение... Беше много странен момент - валеше дъжд, грееше слънце... целият площад пред Невски беше огрят, и в същия момент някак душевно чист!
Една чудесна среща се осъществи около пътуването ни до Казанлък - с едната Валдорфска инициатива от Стара Загора - със семействата на Донко и Наталия, и на Ваклин и на Деница. Там ни посрещна и Стилиян, който освен, че допълни ценни факти около тракийските култови храмове, в София ни представи богомилски предания от Николай Райнов. Както можете сами да се досетите - този форум за пореден път оживя с една чудесна среща наживо!

Вим Велтман с цялото присъствие на своите 90-ет години, внасяше една особена светлина сред нас. Записали сме лекциите му. Другият лектор французинът Мишел Жозеф също ни представи своеобразните си виждания за това какво се случва в човешката душа в нашето съвремие.
И сега - преди да изкажа благодарността си към Духовния свят, има един човек, много специален човек за мен - Мартин. Независимо дали ще продължи да бъде тук сред нас и независимо как ще продължи изобщо, искам да му благодаря от цялата си душа! Всъщност много неща нямаше да са такива, каквито са през последната половин година в моя живот, в който се преплете и импулсът, който носех за тази среща. Нямаше да се роди изследването за Пеперудата - а всъщност докато той пишеше своето последно изследване тук, аз работех върху моята пеперуда. Това беше невероятно вдъхновен и вдъхновяващ период от живота ми, дължа го на него! Защото много от нещата течаха като обсъждане върху цитати, върху идеи в нашата кореспонденция. Вярвам, че той получи от мен вдъхновение и разбиране.
Мартин даде много силен езотеричен тласък на срещата ни, бих казала - оставящ много въпроси след двете му лекции. Лично за мен първата беше непозната - детайлен анализ в дълбочина и от гл.т. на Духовната наука на фреските от Казанлъшката гробница, ползвайки илюстративен материал от труда на важна фигура от българската култура - Людмила Живкова. Тъй като познавам някак стила му на мислене, за пореден път го видях в действие, такъв какъвто го познавам от изследванията му тук.
Втората му лекция отчасти той е представял тук във форума - фрески от сръбска църква, върху които могат много ясно да се видят групите на ортодоксалното християнство по онова време и на езотеричното християнство в образа на богомилите. Последва връзката с времената на Тома Аквински /прероденият Р.Щайнер/, когато катарите - наследниците на богомилите в Европа, са били убивани от представителите на Доминиканския орден. Браво за смелостта му!
Мартин направи всъщност истинската екскурзия до Казанлък и гробниците "Голямата Косматка" и "Оструша" - запозна ни с дълбоките факти на древното тракийско Посвещение. Малко е да се каже, че гостите бяха "впечатлени". На много неща мога да се уча от Мартин - например от усета му за точния момент, за точното място, за точните думи! Много ми помогна и за организацията последните дни, особено със собственика на хотела!
Много се надявам той сам да пожелае и да представи първата си лекция тук, тъй като втората реално е факт, нужно е само да се оформи.
В края на срещата в една от паузите, един от по-възрастните ни гости Мишел Жозеф дойде при мен и ни покани с Мартин да преведем изследванията си и да ги представим в неговия международен антропософски блог. Такива приятелски покани са напълно приети в тази общност, там няма официалности и костюмирано-напарфюмирани високопарни фрази. Онова, което ние от българска страна предложихме като лекторско участие впечатли всички - Мартин с неговата точност и проникновеност, аз с моята буквално феерична презентация, след която идваха да ме поздравяват и да ме питат - колко години съм я писала... "От месец май" - казах аз, но те няма как да разберат какво означава човек за толкова кратко време да може да напише такова обемно нещо, само защото е бил ВДЪХНОВЕН!!!
Следващата среща на Приятели на Европа ще бъде в Сараево от 20 до 26 август 2014 год.- столицата на Босна и Херцеговина, с организатор Марина - много колоритна и прекрасна жена, с чуден глас и с вълшебна цигулка. Между Коледа и Нова Година 7 човека от организационната група ще се съберем на 50км. от Париж, за да работим за следващата среща.
И накрая - БЛАГОДАРЯ НА ДУХОВНИТЕ СЪЩЕСТВА, КОИТО НИ СЪБРАХА ОТ 10 ДЪРЖАВИ - БДЯХА НАД ВСИЧКИ ТЕЗИ НАШИ ПРИЯТЕЛИ, БДЯХА НАД МЕН ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА, БДЯХА НАД ДЕЦАТА МИ, НАД МОИТЕ ПРИЯТЕЛИ ТУК В БЪЛГАРИЯ! БЛАГОДАРЯ ЗА СМЕЛОСТТА, ВЯРАТА, СИЛАТА И ЛЮБОВТА! НЯМА СИЛА, КОЯТО МОЖЕ ДА ПОПРЕЧИ НА НЕЩО, КОЕТО Е РОДЕНО ОТ ЛЮБОВТА И ЖИВЕЕ В ЛЮБОВТА!