ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Пон Фев 18, 2019 12:03 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 159 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Следваща
Автор Съобщение
Непрочетено мнениеПубликувано на: Нед Сеп 02, 2012 2:56 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Сря Дек 21, 2011 7:01 pm
Мнения: 144
Тия дни ми се наложи да преведа един откъс от лекцията на Щайнер от 18 май 1915 в Линц, включена от ГА 159.


Михаил и Второто Пришествие


Изображение

Това, което се нарича национален манталитет на един човек, потопен в наследството на своя народ, до голяма степен зависи от дейността на физическото и етерното му тяло.. В тази връзка различните националности значително се различават една от друга. Нека например сравним един французин с един руснак. Характерна черта на французина е, че той особено настойчиво се придържа към това, което му предоставя колективната душа на народа по време на живота между раждането и смъртта. Това може да се види в неговата крайна идея, не като индивид, а като французин, за това, какво представлява французинът. Преди всичко той набляга на важността, че е французин и на това, което тя означава за него. Но това схващане на французина, както и на всеки друг, принадлежащ на романската култура, за тяхната националност повлиява тяхното етерно тяло като ясно отпечатва върху него идеята за националаност.

Няколко дни след като французинът премине вратата на смъртта той губи етерното си тяло и тогава то представлява една затворена същност, която за дълго остава в етерния свят. Етерното тяло не е в състояние да се разтвори за дълго време, защото е импрегнирано и обгърнато от идеята за националност на французина. Така поглеждайки на Запад, виждаме полето от мъртви, изпълнено с твърдо очертани етерни тела.

Сега, ако разгледаме по-отблизо Изтока, руският изток, ще разпознаем неговата характерна черта, неговата душа, която при преминаване през портата на смъртта пренася едно етерно тяло, което се разтваря за сравнително кратък период от време. Това е разликата между Запада и Изтока. Когато етерните тела на западноевропейците се отделят след смъртта, те имат известна склонност да остават втвърдени. Това, което французинът нарича Gloire, е импрегнирано в неговото етерно тяло като национална Gloire. Той е осъден след смъртта си дълго време да обръща духовния си поглед към това етерно тяло и да гледа към себе си. (Руснакът обаче след смъртта поглежда малко към себе си.) Чрез всичко това западноевропеецът се излага на ариманическото влияние, защото неговото етерно тяло е заразено от материалистическото мислене.

Бързото отделяне и разтваряне на етерното тяло е придружено от едно чувство на удоволствие, което също е налице като една от най-странните съставни части на националното чувство. Как това се изразява на Изток? (Централноевропейците не разбират това, така както и не са съпричастни към Изтока.) Вземете Достоевски и дори Толстой или тези водещи писатели, които непрекъснато говорят за „руския човек”. Техният жаргон е израз на едно неопределено чувствено удоволствие, надигащо се от техния национален сантимент. Дори при философията на Достоевски откриваме едно смътно и замъглено качество, с което ясното и чисто говорене на централноевропеецът не може да се примири. Това търсене на яснота и чистота е свързано с активното в Европа като духовна енергия.

В Централна Европа съществува и едно друго състояние, едно междинно състояние и нещо, на което сега мога да се спра по-подробно, отколкото бе възможно по време на вчерашната лекция. Аз споменах, че в Централна Европа съществува нещо, което може да се нарече вътрешно предразположение към устрем. Като централноевропеец Гьоте през 1840-те не можеше да напише своят Фауст по различен начин – той винаги е изпитвал един стремеж. Този стремеж е от възможно най-вътрешно естество. Централна Европа е мястото, където мистиците се появяват, тези мистици, които не бяха доволни само с познанието на божествено-духовния принцип, а искаха да го изживеят в собствените си души. Да изживеят вътрешно Христовото събитие беше тяхната най-съкровена цел.

Сега вземете Соловьов, който изхожда преди всичко от историческата предпоставка, че Христос е умрял за човечеството. Това е вярно, но Соловьов е душа, която подобно на един облак, възприема духовния живот като нещо извън него самия. Някакси той разглежда всичко като едно завършено събитие, докато централноевропеецът иска да изживее христовото събитие наново в самия себе си. Соловьов акцентира отново и отново, че Христос трябваше да умре, за да може човекът да стане човек. Майстер Екхард, напротив, би отговорил на това така: „Ти разглеждаш Христос така, както се гледа на нещо външно.” Въпросът е, че не трябва само да държим под внимание външните събития, а трябва да изживяваме Христос в самите себе си. Трябва да открием нещо в себе си, което да преминава през стадии, подобни на тези, изживяни от Христос - поне духовно, - така че да можем да преоткрием Христовото събитие в себе си.

Сега, със сигурност ще изглежда странно и фантастично, когато на човечеството днес се каже, че в Централна Европа тясната връзка на Аза с Христовия принцип е сложил отпечатък върху цялото развитие на тази област, дотам, че дори лингвистичният дух на хората е поел тази връзка и е приравнил „I” (Ich) с „CH” (Christ): I-CH обединени стават „Ich”. С произнасянето на Аз (Ich) в Централна Европа се изговаря името на Исус Христос. Толкова близко Азът иска да бъде с Христос, копнеейки за най-интимната близост с Него. Тази съвместност, като едно общо цяло, с духовния свят, която ние в Централна Европа трябва да се стремим да достигнем във всички интелектуални полета, не е позната нито на Запада, нито на Изтока. Следователно през 20. век е необходимо нещо, за да може Христовият принцип постепенно да се разпространи из целия европейски континент.

В поредици лекционни цикли често сме наблягали на факта, че през Ноември 1879 г. духовното същество, което наричаме архангел Михаил, достигна една специална степен на развитие. Михаил стана, така да се каже, водещият Дух, който сега подготвя Събитието, което трябва да се случи през 20. век. Това е загатнато в моята първа мистерийна драма като появата на етерният Христос на Земята. Ще стане така, че първоначално малцина, а постепенно все повече и повече души ще разберат, че Христос е наистина тук, че е отново на Земята, но като етерно тяло, а не като физическо.

Необходима е определена подготовка. Когато някои души в течение на 20. век станат ясновиждащо живеещи в етерния свят – а това ще се случи – те могат да бъдат обезпокоени от онези етерни тела, които са останали от Западна Европа. Духовното око може да ги възприеме преди каквото и да било друго и да получи изопачена визия за фигурата на Христос. Поради тази причина Михаил трябва да води битка в Европа. Той трябва да допринесе с нещо за разтварянето на тези втвърдени западноевропейски етерни тела в етерния свят. Затова трябва да вземе онези етерни тела, които лесно се разтварят - етерните тела на Изтока - и с тях да се бори срещу Запада. В резултат от това от 1879 година в астралния свят се подготвя мощна битка между руските и западноевропейските етерни тела и тази битка пронизва целия астрален свят. Такъв ожесточен двубой между Русия и Франция наистина съществува в астралния свят и се предвожда от Михаил. Той стои в основата на войната, бушуваща в Европа.

Ние често сме разтърсвани от познанието, че събитията във физическия свят протичат по напълно противоположен начин на тези, случващи се в духовния свят и точно това е, което става в този случай. Съюзът между Франция и Русия може да се отдаде на изкушаващите сили на Ариман или ако искате, на ариманическия елемент, на 20-те милиарда франка, които Франция даде на Русия. Този съюз е физическият израз на двубоя, бушуващ между френските и руските души, двубой, който има влияние върху Централна Европа, тъй като тя се стреми с цялата си душа да се срещне с Христос. Такава е кармата на Европа - ние в Централна Европа да преживеем по особено трагичен начин това, което Западът и Изтокът имат да уреждат помежду си. Единствено възможната интерпретация на външната схватка между между германските и френските елементи е, че германският елемент е разположен по средата и служи като наковалня както на Изтока, така и на Запада. Германия, която бива налагана от двете страни на конфликта, в действителност е субект на тяхното собствено противоречие. Такава е духовната истина и тя е напълно различна от това, което се случва във физическия свят. Погледнете колко различна е духовната истина от това, което се случва във физическия свят! Това трябва да стресне съвременният човек като една гротеска, но въпреки това е истината, която трябва да има шокиращ ефект върху нас.

Има и още нещо изключително важно, което си заслужава да се спомене. Със сигурност изглежда исторически противоречиво, когато виждаме как Англия, независимо че в миналото винаги е била съюзена с Турция срещу Русия, днес да се бие с Русия срещу Турция. Можем да разберем това противоречие само чрез окултното наблюдение. На физическия план Англия и Русия са съюзници в двубоя срещу турския елемент, но все пак окултната визия, възприемаща този сблъсък долу на физическия план, а след това на астралния, вижда, че на Север е Русия, а на Югоизток е Турция, която изглежда като съюзена с Англия. Това се дължи на факта, че съюзът между Англия и Русия важи само на физическия свят, но няма съответствие на духовния, тъй като почива изцяло на материални интереси. Долу се вижда, че Англия и Русия са съюзници само на физическия план. На Югоизток прониквайки през физическия план в астралния се вижда духовният съюз между англичаните и турците, съвместно сражаващи се срещу руснаците. Така на физическия план Англия е съюзник на Русия, а на астралния Русия е нападната от Англия. Ето така трябва да разглеждаме събитията, разгръщащи се във външната реалност и така, както те се разкриват външноисторически. Намиращото се зад тази история е нещо напълно различно.

http://www.youtube.com/watch?v=AdlqSm0Q ... playnext=1


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пон Сеп 03, 2012 7:35 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 2:27 pm
Мнения: 1141
Всичко написано от Щайнер ми е крайно интересно и ми отваря очите.

Като попивателна съм, искам ощее...няма ли пак да ти се наложи да продължиш с превода ^.>

Благодаря.

*:?

_________________
ИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Сеп 04, 2012 3:06 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Сря Дек 21, 2011 7:01 pm
Мнения: 144
Сега ще продължа с други неща..

http://www.socialhistoryofart.com/apps/ ... d=98548123

Уорлик си заминава тези дни! Време е да го до-изпратим подобаващо!


Последна промяна friendNo1 на Съб Сеп 08, 2012 10:18 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Сеп 04, 2012 4:14 pm 
Offline

Регистриран на: Чет Авг 02, 2012 1:07 am
Мнения: 89
Благодаря и аз!Хубава снимка,съдържателна.В колко ли души се случва това,в колко ли?Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Сеп 04, 2012 8:49 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Сря Дек 21, 2011 7:01 pm
Мнения: 144
Какво да се случва,бе, Ванка? Какво искаш да се случва?

То на някои хора наистина започна да им се случва, въпросът е, отдолу ли са или отгоре?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Сря Сеп 05, 2012 12:49 am 
Offline

Регистриран на: Чет Авг 02, 2012 1:07 am
Мнения: 89
Здравей!Имам в предвид,колко ли са стъпили така на дяволчетата в душите си.Иначе както дойде!Поздрави за трудът!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Сря Сеп 05, 2012 6:41 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 2:27 pm
Мнения: 1141
friendNo1 написа:
Сега ще продължа с други неща..

Можеш ли да постнеш вместо мен да се вижда челно следната великолепна илюстрация на Майкъл от този сайт?! В пълния й прекрасен размер!

http://www.socialhistoryofart.com/apps/ ... d=98548123

Уорлик си заминава тези дни! Време е да го до-изпратим подобаващо! Американският Лайньо...


D*-

...

май няма да мога..

Не се сещам как да я сложа, че да се вижда в началото на форума
q#^

_________________
ИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Сря Сеп 05, 2012 8:27 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Сря Дек 21, 2011 7:01 pm
Мнения: 144
Цитат:
Имам в предвид,колко ли са стъпили така на дяволчетата в душите си.Иначе както дойде!


]S^} Колко, колко.....Ванка! Ти колко Михаила виждаш, гледайки изображения като това, което съм си лепнал? Само Един май! Иначе ангели бангели много, цели армии, разни архангели - също бол, дяволи (като мен) да не говорим.....а човеците на земята, дето са по-добри и от ангели са още по-неизброими! А бай Мишо е винаги сам! Брониран и често с ироничен поглед като този на снимката.

Ти Иванчо от колко човека се нуждаеш, за да останеш сам с Марийка? &__^
Същото е с бай Мишо, но с Ариман, неговата стара любов марийкинска...... ^%<,

(Пепи, извинявай, не се изразявам добре. Можеш ли да постнеш тази стара снимка на бай Мишо в рамките на моя постинг, за да се вижда тук, а не в началната страница на сайта. D*- )


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Съб Сеп 08, 2012 11:06 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Сря Дек 21, 2011 7:01 pm
Мнения: 144
Eто това съм АЗ, а отдолу е американският масонски мундар!

Положението на Михаил от тази стара илюстрация от анонимен автор не е случайно или само плод на художествена фантазия, а с точност отговаря на положението, което балканският Отец заема върху релефа на земята! Има и други подобни, при които Михаил с коляно натиска Ариман под себе си, което показва, че в древността е имало ясно съзнание за отпечатъка на Отец върху европейския континент. Това познание е било скрито. През изтеклата година аз само го възродих!

Изображение


Възродих го през годината, в която един от най-неприятните американски посланици в българската история си заминава обратно за Америка. Само след няколко дни Джеймс Уорлик ще отпътува, отзован преди края на неговия мандат!

Преди няколко дни той бе награден от българския президент с орден "Стара планина I степен". Въпреки, че много, много български граждани съвсем не мислят, че той не заслужава това признание, аз смятам, че този орден много му отива! Уорлик ще влезе в българската история най-вече с това, че по време на неговия мандат отново излезе наяве истината за ролята, която Стара Планина е играла при формирането на релефа на планетата. Тази роля се оказа, че е централна, около която се върти всичко останало, свързано с образуването на континентите на Земята и живота на нея. Кой би очаквал, че в подобна толкова незначителна външно и слабо известна планинска верига може да е скрит подобен героизъм!!

Така Джеймс Уорлик може да смята Стара Планина за стоварена върху собствената си глава. Така, както някога Зевс е стоварил същата върху Тифон-Ариман, смачквайки го на същото място! Явно някои неща имат непреходна, вечна стойност на този свят, едно от които е Балканът. В този смисъл въпросният орден много подхожда на Джеймс Уорлик като отличие. Може би още по-подходящо щеше да бъде лично аз да бъда този, който да му връчи ордена, но това вече е от малко значение.

Сбогом, Джеймс!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Съб Сеп 15, 2012 4:44 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Сря Дек 21, 2011 7:01 pm
Мнения: 144
Mундар може да се разбира и като Мундю, т.е. някой, който се занимава с делата на Земята (Mundi) !

Джеймс плака, плака на раздяла с БГ-то и .... замина. Надявам се. Скръбта му беше наистина трогателна! Почти не съм виждал чужденец, който толкова да скърби при раздялата си с тази страна, която е толкова противоположна на неговата, и нейните обитатели (преводачката в частност, но и много други сигурно). Може би някога да е бил местен тракиец, дивял волно по нейните земи - както ние самите все още дивеем - а после да се е 'объркал' и да е заминал за САЩ.

Късметлия! Не защото е в САЩ - в това няма нищо късметлийско - а защото днес има шансът да я преоткрие и види отвън по-обективно от някои местни и така да я оцени още повече! Вероятно това, което е взел от 'връщането си' в земите на древна Тракия, ще му помогне да си върне човешкия облик, който донякъде е позагубил в Америка.

При Джеймс наистина светлината и тъмнината се преплитаха. (Разбира се, за тези поамериканчените около него всичко в него е било светлина, но то е само защото нямат представа какво всъщност е тя!.) Така и в мен днес се преплитат отвращението и симпатиите. Не знам как двете могат да съществуват заедно, но е факт! Сигурно така, както е при светлината и тъмнината. Нека обаче е ясно кое е светлото и кое е тъмното. Иначе всичко става сиво, Джеймс. А ти не обичаш сивотата.......

твой Мишо


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 159 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни