ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Вто Фев 19, 2019 11:21 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Сеп 24, 2013 7:17 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Мисля, че отново в навечерието на езотеричния Михаилов празник можем да си припомним два мои материала, които писах преди 1-2 години. Всъщност те ще са актуални десетилетия, та даже и столетия!!! `9l~

Изображение


Който има очи да види, който има уши да чуе, който има сърце да почувства!


Ще се опитам да не съдя. Ще се опитам да съм обективна и да говоря с факти. Но във всички случаи ще говоря през сърцето си. Така съм устроена и не мога да бъда различна - суха, догматична и студена. Даже се гордея с това, че успях да се запазя и онова, което днес и сега нося, остана непокътнато по своята същност, но истински обогатено от Антропософията.

Искам да започна с нещо, което може би за някои ще е театрално, но хората, които ме познават ще го почувстват - дълбок поклон пред онзи Духовен импулс, чийто заряд е влят в целия труд, в цялата личност, в цялото същество на Рудолф Щайнер.
Дълбок поклон и пред личности, които днес със сълзи на очи говорят за завещаното от него като за един светъл Духовен идеал, влят, но не разбран и неосъществен от човечеството!

Защо започвам тази тема? Много са причините. Задавам си въпроси. Първият от тях е: каква е мисията днес на Антропософията в света? Вторият: Каква е моята мисия и какъв импулс минава през мен във връзка с духовното познание. Третият: каква е мисията на нашия народ и на нашия национален дух в Антропософията? До скоро последният въпрос само витаеше някъде из мислите ми, но не бях го усетила със сърцето си. Сега вече знам.

Какво се случва с антропософията днес в света. Видимо се случват много неща. Дифузия от инициативи по всички краища на света. Проекти за нови и нови Валдорфски училища, за нови социално-терапевтични общности, под висшата протекция на Дорнахските костюмирани висши духовни лидери. Само че, създадени например на такъв принцип /правим, за да отчитаме резултатност/ такива инициативи рухват след няколко месеца. Отиват си ежегодно в пенсия валдорфски учители, а пък на тяхно място идват все по малко и малко млади хора. Намаляват все повече и повече антропософските лекари. Правят се конференции с теми например: Как да се преподава антропософия в семинари и университети по света, че да бъдат привлечени повече млади хора./значи има криза!/. Дорнахското общество едва тази година, след толкова десетилетия съществуване, постави като тема на годината въпросът за своята идентичност в съвременното общество. Имаше писмо на неодобрение, на искания от членове, което бе задушено от официалната дорнахска клика. Хората са разделени между Ариман и Луцифер, както ми сподели скоро един 90-ет годишен антропософ от Холандия, но го няма Христос! Иначе има изява след изява, влезте им в сайта, то са едни конференции, то са едни разточителства, то са едни общи обяди, едни превзети потупвания и изкуствени усмивки... Руснаците /по-скоро руските валдорфски учителки, терапевтки и антропософски активистки/ стоят встрани - в малка самоорганизирала се група. Видимо разделение стои между тях и западняците, странят един от друг и всеки пази своята си "идентичност", но иначе има усмивки, има преградки, има, има... какво има?! Изкуственост и показност има! Това е мой личен опит - сновях между двете групи на една конференция, не се чувствах добре нито при едните, нито при другите... Далечни ми бяха и двата типа енергия, едва сега след Атина и срещата там си дадох отговор защо така съм се чувствала.

За да не излезе като празни приказка, ще говоря с факти и за лични преживявания с антропософски външно внесени инициативи в България. Ситуацията не е по-различна. Онова, което се внася отвън тук дава мъртвородени плодове. Факти - след първия Валдорфски семинар с родилни напъни се роди детска градина, и след години с още по-големи напъни и първи клас в училище... След семинарът по Антропософска лечебна педагогика и социална терапия същата работа - 2-3 "антропософски" проекта, последният за 4000 евро, които бяха за 6 дни занимания с малка група с увредени хора, за три дни - рециклираха найлонови торбички и "творяха" изкуство с тях, другите три дни - работа с вълна. Нито въпроси задавам, нито съдя, само говоря с факти, пък вие си мислете. Как беше организиран този семинар, дето и аз го завърших и дължа наистина много на него - не в дълбочинността на антропософското познание /аз вече бях в Антропософията за щастие преди него/, а по отношение на възможността да осъзная, да видя, да усетя всички тези потоци и енергии, които минават през самото антропософско движение извън БГ, да съзра цялата гротеска на родното АО последните 10 години, и в същия момент да осъзная един много важен факт - ние в БГ имаме собствен път в антропософските идеи, ние сме по-различни от всичко, което се случва, ние носим нещо по-различно в себе си... И това не е национализъм, това са факти, които преживях и усещам с цялото си същество. Дойде швейцарско-немската гилдия и надменно коментираше какви били българите /няма да цитирам имена!/, никой не се опита и да разбере какво се случва в България, каква е спецификата на нашия живот тук, какви са дълбоките ни корени и традиции. Дойдоха, за да "посеят" идеите, които наричаха с гръмкото име "антропософски", а след това да рапортуват в Дорнах - България е следващата държава, в които посяхме антропософските идеи... Не ги посяха те, ние си ги носим, носили са ги още предците ни, ние сме дали част от импулса на света /но се правят на разсеяни костюмираните ми приятели с привидното желание за братство, равенство и свобода - грънци!/. И един мой " приятел" немец ми каза: Ако знаете какво правим ние за България! Нищо не направиха! Дойдоха и на съвсем повърхностно ниво си свършиха работата по проекта. /част от тях бях с високи хонорари!/... Имаше просто куриозни неща - от баш антропософския елит, дето месианстваше тук. Помагах им безвъзмезно, помагахме им безвъзмездно, вярвайки доверчиво в чистотата им. В момента, в който ми блесна цялата картина, напуснах всичко. Не се чувствах излъгана, а помъдряла и разбрах къде са грешките - моите, че бях искрена и искрено вярвах, техните - те не са носители на истинното, завещано от Щайнер, осъзнавах го стъпка след стъпка, но с огромна болка в сърцето.

Ще продължа по-късно, имам нужда от почивка.

И така днес може да говорим за три вида Антропософия - тази, която служи на Ариман; тази която служи на Луцифер; тази, която би трябвало да е свързана с истинското същество на Антропософията и която реално Щайнер е носил в себе си.

Наистина: По делата им ще ги познаете! Част от тях са гореописаните герои - те се делят на студени и семпло усмихващи се дорнахски и главни лидери и активисти, на група на отрудените социални терапевти и валдорфски учители..., или на напълно отлетялите арт-терапевти и евритмисти - с изпити лица и тела, и с блясък в погледите... Нищо лично към индивидуалностите им, моето отношение е към лъжата, на която служат!

Нека се докоснем до истинското и истинното ядро на съществото Антропософия... Това е най-съкровеното зрънце в душата ми! Когато мисля за това, го чувствам с цялото си същество и ми се доплаква, защото сякаш чувствам цялата онази искряща и нежна белота, която са носели в душата си първите... Знам, че някога, някъде сме били заедно, няма как иначе да чувствам цялата болка, цялата тази светлина... Нека сега да стоплим сърцата си със следващите думи:


"С мисли, които изявяват същността и законите на духовното същество, повикът за антропософия звучи в самите дълбини на творческата душа на човека. Извикани са нейните художествени сили. Изкуството получава подбуди от всички страни. Антропософията излива в сърцата на хората топлината, която се запалва, когато очите на душата се повдигнат към духовния свят. В искрена отдаденост на Божественото в света се събужда религиозното чувство и така се задълбочава и засилва истинската религия.
Антропософията отваря своите извори и човешката воля, наситена с любов, може творчески да черпи от тях. Запалвайки любовта на човечеството антропософията израства творчески в морални импулси за действие и в упражняване на истински социален живот.
Антропософията насища с плодоносните семена на духовното виждане погледа на човека в природата, превръща обикновеното природознание, което е знание за природата, в истинско познание за нея.
По всички тези начини антропософията поражда множество жизнени задачи. Но те могат да намерят своя път към по-широки кръгове от човешкия живот само, когато тяхна изходна точка е грижата за едно общество."


"Антропософията трябва да бъде тук за хората, които в своите души търсят пътищата към духовното изживяване. И ако Антропософското общество иска да ни своята задача, то трябва да е в състояние да служи на тези търсещи души. Самото то, като Общество, трябва да открие правилното си отношение към Антропософията.
Антропософията може да процъфти само като едно живо същество. Защото отличителна черта на нейното същество е животът. Тя е струящ от духа живот. Затова тя се нуждае от грижата на живата душа, на топло то човешко сърце."


Ключови моменти за разбирането на мисията на Антропософията днес! Ключов момент за разбирането на мисията на нашите горещи балкански сърца днес!

Дали е достатъчна само борбата срещу Ариман? Дали е достатъчно неговото пълно детрониране във всички области на живота в света и в България? Това е само част от задачата ни! Под онова, което отричаме, събаряме, заклеймяваме остава нещо друго - съграждащото ново! Кое е то всъщност? Как отново да се свържем с истинската Анвтропософия - първо в себе си, а после и в в света, в който живеем? Възможно ли е това днес?

Скоро ме нарекоха "наивна позитивистка" в антропософските идеи, всичко рухвало, Антропософията умирала, платониците не щели да се инкарнират и това обричало Антропософията... Не се обидих. Напротив, разбрах, че съм на прав път. Стигнахме до нашата мисия в тази прекрасна държава, с невероятни природни места, с хора, които са част от приятелите ми, с близките ми, с корените ми... Онова, което подреди картината в мен е срещата в Атина - години наред възрастна антропософска двойка, минаваща през конфликти, отричания, беше следвала своята мисия: Тук на Балканите е импулсът, който ще повдигне отново Антропософията... Не само защото Щайнер го е знаел, не само защото говори за нас като за племена, които са притежавали ясновидство, запазено дълго време и с част от този си импулс стават духовен поток в самата Антропософия, а защото фактите, които ви изброих по-горе наистина ми говореха, че нещо друго гори в нас, нещо много по-топло, нещо много по-жертвено, нещо много по-истинско!

Стигнахме до моята мисия - ще се опитам да дам кратък отговор, защото днес беше нужно да обяснявам идеите си в сайта, а те не могат да бъдат обяснени, ако човек не вижда какво стои зад тези идеи и в тяхната дълбочина.
Аз създадох деца - изпълних своята мисия да бъда майка. Те растат и аз съм около тях, винаги ще е така, докато имат нужда от мен. Научиха се да ме разбират, познават моите идеи, това са темите на моя живот.
Преминах през много житейски факти, срещи, приятелства и раздели - мисля, че доста болка изпитах и помъдрях. Въпреки, че никой никога няма да може да изкорени вярата в мен и любовта ми в истинната Антропософия.
Професията ми е моя карма, следвана и в този ми живот стъпка по стъпка. Онова, което днес се нарича моя професия, някога е било мой живот, днес просто има понятие за това. И Антропософията е част от това.
Онова, което нося и изградих в годините и се опитвам непрестанно да развивам в себе си искам да го споделя с другите. Аз не съм център и не искам да бъда център. Аз се страхувам да бъда център, защото това не е моята задача. Има по-силни и по-резки в словото, които трябва да бъдат в центъра - тихо и смирено. Моята задача е да бъда в заедност с хора, които имат нужда от мекотата и от светлината, която нося в себе си. Това чувствам като път, това почувствах когато работех в общностите извън България. Това е и мисията на българите в Антропософията - по свой начин, със своите сърца и южни души да съградят отново храмът на Антропософията, вътре в нас, вътре в малките човешки общности...

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Сеп 24, 2013 8:25 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Нед Дек 18, 2011 10:09 pm
Мнения: 814
Цитат:
Антропософията умирала, платониците не щели да се инкарнират и това обричало Антропософията...


Tова много ми хареса! `9l~ Ама не са само платониците дето нито са се инкарнирали в края на 19. век, нито в края на 20. както се очкваше, нито ще се инкарнират скоро. И други има, които следват тази тази твърда линия на резигнацията........бонгомили ли как им викаха там...........щото я са се появили, я тези, които се наричат антропософи днес, са извадили ножовете/цитатите и са ги погнали!..... *`s3`

Затова - чао! На самота е обречен кръгът "Рудолф Щайнер" днес. И по негово време е било така, така е и днес.

(Само Пепи една се пъне да спасява нещата. Как, и тя не знае, но се пъне......)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Сеп 24, 2013 8:41 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Знаеш ли... сега, когато се чета, виждам как тогава интуитивно съм усещала нещата. Общуването ми с теб и твоите изследвания, изобщо с това, което наистина оживотворява Антропософията - а това е творчеството, преминавайки и през моята "Пеперуда", в последствие прави тези два мои материала, изключително актуални в антропософската "публицистика" наистина не за десетилетия, ами за столетия @D# . И сега се сещам за Питър Селг и неговото кръжене като говори за "проблемите" в Антропософията... Никаква конкретика няма, само общи приказки... Тебе и мене трябва да пуснат в Дорнах!!! Не мислиш ли?! `9l~ `9l~ `9l~ Ама преди туй ще ни приготвят кладите!

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Сеп 24, 2013 10:12 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Нед Дек 18, 2011 10:09 pm
Мнения: 814
Цитат:
Тебе и мене трябва да пуснат в Дорнах!!!

Тебе и мене трябва да ни пуснат на вятъра ........ от 8-я етаж !! ......

`9l~

http://www.youtube.com/watch?v=K7-RsUhqFC0


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Сря Сеп 25, 2013 7:18 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Много сладка песен! Събудих се с нея тая сутрин! Мерси! `S`4`

Ама признай си все пак, че напоследък тия руски песни ги пускаш заради любовта на Пепито към руския, нали?! <^.>

Чудя се дали да не бъдат преведени на инглиш тия два материала, и най-отдолу: produced in heretical Bulgaria `9l~

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Сря Сеп 25, 2013 7:01 pm 
Offline

Регистриран на: Чет Авг 02, 2012 1:07 am
Мнения: 89
Аааааа,Козирог,молим ти се,къв 8ми етаж?!Тая руска Наталищар не ти влияе добре.Стегнис!!!!Кат в казармата.Раз-два,раз-два,та в Дорнах!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Сря Сеп 25, 2013 9:07 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Нед Дек 18, 2011 10:09 pm
Мнения: 814
Ама Ванчо, разбира се че това е Наталищар или как да го нарека това........нещо...... и аз не знам..... `k@2` `k@2` Гледайте само какво става тука!

http://www.youtube.com/watch?v=h2IqfQUkBs4

-%D


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Сря Окт 02, 2013 8:34 am 
Offline

Регистриран на: Чет Авг 02, 2012 1:07 am
Мнения: 89
Да...,какво да кажа...!

http://www.youtube.com/watch?v=Uahviey02eg


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Чет Окт 03, 2013 1:42 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Нед Дек 18, 2011 10:09 pm
Мнения: 814
`9l~ `9l~ `9l~ `9l~ `9l~ ............ &__^


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Чет Окт 03, 2013 4:22 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Ама това ли е Антропософията днес, момчета!!! Боже!!! `9l~

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни