ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Нед Дек 16, 2018 3:17 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
Непрочетено мнениеПубликувано на: Съб Яну 26, 2013 11:10 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 2:27 pm
Мнения: 1141
ПРЕДГОВОР КЪМ ПЪРВО ИЗДАНИЕ 1912 / 1913 г.

Човек се чувствува свързан със света и с хода на неговото време. В соб-ствената си същност той усеща отражението на първообраза на света. Ала отражението не представлява педантично олицетворяващо подра-жание на първообраза. Това, което Големият свят разкрива като откро-вение в хода на времето, съответствува на махаловидното движение на човешкото същество, което движение обаче не протича в елемента на времето. Своето същество, отдадено на сетивата и на техните възприя-тия, човек може да почувствува много повече като съответствуващо на пронизаната със светлина и с топлина природа на лятото. Само основа-ването в самия себе си и живота в света на собствените мисли и воля чо-векът усеща като едно зимно битие. Така това, което в Природата се представя като смяна на времената, като лято и зима, в човека то се пре- връща в един сменящ се ритъм на външен и вътрешен живот. Но ако чо-век установи по съответния начин връзка между своя, поставен вън от Времето, ритъм на възприятия и мисли, и хода на годишните времена в Природата, тогава великите тайни на Битието могат да разкрият себе си пред него.

Така годината се превръща в праобраз на човешката душевна дейност и с това в плодоносен извор за действително себепознание. В този годи-шен календар на душата човешкият дух бива поставен в положение, от което той, чувствувайки, чрез настроенията на годишните времена, от седмица на седмица, може да изживее движението на собствената си душа в образи - чрез (сетивните) впечатления от хода на годишните времена. Тук имаме предвид себепознание по пътя на чувството. Чрез дадените характерни стихове за всяка седмица това себепознание по пъ-тя на чувството може да даде възможност кръговратът на душевния жи-вот - поставен вън от Времето -, да бъде изживян в хода на времето. Трябва да се подчертае, че тук имаме предвид само възможност за един път на себепознание. Тук не са дадени “предписания" по образец на тео-софските педанти; Вниманието е насочено много повече към живото движение на душата, такава, каквото то може да бъде. Всичко, което е предназначено за душите, придобива индивидуална окраска. Тъкмо поради това всяка душа ще открие своя път към отношението спрямо нещо индивидуално. Лесно би било да се каже: Ако душата иска да постигне някакво себепознание, то тя трябва да медитира по указания тук начин. Но това не се казва , защото собствения човешки път трябва само да бъде подтикнат от даден “Път на Познание", а не да се придър-жа педантично към него.
Рудолф Щайнер

_________________
ИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Съб Яну 26, 2013 11:14 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 2:27 pm
Мнения: 1141
ПРЕДГОВОР КЪМ ВТОРОТО ИЗДАНИЕ 1918 г.

Хода на годишните времена има свой собствен живот. Човешката душа може да стане съпричастна на този живот. Ако тя позволи да въздейст-вува върху нея това, което с всяка седмица струи от живота на годината, тогава тя сама ще открие себе си по пътя на това съпреживяване. Тя ще почувствува, как по този начин в нея нарастват сили, които я укрепват отвътре. Тя ще забележи, че тези сили се стремят да бъдат пробудени в нея чрез участието, което тя може да вземе в същността на световния ход, тъй както той се отразява в хода на времето. Едва чрез това тя ще осъзнае, какви нежни, но значими свързващи нишки съществуват между нея и света, в който е родена.
В този календар за всяка една седмица е даден такъв един стих, който позволява на душата да съпреживее това, което през тази седмица се е осъществило като част от цялостния живот на годината. В този стих трябва да бъде изразено това, което чрез този живот започва да звучи в душата, когато тя се съедини със стиха.
Тук се има предвид едно здраво "усещане на себе си едно" с хода на Природата и едно произтичащо от него мощно "откриване на себе си". При това е налице вярата, че съпреживяването на световния ход в сми-съла на тези стихове представлява за душата нещо, от което тя се нуж-дае, ако наистина добре разбира себе си.
Рудолф Щайнер

_________________
ИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни