ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Пон Фев 18, 2019 11:44 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
Непрочетено мнениеПубликувано на: Нед Сеп 21, 2014 9:19 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Календарът на душата като Път на вътрешно познаниеВ "Указание за езотерично обучение" /Събр.съч. 245/задълбочено ориентираните не само към духовно познание, но и към духовно развитие търсещи души, могат да черпят истински насоки, дадени директно от Рудолф Щайнер за развитието на такъв медитативен живот, който да подпомогне постепенното и здравословно им духовно развитие.

Рудолф Щайнер говори за развитие на вътрешни душевни органи по пътя на окултното ученичество. Ако външните сетивните органи ни предоставят непрестанно информация от заобикалящият ни свят, то вътрешните душевни органи са онази част от нас, която тепърва ще развиваме, или по-скоро по-осъзнат начин отново ще се "учим" да ползваме, за да придобием опитност за дълбоките окултни извори на материята и на всички процеси - видими и невидими, които ни заобикалят.

* * *


"Календарът на душата" на Рудолф Щайнер е част от това съвременно ученичество. Състои се от 52 стиха, които са ориентирани по седмици и водят човешката душа освен по пътя на вътрешно преживяване на четирите сезона, но и към четирите големи християнски празници - Великден, Йоановден, Михаиловия празник и Рождество. Медитативната сила на "Календара на душата", погледнат в тази негова връзка, е огромна, защото свързва човешката душа, мисъл и воля с пулсиращия ритъм на природата, нашата родителка - Земя, Космоса и висши Духовни йерархии и същества, стоящи зад Мировата сцена по невидим начин за съвременния човек, и дали не само импулси, но и направили собствени жертви за осъществяването ни като човечество. В тази посока "Календарът на душата" е и път да се изживее "пробуждането", дълбоката вътрешна метаморфоза, "умирането" и "възкресението" като процес на дълбока връзка на душата ни, поела в себе си мъдростта, идваща от езотеричното Християнство.

Медитативните стихове за всяка седмица спомагат за постепенното навлизане едновременно в света на природата, на "дишащата" земя, на космическите процеси като ритъм и пулс и на собствените ни душевни лабиринти. Основното въздействие на тези медитации е, че те укрепват етерното тяло и заедно с това му дават възможност да разгражда "мъртвите форми-мисли" в себе си, като по този начин го правят по-гъвкаво и свободно. Ето какво казва Рудолф Щайнер в предговорите към първото и второто издание, съответно 1912-1913год. и 1918год.:

"Човек се чувства свързан със света и хода на неговото време. В същността си той усеща отражението на праобраза на света. Но това отражение не представлява педантично олицетворяващо подражание на праобраза. Това, което големият свят разкрива като откровение в хода на времето, съответства на махаловидното движение на човешкото същество, което обаче не протича в елемента на времето.

Своето същество, отдадено на сетивата и на техните възприятия, човек може да почувсва много повече като съответстващото на пронизаната със светлина и топлина природа на лятото.

Самооснование в самия себе си и живота в света на собствените мисли и воля, човек усеща като зимно битие.

По този начин това, което в природата се представя като смяна на времената, като лято и зима, в човека се превръща в един сменящ се ритъм на външен и вътрешен живот.

Но ако човек установи по съответния начин връзка между своя ритъм на възприятия, поставен вън от времето, и хода на годишните времена в природата, тогава могат да му се разкрият велики тайни на битието.

Така годината се превръща в праобраз на човешката душевна дейност и с това в плодоносен извор на действително себепознание.

В този годишен календар на душата, човешкият дух бива поставен в положение, при което може да почувства в настроенията на годишните времена, от седмица на седмица, движението на собствената си душа в образи чрез въздействията от хода на годишните времена.

Тук имаме предвид себепознание по пътя на чувството.

Чрез дадените характерни стихове за всяка седмица това познание по пътя на чувството може да даде възможност кръговратът на душевния живот да бъде изживян в хода на времето като извънвремеви.

Трябва да се подчертае, че тук имаме предвид само възможност за един път на самопознание. Тук не са дадени "предписания" по образеца на теософските педанти. Вниманието е насочено по-скоро към живото движение на душата, такова, каквото то може да бъде.

Всичко, което е предназначено за душите, придобива индивидуална окраска. Тъкмо поради това всяка душа ще открие своя път на отношение спрямо нещо индивидуално. Лесно би могло да се каже: Ако душата иска да постигне някакво себепознание, тя трябва да медитира по указания тук начин. Но това не се казва, защото собственият човешки път трябва само да бъде подтикван от даден път, а не да се придържа педантично към някаква "пътека на познание"."Ходът на годишните времена има свой собствен живот.
Човешката душа може да стане съпричастна на този живот. Ако позволи да й въздейства това, което с всяка седмица струи от живота на годината, тя сама ще открие себе си по пътя на това съпреживяване. Тя ще почувства как по този начин в нея нарастват сили, които я укрепват отвътре. И ще забележи, че тези сили се стремят да бъдат пробудени в нея чрез участието, което може да вземе в същността на световния ход, тъй като той се отразява в хода на времето. Едва чрез това тя ще осъзнае какви нежни, но значими свързващи нишки съществуват между нея и света, в който е родена.

В този календар за всяка седмица е даден един такъв стих, който позволява на душата да съпреживее това, което през тази седмица се е осъществило като част от цялостния живот на годината. В стиха трябва да бъде изразено това, което чрез този живот започва да звучи в душата, когато тя се съединява със стиха. Тук се има предвид едно здраво "усещане на себе си като едно" с хода на природата и едно възникващо от него мощно "откриване на себе си". При това е налице вярата, че съпреживяването на световния ход в смисъла на тези стихове представлява за душата нещо, от което тя се нуждае, ако наистина добре разбира себе си."* * *И така предстои седмицата от 22 до 28 септември:

"Да си принадлежа сега аз мога

и вътрешна светлина да разпростирам

сияйно в мрака на пространство и на време.

Природното ми естество към сън ме тласка,

ала да бдят е нужно дълбините на душата

и, бдейки, слънчев плам да носят

за зимата в студените потоци."


От години системно и последователно живея с този ритъм, не само индивидуално, но с подходящия стих "отваряме" нашите срещи в Кръга от приятели на Антропософията, а също така ги публикувам всяка седмица както във фейсбус страницата ми "Изис-София", така и във форума "Приятели на Антропософията". Винаги първо "усещам" с душевните си сетива текста и след това подходящата илюстрация сама ме намира. Защо го правя? Защото това е част от самото "ученичество" - да поемеш отговорност и да я следваш търпеливо и неотклонно, независимо от променящите се външни условия, и вътрешни настроения.

В случая това е само един моментен фрагмент от нашата душа. Всичко е едно цяло и ние като душа сме част от това цяло. Ние преживяваме нашата вътрешна метаморфоза "тук и сега", но и като човешко същество, което е част от Мировата еволюция. Нека си представим развитието на едно растение - то е в природата, в ритъма й, в пулса на Земята и Космоса, израства от семенце, пониква, пробивайки пръстта, извисява стебло, "разлиства" своето тяло, дава цвят, след което бавно "умира"... Но дали умира?!

Духовният дар, който ни е поднесъл сетивния свят през лятото във всичките свои форми, движения, богатство, сега постепенно поема път навътре към човешката душа, така както и самата земна гръд се "прибира" навътре в себе си през идващата есен. Духът ни е говорил през сетивния свят и точно по този начин ние сме получили тези духовни дарове. През цялото време ни е съпровождало предчувствие за настъпващата промяна. То е онова наше вътрешно чувство за кръговрата и за ритъма на природата и света. То е една непрестанно преживявана закономерност. Именно с този наш вграден от предишните ни инкарнации усет, ние "знаем" с цялото си същество, че сега, в този отминаващ период от годината, Духът ни е показал огромното си земно богатство. Плодовете на Бог зреят в нас, в душата ни, там те се обагрят с нашата индивидуалност! Ние се превръщаме в нашия вътрешен живот в СЪТВОРЦИ! Там, в душата ни, е онова, с което ще ги допълним, обагрим и израстим в нас. Това е задача на бъдещата ни работа. През лятото е важно да поемем с цялото си същество Даровете!

Идва моментът, в който човешката душа постепенно се прибира навътре и започва "зреенето" на всичко онова, с което сетивният свят ни е залял през лятото. Човекът се обръща към собствения си център, докато досега неговият център беше Светът... Сега Светът съм Аз. Външната светлина става вътрешна по един съкровен и интимен начин. Тя сияе вече много по-приглушено като отглас-ехо от времена и пространства, през които нашата душа е преминала. Външните сетива "заспиват", за разлика от вътрешните сетива, които се пробуждат за вътрешна работа. По същия начин както цялата природа заспива в себе си, а всъщност животът продължава вътре в самата земна твърд, подкрепян от множество елементални същества, а отвън - от висши Духовни йерархии. Но в човешката душа остава онзи плам, който ще я остави бдяща и топла вътрешно за мразовитите зимни моменти. Това е и метафора на "мразовития" човешки интелектуален ум, умъртвяващ топлината на човешката душа.

"Календарът на душата" е пътя на душата по духовната спирала на нейното развитие.

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни