ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Вто Окт 23, 2018 11:35 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пет Ное 11, 2011 9:46 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 2:27 pm
Мнения: 1141
КАК СЕ ОТНАСЯ ТЕОСОФИЯТА КЪМ АСТРОЛОГИЯТА?

След това ми бе зададен въпрос за това как се отнася теософията към астрологията.
Преди всичко трябва да се каже, че сега много малко хора знаят, какво в действителност е астрологията. Понеже това, което сега често се дава за астрология в ръководствата, се явява чисто външен подбор от правила, за които едва ли може да се посочи някаква дълбока основа. Дават се методи на изчисляване, с чиято помощ могат да се определят звездните констелации в момента на раждането на човек или за времето на настъпване на други важни събития. След това казват, че тези констелации определят това или онова, като от тези указания е невъзможно да стане ясно, защо всичко е така, а не иначе. Ето защо не е чудно, че хората на нашето време считат всичко това за глупост, лъжа и суеверие.
Понеже всички тези твърдения са произволно изсмукани от пръстите. Или с общи приказки се говори, че всичко в света трябва да е взаимосвързано и затова много благотворно взаимодействие върху живота на човека може да има взаимното разположение на Слънцето, Венера и Луната в момента на раждане и т.н.

Действителната астрология – е абсолютно интуитивна наука и изисква от този, който желае да се занимава с нея, развитие на висши свръхсетивни познавателни сили, които днес ги има само при малък брой хора. И ако трябва да се изложи основния й характер, за това е необходимо да се вникне във висшите космически проблеми в смисъла на Духовната Наука. Затова тук могат да бъдат дадени само съвсем общи гледни точки.

Звездната система, към която считаме, че принадлежи и човек, в същност е единно цяло. И човек е свързан с всички сили на тази звездна система. Само грубият материализъм може да счита, че човек е свързан изключително със Земята. Достатъчно е да се погледне какви отношения съществуват между човека, Слънцето и Луната, описани в “Акашовата хроника”. Там може да се види, че в началото на развитието местообитаването на човека е мировото тяло, състоящо се тогава от още неразделените Слънце, Луна и Земя. Затова човек все още носи в своето същество сили, родствени на споменатото мирово тяло. Тези сродства и днес още се регулират от връзката между действията на назованите мирови тела и това, което става в човека.

Разбира се, тези действия силно се отличават от действията с чисто материален характер, за които само знае днешната наука. Слънцето, например, действа още и по друг начин на човека, не само посредством това, което науката нарича силово притегляне, светлина и топлина. Съществуват също отношения от свръхсетивен тип между Марс, Меркурий, другите планети и човека. Този, който има склонност към това, може изхождайки от него да си състави представа за тези свръхсетивни връзки между мировите тела и населяващите ги същества. Но за да си изясни той тези връзки до нивото на научното познание, се нуждае от силите на висшето свръхсетивно виждане. То се достига само чрез висшата, достъпна на човека, степен на интуиция. Това разбира се, не са тези неясни предчувствия на полубленуващото съзнание, което често се нарича интуиция, а абсолютно определена, сравнима само с математическото мислене, вътрешна способност за възприятие.

Това се давало на хората в тайните школи, които били хора, практикуващи астрология в този смисъл. И написаното за това в достъпните ни книги, по някакъв начин идвало от тези учители на тайното ръководство. Но всичко, касаещо тези неща, е недостъпно за общоприетото мислене, даже ако за това е написано в книгите. Понеже, за да бъде то разбрано, освен това е нужна дълбока интуиция. И истинските указания на учителите за описаните теми са, че който сам не ги проумява, разбира се, е непригоден по такъв начин за съставяне на стойностно мнение за астрологията у хората със съвременно мислене.

Необходимо е да се каже все пак, че такива книги за астрологията не са съвсем безполезни. Тъй като хората колкото по-добре преписват книгите, толкова по-малко те разбират какво преписват. Тогава те не ги развалят със своята собствена мъдрост. Получава се така, че в астрологичните съчинения, имащи даже тъмен произход, за този, който е способен на интуиция, винаги се намира бисерна мъдрост, но разбира се само за този, който е способен на интуиция. По такъв начин, астрологическите съчинения по принцип, днес в известен смисъл са даже по-добри от много други области на познанието.

При това следва да се направи една забележка. Днес господства велико заблуждение по отношение на понятието интуиция. Следва да си изясним, че днешната наука познава понятието за интуитивното само въз основа на математиката. Математиката е единствената област на знание сред нашите науки, основана на чисто вътрешно съзерцание. Но
такова вътрешно съзерцание съществува не само в областта на пространствените величини и числа, а и за другите неща. Например Гьоте, се опитва да въведе такава интуитивна наука в областта на ботаниката. Неговото “прарастение” в своите различни метаморфози, е основано на вътрешно съзерцание. Това се оказва достатъчно, за да няма никаква представа как да постъпи с Гьоте съвременната наука.

За много висши области, теософията осъществява своето познание посредством вътрешно съзерцание. На това са основани всички знания за превъплъщението и кармата. Не трябва да се учудваме, че хората, не знаещи как да постъпят с Гьоте, не са в състояние да разберат и източниците на теософското учение. Самовглъбяването в такива безценни трудове, като например “Метаморфоза на растението” на Гьоте, могат да служат като превъзходна подготовка за теософия. Но за това на много теософи не им достига търпение. В случай, че намерят възможност да пристъпят към такъв изпълнен с живот, интуитивен труд, като казания по-горе, изнамират и по-нататъшния път. Астрологичните закони, по отношение на които познанието за превъплъщение и карма се явява сравнително елементарно, също са основани на такава интуиция.

Разбира се, тези забележки са доста оскъдни, но все пак те могат да дадат слабо разбиране за такива неща, за които нищо не знаят тези, които се борят с тях, а вероятно имат и невярна представа тези, които ги защитават. Само разбирането на тези неща ще позволи те да не се считат за безсмислена, непрактична дейност, нямаща връзка с практичния живот. Благодарение на вживяването в свръхсетивния свят, човек расте не само по отношение на своето познание, но преди всичко морално и душевно. Дори слабата представа за това, какво място заема той във връзка със звездните системи, се отразява на неговия характер, на неговото поведение, на направлението, което той дава на цялото си съществуване. И по-нататъшното развитие на нашия социален живот особено много зависи от напредването на човечеството по пътя на свръхсетивното познание, с което днес мнозина са запознати. За разумния човек, нашето сегашно социално положение се явява единствено изражение на материализма в познанието. И ако това познание се смени с духовно, тогава и външните жизнени отношения ще станат по-добри.

"Човека и звездите, астрологията в светлината на Антропософията.
Рудолф Щайнер

_________________
ИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни