ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Сря Сеп 26, 2018 8:16 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 157 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Следваща
Автор Съобщение
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пет Мар 29, 2013 11:09 am 
Offline

Регистриран на: Вто Фев 12, 2013 3:07 pm
Мнения: 101
Премествам отговора си в тази тема, Козирог, понеже цитатите се намират в Библиотеката и там размяната на лични мисли, които не са по същество, не засягат самата тема, а са спам. Всъщност трябва да изтрия всички мои лични коментари, незасягащи разглежданите теми, но не исках да оставя вашите да висят сами. В Библиотеката би трябвало да се поместват само книги, отделни лекции и цитатите, а всичко останало да се разисква в друга тема. Дори моите обяснения и коментиране на поставените цитати, са излишни на това място.
Дълбоко съм учудена от това, как възприемате поместването на цитатите. Вече ви казах, че от момента в който открих Антролексус и започнах да превеждам цитатите, си поставих за задача да превеждам и да ги публикувам, доколкото ми позволяват силите. Призовах и други хора да ги превеждат, досега откликна само един човек и цитатите за сънищата са плод на това откликване. Тук във форума, понеже е форум на хора по-задълбочено интересуващи се от антропософията, макар да не коментират, ми се дава възможност да публикувам цитатите и да ги предоставя на сегашните и бъдещите читатели. Опитвам се да превеждам и непреведените книги и смятам това за мое задължение към моя народ. Това мога да правя, правя го като се опитвам да се уча и усъвършенствам превеждането, и то няма нищо общо с който и да е друг човек лично. Да, импулсите да поставя определени цитати сега или по-скоро да побързам с тяхното превеждане, отчасти са наистина свързани с вас и то не от днес, а от преди години. За това съм ви благодарна и сигурно в бъдеще ще ви бъдат благодарни много хора. В самите ваши изказвания по определен въпрос се вижда, че те разширяват и вашите собствени представи
Отговарям ви публично, понеже ми поставихте много въпроси и така ме ангажирате да им отговоря. Можехте да се обърнете лично към мен чрез електронната поща, но вие искате публичност. Не искам да коментирам, макар че мога, всяко ваше изказване или преднамерен въпрос, който по-скоро цели размяна на остроумия. Нямам времето за това, а и не е необходимо. В казаното от Р. Щайнер, всеки може да потърси разясняване на конкретната тема, а има достатъчно напреднали хора, които от години се занимават с антропософските истини, и те са способни сами да разсъждават.
Дълбоко ме учудва вашата реакция, относно поместването на цитатите. Вместо да се зарадвате, че можете да попълните свои знания с нещо, което досега не е преведено, което хвърля светлина върху темата, която разглеждате, вие сте дълбоко обиден.
Навсякъде, където пишете, постоянно пишете за своите собствени чувства, изтъквате вашата собствена личност, вместо да се отдръпнете и да разглеждате темата сама по себе си и да поставите мислите си просто на разположение на другите, без опит да ги налагате. Навсякъде се въртите във вашето собствено аз и дори в постинга ви за починалата Светла, вместо да покажете нейния собствен живот, нейните заслуги и вашите впечатления от нея, вие говорите за себе си.
Темата, която разглеждате за Второто пришествие е ваша, едва ли не и форумът също е ваш, понеже не желаете да се помества нещо, което по някакъв начин може да постави под съмнение ваши изказвания, или да ги разшири.
Ако някой се осмели да изложи свои мисли, вие ги осмивате, нападате и от мислите преминавате към личността. Всички хора, занимаващи се с антропософията, с малки изключения, за вас са едва ли не глупаци. Вие сте единственото величие и не само знаете и изцяло разбирате казаното от Р. Щайнер, но и всяка ваша собствена мисъл е от чисто злато. Макар и да се иронизирате понякога сам, вие не допускате чужди мисли, освен ако те не са хвалебствия за вас. Макар че в голяма част изказванията ви за другите да са просто забавление за вас и дълбоко във вас дори уважавате тези хора, които замеряте с най-различни обиди, най-често границата между хумора, сарказма истината и чистите измислици се размива и в душата на този, който чете вашите изказвания, остава дълбока утайка. Може би не бива да говоря по принцип за другите, но такова е моето собствено усещане, а отчасти познавам и усещания на други хора.
Не искам да поставям под въпрос собствената ви личност. Вие, а и други приятели знаят колко много ви ценя, как признавам качествата ви и как съм ви благодарна за много неща, но не мога да се съглася с всичко, което казвате или правите, и си запазвам свободата да продължа да помествам това, което успея да преведа.
Да, мислите не са мои, това е истина, аз имам и мои мисли, при които ако ги изложа, давам правото на всеки да се съмнява в тяхната достоверност. Но и картините, които разглеждате не са ваши, и цитатите от Р. Щайнер, които сам помествате, не са ваши. С какво право изисквате да не се поместват цитати на Р. Щ. от друг, след като сам го правите.
Тук ще покажа пак с един цитат, кое ме движи в дейността ми да превеждам и да се стремя да популяризирам казаното от Р. Щайнер.
Има много, премного коментари на неговите лекции в издадени книги от най-различни хора. Много неща са изключително ценни и се вижда задълбочената работа над антропософските истини при много хора. Всеки читател има неоспоримото право да приема или отхвърля такива коментари. Да, ако бих прочела от Прокофиев нещо, което смятам за неточно, бих също сравнила с цитати от Р. Щ., не само с цитати, но и бих търсила в лекциите му отговор на съмнението ми. Това съвсем не означава, че знам повече от този, който коментира, напротив, съмнението ми дава подтик да си разясня защо в мен се появява несъгласието и с търсенето преодолявам и собственото си невежество.
Така е и с вашите теми, Козирог. Аз не коментирам с чувството, че знам повече от вас, казах вече, че признавам вашите познания в известни области, признавам и някои ваши твърдения, но там, където се получава реакция в мен, понякога такава, че ме повдига от стола, се мъча да намеря причината за появяването ѝ. Причината лежи или в моето непознаване на някои неща, което се опитвам да преодолея като чета Р.Щ. или също и други източници, или във ваше невярно твърдение, за което искам да се убедя, дали наистина е невярно, пак с четене и търсене при Р. Щ., но също и чрез собствените ми мисли и разсъждения, (което вие с лека ръка ми отричате).

а сега цитатът от СС 178, лекция 2. Той е много дълъг, но го оставям целия, защото според мен е много ценен:
...Според това, което представлява светът сега в развитието на човечеството, можем да отделяме това, което иначе като в сън бихме носили само в нас единствено като си усвояваме духовни понятия, тези толкова неудобни тук за човека духовни понятия, понеже той трябва малко да се напрегне, да направи малко повече усилие, отколкото при обикновените понятия. Ако ги усвоим тук, след смъртта те развиват невероятна сила, чрез която там изобщо получаваме способността да опознаем, да прозрем духовния свят. Това е много важно. Хората намират за неудобно днес да усвояват духовни понятия. Те посещават събирания, където им се представят всякакви снимки или други подобни, за да мислят колкото се може по-малко несетивно, да могат да видят или най-малкото да чуят такива неща, които иначе винаги се намират пред очите им. Човекът днес се плаши от усилието да се издигне до понятия, които тук са трудни, понеже нямат никакъв външен обект, понеже техният обект са факти, към които се отнасят в свръхсетивния свят. Но там те са силите, които ни дават реалността на света.
Така чрез духовните идеи и понятия ние си изработваме тази мъдрост, от която се нуждаем, за да имаме светлина отвъд, иначе всичко там ще бъде тъмно. Защото това, което тук е усвоено като мъдрост, отвъд е светлина, духовна светлина. Мъдростта е духовна светлина. Да, за да не бъде отвъд мрачно, се нуждаем от мъдрост. И ако не усвоим духовни понятия, това е именно най-доброто средство отвъд да нямаме светлина. Но когато човек няма светлина, се движи извън сферата, която би трябвало да осветява, връща се обратно към Земята и като мъртъв броди като разрушителен център по Земята, най-многото от време навреме може да бъде използван от някой черен магьосник, за да му доставя инспирации за някакви особени процедури и за разрушителна дейност на Земята.
Следователно необходима е мъдрост, за да имаме светлина след смъртта. Но след смъртта човек се нуждае и от нещо друго, необходима му е не само способността да отдели съществата на духовния свят, за да ги постави пред себе си, а
след смъртта той се нуждае от способността да обича, иначе няма да може да изгради по правилния начин отношения към съществата, които вижда чрез мъдростта. Човек се нуждае от любов. Но любовта, която се развива тук на Земята и която е зависима предимно от физическото тяло, е едно чувство, тя е зависима от ритъма на дишането тук във физическия свят. Тази любов не можем да я пренесем в духовния свят. Пълна илюзия е да се вярва, че любовта, която изпитваме в настоящето, би могла да бъде пренесена в духовния свят. Но човек пренася в духовния свят цялата сила на любовта именно чрез сетивното съзерцание на физическата същност в живота. Любовта наистина се възпламенява чрез това, което се развива тук във физическия свят като разбиране на този физически свят. И именно такива изживявания, каквито са изживяванията с възгледите на модерната природна наука, когато човек ги възприеме като чувства, развиват силата на любовта за отвъд. Само че любовта е нещо, което е висше или нисше, според областта, в която се разгръща. Когато преминете през портата на смъртта и трябва да останете в областта на Земята като разрушителен център, вие сте развили много любов – понеже за да останете там, е следствие от вашата свързаност с чисто натуралистичните понятия, – но употребявате тази любов в разрушението. Вие обичате тогава именно разрушението, осъден сте сам да се наблюдавате как обичате разрушението.
Но любовта става нещо благородно, когато човекът може да се издигне във висшите светове и да обича това, което е усвоил чрез духовните понятия. Нека не забравяме, че любовта е нещо нисше, когато действа в нисша сфера и е нещо благородно, висше и духовно, когато действа във висша духовна сфера. Това е същественото, за което става въпрос. Ако човек не го осъзнава, не приема нещата по правилен начин.
Това са такива понятия за живота на човека след смъртта, които днес човекът трябва да усвои. За съвременното човечество вече не е достатъчно, а още повече няма да е достатъчно в близко бъдеще проповедниците да му казват в какво
да вярва и в какво да не вярва. Хората трябва да се подготвят за вечния живот дори и когато тези проповедници никога не могат да им кажат как всъщност изглежда светът, в който човекът пристъпва, след като премине през портата на смъртта.
Някога е било възможно, понеже още не са били познати природонаучните натуралистични понятия и хората не са били изпълнени само с материални интереси, които от 16-то столетие насам постепенно обхващат всичко. В предишните времена е било възможно да се говори на хората за свръхсетивния свят само по начина, по който и днес още искат религиозните вероизповедания. Днес не е възможно, днес – от дълбоко състрадание към човечеството трябва за съжаление да се каже – именно затова, че хората искат да се грижат по егоистичен начин за своето вечно спасение чрез религиозните вероизповедания, често истински се оплитат с физически-сетивния натуралистичен свят и си затварят пътя за изкачването нагоре, след като са минали през портата на смъртта. Тук стигаме до нещо съвсем друго, което налага много категорично да се подчертае, че духовната наука трябва да бъде изучавана от човечеството в настоящето и бъдещето, и че хората, които не могат да си усвоят понятия за живота след смъртта чрез духовната наука, са за съжаление. Духовната наука същевременно е нещо, което трябва да се разпространява от истинско съжаление към хората, понеже съпротивата на хората срещу навлизането на духовнонаучните представи в живота наистина е плачевна и в своето неразбиране те и по-нататък ще се съпротивляват.Тук не става въпрос за ясновидство, а чисто и просто за запознаване с понятията на духовната наука, дадени от Р. Щ. и като първа степен за изработване на представи за духовния свят с най-обикновените ни разсъдъчни способности. Самата тази дейност ще доведе в бъдеще до задълбочаване и до разширяване на съзнанието, а последвалите упражнения, усилия за водене на чист и морален живот и т. н., ще води по правилния път на човешкото развитие. Най-главното в момента е усвояването на понятия и представи свързани с духовния свят.
Всичко останало са следващи крачки и те лежат в кармата и в свободата на всеки отделен човек, а също и в милостта на духовните същества, кога и как ще подпомогнат стремящия се човек.

Периодите на човешкото развитие са много дълги. Това ясно е показано освен в книгата Въведение в тайната наука, така и почти навсякъде. Дали даден човек ще достигне до необходимото разширяване на съзнанието и изработването на нови духовни способности и органи, и кога ще достигне, е тайната на всеки човешки живот, състояща се както от преодоляването на миналата карма, така и от личната му свободна воля за приемане на нови импулси. Дали даден човек ще достигне до това чрез съзнателни усилия или чрез страдания, които ще отворят духовните му очи, също е проблем на отделния човек. От тази гледна точка, не мога да приема и песимистичното твърдение относно Второто пришествие.
Да, на нас, хората, няма да ни бъде просто подарено разширяването на съзнанието и виждането в етерния свят. Няма да бъде спонтанно изсипано отгоре, без да сме го заслужили. Но развиването на естествените способности зависи не само от съзнателните усилия, но в голяма степен от пътя през страданията в ежедневния живот, които повече или по-малко изживява всяка човешка душа, то зависи и от волята на по-напредналите души да подпомогнат другите, като им предадат техните собствени познания, като ги насочват към нещо, което съществува в света, било от областта на науката, било от мисловната дейност на велики духове на човечеството.
Да, противодействащите сили противопоставиха на Второто пришествие Втората световна война. Да, тя вероятно е попречила на много души да проникнат в етерния свят и въз основа на естествено развитите си способности до този момент да изживеят Христос в етерния свят, но тя е един катарзис. Страданията и проливането на кръвта на толкова много млади хора не е напразно. Р. Щ. казва, че проливането на кръвта в името на родината, изобщо в името на една несебична идея е християнско посвещение (за съжаление не мога да цитирам мястото където го казва), а това, че толкова много хора са умрели около 30-тата си година и дори много по-рано, им предоставя неизползваните сили до нормалната 70-годишна възраст, която иначе биха достигнали, за следващата им инкарнация и тези сили ще бъдат употребени за доброто на цялото човечество. И за това има лекции и могат да се дадат цитати.
Развитието на човешките способности става във всеки момент от живота и на всяка крачка, и не е ограничено само до 20 век. Сега се зараждат импулсите, а как те попадат във всяка отделна душа и как ще се развият в нея, това не може да знае никой човек на Земята, дори най-големият посветен. Именно свободата на всяка отделна душа прави невъзможно да се предвиди какво ще се случи.
Да, тенденциите на развитието, вероятностите на бъдещето, следствията на кармическото развитие, божественият план могат да се знаят и много неща могат да се предвидят, но не да се каже точната ситуация, която ще стане например след 2-3 или 20-30 века.
Дори самият Бог не е знаел какво ще стане с неговата собствена творческа дейност, а след като е работил върху Сътворението, на седмия ден го огледал и видял, че е добро.
Ако беше възможно другото, то свободата щеше изобщо да бъде изключена от Сътворението и неговото развитие и изобщо нямаше да съществува като атрибут на Бога, но тогава сам Бог нямаше да е съвършен.

В тази тема ще мога да обсъждам ваши изказвания, Козирог, или да поставям мои мисли за обсъждане, но разбира се няма да мога да посветя цялото си време, което и без това е изпълнено с много задължения, на отговарянето на ваши предизвикателства.

И накрая за последен път искам да кажа, че ценя това, което правите и уважавам дълбокия ви антропософски стремеж, радвам се на детайлното наблюдение, на топлината и възторга, с които разглеждате картините, ценя и чувството ви за хумор, но когато не преминава определени човешки граници.
А недостатъците, ваши и мои са затова, за да ги преодоляваме.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пет Мар 29, 2013 11:15 am 
Offline

Регистриран на: Вто Фев 12, 2013 3:07 pm
Мнения: 101

Изпуснали сте, Зазоряване, най-важния цитат по зададената от мен тема! А той е следният:


От това, което казва авторът на Апокалипсиса, става ясно: той действително с цялата си душа осъзнава, че т.нар. "три лица" се явяват трите форми на Единния Бог. И е невъзможно намирайки се по някакъв начин отвъд физическия свят да говорим за различни Негови лица, които са отделени едно от друго, защото в духовния свят те преливат едно в друго, разкриват се като Единство! Пренесен във физическия свят, този образ наистина се проявява с три лица и трябва да се прави разлика между Бог-Отец, който е в основата на всички природни факти, също и тези, вплетени във физическата природа на човека, Бог-Син, който е свързан с всичко, което води до душевното изживяване на свободата, и Бог-Дух, който живее встрани от природата в чуждия за нея духовно-космически ред"


Ако се поопитате, Зазоряване, да разберете тези думи, да ги "пообарате", ще схванете най-сетне, че в духовния свят трите аспекта на Троицата могат и да имат така ЛЮБИМОТО за вас и ОБЕЗЛИЧАВАЩО всичко Единство и пълно съгласие помежду си, но във физическия .................... могат да имат различен облик. И те наистина го имат! Всяко от тях се проектира по различен начин във физическия свят и действа различно от другите, по различно време, с различни приоритети, различни предпочитания, акцентирайки върху различни неща - приемайки едни и отхвърляйки други. Четете внимателно!


Аз не разполагам с всички цитати, Козирог и е добре, че го поставяте и коментирате, но не съм изпуснала да спомена, че проявлението на Троицата, дори в нейните отделни аспекти като Отец, Син и Свети дух, имат различни проявления както в съществата на духовния свят, така също и на физическия свят, само че това трябва по-внимателно да го прочетете.

написано в темата за трите Логоса: От това следва, че разбирането им, – понеже долното представлява обобщение, принципно разглеждане и обхващане на необхватното – изисква още по-голямо усилие и надмогване на сетивните представи, тъй като и трите Логоса се намират в същността на проявлението, на Сътворението, но остават скрити, окултни, както се изразява Р. Щайнер и за тях можем да съдим само посредствено, чрез проявлението им в нашия сетивен свят, а също чрез проявлението им в духовните същества от невидимия свят. Освен това те са всеобхватни същности и се отразяват в дълбоката същност на отделните същества, било духовни от висок ранг или хората, а дори и природните същества, изпълват ги, проникват ги, но самите те не могат да се изчерпят.

А вие просто допълвайте цитатите, това ще е чудесно!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пет Мар 29, 2013 1:27 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Нед Дек 18, 2011 10:09 pm
Мнения: 814
Цитат:
Аз не разполагам с всички цитати

O, нима, Зазоряване?..... Аз пък бях останал с впечатлението, че сте тяхната Царица! Нима някой ви е избягал ? Неговата мама.....

Цитат:
.... за тях можем да съдим само посредствено, чрез проявлението им в нашия сетивен свят, а също чрез проявлението им в духовните същества от невидимия свят

Така! Това е хубаво, само че не отговаря на моята забележка. А тя се отнася до РАЗЛИЧИЯТА в проявленията на трите аспекта на Троицата на Земята, Зазоряване! Отбележете - защото вие ПАК не разбирате - че става въпрос за различия в проявленията. Сега вероятно ще кажете - ами, да, има различия разбира се (въпреки, че не сте го казали, защото не разбирате какво приказвате)! Разбира се, че има различия в проявленията на Земята, г-н Козирог! ..... Айде тогава, Зазоряване, конкретизирайте ги тези различия в проявленията, за да бъдете по-убедителна!!! Също конкретизирайте какво е проявлението на тази Троица "в духовните същества от невидимия свят", както сте се изразили! Излиза, че вие имате интимни отношения с тях, че така добре да ги познавате или просто пак ще ми цитирате Щайнер? `d_`


Цитат:
А вие просто допълвайте цитатите, това ще е чудесно!

Е, не в тази плоскост не може да ме набутате, Зазоряване. Това не е моята стихия. Твърде елементарно е това. Вие се опиянявате като второкласничка от своите открития, инспирирани от мен, след което ми ги връщате потвърдени с цитати от Щайнер. Хе-хе!... Мерси! Аз просто ви дадох най-важния цитат за Троицата, който сте изпуснала да разберете.

Зубренето на цитати и жонглирането с тях без разбиране не моят начин за изява. #`y`3` Чудя се как може да се гордеете с това и дори да го афиширате!? Вижте, аз съм по-скоро автор на неща, които могат да бъдат цитирани. Автор, Зазоряване!!! Цитирайте ме, Зазоряване - от мен има какво да се цитира! Аз съм автор, който другите могат да зубрят, включително и вие, а не рецитатор или папагал от джунглата!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пет Мар 29, 2013 2:44 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 2:27 pm
Мнения: 1141
Зазоряване, абсолютно си права, че "..там размяната на лични мисли, които не са по същество, не засягат самата тема, а са спам." и благодаря за отворената тема.

Също се извинявам, че се намесвам, но искам да изкажа мнението си

Удивена съм как хора, които претендират да са добре запознати с антропософията, а също, че добре я разбират и освен това имат и гениални лични разсъждания нямат нищо общо с моралните антропософски принципи.

За съжаление козирог не е сам. Има и други, които подобно на него не търпят различни разбирания и мнения...това е много жалко..

Подмятания от рода- тоя или тая нищо не разбира, ...еди кой си говори глупости...абе остави го тоя,той нищо не разбира...
подхилквания, каращи човека да се чувства унизен, ....уж е в собствената си среда, а пък да не се чувства на мястото си поради подобни отношения... и ..идва момент, в който човек просто се отказва...

Удивена съм наистина от подобни отношения!

За съжаление форума се превърна в такова място, а неговата цел не беше такава.

Целта беше да се даде свободата всеки да може да изкаже разбиранията си без страх, да има полезни разговори и да се обсъждат въпроси, но подхождайки с търпимост и уважение към всеки един участник, без грубости, без обиди... зачитайки антропософския морал и свободата на всеки един участник.

На първо място беше създаването на библиотека с трудовете на Щайнер, която да бъде достъпна за всеки, който има интерес към Антропософията, да бъде допълвана с нови преводи и да се работи в тази посока.

с нетърпение чакам да дойде платения срок на форума, за да се освободя от ангажимента към него.
Форум, в който не се зачитат моралните антропософски принципи, не е антропософски, той е всичко друго, но не и това...

мнението ми е абсолютно субективно, ако съм засегнала някого, моля да ме извини

Все повече не ми се влиза във форума ...

_________________
ИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пет Мар 29, 2013 3:32 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Фев 12, 2013 3:07 pm
Мнения: 101
Цитат:
Той (Луцифер) самият носи Христос. Той е носителят на светлината, Христос е светлината...

........И както някога като в жив световен символ огнените езици се приземяват над общността, така сега се носи това, което самият Христос изпраща като Светия дух, като светлината над ложата на дванадесетте.


А как Зазоряване бихте свързала горните два ваши цитата? Как едно се свързва с другото? Единият път Луцифер носи Христос, а другият Другият носи Светия дух-Луцифер? та го праща насам-натам? Айде сега като толкова се пънете да разбирате темата - щом пишете разяснителни предговори, значи има какво и друго да кажете - кажете! Или ще се завиете под юргана за по-удобно?Всъщност обяснението на тези два цитата е много просто.

По времето, когато Христос слиза на Земята, човешкият дух, не е бил на такава висота, че да го разбере. С Мистерията на Голгота, както знаем от Р.Щ., всички хора получават обновление на физическото и етерното си тяло. Това означава, че животът от етерното тяло може да оживи физическото тяло, а обновеното етерно тяло, дава предпоставка за новото живо мислене. То дава само предпоставката, а активната мисловна дейност на човека трябва да разбере Христос в бъдеще. Но тази мисловна дейност, наричана от нас духовна дейност или човешки дух, колкото и да се мъчи сама, не достига до разбирането на Христос. Тя достига все повече до разбирането само на сетивния свят, след като другите способности извън мисловната дейност, т.е. памет и ясновидство постепенно угасват. Изгубва се непосредственото изживяване на духовния свят, изгубва се и традицията, понеже паметта не може вече живо да съхранява изживяванията от древното минало и силата на традицията все повече намалява. Стига се до изсушаването на човешкия дух и до неразбирането на Христос.
Какво е необходимо? Отново помощ от горе и то от самия Христос.
Какво казва той в евангелието на Йоан 14/16 в нощта на четвъртък преди Разпети петък: „Аз ще поискам от Отец, и той ще ви даде друг Утешител, за да пребъдва с вас во веки. 17. Духът на истината, когото светът не може да приеме, защото го не вижда, нито го познава. Вие го познавате, защото той пребъдва във вас и във вас ще бъде, 26, А Утешителят, Светият дух, когото Отец ще изпрати в мое име, той ще ви научи на всичко и ще ви напомни всичко, което съм ви казал“

Ето тук е ясно как Христос е следван от Светия дух, който ще донесе разбирането на хората за Христос. Светият дух ще носи факела пред Христос, той ще носи светлината на хората, за да могат те да разберат какво представлява Христос, вече по мисловен път, а мислите са духовна светлина, (и това човек много ясно може да разбере, когато погледне вътрешното си състояние, в момент, когато търси разрешение на някаква загадка или проблем. То е пълен мрак. И когато от мисловното му усилие се появи решението на загадката или проблема, той се вижда осветен отвътре, дори казва: ясно ми е.) И така, тази яснота или светлина ще бъде донесена от Светия дух, и той ще предхожда Христос в разбирането на хората. Той е чистият дух, духът на истината. И едва с чистия дух, с духа на истината, хората ще могат да разберат Христос. А Христос е самата светлина, следователно Светият дух носи Христос.
И като се има предвид сега пък и това, че в духовните светове също и нашите времеви понятия губят своя смисъл и преди, сега и след се изместват от вечността, то няма никакъв проблем в разбирането на горните цитати.
Мога да обоснова това с много повече цитати както от Евангелията, така и от Р. Щ., а и с мои разсъждения. Мисля, че не е необходимо.


Последна промяна Зазоряване на Пет Мар 29, 2013 3:38 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пет Мар 29, 2013 3:36 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Аз пък смятам, че един форум докато не мине през тези драматични сътресения, каквито преживя и преживява този, никога няма да стане едно ценено и достойно пространство. И мисля, че това рано или късно ще се случи, ако в него има истинска свобода, която да толерира нашите добри качества, размисли, интерпретации. Защото смятам, че Антропософията е призвана да ни развива, а развитието идва чрез развитието и на самата Антропософия вътре в нас в нашите мисли, чувства и преживявания. Така че за пореден път ще се повторя - изключително ценя качествата и таланта на Козирог, израсли от дългогодишната му работа, интереси, качества и дадености. Също така съм изключително благодарна на Зазоряване за системния и ежедневнен труд по преводите - да, това тя приема като своя задача и мисия в нтропософията. Всеки си е дошъл със задачите, няма повече ценен, или по-малко ценен.

Аз не обичам абстракциите и обичам да назовавам нещата със собствените им имена. Затова смятам, че проблемът в момента е в едно зацикляне, инат и "спазване" на антропософщината на всяка цена - правилата са си правила и наистина, моля Козирог да не обижда, да не нагрубява, да не злепоставя... Но той смята, че Зазоряване умишлено слага цитатите и това го дразни, а пък Зазоряване смята, че има право да слага тези цитати във форума, което си е така. И двамата имат право. Обаче виждате, че се ражда един непрекъснат конфликт, и той е един и същ от известно време. Никой обаче не отстъпва и тая борба и престрелка продължават всеки път по един и същ начин. Не виждам това да се реши без взаимен малък компромис от сорта на например въпрос на Зазоряване: Козирог, знаете ли, че открих много интересни изказвания на Щайнер, които са във връзка с вашата тема, би било много полезно да ги обсъдим заедно предвид на вашите изследвания... Сътоветно Козирог би усетил тази добронамереност за истинска работа заедно и надявам се нещата не биха ескалирали... Обаче дотук позициите и на двамата са втвърдени и всъщност се зацикля. Има едно упражнение в Евритмията: Аз и Ти, Аз и Ти, Аз и Ти сме Ние... Ти и Аз, Ти и Аз, Ти и Аз сме Ние... Ми за какво ни е всичко това, което държим в ръцете си, в ума ни и в сърцата си, ако не можем да го сгреем и използваме, за да работим заедно?!
Каква е разликата между антропософски морал и човешки морал, изразен в човещина?! Някой би ли ми обяснил?! С какво Драган, който не е антропософ, но е изключително честен, добър, чистосърдечен в морално отношение човек е по-долу от антропософката Драганка, която чете години наред Щайнер и счита, че е нужно да влезе в рамките на "антропософския морал"..., за мен е чудно това деление... Хора сме, преди всичко, бе, хора, човеци сме..., а не ангели. Също тъй ми е малко странно по-горе да се споменава Светла и отношението на Козирог в постинга му за нея - като незачитане на приноса й... Всеки човек по различен начин изживява смъртта на такава личност, с която се чувства свързан по силен начин, и срещата с него, която до голяма степен е определила пътя му. Мисля това е главният акцент в изказването на Козирог, а не това колко е велик... Нека зачетем с благодарност дори и едно такова изказване като неговото, знае ли някой какво се случва в човешката душа в такъв момент, за да лепим веднага етикета "голямо Его"?!
Ами аз ще платя форума този път. И ще поема отговорност за него, след като стигнахме и дотук.

Всичко добро.

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пет Мар 29, 2013 3:56 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Фев 12, 2013 3:07 pm
Мнения: 101
Дори, благодаря за коментара. Да, от известна гледна точка имаш право, но само от известна гледна точка.
Поставянето на цитатите няма общо с Козирог дотолкова, че и дори без неговата тема, щях да ги поставя.
Има обаче общо, защото отчасти са отговор на неговите изказвания. Той не ми позволява да изкажа с мои мисли това, което съм научила, мисля и черпя от собствени опитности и не мога да го споделя, тропедира не само моите изказвания, но и моята личност. Затова и се оттеглих от неговата тема.
Относно споменаването на неговия огромен аз, заставам зад това и не мога да се откажа от констатацията си. Разбира се, на твое мнение съм, че всеки е свободен да изявява своята личност както той прецени, но всяка изява има реакция в другите. Ето и моите изявления имат реакция в самата теб. Но аз я приемам и ще се замисля по това.
Само че не е и възможно само да си затваряме очите за отрицателните неща, за да не се засегне някой. Наистина нещата имат страшно много страни и могат да се погледнат от различна гледна точка. Аз ще трябва да изтърпя критиката ти, която от една гледна точка е правдоподобна, но остават да важат останалите гледни точки. С това многообразие трябва да живеем.
А сега моля Козирог да не се засяга от поместването на цитатите, понеже вече няколко пъти обясних, че поместването не е заради него, а за хора, които не знаят немски и които ще искат да ги прочетат.
Не мога да обещая, че безропотно ще посрещам всяко негово изказване, защото това ще бъде неистина. Един форум е място за дискусия.
Мога само да обещая да спазвам добрия тон, но аз и без това го правя.
Благодаря за споделените мисли. Аз си оставам с най-добри чувства към Козирог, понеже както той се изрази, кармата ни е свързала и без него ще имам по-малко импулси за работа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пет Мар 29, 2013 4:33 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 2:27 pm
Мнения: 1141
Дори, не говоря за абстракции, де да бяха, за съжаление се срещам се очи в очи с такова отношение.

Да, морала е един и няма идеални хора. Но има хора стремящи се към духа и хора, които са добре в своя си живот и без това, не е ли така?

Използвах именно този термин, защото се отнася към отговорността на хората, които търсят и се развиват в духовна посока и не смятам за срамно да се говори за антропософски морал, той няма нищо общо с антропософщина, но ти разбираш нещата по този начин, аз по друг.

Няма задължения,няма правила, няма принуда има само вътрешно чувство на отговорност и уважение към съществото на човека и към неговата свобода, изпълнено с много топлина и любов. Може да ти звучи като клише, но когато човек изживява това, то не е клише.

Но ми е много болно, че се скача срещу всеки, който реши да изкаже различна позиция и няма диалог.

Сигурна съм, че няма да се съгласиш, защото възобновихте диалога си, но ти си знаеш каква беше цената за това.
Никой не е длъжен да четка и да котка козирог само и само да не бъде нагрубен от него...Не съм длъжна да зная какво иска козирог от Зазоряване, няма нужда да влизам в неговата психологична нагласа, когато съществува уважението към събеседника, не е ли така?

Винаги съм го уважавала като човек, всички търпим специфичния му начин на изразяване и въпреки това, ценя онова което ни казва, без значение дали съвпадат вижданията ми с него или не. Но обратното не е така, за съжаление, от другата страна няма търпимост.

По същия начин ценя всяко едно мнение на всички вас, твоето и на Зазоряване, защото всеки работи...

Искам правото си да изказвам моето мнение, такова каквото е , ако ще да е глупаво, ако ще да е простовато, ако ще да е много проницателно понякога, каквото ще да е, то си е мое, и без да има нужда да защитавам това, което съм казала, без да бъда порицавана и обиждана.

Това важи и за всички, които са се регистрирали във форума.

Искам да защитя правото на всеки да се изказва свободно без да получава в отговор обиди и подобни.

_________________
ИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пет Мар 29, 2013 5:18 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Зазоряване, далеч съм от мисълта, че думите ми са критика към теб..., но ето как нещата са възприети в един форум, сигурна съм, че ако стояхме очи в очи изобщо думата "критика" нямаше да се роди в този случай..., по-скоро и аз търся път в отношенията си с вас тук, и просто давам предложение...

Пепи, възстановяването на диалога ми с Козирог е нещо много ценно за мен, точно защото знаем цената му, мисля и двете страни. Но нито го коткам, нито го четкам, и дори скоро тук имаше доста крайни реплики от моя страна, когато е било нужно. Той ги прие обаче и ги преглътна по някакъв начин, така се "роди" диалога - чрез взаимно отстъпване по крачица назад. Всъщност осъзнаването на общите интереси е много важна допирателна точка между хората. Обаче реших да търся човешките отношения, а не антропософските отношения, а те и двете се случват, защото има добрата воля. С една дума реших да търся човешкия морал, а не антропософския морал. И друго нещо разбрах, че силното чувство за истинност и справедливост е също важно и споява човешките отношения, а пък тези мерки за истинност и справедливост и аз и Козирог ги притежаваме, плюс смелостта да ги изразим. Може би просто е важно да се научим да броим до 100 преди да реагираме, поне това важи за мен...
Но не е трудно да спрем с нагласите, и да сме тук и сега един към друг по един човешки начин, нали, стига да осъзнаваме това?!

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пет Мар 29, 2013 11:17 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Фев 12, 2013 3:07 pm
Мнения: 101
Лека вечер на всички! Днес по истинския Великден, преди 2013 години Христос беше разпънат на кръста!

Тук мой кратък отговор на Козирог.


Това е хубаво, само че не отговаря на моята забележка. А тя се отнася до РАЗЛИЧИЯТА в проявленията на трите аспекта на Троицата на Земята, Зазоряване! Отбележете - защото вие ПАК не разбирате - че става въпрос за различия в проявленията.


Разбира се, че щом същностите се проявяват в различни духовни и човешки същества, и в различни епохи, ще има различия, но целта ми не беше да преразказвам това, което Р. Щайнер е дал в цитатите, а само накратко да въведа в темата.
А различията, Козирог, е една обширна тема и вие отчасти ги разглеждате. Аз се бунтувам, когато представяте нещо конкретно и го обобщавате, като го приравнявате със същностите зад конкретното проявление.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 157 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни