ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Вто Фев 19, 2019 2:12 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пон Ное 26, 2012 8:19 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 2:27 pm
Мнения: 1141
. Цар на тъмата: Легенда за Луцифер

Изображение

Защо човечеството е дошло до такова мрачно състояние? Защо нашата планета се оказва пред прага на гибелта? Нима хората са толкова лоши сами по себе си? Нима злото се корени в природата на човека?
Легендата твърди, че за това е виновен също и господарят на Земята - Луцифер. Да послушаме какво разказва легендата.
Много отдавна в зората на човечеството на нашата Земя дошли Високите духове. Тези Божествени Същества дошли, за да ускорят еволюцията на планетата и нейното човечество. Заедно с тях на нашата планета дошъл и Луцифер. Той също отначало участвал в пробуждането на висшите способности у човека. Той също в началото е бил Светъл. И по космическо право той е бил истинският Господар на Земята. Той бил Цар на този свят в пълния смисъл на думата.
Но Луцифер не бил Висш сред Събратята си. Когато му се наложило да облече земните плътни обвивки, духът му не се задържал на предишната висота.

В безпределното усъвършенстване не изчезва нито едно човешко чувство.
Напротив, всички чувства растат безпределно. Те или се преобразяват във висши възприятия на доброто, или се оформят като зло.

Когато Луцифер достигнал съзнанието за потенциала си от неограничена мощ и нерушимост, когато овладял много космически тайни и сили, когато почувствал, че може да стане създател на този или друг свят, когато видял невежеството на масите, които го заобикаляли - тогава е била нужна огромна сила на сърцето, за да устоиш на много съблазни. И преди всичко - на високомерието на духа.

А Луцифер не притежавал всички съвършенства. Той не могъл да пребори в себе си чувството на надменност и ревност към другите светли духове. Когато човешкото естество в него взело превес над божественото, той започнал да ревнува. И започнал гибелна борба срещу великите си събратя.

Отдръпването на Луцифер от пътя на Светлината се очертал още по времето на Лемурия. Неговото въстание се зародило в края на Третата раса. Падението на Луцифер започнало от началния етап на Атлантида. Окончателното му падение се извършило в четвъртата раса. Във всички следващи векове той става яростен противник на своите велики събратя.
Великата битка в Четвъртата Раса между синовете на Светлината и царя на тъмата се споменава във всички древни традиции. Тя завършила с победа на първите и с гибелта на Атлантида. Индуските сказания в много образи са увековечили царя на тъмата. Най-известният сред тях е образът на царя Равана от остров Шри ланка (Цейлон). Той е показан като противник на богоподобния цар Рама (герой от епическата поема Махабхарата) и похитител на жена му Сита.

В какво се е изразявало въстанието на Луцифер? Като Господар на Земята той решил да управлява развитието на човечеството по свой особен начин. Той тръгнал срещу закона на еволюцията или Волята на Космоса.

Той не пожелал да сътрудничи с други планети. Поискал да остане в пределите на Земята.
Как се създала тази психология на изолиране? При всеки едър феодал виждаме пример за това. Освен това зърното на духа на Луцифер потенциално съдържало всички тъждествени енергии, заложени в ядрото на нашата планета.
И този факт бил съдбоносен за него, защото така той бил особено привързан към Земята.

Въстанието на Луцифер и провежданият от него план за изолиране на Земята предизвикало съпротивата на Бялото Братство. То оказало противодействие на Луцифер и през цялото време изправяло курса на кораба на нашата планета. Въстанието на Луцифер дало на света Христа. Въстанието на Луцифер предизвикало появата на други велики Учители преди Христа и след него.
Докато Луцифер възхвалява само светлината на Земята, Христос посочва красотата на цялото мироздание. Христос показва предимството на движението извън пределите на Земята. Христос казва: „Мога да пренощувам на прекрасната Земя, за да продължа пътя си." И така единият се възхищава само от материята, а другият отива към световете на Светлината.
Луцифер предпочел да се огради от съседите, а великите Бели Братя градят вечното движение. Те казват: „Защо ни е само Земята, когато са ни отредени всички светове?" Те създават правилен път за човечеството, когато чрез широко сътрудничество с далечните светове ще бъде заложен истинският обмен.

Но при единството на Битието, при закона за взаимообмена всяка изолация води само до отпадане или смърт. Затова Луцифер могъл само да затрудни, но не и да прекъсне потока на живота. Всичко това задържало развитието на земното човечество. А кипящата през цялото време борба между силите на Светлината и въстаналия Луцифер създала опасно положение за Земята и нейните жители.
Луцифер има много помощници. Силите на тъмнината образуват „черна ложа“ - стройна организация, възглавявана от Луцифер, в която има и се поддържа желязна дисциплина.

Съществува заблуда, че тъмните са антитеза на Светлината и затова са неизбежни - това е погрешно. Тъмнината, антитеза на Светлината, не е нищо друго, освен непроявен хаос.

Непроявеният хаос е пълна противоположност на Творческото Вселенско Начало. Непроявеният Хаос действа в целия Космос, докато Луцифер съществува само на нашата планета.

Неговата изява е чисто местна и влиянието му не се разпространява по-далече от низшите сфери на нашата планета. Съществуващото особено положение на Земята е временно явление и не е неотменим закон на Природата. Законът за развитие на живота не предвижда съществуването в Космоса на съзнателна зла сила, която би противодействала на Добрите Творчески Сили. Всички усилия на творческите сили на Космоса винаги са насочени към надмогване на Хаоса, към привеждането му в хармонично състояние. Тази вечна борба на Хаоса с Космоса е вечната борба на Светлината с Тъмнината. Необходимо е да съпоставим великата Светлина с великата Тъмнина, но не може да се смятат велики онези, които са построени върху Егоизъм.
Тъмните довели победата на необузданите стихии до егоизма на въстаналите и започнали да предизвикват хаос, вместо да го претворят в работна сила. Това престъпление е голямо и не може да се смята за антитеза желанието да угасиш Светлината. Творческото побеждаване на Хаоса или „Дракона" е постоянен подвиг. Но битката с тъмнината е само конвулсия, затрудняваща движението. Тъмнината на Хаоса е средство за мислено творчество,но двубоят с Йерархията на тъмните сили е само изгубено време, толкова необходимо за съзидание. И въпреки това тъмните постоянно предизвикват мощни стихии, без разбира се да знаят как да ги управляват. Опасни са не самите тъмни, а силите, предизвикани от тях. Така ще запомним къде е великата тъмнина и къде е свирепият враг, който търси гибелта на Светлината, но забравя, че без светлина той не може да съществува.
Главният фактор за въздействие на тъмните сили върху човечеството е силата на мисълта. Преди са отслужвали черни меси и са издигали статуи на Ботамед, сега те станаха по-опасни, защото изоставиха много ритуали и се обърнаха към силата на мисълта. Като същества от Финия свят те въздействат върху фината природа на човека, като виждат нашата аура и четат мислите ни, които усилват тяхното отрицателно мислене.

На низшите стъпала на своето развитие човек може да бъде уловен в мрежите на тъмните с низшите свойства на природата си като пиянство, користолюбие, чревоугодничество и др. На по-висшите стъпала него го хващат с тщеславие, с гордост,с признаване на своята непогрешимост и т. н. Тъмните много обичат големите интелекти, развити за сметка на сърцето, защото чрез тях може да се действа особено фино.

Черното братство разпространява учението на всички позорни качества. Никой от Учителите не е завещал на човека егоизъм и корист. Не от Светлината са се родили тези ехидни. Силите на разложението са много подвижни, те всяват разложение, зараза и отстъпление от всичко прекрасно. Мислообразите на служителите на тъмнината са като безбройни нокти!
Има приказка с името „Дарът на Луцифер “.

Духът на тъмнината си мислел: Как още по-здраво да свържа човечеството със Земята? Нека бъдат запазени обичаите и привичките, нищо не свързва така човечеството с обичайните образи, но това средство е годно само за множеството. Многопо-опасна е самотата, в нея просветва съзнанието и се градят нови творения. Самотата на духа дава представа за по-нататъшните форми. Трябва да -се ограничат гласовете на самотата. Хората не трябва да остават сами. „Ще им дам тяхното отражение и нека пририкват към своя образ". Слугите на тъмнината донесли на хората огледало.*
Можем да си припомним още една приказка. Един мислещ донесъл на хората чудесно лечебно средство, но то трябвало да се носи в затворено сандъче. Никой от хората не се решил да отвори сандъчето, защото според качествата си хората предполагали, че там има отрова или ехидна.

• Дяволското огледало е символ на привързаността на човека към своята личност или егото. Докато божественият микрокосмос трябва да отразява макрокосмоса, дяволското огледало отразява само собственото его. (Бел. авт.)

Така може да бъде предложено най-прекрасното съкровище, но хората ще го помислят за отрова. Остава хората да приемат съкровището, подтиквани от ужасите на нещастието. Какво да се прави, щом сатаната толкова трайно ни е научил на неверие.
Основната маса от силите на тъмнината се намира в невидимия Фин свят. За да овладеят умовете и волята на земното човечество, силите на тъмнината се нуждаят от сътрудничеството на представителите на Плътния свят. Тъмните сили от висшите степени, за да не бъдат разпознати, общуват с хората чрез посредници, които биха събудили най-малко подозрение. При всяко общуване на тъмната сила с човека участват не по-малко от трима посредници. Методите на черните са изискани: те търпеливо се приближават към целта и избират гръб, зад който да се скрият. Вие не виждате черни, а сиви и бели!
Мрежата на тъмнината се плете от изкусни ръце. Най-големите градове са и центрове на тъмните сили. Невежите маси са тяхно най-добро оръжие. Черната ложа действа чрез масите и най-добрите им служители се вербуват сред слабите умове.
Много страшни неща стават сега по света. Най-отвратително магьосничество е разпространено навсякъде. Черната магия се развива необикновено бързо. Това е едно от оръжията на противниците на Светлината. Те събират съзнателни и несъзнателни сътрудници. Заклинанията и всички други натрупвания на тъмните се използват широко. Освен тъмните центрове, възникват много малки кръгове, често основани върху най-примитивни ритуали, но общата вреда е голяма.

Много са черните ложи, но някои се отразяват на злото като такова без особени ритуали. В последно време може да се види възраждане на най-различни видове служене на тъмнината. Сред тях има много вредни, които с ритъма си могат да бъдат разрушителни. Черните ложи обикновено не разбират, че причиняват зло само в желаната посока, но всъщност те засягат цели слоеве от атмосферата. Особено сега, когато се приближава огнено време и много нарушения на равновесието вече са очевидни, вредата от тъмните предизвикателства е особено ужасна.

Тъмните ложи са твърде много. Често много добри хора не допускат мисълта, че такава мерзост може да съществува. Но може да се види как тъмните нахълтват сред различни слоеве хора с вид на най-почтени служители на общото благо.
Как да противостоим на тъмнината? Как да се борим с нея?

Първата крачка в борбата със служителите на тъмнината ще бъде осъзнаването на тяхното съществуване. Като признаем, че те съществуват, чувството за самосъхранение ще подскаже да бъдем нащрек. Та нали само в резултат на това, че съществуването на тъмната сила е било оспорвано, тя е придобила огромна власт над човечеството.

Невежите се надсмиват над съществуването на сатаната и с един проницателен това потвърждават казаното от европейски философ: „Победата на дявола е в това, че той е успял да внуши на хората, че не съществува. Когато ние не вярваме в нещо или го отричаме, ние преставаме да се пазим от него - и така по-лесно попадаме в мрежите, поставени от многобройните помагачи на тъмнината. Затварянето на очите пред съществуващото зло и неговия създател сваля човека още по-ниско”.
Погрешно е да се пренебрегват тъмните сили. Много често тяхната победа се състои в такова пренебрегване. Хората често казват: „Не си струва да се мисли за тях.“ Но трябва да се мисли за всичко съществуващо. Ако хората справедливо се предпазват от крадци и убийци, то още повече трябва да се пазим от убийците на духа. Необходимо е да се оцени силата им, за да й противодействаме. Трябва да се отнасяме към тях активно.

Натискът на силите на тъмнината върху земното човечество никога не е бил така силен и не е заплашвал с толкова беди, както сега. Като се бори за съществуването си, господарят на Земята, Царят на Тъмата е поставил на карта съществуването на нашата планета.

Борбата със силите на Светлината изпълва с отчаяние царя на този свят. Той знае, че в изчистената атмосфера, пронизана от нови огнени лъчи и енергии, престоят му в земната сфера ще стане нетърпим, невъзможен. Той знае, че не може да победи и иска да избегне последната борба чрез заразяване на цялата планета. Царят на този свят насочва всичките си усилия към взривяването на планетата, като се надява да отплува върху отломъците, забравяйки, че океанът също ще изчезне. Той предпочита да взриви планетата, само и само да се задържи още известно време в атмосферата на взрива.
Царят на тъмнината сега е достигнал апогея на човеконенавистничеството и се готви да покаже апотеоза на своето разрушително господство. Така сега самият Господар на Земята става неин предател. Лош господар, но такава природа той е възпитал в себе си. Той е заслужил името на враг и предател на човешкия род. Носителят на Светлината -Луцифер - отдавна е загубил право на това име. В съзнанието на хората той е станал дявол и сатана.

И ще му се наложи да отиде на Сатурн, защото отдавна вече го наричат Сатана. А състоянието на Сатурн е много тежко. Колко много еони трябва да премине тази планета, преди да бъде в състояние да развие съзнателен живот.
Светлите Сили пречат на тъмните да ни-унищожат. Изглежда не е трудно да унищожиш мирни хора, но над всички тъмни богатства съществува силата на духа.

Николай Рьорих

_________________
ИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Сря Ное 28, 2012 2:28 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Сря Дек 21, 2011 7:01 pm
Мнения: 144
Тоз Рьорих знаеш ли, че не е много читав?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни