ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Вто Фев 19, 2019 2:13 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Пасха - въпрос ?
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Яну 29, 2013 4:59 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 2:27 pm
Мнения: 1141
Според указанията на Рудолф Щайнер Пасха се празнува в неделята след първото пълнолуние след пролетното равноденствие ":N^

Тази година пролетното равноденствие се пада на 20 март .
Първото пълнолуние след 20 март е на 27 март.
Неделята след 27 март е 31 март.
Според моите изчисления Пасха трябва да празнуваме на 31 март....

Да, обаче според официалния календар Великден ще се празнува на 5 май $2^

Та въпросът ми е -на коя дата трябва да празнуваме Пасха, че да е съобразено с Антропософията...

q#^

_________________
ИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Сря Яну 30, 2013 9:13 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 2:27 pm
Мнения: 1141
последно Пасха - 31 март

и една статия по въпроса, която явно е писана преди година

Датата на Великден…
Или защо различните християни празнуват по различно време най-важния християнски празник?…


Определянето на датата на Възкресение Христово е един от най-древните спорни въпроси в историята на Църквата. В периода от ІІ до VІІІ век се разгорили многобройни дискусии на тази тема, които довели до такива събития като: разколът на четиридесетниците през ІІ век, първото установяване на пасхален цикъл през ІІІ век, спорове на Никейския събор през 325 г. и други.
ПЪРВО, МАЛКО ИСТОРИЯ:
В началото почти всички християни чествали Великден по юдейския календар, само едно ограничено малцинство (т.нар. „четиридесетници”) празнували на 14-о число на месец нисан (първия месец от юдейския календар), и друго едно малцинство – в неделята, следваща тази дата. Първите таблици за изчисление на Пасхата се появяват през ІІ век, пълни с много противоречия, доколкото юдейският празник Пасха е неподвижен по лунния календар и подвижен по слънчевия календар.
Лунната година е с 11 дни и ¼ по-кратка от слънчевата, следователно фиксираният ден (14-ият ден на месец нисан) според слънчевия календар постоянно се мени – същото се случва например и с мюсюлманския празник Рамадан. Множеството изчисления, необходими за да се установи датата на празнуването на Великден, се наричат „пасхални правила” (Пасхалии).
По този начин например историята ни е оставила изчислението на Св. Иполит, направено през 222 г. и обхващащо 16-годишен период; през 243 г. един неизвестен латиноезичен автор предложил да направи някои попредки, като приел 28 март за дата на новолунието. Няколко години по-късно бил съставен т.нар. Laterculus Augustalis, който установил много по-точен 84-годишен пасхален цикъл, който бил използван в Рим от 213 до 312 г., когато бил заменен с т.нар. Paschalia Romana supputatio vetus, в когото Пасхата трябвало задължително да се пада в ден между 25 март и 21 април.
Изтокът пък в началото се придържал към 16-годишен цикъл, изчислен от епископ Дионисий Александрийски (т.нар. Александрийска пасхалия). Почти нищо не ни е останало като информация за този цикъл, освен това, че той не допускал празнуването на Великден преди настъпването на пролетното равноденствие. Около 280 г. в работата по съставянето на пасхалии се утвърдил Анатолий, епископ на Лаодикия Сирийска, който създал система, която се използва и до момента. Той установил 19-годишен цикъл с 235 лунни месеци, съответстващи на 19-те юлиански години, в които Пасхата не можела да бъде по-рано от равноденствието (което се падало на 19 март) и по-късно от 25 април. По време на споровете от началото на ІV в. друг епископ на Александрия – Петър, защитавал традиционното определяна на деня на Великден според юдейските разчети. Дискусиите продължили до 325 г. (Първи Вселенски събор в Никея). С едикт на император Константин Велики се забранило честването на Великден преди пролетното равноденствие, което вече не влизало в юдейските изчисления след разрушаването на Йерусалимския храм. Де факто Никейският събор утвърдил правилото, установено от Александрийската пасхалия.
Впоследствие се появили и много други пасхални спорове, касаещи въпроси, възникнали в различни поместни църкви както на Изток, така и на Запад. Още по-големи спорове породила календарната реформа на Папа Григорий ХІІІ, който през 1582 г. въвежда Григорианския календар с цел да поправи грешките на древния Юлиански календар.
Споровете продължават и днес. Дори в рамките на православните църкви, които стриктно се продържат към Юлианския календар при определяне датата на Възкресение Христово, има разколнчески групи като т.нар. „старостилици” и други.

СЛЕД ТОЛКОВА ИСТОРИЯ И СПОРОВЕ НЕКА ДА ВИДИМ КАК СТОЯТ НА ПРАКТИКА ФАКТИТЕ ОКОЛО ИЗЧИСЛЯВАНЕТО НА ВЕЛИКДЕН:
Католическата Църква се придържа към правилото за определяне датата на Великден – първата неделя след първото пълнолуние след пролетното равноденствие. Пасхалиите от древни времена считали, че пролетното равноденствие настъпва на 20-ти срещу 21-ви март. Тази година например имаме следното изчисление на датата на Великден:
- пролетно равноденствие – 20 март
- първо пълнолуние след равноденствието – 21 март
- първа неделя след първото пълнолуние – 23 март.
ТАКА ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА ВЕЛИКДЕН БЕ НА 23 МАРТ.

Защо при православните общности обаче Великден не настъпи на същата дата, при положение, че и те твърдят, че спазват същото правило??? Проблемът е, че православните църкви са запазили изчисленията по стария Юлиански календар. Т.е. по Юлианския календар пролетното равноденствие не е на 20 срещу 21 март, а с 14 прибавени дни в изчислението – т.е. 4 април юлианска дата. Православният Изток изчаква първото пълнолуние след 4 април и не се вълнува от пълнолуние преди 4 април. 21 март, както е пълнолунието тази година, не удовлетворява условията на юлианското изчисление. Първото пълнолуние след 4 април е 20 април. Първата неделя след 20 април е 27 април, когато е православният Великден тази година.
Когато първото пълнолуние след 21 март е по-късно от 4 април, датите на двата Великдена съвпадат. Разбира се, с едно условие – дори и да е така, е възможно да има разминаване от една седмица, ако изчисленият ден съвпадне с еврейската Пасха. Тогава православните общности изместват Великден с още една седмица по-късно, за да не празнуват с юдеите. Католическата Църква обаче не измества деня на Възкресение, дори и да съвпадне с юдейската Пасха. Точно такъв е случаят с Великден следващата 2009-та година. Датата се пада и при двете изчисления на 12 април. Но тъй като тогава се пада и юдейската Пасха, православната църква ще измести Великден на 19 април. Католическата Църква обаче ще го остави на 12 април, както е коректно според изчисленията. Така през 2009 г. католическият Великден е на 12 април, православният – на 19 април. През 2010 и 2011 г. ще имаме благодатта да празнуваме заедно Великден – и католици, и православни. През 2010 г. Възкресение Христово и за двете тела на разделената Църква е 4 април, а през 2011 г. – на 24 април.
Следващото предстоящо голямо разминаване между католическия и православния Великден ще бъде през 2013 г. Тогава ние, католиците, ще честване Възкресение Христово на 31-ви март, а православните – едва на 5 май.

http://www.catholic-news.bg/?page_id=317

_________________
ИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Сря Яну 30, 2013 7:45 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Нед Дек 18, 2011 10:09 pm
Мнения: 814
Пепи, какво се чудиш? `d_` Просто гледаш кога католиците празнуват Великден и толкоз! Е, разминава се датата с православното празднуване, но какво да се прави? Все пак между двете общности има нещо общо, а то е, че нищо не разбират от това, което празнуват! `ззюб` Това ги обединява по своеобразен начин !!
В Стара Загора обаче сигурно ще има лекция по въпроса! `3эя6`
Може и в София?

Горкият Христо ,<


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Сря Яну 30, 2013 9:36 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Пепи..., рано още е да мислим за тогава... аз още преживявам 12-те свети дни и 13-те свети нощи... `rq`
Това е чистата истина, не е шега!

Моля, Пепи, ако посетиш някоя лекция, не се стискай, да споделиш тука, щото вече по такива "сериозни" антропософски събирания на АОБ не ходя, но продължава душата ми да живее с присъщата атмосфера на последните години, тя е една и съща всеки път.

Мисля, че май нови иконки трябва да потърсим...тези са много новогодишни, особено тоя снежко-белодрешко `ттс9`

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Чет Яну 31, 2013 1:30 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 2:27 pm
Мнения: 1141
Козирог, само ти се струва, че е толкова просто.

Както казваш - какво ли се чудя, гледам католиците и готово, да ама това е само външната страна.

Опитвал ли си се да живееш в духовните импулси на годината?

Питам и предполагам отговора, но няма да избързвам..

Вътрешното усещане е много фино, но то си е лично мое, не е валидно за другите.

Представяш ли си какви изживявания ще се получат, ако изобщо се случат, ако се придържам към нашия църковен календар?

_________________
ИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Чет Яну 31, 2013 8:31 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Пепи... погледни небето тази вечер, прекрасно е, толкова е ясно и толкова близо, и толкова ярки са звездите и звездните купове!!! Наслаждавай му се, Пепи, а за идващото ще мислим, или то само ще се случи, такова, каквото е нужно и каквото ние си го създадем, вътре в нас..., а и защо не - заедно! <9^

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Чет Яну 31, 2013 10:00 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Пипи - Пипилота!!! Много си звездна с този нов аватар!!!

Спомних си за нашия Псевдо! Липсва ми! Ама май не само на мен! `9l~

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Чет Яну 31, 2013 10:04 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 2:27 pm
Мнения: 1141
абе аз само давам знак, пък нали е от специалните ...ще разбере....

но само с ник псевдо ще го пусна и от същото айпи

иначе

не

>9^

_________________
ИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни