ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Вто Фев 19, 2019 9:50 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Правила на форума


Натиснете за да видите правилатаНапиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
Непрочетено мнениеПубликувано на: Съб Яну 05, 2013 12:02 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Макар и старо резюме, мисля, представлява интерес...

Кръгът на мистерийните течения
Кармични групи в Антропософското Общество.


Malte Diekmann: Der Kreis der Mysterienstrzwungen.
Karmische Gruppen in der Anthroposophischen Gesellschaft.
Verlay am Michaelshof, Samwaiz, 2005

Малте Дийкман стига до извода, че антропософското движение се състои не само от аристотелици и платоници, както смятат повечето антропософи, а от четири основни течения. Този извод авторът прави от съдържанието на т.17 “последно обръщение”, което Рудолф Щайнер прави на 28-и септември 1924 г. В него той разкрива част от тайната на Лазар-Йоан. Въпросът е: Кой беше този човек, който заедно с майката на Исус, стоеше под разпънатия Христос? Тук ние сме изправени не пред една цялостна индивидуалност; тук самата мирова Карма е подготвила за този исторически момент една личност, чиито съставни части идват от различни източници.

Физическото тяло, етерното тяло, астралното тяло, Сетивната душа и Разсъдъчната душа на този човек произлизат от Лазар. Той беше възкресен от Христос и стана ученикът, когото “Господ любеше”. В един от предишните си животи той беше Хирам, строителят на Соломоновия храм. Той идваше от течението на Каин. Другите съставни части на стоящия под кръста човек – Съзнателната душа, Духът-Себе, Духът-Живот и Човекът-Дух – произлизат от духовното същество на Йоан Кръстител, който след своята смърт и след възкресението на Лазар навлезе в последния и го изпълни със своите сили. В една от предишните си инкарнации Йоан Кръстител живя като пророк Илия. Той принадлежеше към течението на Авел.

Ето как под кръста стоеше един човек, в чиито седем съставни части Каин и Авел имаха еднакво участие, или – казано с други думи – един човек, в който Каин и Авел постигнаха своето помирение.
Преди и след Мистерията на Голгота тези две индивидуалности вървяха по различни пътища.
Душата на Йоан Кръстител се прероди в италианския художник Рафаело, а по-късно в поета Новалис. Индивидуалността на Лазар се появи по-късно в лицето на Кристиан Розенкройц. Всички тези разтърсващи открития са направени от Рудолф Щайнер.

След това кратко, но необходимо въведение авторът продължава: Рудолф Щайнер непрестанно напомня, че аристотелиците и платониците, заедно с Михаил, са наблюдавали и изживели Мистерията на Голгота, намирайки се на слънцето, т.е. по времето на Христос те не са били инкарни¬рани. Обаче другото Михаилово течение, представено от Лазар и Йоан, по времето на Христос е било инкарнирано на Земята. Изследванията на автора се приближават до тези на Ханс Петер фон Манен в неговата книга “Търсачите на Христос и служителите на Михаил”. Малте Дийкман влага нов смисъл в разбиранията на Манен и обозначава понятийното съдържание на първата от споменатите групи (аристотелици и платоници) с името “Служители на Михаил”, а втората група (включваща розенкройцери и т.н. Новалисови души) – с името “Търсачи на Христос”.

При аристотелиците и розенкройцерите е застъпен повече мъжкият елемент, а при платониците и Новалисовите души – повече женският елемент.

Аристотелиците имат отношение към мисленето (“Философия на свободата”), физическото тяло и техниката. Мисията им е да ги одухотворят напълно. Платониците с тяхното образно-имагинативно светоусещане са по-скоро свързани с етерното тяло и с жизнените процеси. Новалисовите души имат афинитет към астралното тяло и душевните процеси; техен идеал е любовта и саможертвата. Като представители на Новалисовите души бихме могли да посочим Кристиан Моргенщерн, Михаел Бауер, Фридрих Рителмайер. Розенкройцерите са хора с организаторски талант и вродена социална компетентност; те винаги се стараят да прокарат звездния ред в различните области на обществения живот. Като техни представители авторът посочва Гюнтер Ваксмут, Даниел Дънлоп, Елизабет Врееде.
Дийкман отделя специално място в своето проучване, за да представи Гьоте като платоник. Гьотеанизмът е стрелата, забита в плътта на все по-засилващият се материализъм. Учението за цветовете, пра-растението, метаморфозата на черепните кости – това са първите наченки на една нова биология, една наука за живота, чиято същинска мисия е напълно да оживотвори цялото ни абстрактно познание. Не можем да минем без Гьоте, тъй както не можем да минем и без живота.

Всичко в изложението на Дийкман – в съответствие със заглавието на книгата – се намира в движение и само за улеснение на читателя можем да посочим следната схема:
Розенкройцери - Аз
Новалисови души - Астрално тяло
Платоници - Етерно тяло
Аристотелици - Физическо тяло

И още по-нагледно: Нека да си представим антропософията като едно “мирогледно дърво”, чиито корени израстват в аристотелизма, а клоните и зелените му листа - в платонизма. Ние ще се удивляваме на цветовете му в лицето на Новалисовите души. А от плодовете му, достъпни за всички хора, ние ще се възползваме там, където са розенкройцерите.

Ние непосредствено усещаме: тази идея ни прави толерантни, тази идея ни предпазва от лудостта на индивидуализацията, която ни внушава, че сами всичко разбираме и всичко можем. Тази идея отваря очите ни за способностите на другите хора, но в същото време ни приближава към нашите собствени дарби.
Книгата е ценно помагало за всеки един антропософ и е от значение за самото Антропософско Общество. Надяваме се тя да бъде прочетена, разбрана и обсъждана в нашите среди.

Д-р Фрийдварт Хуземан
Превод от немски – Д-р Димитър Димчев

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Сря Яну 09, 2013 11:19 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Това са пълни с настоящо и бъдещо съдържание и смисъл мисли, които нормално отлетяха в Архива, защото са в по-стари теми, но мисля отново да ги "закача" тука, даже бих ги изписала с огромни букви като много важни /поне за мен!/, а надявам се и за други хора, които мислят като мен...

"Любовта е моралното слънце на света. Обаче ползата от създаването на Земята е предпоставка за любовта. Една духовна наука без любов ще представлява опасност за човечеството. Без сетивната любов не би възникнало нищо сетивно, без духовната любов - нищо духовно. Чрез любовта се разгръщат творческите сили. На делата на любовта от миналото ние дължим нашето съществуване. Затова е мъдро да платим своите дългове чрез делата на любовта. Заедно с любовта има още две сили: властта и мъдростта. За последните две важи понятието големина и степенуване. Любовта не ги познава. Затова всеобхватното качество на божествеността не е всемогъществото или премъдростта, а любовта. Бог е чиста любов, не е най-висшата власт, не е най-висшата мъдрост."

Рудолф Щайнер "Любовта и нейното значение за света"
Лекция пред членовете на Антропософското Общество
17 декември 1912 год., Цюрих

В сърцето
Живее част от човека,
Която се въздържа
От всяка материя,
И е чисто духовна.
Тя от
Духа живее,
Но тъй че най-вече
В материята се проявява.
Ето защо Слънцето
В Човека-Вселена
Е сърцето.
Ето защо в сърцето
Човекът е
Изцяло
В най-дълбоките извори
На естеството свое.

Р.Щайнер

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пет Мар 08, 2013 9:27 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Попадна ми нещо интересно във връзка с теченията в Антропософията, илюстрация към лекция, изнесена в известен американски колеж.

ИзображениеСега ще се опитам да я разгадая, но не всичко е ясно, тъй че..., помагайте, моля!!! q#^

Вляво от лемниската с бял тебешир, отгоре-надолу:
Ходеща глава,
Сънуващи гърди,
Спяща вещество-обменна система.

Фигурата отдясно с бял тебешир:
най-отгоре Граалът на Парсифал,
около синия кръг Аристотелици-Платоници,
около жълтия кръг Млади души - Стари души,
около червения кръг - Крале-Овчари,
най-отдолу Артурианци.

Между двете фигури отгоре-надолу:
лилаво Скитианци, Физическо тяло;
синьо Рудолф Щайнер /Аристотелици/, Мислене;
зелено Етерно тяло,********************** /отгоре не го чета/
жълто Чувства, Новалис /*****************/
оранжево Астрално тяло /******************/
червено Воля /************/
лилаво АЗ /*************/

Там дето има звездички не мога да го разчета... ((D

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни