ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Вто Фев 19, 2019 6:11 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Правила на форума


Натиснете за да видите правилатаНапиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
Непрочетено мнениеПубликувано на: Чет Апр 04, 2013 1:51 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Приятелят е Kim Graae Munch - от Копенхаген... С интерес следя коментарите му и нещата, които пуска. Има много интересен сайт, със страхотно обобщени и визуализирани основни идеи на Антропософията. Ето това е сайтът му, и смятам интересни неща да превеждам и да пускам тук:

http://kimgraaemunch.wordpress.com/

ЕЗОТЕРИЧНАТА ИСТОРИЯ НА ЧОВЕКА

Нашата Земя е преминала през редица превъплъщения, всяко превъплъщение се редува с период на Пралайя - космическа нощ и Манвантара - космически ден, точно както ние последователно преминаваме през ден и нощ, живот и смърт. Пралайя е нефизически, подготвителен етап, а Манвантара е физически или по-нисък духовен етап от развитието.


ИзображениеЧовекът е преминал през три планетарни земни инкарнации /Еони/ и ни предстоят три земни инкарнации след земната, преди да завършим цялостния цикъл на развитие. Тези седем земни инкарнации са наречени Сатурн, Слънце, Луна, Земя, Юпитер, Венера, и накрая - Вулкан. Еманацията на Сефира в Кабалистичното дърво на живота кореспондира с тези планетарни цикли.


Изображение

Нашите седем чакри кореспондират със седемте инкарнации на Земята...


Развитието на Земните фази е съчетание на две части: Марс, преди да се превъплъти Слънцето, и Меркурий след това превъплъщение.

В една седемвърха звезда това изглежда по този начин:


ИзображениеЗапочвайки от Сатурн това дава и седемдневния седмичен цикъл:


♄ - Saturn Samedi, Samstag, Lørdag, Saturday

☉ - Sun Sonntag, Søndag, Sunday

☾ - Moon Lundi, Montag, Mandag, Monday

♂ - Mars Mardi, Dienstag, Tyr – Tirsdag, or Tiu, Tuesday

☿ - Mercury Mercredi, Mittwoch, Odin – Onsdag Wednesday

♃ - Jupiter Jeudi, Donar – Donnerstag, Tor, Torsdag, Thursday

♀ - Venus Vendredi, Freya — Freitag, Fredag, Friday


До средата на Земното развитие, цялостният процес е под стриктното ръководство на по-високите йерархии, първо с развитието на сетивността на Земята, първо чрез развитието на низшия Аз човек е възможно да навлезе в по-нататъшното си осъзнато развитие.

Развитието на човека през първите четири фази преминава през четирите състояния, описани от Ф.В.Ж. Шелинг: "Умът спи в камъка, сънува в растението, събужда се в животното и става осъзнато в човека".

Старият Сатурн


Първото семе на човека израсна в Земното превъплъщение, наречено Сатурн. Неговите останки е днешния Сатурн.

Изображение

Планетарен печат на Стария Сатурн


Старият Сатурн беше планета, изпълнена с Топлина. Нейният създател е познат с името Сатурн, Хронос или в Християнската терминология - Тронове. Тук беше създадено първото семе на минералите. В същото време е "посадено" несъзнателно семето, от което в човека ще израсне неговото духовно тяло. По това време човекът притежаваше минерално съзнание.

Старото Слънце


Старото Слънце беше планета на Светлината, където голяма част от минералите в човека бяха свързани с етерното, създавайки една по-висока форма на живот с растително съзнание.

Изображение

Планетен печат на Старото Слънце


Някои същества в своето развитие на Сатурн не се свързаха с Етерното, затова останаха в развитието си на минерално ниво. Човек създаде тук под съответното духовно ръководство, семето на Будхи нивото в своето по-късно развитие. Зевс е свързан със Старото Слънце.

Старата Луна


Старата Луна е една водна планета, с повърхност от жива растителност. Тук човек се свързва с Астралната същност, придобивайки животинско съзнание.

Изображение

Планетарен печат на Старата Луна


Някои същества от Сатурновата вълна на развитие не успяха да се свържат с Астралната същност, така ме те останаха на растително ниво. Тук развитието се ръководи от Манас. Старата Луна е свързана с Майката, София.

Земя


На тази Земя ние имаме освен човешки същества, но също така и минерали - останали от Стария Сатурн, растения - останали от Старото Слънце и животни - от Старата Луна.

Първата половина на Земното развитие, наречена Марс


През първата част, наречена Марс, човечеството се спуска във физическото, под господството на Лунните сили, като един вид повторение на първите три планетарни кръга.

Изображение

Планетен печат на Марс


Тук човек придобива семето на Егото, за да може да се превърне в сетивно същество.

Втората половина от Земното развитие, наречена Меркурий


Изображение

Планетен печат на Меркурий


Във втората част от Земното развитие, наречено Меркурий, ние отново се изкачваме към Духовния свят и работим в него през последните две хиляди години. В тази втора част ние развиваме онези семена, които преди сме създали, заедно с Боговете - Сетивната Душа, Разсъдъчната Душа и Съзнателната Душа - трите аспекта на Изис/София. Онази, които не се свържат с Духа, изостават.

Новият Юпитер


Изображение

Планетен печат на Юпитер


Новият Юпитер е известен като Новият Израел, Новият Йерусалим, Раят или Шамбала, която съществува вече в една зародишна форма. Тук ние ще развиваме ангелско съзнание. Всичко създадено на Стария Сатурн е една Вълна и е наша отговорност да пренесем всичко създадено на Сатурн, от минерала до човека, с нас в развитието ни. Това е част от нашата задача сега и в бъдеще и това е резултат от работата към нашата цел - трансформирането на нашето Астрално тяло към Духа-Себе, Манас. Минералите от Земното развитие се трансформират в растителни форми.

Новата Венера


Изображение

Планетен печат на Новата Венера


На Венера ние ще трансформираме нашето Етерно тяло в Дух-Живот, или Будхи, а на Вулкан ще трансформираме физическото си тяло в Тяло-Дух, Атма. На Венера най-низшето царство е животинското, а на Вулкан - човешкото царство.

Този кръг от седем планети са свързани с чакрите, където Земята кореспондира със сърцето - Христос, който трансформира Земята, давайки й живот за новото бъдеще, наречено Новият Йерусалим, Новият Юпитер.

Изображение

Фази на човешката еволюция - нива на съзнателност и съзнание...


"Има седем степени на човешкото съзнание: трансово съзнание, дълбоко-спящо съзнание, сънуващо съзнание, будно съзнание, психическо съзнание, супер-психическо съзнание и духовно съзнание. Всъщност съществуват 12-ет нива на съзнание, другите пет нива са творчески нива. Това са онези от Създателите, от Творящите Богове. Тези 12-ет нива се отнасят към 12-те знаци на Зодиака. Човешкото същество трябва да премине през преживяването на тези 12-ет нива. Той се издига чрез трансовото, дълбоко-спящото и сънуващото съзнание към сегашното будно дневно съзнание. В следващите етапи на планетарната еволюция той ще достигне до по-високи нива. Всички онези, които е постигнал, ще запази в себе си. Физическото тяло притежава подтиснато трансово съзнание, което беше придобито от човешкото същество на Стария Сатурн. Човешкото Етерно тяло притежава съзнанието на дълбок сън, което беше развито на Старото Слънце. Астралното тяло сънува по същия начин, както човек сънува по време на сън. Сънуващото съзнание произтича от периода на Старата Луна. Днес на Земята човек достига до будно съзнание. Егото притежава будно ясно съзнание." /Р.Щайнер/

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Последна промяна Дорина Василева на Чет Апр 04, 2013 4:35 pm, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Чет Апр 04, 2013 3:55 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 2:27 pm
Мнения: 1141
ай, свят ми се зави в тоя сайт, много информация много нещо...

_________________
ИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Чет Апр 04, 2013 7:09 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Да, и много интересна! Мисля полезни неща има като синтез на Щайнеровите идеи, за хора, които вече са навътре в тях.

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пет Апр 05, 2013 5:24 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
ЕЗОТЕРИЧНИ АСПЕКТИ НА ФИГУРАТА НА ИЗИС


Следващите текстове свързват фигурата на Изис/Изида с Душата. Трите Майки на Душата, както са описани в "Изис и Мадоната" са Сетивната Душа, Разсъдъчната Душа и Съзнателната Душа.

Изображение

Изис с крилеИзис и Мадоната

Изображение


"Изис и Мадоната", лекция, ГА 57, Рудолф Щайнер
http://wn.rsarchive.org/Lectures/IsiMad_index.html

"В истинския смисъл на Духовната наука ние не говорим само за една Майка, а за Майки, разбирайки че това, което ние имаме днес като физическа Майка е последното развитие на духовно-душевната фигура от Духовния свят. Имаме образите на Изис, представяща не една Майка, а три Майки. Пред нас имаме фигурата на Изис с детето Хорус на гърдите й, наподобяваща най-старите изображения на Мадоната. Но зад тази фигура в някои Египетски изображения имаме и друга фигура, която носи на главата си два кравешки рога и криле на ястреб, предлагайки "Crux Ansata" Изображение на детето. Ние виждаме, че това, което е физическо, човешко в предната фигура, тук е по-одухотворено. Зад това има и трета фигура с лъвска глава, която представя третото ниво на човешката душа. Това е начинът, по който тези три фигури се проявяват една зад друга. Действителен факт е, че нашата човешка душа носи в себе си три природи - волева природа, намираща се в дълбините на съществото ни, една чувстваща природа, и една природа, свързана с мъдростта. Има три душевни майки. Ние ги срещаме в трите фигури на Египетската Изис.

ИзображениеИзображениеСинът на Вдовицата


http://www.bibleandanthroposophy.com/Sm ... owsson.htm

"Душата винаги е известна като "майката" във всички езотерични /мистични/ учения, водачът /учителят/ е "бащата". Бащата и Майката, Озирис и Изис, са онези две сили, които присъстват в Душата. Учителят представя Божественото, което се влива директно в човека, Озирис, който е бащата; самата душа - Изис, това, което зачева, получава Божественото, Духовното в себе си, това е Майката. През Петата коренна раса бащата се оттегля. Душата е овдовяла. Човечеството е върнато назад към себе си. То трябва да намери светлината на истината в собствената си душа, за да я превърне в свой собствен водач. Всичко в душевната природа винаги е било изразявано в същността на женското. Затова женският елемент - който съществува само в едно зародишно състояние днес и по-късно ще бъде напълно развит - този само-насочен женски принцип, който вече не е изправен пред божественото оплождане е наречен от Мани - "Вдовицата". Затова той нарича себе си "Синът на Вдовицата".

Изображение

Изис с Crux Ansata и с двата кравешки рога


Търсенето на Новата Изис, Божествената София


https://docs.google.com/file/d/0B4tUjId ... wzaGc/edit

ИзображениеИзис и Душата


"Когато Изис е пречистена и е оставила настрана всичко, което е получила от физическия свят, тя е пропита /оплодена/ от Духовния свят и ражда Хорус - висшият човек, който ще бъде победител над низшето в човешкото същество. Така ние виждаме Изис като представител на човешката душа, като онова в нас, което е духовно божествено и родено от вечния Баща, останало е вътре в нас, търсейки Озирис, което може да се случи само през Посвещението или Смъртта. Извиквайки митът за Изис и Озирис днес пред нашата душа, ние търсим в областта, която лежи зад физическия свят на сетивата, във времето, когато човекът живееше сред Майките, първичните корени на съществуването, когато Изис още не беше затворена във физическото тяло, но слята в златната епоха с нейния съпруг Озирис".


Изображение

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Съб Апр 13, 2013 4:58 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Ето и още едно изображение на седемвърхата звезда на еволюционното ни планетарно развитие..., невероятно красиво! &__^

Изображение

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни