ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Вто Фев 19, 2019 5:58 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пон Дек 12, 2011 11:39 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Ное 11, 2011 7:20 pm
Мнения: 11
ЕЗОТЕРИЧНА ПАРКТИКА


Ние се стремим да достигним състояние ( съзнание), което при обичайния ход на нещата ще настъпи единственно на Юпитер.
Езотерикът трябва да разбере планът, който човечеството несъзнателно изработва под ръководството на Бялата Ложа.
За развитието трябва не време, а само дълбоко вътрешен покой.
За човека не съществува никакво “назад към природата”, а “ чрез природата към духа”.
Ако твърде много образи на външния свят се отпечатват в етерното тяло, то в него не ще остане място за образите на духовния свят.
Всяко наслаждение към изкуството укрепва органите на ясновиждането. Когато ние разглеждаме статуя то е добре мислите за нейната форма и линии да се съпровождат с чувства. Това укрепва творческите способности.
По никакъв начин ученикът не трябва да се чувства зависим от какъвто и да е човек. Ако даже жизненото ни положение, професията ни принуждават в ежедневния живот да се намираме в определена зависимост от когото и да е, то вътрешно човек трябва да направи себе си напълно свободен. Всяко чувство на подвластност, зависимост, несвобода трябва да изчезне от вътрешното същество на ученика.
Още в древните езотерични школи са учили: ако ти възнамеряваш да направиш нещо , но не си уверен трябва ли да направиш това или не , то остави намерението си .- На нито един езотерик не трябва да се дава такъв съвет, защото ще стане просто ленив.
В събота почивш в бога – това трябва да бъде взето буквално . Тук човек трябва да работи буквално над своите висши членове.
УПРАЖНЕНИЯ:
Заниманията с Духовната наука изисква необходимост от непрекъснато в ежедневния практически живот да се правят духовни упражнения.
Ако никой на Земята не пожелае да прави практически упражнения , то Земята постепенно ще изсъхне. Затова всеки езотерик е длъжен ясно да си представи какъв свят дълг по отношение на развитието на човечеството изпълнява той, правейки езотерични упражнения.
Несъмнено човек би могъл и сам да намери всичко това с което се занимава като езотерични упражнения. Защото всички тези упражнения се коренят в неговата природа. Но затова ще са му необходими не 3000, а 100 000 год. С помощтта на езотеричното обучение пътят може да бъде скъсен. Именно тази и никаква друга цел нямат езотеричните упражнения. Душевните упр. Трябва да се правят при пълен душевен покой. Ако чрез душевните упражнения има каквото и да е вълнение, възбуждане, то е вредно. Теософското чувство се пробужда в упражненията.
Даването на окулни упражнения на други хора крие в себе си голяма отговорност, защото тези упр. Се явяват резултат на точна духовна работа. Ако тези упр. Са дадени невярно , то в астр. тяло те образуват противоестествени форми, противоречящи на мировите цели.
За болшинствотое особено благоприятно цялата инкарнация да остане с едни и същи упражнения, при условие естествено всички дълбоко ипроникновено му говорят.
Но който се научи на правилно душевно отношение към изпълнение на упражненията то той в тези упр. Все повече ще намира нещо такова , което обича зради него самия и без което той повече не може. И тогава знае, че в силата на самите тези упр.той се намира в духовно- душевния свят и чака със смирение и търпетние това което ще последва по-нататък. Ако човек има правилно отношение към упр., то не очаква резултата , а това удовлетворение, което му дава самата работа, той идва до ясното съзнание, че прави нещо правилно. Правилната работа в обл. на духовното обучение е свързана с удовлетворението , което е и познание: аз върша нещо, за което зная, че повдига мен напред в правилна посока. Необх. Е медитатимното упр: Упоритост над всякакъв успех.
Борбата със себе си и със света се явява сама по себе си ясна, длъжни сме да станем войни, ако сме станали езотерици.
ОБЩИ ИЗИСКВАНИЯ, КОИТО ТРЯБВА ДА ПРЕДЯВЯВА КЪМ СЕБЕ СИ ВСЕКИ,ЖЕЛАЕЩ ДА ТРЪГНЕ В ОКУЛТНО РАЗВИТИЕ:
Никой не бива да си мисли, че може да се придвижи напред с помощтта на каквито и да са мероприятия от външния или вътрешния живот, ако не се изпълнят тези условия.:
1). Първото е в усвояването на съвършено ясно меслене. За това е необходимо през деня, за съвсем кратко време, напр. 5 мин., но колкото повече, толкова по- добре, да се освободим от блуждаенето на мислите, да станем господари в своя свят на мислите.Не обхосдимо е в набелязано време, съвсем по свободна воля да се освободим в душата си от обичайното, всекидневно течене на мислите, и от собствена инициатива да сложим за центъра на душата си определенамисъл , по- добре в началото да е една по- незначителна и безинтересна мисъл. Благодарение на това повече се засилва самостоятелната сила на мисленето , в което се и състои действието.В края на дадения период от времемисълта трябва да стои пред душата също така ярко и живо, както в началото.Трябва да се прави това упр. Ден след ден по малко в продълж. На месец.Може да се взема всеки ден нова мисъл, но може деа се придържаме няколко дена към една и съща мисъл.В края на това упр. Трябва да се опитаме съвсем ясно да осъзнаем това вътрешно чувство на на твърдост и увереност, което скоро може да забележим в своята душа при тънко внимание, а после да завършим упражнението , концентрирайки се на главата и средата на гръбнака( в главния и гръбначния мозък).
2). След което сме се упражнили месец трябва да се прибави второ изискване. Трябва да се научим да правим някакводействие, което при обичайните действия през своя живот не бихме предприели.Това трябва да бъде ежедневно задължение.Затова да изберем действие, което можем да правим всеки ден в продължение на много време.Също може да се започне с нещо незначително- като 8се полива всеки ден едно и също цвете в опр.време на деня.След известно време може да се прибави още едно действие, след това, още едно , които да се прибавят към нашите задължения.това упр. Също може да продължи един мес.При това е необходимо през това време да се изпълнява едновременно и първото упр., макар и да не бъде абсол. Задължително като в първия месец.. Но то не бива да бъде пренеберегнато, защото , защото ще видим как бързо се загубват плодовете на първия месец и започва предишното брожение на неконтролируемите отпреди мисли.След второто упр. Можем да наблюдаваме в душата си чувство на вътрешно пробуждане към деятелност: това чувство трябва да излеем в своето тяло , като му дадем да потече от главата към сърцето.
3). На третия мес.- ново упр. Е в ц-ра на живота- изработка на известно равновесие(хладнокръвие) по отнош. На колебанията сна удоволствията и неудоволствията, радостите и скърбите. Радост до небесата и смъртно огорчение трябва съзнателно да бъдат замененис известно уравновесяване на настроението. Трябва да обърнем внимание насебе си да не ни обхване никаква радост, да не ни натегне никаква скръб, никаква скръб, никакво преживяване да не ни хвърли в безпределен гняв и злост, никакво очакване да не ни изпълни с боязън или страх.Не трябва да се боим, че упр. Ще направи човека сух, беден на живот, напротив- скоро ще забележим, че на мястото на това , което идва благодарение на това упр., в духа възникват повече просветлени свойства . При внимание може да се почувства вътрешния покой в тялото.Този покой трябва да излеем в тялото по такъв начин,че да му дадем да се излъчи от сърцето по посока на ръцете, краката и накрая главата. Разбира се в подобен случай това не може да бъде предприемано след всяко отделно упр., защото тук имаме работа не с отделни упр., а с постоянно наблюдание над своя вътрешен душевен живот, но е нужно в краен случай 1 път дн. Да извикаме в душата си този вътрешен покой, а след това да се опитаме възпроизведем казаното протичане от сърцето.
4).През 4-я мес.като ново упр. Да се развива позитивност. Тя се състои в това да се научим да виждаме във всеки опит, същества и неща, съдържащото се в тях добро , превъзходното ,красивото и т.н.Така скоро ще забележим че под образа на безобразното е скрито доброто, то е скрито даже под обвивката на престъпника, зад обвивката на лудия се таи божествена душа.Това упр. Е свързано с въздържание от критика. Това не значи на бялото да казваме черно и обратно.необходимо е да се запитаме по какъв начин този човек е станал такъв или е постъпил по такъв начин.Тази гледна точка ни кара да се стремим повече да помогнем на несъвършенството, отколкото да критикуваме.Този ,който месеци наред се стреми към позитивност,забелязва, че във вътрешността му се прокрадва такова чувство, сякаш кожата му става от всички страни проницаема и душата му се отваря за среща с различни тайствени и тънки процеси в неговото обкръжение, по- рано изплъзващи се от вниманието му.И ако веднъж бъде забелязано, че описаното чувство се появява в душата като блаженство , то трябва да пробваме да го свалим мислено до сърцето , а оттук да му дадем да тече през очите , а от тях наоколо в пространството около човека.Тогава забелязваме, че получаваме известно интимно отнош. Към това пространство, като че изластваме извън пределите на самите себе си и се научаваме да разглеждаме част от обкръжението като нещо принадлежащо към своето собствено. За това упр. Е необходимо достатъчно концентрация и признание на факта, че всичко бурно, афективно ,страстнодейства на указаното настроение съвършено разрушително.
5).През 5 я мес.трябва да се опитаме да изработим в себе си съвършено непревзето отношение към всеки нов опит-да не казваме това вече не съм го виждал и затова не е вярно , това е заблуждение – то с такъв възглед езотеричния ученик трябва да се раздели. Той е длъжен всяка минута да приема съвършено нов опит.Когато се срещнем с товаче хората говорят- това не сме го срещали или виждали и затова не му вярваме , това е заблуждение. Той трябва всяка минута да е готов да приеме съвършено нов опит. Че той е признавал закоонмерности , които са му се стрували досега възможни- това не трябва да създава никакви окови за възприемане на новата истина. Ако това се прави ще забележим че в неговата душа се прокрадва такова чувство, че в онова пространство закоето се говореше в упр. От четвъртия месец в пространството около човека възниква нещо живо, като че ли нещо се движи в него. Нужно е внимателно да се овладее това вибриране в обкръжението и да му се даде да се влее в нас чрез петте сетива, чрез очите, ушите, кожата,която съдържа сетивото за топлина.По- малко внимание трябва да обръщаме на тази степен на езотеричното развитие на впечатленията от тези възбуждания ,които възникват в нисшите органи на сетивата- вкус, обоняние, осезание.
6). През 6-я мес.трябва да се опита систематично, в правилна последователност отново и отново да се изпълняват всички пет упражнения.Благод. на това се образува прекрасно равновесие на душата Ще се забележи, че ще изчезне недоволството от явленията и съществата на света.Само сега чов. Може по- добре и ефективно да работе за прогреса на света. Откроява се спокойствието към възприемане на нещата, преди съвършено скрити за душата. Даже походката и жестовете на човека се изменят под влияние на такива упр., и когато човек може да забележи, че неговият почерк е приел друг х-р, тогава може да се каже, че е сложил началото на първата степен на пътя нагоре. Необходимо е да се посочи, че тези 6 упр. Парализират вредното влияние, което могат да иматдруги окултни упр., така че да се съхрани само благоприятното. Точно те благоприятстват положителния успех при работа с медитациите и концентрациите. Едно само традиционно, въпреки че доста добросъвестно изпълнение на традиционния морал може да бъде много егоистичен, ако човек си говори: аз искам да бъда добър, за да ме сочат като добър.Езотерикът прави добро не за да го хвалят, че е такъв, а защото постепенно разбира, че само доброто движи напред еволюцията на света, злото ,тъпотата, уродството поставят препятствия на пътя на тази еволюция.
1). Да се упражняваме в концентрация, да се научим да преживяваме собственото си физ. тяло като чуждо,странично.
2). По пътя на инициативните действия, господството над волевите импулси осъзнава етерното тяло.Всяко пространство е запълнено с елементарни същества, когато ние развием отвътре действие, то се натъкваме на тях и благодарение на това осъзнаваме етерното тяло.
3).даосъзнаеш астр. тяло привеждайки в покой въжделенията.Отстраненост.Равновесие. В предишния случай ние действаме от волевия център, сега астралния свят се натъква на нас.
4).Осъзнаване на Аза, развиване на позитивност, и в ужасното се намира прекрасното.Степен на “Лебеда”.
5).Да познаем и почувстваме Манас, упражнявайки се в непревзетост, в непосредственост.

1).Концентрация на мислите. 2). Инициатива, действие.3).Спокойствие, невъзмутимост в радостта и страданието.
Шестото упр.- съединение на петте, съзвучие в интелектуалното, чувственото и моралното. В тези три човек трябва да се утвърди.
Седмото упр.- медитация. Човек е дъжен да направи себе си сляп и глух по отношение на външние свят и спомнянето за себе си , така че стреб(лба от пушка да не го лиши от самообладанието му. Ако човек остане празен, то той е споосбен да възприеме идващото отвън.Делото е в това да се пробудят дълбоките слоеве на душата с помощтта на определени идеи, способни да станат източник на израстване.
Контрол над света на мислите, такова упр. действа благотворно на душата , а чрез нея и на тялото. То привежда тялото в такова хармонично състояние, че то става недостъпно за вредните влияния, ако даже душата не действа на него непосредственно.
Завършвайки упражняването за първи път на шесте правила да останем 15 мин. Бездейни и тогава някога, не веднага, не изведнъж, не след месец- ще почувстваме като че ли нещо вълнообразно влиза в главата, в мозъка, като че ли с вълнообразни линии на етерното тяло се връща в мозъка.
В резултат на второто упр. Може да се почувства че етерното тяло става деятелно , чувства се напълването на етер. тяло. При 3-то упр. Етер. тяло се простира до небесните далнини. С това упр. Е свързана розенкройцерската формула.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни