След пролетната ни среща с приятелите от Велико Търново в края на март, на 7 юни имаше втора практическа среща. Там са разработили идеи, които Ваня е правила с нейните деца! Благодаря за обработените материали!
Неща, които правят децата във училище, съобразени с принципите на Валдорфската педагогика според книжката на Ваня Митинска за работата с нейния клас
Активности подходящи от 1 до 4 клас
Група Пролет:
• Децата пишат за своето училище съчинение-къде учат каква е стаята им, кое им харесва. Сами решават за какво да пишат-това, което им е направило впечатление. Споделят за разлчни учебни предмети, кое им е лесно, трудно. Писмото е адресирано до техен приятел.
• Отговор на въпроса „Защо децата ходят на училище?”- около 20, 30 причини
• Как си представям идеалния ученик? – отговор с различни прилагателни – около 60, 70
• Как си представям идеалния учител? - прилагателни
• Анкета с родители – как си представям идеалния ученик – анкета с родители – прилагателни, обяснения
• „Искаме да разговаряме за...” – децата изброяват теми, за които им се говори+рисунка
• Съчинение на тема България - половин страничка+рисунка – релеф, реки, забележителности. Децата, пишат за това което ги е впечатлило.
• „Конституцията на 4 в клас” – 10 правила, децата си ги пишат:
„Ние обичаме учението и се гордеем със своя труд като ученици.”
В нашата стая е чисто, тихо и спокойно. Приятно и красиво е.
Умеем да разговаряме тихо и спокойно. Не прекъсваме говорещия......”
• Правила – 10 правила, написани от класа заедно:
„Движим се внимателно. Говорим тихо. Всяко нещо на мястото си. Разбираме се и си помагаме. Ние ценим Истината, говорим винаги Истината. Седим правилно на стола. Всеки от нас поема отговорности и ги изпълнява точно навреме.сутрин идваме навреме за съвета в 7 и 40. Работнит ни места са чисти и подредени.”
• Правила за достойна и честна игра. Децата си ги пишат заедно – 9 правила
„Играх честно. Обидно е когато падаш, но ти не се ядосвай. Не злорадствай, когато другите падат. Ако се спечелил, радвах се истински, но не се подигравай на другите. Научи и другите на това което можеш.Учи се от другите. Бъди последователен и настойчив.”
• Активно учене
1 Това, което чувам аз забравям
2. Това, което чувам и виждам аз запомням по-малко.
3. Това, което чувам, виждам и за които задавам въпроси или го обсъждам с някои друг, аз започвам да разбирам.
4.Това което чувам, виждам, обсъьдам и правя – придобивам знания и умения за него.
5.Това , което преподавам на някой друг го усвоявам.
6. Това, което практикувам ме променя.
• Историята за Матилда, която се научи да чете..Децата пишат писмо до Матилда.
Група Лято
• Децата пишат съчинение на тема „Автопортрет” - описват себе си – как изглеждат, височина, очи, коса, положителните качества които притежават , силните си страни,( тези, които карат околните да се чувстват добре?), и за слабите се страни, тези, върху които трябва да работи (плевели)?. Някои пишат също и съчинение за родител, сестра по същия модел.
• Съчинение в края на 2 клас – децата пишат за това как се чувстват в края на втори клас, какво са развили, какво са научили, кое им е било трудно през годината, кое им е било лесно и приятно, пишат за това, какво очакват да се случи и да развият през 3 клас. „Научих че приятелството не е само да си играеш с някой или да му подариш нещо, ами да му се доверяваш.”
• Децата попълват нещо като лексикон – отговарят на около 15 въпроса: име, години, зодия, височина, тегло, как се обличаш, любимо занимание, любими предмети, филми, които харесваш, книги, които харесваш, любим сезон, хоби, дородетели, които цениш в хората, какъв искаш да станеш като порастнеш,как се отнасяш към себе си. Има и рисунка.
„стремеж към съвършенство, към по добро, към развитие”.
• Номинации от съучениците – децата пишат за другите деца, това, което харесват в тях. Има 22 мнения – прекрасно е...
• Познай настроението и преживяванията – картинки с различни лица – на една страница едно усмихнато човече, в центъра „Аз съм..” с 4 разклонения – 1.учителите мислят че съм, 2.приятелите мислят че съм 3. Съседите ни смятат че съм 4. Родителите ми мислят че съм...
• Съчинение за моето име...всяко дете пише за името си, от къде идва,какво означава, на кого е кръстено, защо е кръстено така
• Съчинение „ Сбогуване с Буквара” в края на първи клас. За какво е благодарно на буквара, какво е научило от него.
• Приказка за дъгата – какво е дъгата. Децата пишат приказка, стихотворения, гатанка за дъгата.Има и рисунка.
• Съчинение на тема „Какво правя у дома”? ( нещата с които децата помагат в домакинството)
• Запознаване на децата с Мечо Пух – всяко дете пише съчинение, стихотворение за запознанство с Мечо Пух.
• Децата пишат стихотворение за магаренцето Йори. Съчинение за любим герой от книжката за Мечо Пух.
• Приветствия към баба Марта – съчинение, стихотворение децата пишат.
• Поетични страници – „На учителката”, „Момиче кокиче”, „Пролетно събуждане”, „Дядо коледа”, „ Сладък сън”, „Когато дойде есента”, „Време”, „Будители”, „славеи”, „АБВ стихотворение”, „Дъгата”, съчинение АБВ за дете – децата пишат стихотворения
• Стихотворения, съчинения за ЕСЕНТА. Децата пишат и рисуват картинка.
Група Есен
• „Разговор с едно камъче.”– децата пишат истории за камъчета, дават име на камъчето, има и невероятни поуки, до които сами стигат.
• Децата пишат съчинение на тема – „Моето любимо цвете/плод/животно” – външен вид, кога расте, какво прави. Защо го харесват. Може и стихотворение. Децата имат костенурка в стаята, тя живее с тях, пишат съчинение до нея и от нейно име.
• Съчинение за баба и дядо пишат децата. Кои са бабите и дядовците им, къде живеят, с какво се занимават,какво обичат в тях, какво харесват. На кои деца от класа харесват бабата и дядото.
• Съчинение „ Детски изобретения” – да си направиш нещо твое
• Бъдни вечер съчинение
• „Ако имах шапка невидимка”- съчинение на тази тема
• Книгите, които прочетох през лятото – децата разказват за книгите, които са прочели през лятото
• Съчинение по преживяване
• Децата пишат благодарствени молитви и не само – за растенията, за моето семейство, за растенията и животните, за приятелството, за красотата в живота, за планините, на Бог, молитва за природата, за приятелите
• Съчинение на тема – „Спомен с дъх на Лято”, децата разказват за неща, които са преживели лятото – кратки/дълги...
• Откъде идва снегът? – съчинение на тема
• Съчинение по дадено начало –
3 истории за призраци – „ Лъжливото призраче”, „ Три призрака”, „ Хелоун с един уплашен дух”
Активности в 4 клас...
• Как Египет се озова в Чикаго?
Добрият старец
Пътят към щастието
• Съчинение по даден край
• Съчинение по пословица „кой каквото прави, на себе си го прави”
• Съчинение по дадено начало – „ Детски изобретения”
• Разговор с „онова нещо” по Йордан Радичков от книжката „ Ние Врабчетата”
• Съчинение по серия от картинки – „Рисове”
• „Защо няма рисове в България” – съчинение
• Какво бихме могли да правим през зимната ваканция?
Децата си правят списък с неща, четат си и споделят.
1) Да прочетем интересна книга 2) да рисуваме 3) да пеем и да научим нови песни 4) да наблюдаваме какви промени настъпват в природата през зимата и да направим албум „Зима” с картинки, текстове, снимки, гатанки и други 5) да се научим да готвим и правим готварски изненади у дома 6) Всеки ден да си правим малка диктовка от 7 или 10 изречения. 7) да решаваме текстови задачи 8) да научим добре таблицата за умножение и деление 9)да подготвим рисуван филм за изненада 10) да развиваме своите сръчности като шием, плетем, изобретяваме нови неща със своите ръчички 11) да обновим и подредим своята стая (кътче) с интересни, нови неща 12) да пишем свои съчинения, стихотворения, гатанки, измислици-премислици и да рисуваме илюстрации към тях
13) всеки ден да рисуваме с цветове и форми какво е нашето настроение 14) да подготвим занимателна игра с въпроси „ Минута е много”