ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Вто Фев 19, 2019 5:12 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Ное 08, 2011 2:47 am 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: Нед Ное 06, 2011 11:38 pm
Мнения: 66
Не зная защо, но ме обхващат едни предколедни мисли. От известно време си мисля за Адвента. Какво е Адвент? С.О. Прокофиев описва Адвента, от духовна гледна точка, но как всъщност хората отбелязват този празник?Поразрових се из интернет и ми се иска да споделя какво намерих.

Адвентът е един от тържествените периоди, които се отбелязват както в Църквата, така и вкъщи. Непосредствената връзка на Адвента с Рождество Христово прави от този период едно прекрасно време, в което да бъдат приобщени и децата посредством различни семейни събития. Последните, от своя страна, са пряко свързани с поклонението в Църквата.
В Западната Църква литургичното време, което предшества Рождество Христово и с което започва новата литургична година, се нарича Адвентно време. Обичаят да се прави подготовка за честването на Рождество Христово е засвидетелстван още в края на 4-ти век, когато Съборът в Сарагоса (380 г.) препоръчал на верните да не пропускат богослуженията в нито един от дните от 17 декември до празника Богоявление. През 6-ти век на Запад вече била намерила широко разпространение практиката християните да се подготвят за Рождество чрез пост, чиято продължителност и строгост били различни в различните страни. В някои райони на Европа постът започвал в средата на ноември, а в други – още от деня на есенното равноденствие. Последното правило се е запазило под някаква форма в уставите на някои монашески ордени, които спазват строг пост от празника Кръстовден до Бъдни вечер. Постепенно на Запад Адвентът започнал да се придобива облика на особено литургично време, със собствена специфика в богослуженията. През Средновековието Адвентът се утвърдил с различна продължителност в различните обряди. Така и до ден-днешен например в амброзианския обряд (характерен за диоцеза на Милано) Адвентът започва в шестата неделя преди Рождество, в средата на месец септември. В римския обряд обаче Адвентът обхваща четирите недели пред Рождество Христово – това означава четири непълни седмици. Днес в латинския обряд Адвентът няма характер на пост, с изключение на някои региони, където се е запазил обичая да се пости в последните дни преди Бъдни вечер.


Какво трябва да разбираме под Адвент?
[/center]Или още по-просто – какво да правим през Адвента? На първо място, времето на Адвента е време на радостно очакване. Това очакване обаче е насочено към две събития – към Рождеството на Исус, но и към Второто му пришествие в края на времената. Адвентното време се дели на два календарни периода – от първата неделя /която се пада на 27.11.2011 г/ до 16 декември. Вториято от 17 декември до 24 декември. Адвентът е период на подготовка за Рождество Христово (Първото пришествие), но заедно с това е и време, през което душите на верните обръщат поглед и към Второто пришествие на Исус. Всяка от четирите недели на Адвента си има определена тема. Това намира израз и в различните евангелски откъси по време на Литургиите. И така: - Първата неделя на Адвента е посветена на бъдещото пришествие на Исус Христос в края на времената; - Втората и третата адвентни недели съсредоточават вниманието ни върху личността на Св. Йоан Кръстител – този, който подготви пътя за общественото служение на Господ; - Четвъртата неделя наАдвента е посветена на събитията, непосредствено свързани с Рождество Христово, като по-специално място се отделя на Пресвета Дева Мария в тайната на Боговъплъщението. Подобно на времето на Великия пост, Адвентът се разглежда като време за усилено покаяние. Това намира израз във виолетовите одежди на свещеника по време на Литургиите. Изключение се допуска само за Третата адвентна неделя, наречена Gaudete). В този период храмовете изглеждат семпли и скромни, украсата е сведена до минимум. Богослуженията преминават по-семпло, без да се изпълнява тържествения химн “Слава във висините Богу”.
В периода на Адвента Църквата в още по-голяма степен призовава вярващите към извършването на милосърдни дела. Това разбира се важи за всеки ден от годината. Не е нужно да чакаме да дойде Адвента, за да ставаме за 40 дни милосърдни. Християнинът е християнин 365 дни в годината, а не само по време на Адвента или великденския пост. Просто в този период трябва да засилим онова, към което сме призвани по принцип през цялата година.


Адвентният венец

Много често в семействата адвентният венец се поставя на общата семейна трапеза по време на обяд или вечеря и свещите се запалват. Броят на горящите свещи е според поредната Адвентна неделя от календара. Преди да бъдат запалени свещите от венеца, особено в неделите, се четат откъси от Светото Писание. С всяка следваща Предколедна неделя се увеличава броят на запалените свещи. Така в Четвъртата неделя на Адвента горят всички свещи от адвентния венец. По този своеобразен начин традицията на венеца и свещите позволява на цялото семейство да се потопи в Божието Слово, всички членове на дома да се молят заедно, вярата да бъде предавана на малките, особено в онези моменти, в които самите деца четат откъсите от Библията.
По време на богослуженията в църквите адвентният венец, като главен символ на това време, играе ролята на указател за цялата църковна общност върху историята на Изкуплението, която се разкрива постепенно през цялата църковна година. Всяка неделя християните стават свидетели на запалването на поредната свещ, която гори на Литургията, както и стават свидетели на библейските събития, които са в основата на предлаганите от Светата Църква четива. Има традиция в някои католически храмове всяка неделя членовете на едно семейство да четат първото и второто четиво, псалома и молитвата на верните.

Адвентен календар.

Началото на Адвента в много семейства се отбелязва по специален начин. Целта е това време да бъде използвано като период за израстване в християнската вяра. Не са малко семействата, които украсяват домовете си още в началото на Предколедното време, изработват се адвентни календари, които приобщават децата към бдението в чакане на идващия Спасител.

Рождественска стълба.
Съществува и още една традиция – това е рождественската стълба. Тя е специална. Често я изработват в неделните училика. Това са няколко стъпала, които сътоветстват на дните от Адвента.
На най-горното стъпало се слага Витлеемската звезда, а на най-долното – празна ясла със сено. А на стъпалата се слага фигурка на Младенеца Христос, която ден след ден, с приближаване на Рождество се сваля стъпало по стъпало надолу, за да бъде в яслата на 25 декември.
Тази стълба помага на децата нагледно да видят и почувстват приближаването на радостния празник.


Рорати или Ангелски служби

През Адвентното време рано сутрин се служат така наречените „рорати” или „ангелски служби”.
Роратите са чествани до литургичната реформа на Втори Ватикански Събор като вотивни литургии през Адвента в чест на Дева Мария всяка събота, а на някои места и всеки делничен ден от седмицата през този период. Литургичният цвят е бил бял. С литургичната реформа акцентът през Адвента се поставя по-изразено на очакването на Господ. На роратите се чете Евангелието за Благовещението на Господ от Архангел Гавраил (Лк 1, 26-38), оттам и името „ангелски служби”. Наименованието „рорати” идва от Книгата на Пророк Исая (45). Затова и в рефрена на един стих, приписван на християнския поет Авреелий Пруденций Клемент, се пее „Roráte caeli désuper, et nubes pluant iustum” (Росете, небеса, отгоре, и облаците да изливат правда):
(Рефрен): Roráte caéli désuper,
et núbes plúant jústum.
Ne irascáris Dómine,
ne ultra memíneris iniquitátis:
ecce cívitas Sáncti fácta est desérta:
Síon desérta fácta est:
Jerúsalem desoláta est:
dómus sanctificatiónis túæ et glóriæ túæ,
ubi laudavérunt te pátres nóstri. – (Рефрен)
Peccávimus, et fácti súmus tamquam immúndi nos,
et cecídimus quasi fólium univérsi:
et iniquitátes nóstræ quasi véntus abstulérunt nos:
abscondísti faciem túam a nóbis,
et allisísti nos in mánu iniquitátis nóstræ. – (Рефрен)
Víde Dómine afflictiónem pópuli túi,
et mítte quem missúrus es:
emítte Agnum dominatórem térræ,
de Pétra desérti ad móntem fíliæ Síon:
ut áuferat ípse júgum captivitátis nóstræ. – (Рефрен)
Consolámini, consolámini, pópule méus:
cito véniet sálus túa:
quare mæróre consúmeris,
quia innovávit te dólor?
Salvábo te, nóli timére,
égo enim sum Dóminus Déus túus,
Sánctus Israël, Redémptor túus. – (Рефрен)
Роратите насочват към радостното очакване на идването на Христос. Те се провеждат в тъмнина, само на светлината на запалените свещи. По време на литургията се пеят предколедни песни.


Линк
http://catholicpedia.bg/index.php?title ... 0%BD%D1%82

Ако някой знае повече за празнуването на Адвента, моля да разкаже. Ще ми бъде интересно.

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Ное 08, 2011 2:48 am 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: Нед Ное 06, 2011 11:38 pm
Мнения: 66
Прикачени файлове:
kalendar3.png
Прикачени файлове:
kalendar2p.jpg[/attachment[attachment=0]kalendar.jpg
Няколко варианта за Адвентен календар.


Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Нед Ное 20, 2011 11:08 pm 
Offline

Регистриран на: Чет Ное 10, 2011 5:56 pm
Мнения: 6
История на празника “Адвентска градина”

В Германия,в един град,живял свещеник на име Яков.Когато остарял,решил да се махне от шумния град . Заселил в малък дом сред планината.В съседната гора живеели много и най-различни зверчета: лисици, катерички, зайци.Зверовете се сприятелили с добрия старец.Той винаги им давал нещо вкусничко и те не се страхували от него: хранели се от ръцете му.А малко диво козле толкова обикнало отец Яков,че дошло да живее в къщата му.

Отец Яков рядко се срещал с хората,които живеели в долината.Ако някой се разболеел тежко,пращали да извикат отеца и той винаги идвал при болния и донасял разни лечебни треви.

На брега на реката отец Яков намирал много прекрасни горски цветя.Той внимателно ги изкопавал и ги засаждал около своя дом.Колко красив станал той!

Така живеел старецът в тишина и покой.Понякога при него идвали деца.Той им правел играчки и им разказвал интересни истории.

Когато настъпвало тъмното време на годината,отец Яков се замислял за това,че празника Рождество започнал да се превръща в обикновен празник с богата трапеза.Искало му се да промени това по някакъв начин, да го направи по-светъл и радостен за децата.

Веднаж през нощта се разразила силна буря: дърветата стенели, гората бучала, трещели гръмотевици, мълнии прорязвали небето.Отец Яков бил в дома си само с малкото козле.То тревожно тичало, жално блеело и само в коленете на отеца могло малко да се поуспокои.Отец Яков затворил очи и започнал да се моли.Той молел Бог да прости на хората тяхната суета и да им помогне в това предрождественско време, особено на децата.Изведнаж, сред воя на вятъра и шума на бурята,той чул глас: ”Отец Яков!На децата е нужна Адвентска градина!Ти можеш да направиш това!”

Кой е това?Отец Яков отворил очи и видял точно пред себе си на земята малко зелено змийче. На главата му искряла корона, а по гърба му блестели ярки петна. Той се удивил и попитал: ”Кой си ти и от къде си?” Змийчето отговорило: ”Ти не ме познаваш,но аз добре те познавам.Често слушам твоите разкази.”

“ Кажи,от къде са тези сияещи петна по гърба ти?”

попитал отец Яков. Змията отговорила:”Всеки път,когато човешко дете направи добро, на моя гръб се появява сияещо петънце.Ти можеш да помогнеш в това на човешките деца-и на големите, и на малките.”

“Но аз не зная как да направя тази градина и какво представлява тя.”

“Гледай ме.”-казало змийчето.То запълзяло и започнало да се извива като спирала. В средата ярко сияела короната, и с нежна светлина блещукали петънцата на неговия гръб. Отец Яков вече знаел какво трябва да направи. Изпълнил се с радост. И изведнаж видял, че бурята е утихнала и гората се е успокоила. Меко, пухкаво, снежно одеало обгръщало цялата земя.

Отец Яков отишъл при хората.Той влизал във всеки дом и разговарял със стопаните. Молел ги за свещи и червени ябълки, а в замяна им давал лечебни треви. Канел всички деца, когато се стъмни, да дойдат при него на празник.Децата се зарадвали-те много обичали дядо Яков и празниците.

А отец Яков се върнал в гората, набрал мъх,елхови клонки, шишарки, кори от дървета и донесъл всички тези горски дарове в къщи. Започнал да прави това, което му показала змията.

В средата поставил голяма свещ. От нея тръгвала спирална пътека от елхови клонки, а наоколо направил градинка от изсушени тревички, цветенца,листа, шишарки и клонки. Запалената голяма свещ озарила къщата с чудна светлина.

А децата вече били тръгнали към гората. Те весело и шумно бягали по пътя. Когато пристигнали в къщурката на стареца, те видели красивата градина, озарена от чудната нежна светлина. Като зелено змийче се виела пътечката към голямата свещ. В началото на пътечката бял ангел давал на всяко дете червена ябълка със свещ в нея.То можело да мине по пътечката до голямата свещ, да запали от нея своята свещичка и на освети с нейната светлина тъмната пътечка. Празникът станал интересен и радостен.

На този празник при отец Яков присъствала и една жена.Тя се върнала в града и разказала на всички за него. Празникът започнал да се прави в града,а после се разпространил и в други страни.

http://bglog.net/preduchilishtnapedagogika/24782

Мен ме интересуваше, как се празнува този период във Валдорфските училища и градини и краткото ми "проучване", доведе до тези резултати.
http://mountainhearth.blogspot.com/2010 ... chive.html


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пон Ное 21, 2011 11:14 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 2:27 pm
Мнения: 1141
Благодаря за тази информация.
Много е интересно.
При нас в България този период - в очакване на Раждането на Христос - някак се губи.
Изразен е повече в католическите общества.
А как се празнува Адвента във Валдорфските училища и градини у нас ...не съм запозната. Може би някой от учителите, които работят там ще може да ни каже.

Изображение

Позволих си да сложа една от картинките от линка, който си дал по-горе. Ще е хубаво, ако някой може да преведе на български материала.

_________________
ИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Ное 22, 2011 12:43 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Вто Ное 08, 2011 3:26 pm
Мнения: 109
Местоположение: Франция, Монпелие
Един репортаж, показан по националната телевизия: завладяваща и оригинална идея на жител от малко френско селце - Адвентният календар да се възпроизведе в естествена човешка среда.

Самият календар може да се закупи във всяка книжарница или голям магазин.
Представлява малка картонена къщичка с 24-и прозорци.
Всеки ден, от 1-ви до 24-и декември, се отваря един от тези прозорци на случен принцип.

Та, днешният Яков от XXI век (визирам приказката разказана преди мен) предлага вместо да се отварят картонени прозорчета, да се отварят истински прозорци на истински къщи, 24-и дни (по-скоро вечери ) през декември . Жителите на селото прегръщат идеята и я осъществяват.
В репортажа сме свидетели на отварянето на 14-ия прозорец избран чрез жребий (с всеки изминал ден вълнението нараства). Прозорецът е украсен предварително по подобаващ начин с елхови клонки и светлинки.
С тази идея сякаш всяко семейство отваря дома си (сърцето си) за другия, за да да го посрещне.
Пред отворения вече прозорец децата четат приказки, изпълняват музикални произведения, опитват различни вкусотии и се веселят. Цялото население се събира в едно чудесно преживяване.

Вижте как изглежда на живо :
http://www.youtube.com/watch?v=wRem1zr6984


Последна промяна Elena на Вто Ное 22, 2011 11:02 am, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Ное 22, 2011 10:40 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 2:27 pm
Мнения: 1141
Интересна идея и изживяването за децата е много хубаво.
Благодаря.

А линка който даде ми е много полезен. Намерих как се правят кутийк за Адвент.

_________________
ИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни