ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Вто Ное 20, 2018 7:11 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пет Мар 30, 2012 6:28 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 2:27 pm
Мнения: 1141
Тема на годината – 2012 / 2013
Пол Макай

Идентичността на Антропософското общество
Дорнах, ШвейцарияНяколко месеца след учредяването на Антропософското общество, през септември 1924 г., Рудолф Щайнер говори за неговата идентичност по един изключително скромен и задълбочен начин.[1] Той описва как зад Антропософското общество тъче духовният архетип на Антропософското движение. Той казва, че Антропософското общество трябва да бъде една институция, пропита с езотеричния живот на едно духовно движение. Обществото трябва да работи езотерично и да осъзнае своите езотерични измерения. Според Рудолф Щайнер, Антропософията не трябва да се приема само като антропософска субстанция, но и да се „прави”, да се прилага във всички сфери на живота. Рудолф Щайнер описва, че Антропософското общество е могло да бъде учредено и запазено в езотеричен смисъл само въз основа на живите човешки взаимоотношения. Всичко трябва да се основава върху реални човешки взаимоотношения в най-широк смисъл: върху конкретния – а не абстрактен – духовен живот.

Човешки взаимоотношения

На този фон, идентичността на Антропософското общество има различни аспекти. Неговите членове се събират и общуват, като признават духовния свят за основна реалност. През 1923 г. Рудолф Щайнер посочва, че Антропософията не е просто доктрина, а духовно същество, което е най-дълбоко свързано с нас като човешки същества и с нашите взаимоотношения. Като духовно същество, то иска да намери своя дом в Антропософското общество. Този аспект в идентичността на Обществото, който се отнася до съществото Антропософия, е свързан с потенциала за развитие и израстване, който живее в нас и с нашите взаимоотношения. Един огромен потенциал се открива и се изживява.

Оттук стигаме до аспекта на кармата в Антропософското общество. Кармичните процеси вътре в Обществото имат по-дълбоко измерение –измерението на инициативата. В този смисъл ние не приемаме кармата, така както я намираме, а можем да добавим нови импулси към нея от самите себе си чрез нашите действия и поведение. Това е възможно и необходимо, откакто Христовото същество става господар на кармата през двайсетия век. Всеки един от нас е призован да осмисли своя принос в съдбата на човечеството.

Именно този Христов импулс поставя пред Антропософското общество като трети аспект на неговата идентичност задачата да свърже възможно най-голямата екзотеричност с истинска и чиста езотеричност. Когато Рудолф Щайнер основава Обществото на Коледната конференция през 1923/24 г., той казва, че ние можем да разрешим този „фундаментален проблем” само в сърцата си. По-късно той добавя, че езотеричното всъщност означава човек най-енергично да се посвети на живота във всичките му дълбини.

Духовно изследване

Четвъртият аспект от идентичността на Антропософското общество намираме във факта, че Обществото счита Школата за духовна наука за център на своята дейност. Школата за духовна наука има за задача да се грижи за Антропософията като духовна наука, дадена от Рудолф Щайнер, да я развива по-нататък и да я прилага плодотворно в различните сфери на живота. Антропософското общество има за цел да подкрепя това духовно развитие или изследване. От самото си начало Обществото е поело тази задача и се стреми да я изпълни. Тя се състои в създаването на една атмосфера, която дава възможност на хората да се свързват с Антропософията и да се идентифицират с нея. По този начин възниква една вътрешна необходимост да се представлява Антропософията. Волята да се представлява Антропософията пред и във света е главно условие за членство в Школата за духовна наука. Различните области на приложната Антропософия, които възникнаха в резултат от това, се стремят да дадат отговори на фундаментални въпроси на нашето време. Оказването на подкрепа за тези области е четвъртият аспект от идентичността на Антропософското общество.

Тазгодишната конференция ще бъде посветена на идентичността на Антропософското общество. Маргрет Золстад, Уели Хуртер, Сю Симпсън и Петер Зелг ще открият конференцията с доклади по темата, а членовете на Изпълнителния съвет ще говорят по нея на Общото годишно събрание. Освен посочените по-горе аспекти, идентичността на Антропософското общество има и други аспекти, които могат да се разгледат по-задълбочено в работните групи. Как може съществото Антропософия да присъства по-силно в Обществото? Какви начини на работа биха подпомогнали на това присъствие? Кармичният аспект на Обществото също съдържа много въпроси. Какво е имал предвид Рудолф Щайнер, когато е говорил за важната роля на инициативата в този контекст, ако се замислим, че в кармата може да се намери Христовото същество? Възгледите за отношението между екзотеричния и езотеричния живот също се различават. Ще успеем ли да намерим обща почва без да се налага да изключваме нито публичния, нито езотеричния живот? Рудолф Щайнер казва, че Школата за духовна наука може да се счита за душата на Обществото. Как може това да стане една жива реалност? Възможно ли е да се гледа на Школата за духовна наука не само като на институция, а по-скоро като на душевна и духовна нагласа? Очаква ни още работа и върху връзките ни с различните области на живота. Какви връзки могат да се създадат?

Задълбочавайки тези и други въпроси в работните групи ние бихме могли да познаем и изживеем идентичността на Антропософското общество.


Бележки:

[1] Рудолф Щайнер: Основополагащия камък / Живота, характера и развитието на Антропософията. GA 260a, лекция от 5 септември 1924 г.


Препоръчителна литература по темата „Идентичността на Антропософското общество”:

От Рудолф Щайнер:

Кармични отношения, том III, GA 237, лекции от 1, 3, 4 и 8 август 1924 г.

Кармични отношения, том IV, GA 238, лекция от 5 септември 1924 г.

Кармични отношения, том VI, GA 240, лекции от 18, 19 и 20 юли 1924 г.

Коледната конференция за учредяването на Единното антропософско общество 1923/1924 г., GA 260

От други автори:

Сергей Прокофиев: Warum wird man Mitglied der Anthroposophischen Gesellschaft? Verlag am Goetheanum, Dornach 2011.

Хайнц Цимерман: Die Lebensbedingungen der Anthroposophie heute. Ziele und Aufgaben der Anthroposophischen Gesellschaft und der Freien Hochschule für Geisteswissenschaft, Verlag am Goetheanum, Dornach 2007.


превод от английски: Диана Ботушарова

http://www.aobg.org

_________________
ИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Май 01, 2012 2:53 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 2:27 pm
Мнения: 1141
Не бях се зачела в тая тема на годината.
Уникална е!

Тазгодишната конференция ще бъде посветена на идентичността на Антропософското общество.
- що е това идентичност на Антропософското общество??? някой може ли да ми каже..

Освен посочените по-горе аспекти, идентичността на Антропософското общество има и други аспекти, които могат да се разгледат по-задълбочено в работните групи.

Как може съществото Антропософия да присъства по-силно в Обществото? - тука не сме доволни нещо от към присъствие, защото вероятно изобщо го няма...

Какви начини на работа биха подпомогнали на това присъствие?- хах, не знаех, че начина на работа ще ПОДПОМОГНЕ присъствието на съществото Антропософия, ....оле.....

Рудолф Щайнер казва, че Школата за духовна наука може да се счита за душата на Обществото. Как може това да стане една жива реалност?
- ама виж само как признават, че това хич не е реалност, че изобщо не е така...та остсега нататък ще става реалност..боже, боже...

Възможно ли е да се гледа на Школата за духовна наука не само като на институция, а по-скоро като на душевна и духовна нагласа? - хаха...

Докторе къде си? Ела да видиш как гледат на Школата за духовна наука, като на душевна нагласа...

_________________
ИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Сря Май 02, 2012 12:02 am 
Offline

Регистриран на: Нед Ное 20, 2011 9:35 pm
Мнения: 35
Най-малкото може би, аз имам правото да коментирам, тъй като нито съм член на обществото, нито пък съм участвал в дадена инициатива. Просто съм един доста доволен консуматор на материалите и особено литературата цитирана тук във форума. Гледайте да не вземете да го закриете само,че няма да ми е приятно.

Все пак ми е болно ако няма разбирателство между членовете на обществото. Ако има начин да се помогне кажете. Не би ли трябвало след като членовете имат реалното познание за се разбират по-между си поради:
1) Преклонението към човека пред теб като същество от десетата Йеархия на свободата и любовта минало през дълга и сложна еволюция
2) Познанието за обединяващото действие на Христовият импулс във всичките му аспекти
3) Осъзнаването на голямата отговорност която имат антропософите пред човечеството поради познанието си за истината.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Сря Май 02, 2012 4:39 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Нед Дек 18, 2011 10:09 pm
Мнения: 814
Ще ми се да кажа нещо, ама мисля, че щом преводачката на горният сериозен и отговорен, макар и нищо не означаващ, материал е вече част от Междугалактическото антропософско ръководство по спасяването на галактиката Андромеда с помощта на Персей от Рилските езера, (където е отседнал да чака Дракона да излезе и да го заколи <^ .....) значи място за притеснение няма! Просто трябва да се изчака, а дотогава може би да се набляга на мантрата - Има го-Няма-Какво беше то.....Има го-Няма го-Какво беше то.... За по-голяма сигурност при получаването на отговора може да се късат цветчетата на някоя пролетна маргаритка!... *:?
Иначе на нашето черно-бялото Коте му се иска АО да бъде повече познато на външния свят! Ама как да стане, бе, Коте, като то не е познато на себе си преди всичко....
Айде любов &__^ от мене и Исус Христос в излишък. Няма страшно, всичко върви по план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Сря Май 02, 2012 7:00 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 2:27 pm
Мнения: 1141
galinevgeniev написа:
Най-малкото може би, аз имам правото да коментирам, тъй като нито съм член на обществото, нито пък съм участвал в дадена инициатива. Просто съм един доста доволен консуматор на материалите и особено литературата цитирана тук във форума. Гледайте да не вземете да го закриете само,че няма да ми е приятно.

Все пак ми е болно ако няма разбирателство между членовете на обществото. Ако има начин да се помогне кажете. Не би ли трябвало след като членовете имат реалното познание за се разбират по-между си поради:
1) Преклонението към човека пред теб като същество от десетата Йеархия на свободата и любовта минало през дълга и сложна еволюция
2) Познанието за обединяващото действие на Христовият импулс във всичките му аспекти
3) Осъзнаването на голямата отговорност която имат антропософите пред човечеството поради познанието си за истината.


Каква ще е съдбата на форума още не се знае, всъщност зависи от това дали изобщо е полезен с нещо

За темата на годината, не става въпрос за разбирателство, та те просто я спускат от Дорнах и това е. Групите си решават дали ще работят по нея или не, но в повечето случая работят точно по нея.

Самото общество е светско и отнощенията в него са такива - всички са много внимателни, усмихват се не критикуват, ако нещо не е по вкуса на "висшестоящите" просто те игнорират заедно с въпросите ти, и така разбирателството е запазено и няма никакви проблеми, всичко е тихо и мирно.

Точка 1 е много хубава, да , човек може да се старае да вижда хората срещу себе си по този начин, но в реалния живот може да се приложи според мен само ако срещу теб има подобно разбиране за нещата, иначе какво би се получило?

По точка 2 - мисля, че още сме далече от това разбиране, стремим се, напъваме се, но само с знанието, че Христовия Импулс работи обединяващо, едва ли ще се получи обединяване, това е просто едно изречение, едни думи, нещо пожелателно.

Този Импулс трябва да е в нас, да блика от нас , да работи чрез нас, да живее в нас....но поне на този етап, не ги виждам нещата в розово изобщо.

А колкото до осъзнаването, всички казват, че осъзнават тая отговорност, но виж само колко сме осъзнати.

Пак се връщам към темата на годината-
Какво означава тази идентичност, това "по-голямо присъствие", изобщо тава е един абсурд.

_________________
ИзображениеИзображениеИзображение


Последна промяна Pepi на Сря Май 02, 2012 7:08 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Сря Май 02, 2012 7:05 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 2:27 pm
Мнения: 1141
kozirog написа:
Ще ми се да кажа нещо, ама мисля, че щом преводачката на горният сериозен и отговорен, макар и нищо не означаващ, материал е вече част от Междугалактическото антропософско ръководство по спасяването на галактиката Андромеда с помощта на Персей от Рилските езера, (където е отседнал да чака Дракона да излезе и да го заколи <^ .....) значи място за притеснение няма! Просто трябва да се изчака, а дотогава може би да се набляга на мантрата - Има го-Няма-Какво беше то.....Има го-Няма го-Какво беше то.... За по-голяма сигурност при получаването на отговора може да се късат цветчетата на някоя пролетна маргаритка!... *:?
Иначе на нашето черно-бялото Коте му се иска АО да бъде повече познато на външния свят! Ама как да стане, бе, Коте, като то не е познато на себе си преди всичко....
Айде любов &__^ от мене и Исус Христос в излишък. Няма страшно, всичко върви по план!


Не знам и аз какво ми се иска...ааа, вече знам.

Моля разшифровай ми какво означава заглавието на темата на годината
"Идентичността на Антропософското общество", явно съм много тъпа, щом не го разбирам това.

((D

_________________
ИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Сря Май 02, 2012 11:12 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Нед Дек 18, 2011 10:09 pm
Мнения: 814
Цитат:
Моля разшифровай ми какво означава заглавието на темата на годината
"Идентичността на Антропософското общество", явно съм много тъпа, щом не го разбирам това.


Щом ми се молиш, не мога да откажа! ^.> Щом има тема, засягаща идентичността на нещо, значи има проблем с нея!... Смело е все пак да се засяга така открито ситуацията, не може да се отрече. Но начинът, по който се описва и излага проблемът е толкова общ и блудкав, че надали ще излезе нещо от цялата работа.... Най-много да се види кои ще надигнат глас, за да бъдат низвергнати от стройните, макар и намаляващи антропософско-пионерски редици! ]S^} Т.е. ще бъдат сготвени с лук, чесън - срещу зли духове - и други подправки от градината Деметер.

Аз не познавам достатъчно дорнахския замък и не знам какво става там понастоящем. Според мен АО е такова, каквото е и туй то! Излишно е да се вдига много шум, защото надали нещо излезе от това. В това отношение булгарското АО направо пръщи от мъдрост, защото в него е пълно мъртво вълнение, което създава илюзията, че можеш да плуваш, или казано по друг начин: там, на шипченско-старозагорския проход всичко е спокойно!

Стара Загора е по-мъдра дори от София.....

_\}


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Сря Май 02, 2012 11:28 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Нед Дек 18, 2011 10:09 pm
Мнения: 814
А ако трябва да бъда по-точен, трябва да кажа, че според мен наистина съществува подобен проблем с идентичността на АО, особено на Запад. Това идва от факта, че в последните 20 години антропософията там се разбира изцяло като нещо, което трябва да има външно измерение по някакъв начин. Най-вече имам предвид някоя от т. нар. уж практически нейни направления. На Запад считат, че тя задължително трябва да се реализира я като Вафлиндорфско нещо, я да се изяде като салам Деметер или се полее на салата като олио от магарешки бодил Деметер (може да се купи дори в България), или нещо от този сорт, но не и да се остава това, което е, което беше добрата, стара, задушевна антропософия, изпълнена с трепет и тайнственост! За Запад я разсъблякоха от нейните одежди на Мъдрост и Сила, разголиха я, разчорлиха я като някаква Магдалена и я качиха на един кол да се върти пред жадната за сензации външна публика, белким я хареса и се поувлече по нея!! Но....дори и това не помогна! Пак никой не й обръща внимание!
И затова днес вече сигурно на Запад са забравили какво е това, което беше, е и не се знае, дали ще го бъде!?....Т.е. Антропософия! Тя естествено си отмъщава на своите прелюбодейци, на практическо-духовните стриптизьори, с каквито е пълно на Запад, защото се оказва, че след като са я разсъблякали, отдолу блеснаха доспехите на Атина Палада. И сега тя мълчи, гледа мрачно и никому не казва нищо!..... Нещо като патова ситуация се получава и от това идва безветрието на нашето време. ^<^<


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Чет Май 03, 2012 8:43 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 2:27 pm
Мнения: 1141
kozirog написа:
А ако трябва да бъда по-точен, трябва да кажа, че според мен наистина съществува подобен проблем с идентичността на АО, особено на Запад. Това идва от факта, че в последните 20 години антропософията там се разбира изцяло като нещо, което трябва да има външно измерение по някакъв начин. Най-вече имам предвид някоя от т. нар. уж практически нейни направления. На Запад считат, че тя задължително трябва да се реализира я като Вафлиндорфско нещо, я да се изяде като салам Деметер или се полее на салата като олио от магарешки бодил Деметер (може да се купи дори в България), или нещо от този сорт, но не и да се остава това, което е, което беше добрата, стара, задушевна антропософия, изпълнена с трепет и тайнственост! За Запад я разсъблякоха от нейните одежди на Мъдрост и Сила, разголиха я, разчорлиха я като някаква Магдалена и я качиха на един кол да се върти пред жадната за сензации външна публика, белким я хареса и се поувлече по нея!! Но....дори и това не помогна! Пак никой не й обръща внимание!
И затова днес вече сигурно на Запад са забравили какво е това, което беше, е и не се знае, дали ще го бъде!?....Т.е. Антропософия! Тя естествено си отмъщава на своите прелюбодейци, на практическо-духовните стриптизьори, с каквито е пълно на Запад, защото се оказва, че след като са я разсъблякали, отдолу блеснаха доспехите на Атина Палада. И сега тя мълчи, гледа мрачно и никому не казва нищо!..... Нещо като патова ситуация се получава и от това идва безветрието на нашето време. ^<^<


q#^

това какво ще рече

_________________
ИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Чет Май 03, 2012 3:07 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Нед Дек 18, 2011 10:09 pm
Мнения: 814
Кое?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни