ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Сря Яну 23, 2019 2:48 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Фев 12, 2013 8:52 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Изображение

Д-р Елизабет Врееде
(1879-1943)

Елизабет Врееде е родена на 16 юли 1879 г. в Хага, Холандия. Тя е второто дете на баща си, който е бил адвокат и майка си, която се посвещава на благотворителна дейност. Тя е чувствителен човек, а по-късно в живота си играе важна роля в Антропософското живот в Холандия.

Елизабет Вреед влеза в контакт с теософията още докато расте. Тя се интересува още в от рано от звездното небе и докато учат френски език, прочета произведенията на Камий Фламарион - френски астроном и автор. Благодарение на научността, той се приближава до духовността и прераждането от гледна точка на научния метод.

В Университета на Лайден Елизабет учи математика, астрономия, санскрит, и философия (особено Хегел). Тя активно участва в студентския социален живот.

Първата й среща с Рудолф Щайнер е в началото на Теософски конгрес в Лондон през 1903 година. Нейните родители са теософи и тя също е член на Теософското общество. Рудолф Щайнер й прави огромно впечатление. Една година по-късно на конгреса на европейските секции на Теософското общество в Амстердам през 1904 г., тя чува лекцията на тема "Математика и окултизъм", която Щайнер представя. Следващият Европейски конгрес е през 1906 г., когато Щайнер представя цикъл от 18 лекции.

След получаване на дипломата си през 1906 г., тя се занимава с преподаване на математика до 1910 година. От 1910 г. тя живее в Берлин, работи върху докторска дисертация, а от време на време работи като секретарка за Рудолф Щайнер. През април 1914 г. тя се мести в Дорнах да помогне в изграждането на първия Гьотеанумът.

По време на войната години (1916-17) Елизабет Врееде работи в Берлин. Тя е много наясно с живота и страданията на нейните съвременници, активистка в тези години.

След войната, Рудолф Щайнер развива идеята си за троичния социален ред и тя също има силен интерес в тази посока. Тя е първата, която да донася тази идея в Англия. Около 1918 г., д-р Врееда започва да събира и гради библиотека и архив в Гьотеанума. Използвайки собствените си средства, тя купува скъпите преписи лекция, веднага след като те са написали от бележките. През 1920 г. тя се премества в Arlesheim, Швейцария, където постоява малка къща за себе си. Това е втората къща, за която Щайнер е дал модела през 1919. През 1924 г. Щайнер я назначава да оглави Математическо астрономическа секция на училище на Духовната, тя принадлежи към борда на директорите на Антропософското общество 1925-1935.

През 1935 г. в рамките на Антропософското общество става разцепване и Елизабет Врееде е изгонена от изпълнителния съвет, а на нейната секция е назначено друго ръководство. След вътрешни дискусии в Антропософското общество, тя е изключена заедно със своя дългогодишен приятел и съ-член, д-р Ита Вегман от борда на директорите. Също й е забранен достъп до обсерваторията и архиви, които самата тя помогна да се съберат. Рудолф Щайнер казва с голямо уважение за нея, че д-р Врееде разбира работата си по-дълбоко, отколкото всеки друг.

Д-р Врееде изнася лекция на 3 януари 1926 г. - "Светът на звездите и човешката съдба" . В нея тя се обръща за това по един правомерен и подходящ начин да се използва астрологията в наше време:

"Нужно е да разберем каква е целта на един хороскоп, той не е тук заради нас самите. Вие ще разберете, че когато един хороскоп е възприет само като притежание на дадено лице, има винаги определено количество егоизъм, свързан с него, защото той не е даден като притежание с тази цел! Ако се обърнем към казаното от д-р Щайнер за астрологията ще видим как той подчертава отново и отново, че астрологията трябва да бъде нещо социално и има социални цели. В истинската Астрология само това, което е универсално човешко има значение, а не задоволяване на егоизма на човешкото същество. Разглеждайки го егоистично, проваляме делото на Михаил - за спасяване на съществата от потъване в тъмнината.

Когато д-р Щайнер и искал информация за звездите в момента на раждането на някого, тя винаги е била по отношение на децата, които са имали своите особености. От констелацията по време на раждането е било възможно да се научи коя от силите не е развита правилно, какво е липсвало на човешката душа преди раждането. И тогава при определени обстоятелства се търси лек. Тук виждаме как този въпрос отива много по-далеч от това, което е егоистично, тъй като чрез това за такива деца по този начин може да се намери лек, което иначе може би не би било възможно. И в тези деца, при които някои сили, които не са били въведени при раждането тези влияния продължават да присъстват. ... Така виждаме как Астрологията може да се използва, когато се съхранява смисъла на Михаил, а не в смисъла, в който толкова често се практикува днес ".

През 1928 г. тя кани Вили Зухер в Дорнах и си сътрудничи с него в работата, изследвайки хороскопите на смъртта на много исторически личности, която е част от значителните му исторически изследвания, а в края на 30 - 40-те години, прави терапевтични изследвания на деца със специални нужди в Англия и Шотландия.

Изнася лекции по време на годишнина от смъртта на Щайнер, говорейки не само за него, но и за много неизвестни антропософи, дали важен принос в цялостното развитие на Антропософията.

Умира на 31 август 1943 год. в Аскона, в дома си като от май същата година започва нейното влошаване и боледуван. До този момент тя никога не е боледувала или е зависела от други.
ЕЛИЗАБЕТ ВРЕЕДЕ
АНТРОПОСОФИЯ, АСТРОСОФИЯ И АСТРОНОМИЯ
/ЗАПИСКИ/


С Е Р А Ф И М И, Х Е Р У В И М И
---------------------------------------------------------------------
Възникване и движения на кометите. Херувимите внасят и подържат ред в различните движения на планетите. Серафимите правят същото за цялата звездна система, регулират отношенията между отделните слънчеви системи.П Р Е С Т О Л И, Г О С П О Д С Т В А
---------------------------------------------------------------------
Слънца. Престолите регулират движението на отделните планети около Слънцето. Господствата доставят слънчевите сили на планетите. Тяхното действие те упражняват цялокупно и еднакво за всички планети.

С И Л И, В Л А С Т И
---------------------------------------------------------------------
Планети: Всеки един за отделна планета. Властите създават външната форма на планетите: Силите произвеждат вътрешното движение на планетите.

А Р Х А И, А Р Х А Н Г Е Л И
---------------------------------------------------------------------
Действуват върху Луната.

А Н Г Е Л И, Х О Р А
---------------------------------------------------------------------
Действуват върху Земята.

* * *
С Е Р А Ф И М И, Х Е Р У В И М И
---------------------------------------------------------------------
Произвеждат Духовете на Циклите на Времето.

П Р Е С Т О Л И
---------------------------------------------------------------------
Произвеждат Груповите души на минералите.

Г О С П О Д С Т В А
---------------------------------------------------------------------
Произвеждат Груповите души на растенията.

С И Л И
---------------------------------------------------------------------
Произвеждат Груповите души на животните.

В Л А С Т И
---------------------------------------------------------------------
Произвеждат Духовете на Огъня /Саламандри/.


А Р Х А И
---------------------------------------------------------------------
Произвеждат Духовете на Земята /Гноми/.

А Р Х А Н Г Е Л И
---------------------------------------------------------------------
Произвеждат Духовете на Водата /Уиндини/.

А Н Г Е Л И
---------------------------------------------------------------------
Произвеждат Духовете на Въздуха /Силфи/.

ЗА ЗЕМЯТА

Духът на Земята - Смисъл на природата - Той е Азът на Земята

ДУХОВЕТЕ НА ЦИКЛИТЕ - Природни закони - Съставлява АСТРАЛНОТО
НА ВРЕМЕТО ТЯЛО НА ЗЕМЯТА

ПРИРОДНИ ДУХОВЕ - Природни сили - ЕТЕРНОТО ТЯЛО НА ЗЕМЯТА
/Гноми, Уиндини,
Силфи, Саламандри/

СЕТИВНИЯТ СВЯТ - Възприятия - ФИЗИЧЕСКОТО ТЯЛО НА ЗЕМЯТА

Духът на една планета /следователно и на Земята/ е един от Духовете на Формата. До идването на Христос това е бил Яхве, или Йехова. След това Дух на Земята става Христос.
Небесните тела са доведени чрез духовно-душевни причини в такива положения и движения, че във физическия свят да могат да се изживяват духовни състояния.

* * *
ТРОИЧНОТО СЛЪНЦЕ:

Първото Слънце: това, което възприемаме с нашите обикновени сетива. То е материалното Слънце и се състои от: фотосфера, хромосфера и атмосфера
В него обитават и действуват луциферическите същества.
Второто Слънце: то е вътрешното Слънце, закрито от материалното Слънце.
То е духовното Слънце и в него обитават и действуват духовните Същества на Втората Йерархия : Власти, Сили и Господства.


Третото Слънце: централното Слънце, чисто духовното Слънце. В него е обитавал и действувал до Тайната на Голгота Христос, Азът на Слънцето.
Слънчевите петна: там обитават и действуват духовни Същества /Ар- хаи/, изостанали на степента на развитие на Стария Сатурн.
Протуберанси: там действуват духовни Същества /Архангели/, изостанали /слънчевите пламъци/ на степента на Старото Слънце.
Короната : там действуват духовни Същества /Ангели/ изостанали на степента на развитие на Старата Луна.

* * *

Пътят на душите през/планетите/ - планетните сфери при слизането за едно ново въплъщение:
Сатурн - дава радостния копнеж като тежест
Юпитер - и дарява пълното с радост обхващане на земните задачи
Преди завръщането към ново въплъщение, когато душата минава през сферата на Марс, тя познава Мировото Слова, по-нататък в сферата на Юпитер - с Мировите Мисли, в сферата на Сатурн - с ориентирането в Света.
При връщането към въплъщение, стигайки от Марс в Слънцето, то пре- връща получените преди това духовни качества във физическо-етерни. Преминавайки от сферата на Слънцето в тази на Венера душата добива способността да говори земни езици, в сферата на Меркурий –способ- ността да мисли с материалния мозък, през сферата на Луната - способността да ходи по Земята.
При слизането към Земята душата получава своето астрално тяло в сфера та на Венера, Меркурий, а своето етерно тяло в сферата на Луната.
Слънчевата сфера - заложбите на характера с темпераментите.
Венера и Меркурий определят Кармата свързана с телесното Същество на човека: народ, семейство, език. През време на земния живот под тяхното действие се намират отделителните функции, функциите на жлезите и т.н.
Напротив, горните планети - Сатурн, Юпитер и Марс дават на земния човек по-голяма свобода, те не действуват принудително например относно моралните качества, то след Тайната на Голгота. Дотогава чрез възприятията от външната природа човекът получаваше морални импулси, но след Тайната на Голгота природата не действува вече и морално върху човека, за да може той да развие свободата. Сега човекът трябва да развива моралните качества по свобода чрез духовно развитие, развитие на духовните очи, духовните уши и т. н. Обаче горните планети продължават да действуват върху човека по един по-фин и по-духовен начин.
Незачитането на тези освободили се сили на Марс, Юпитер и Сатурн води човечеството до нервност, увеличаване на способността за подаване на илюзии, увеличаване на лъжливостта. Срещу всички тези отрицателни качества единственото средство е приемането и прилагането на Духовната Наука.

* * *

Астрологичните ефемериди са изчислени по зодиакалните знаци, а не по самите съзвездия.

* * *

Лунните възли /мястото, където пътят на Луната пресича екватора/ обикалят екватора /значи Зодиака/ за 18 години и 7 месеца. Човекът прави за една минета 18 вдишвания и 72 пулса на сърцето. Пролетната точка обикаля Зодиака за 25,920 години, или за 72 години и се премества с 1/един градус. Средната продължителност на човешкия живот е 72 години, или това е времето при което пролетната точка се премества с един градус. За 72 години човек живее 25,920 денонощия/72х365/. За едно денонощие той прави 25,920 вдишвания/24х60мх18/, точно колкото е платоновата година.

* * *

След като Озирис бил разкъсан от Тифон на 14 части, той се превръща от Бог на Слънцето в Бог на Луната – 14-те части на разкъсания Озирис за 14те дни около пълнолунието. Изис - новолунието.
Хермес /бог на Меркурий/ - като утринна звезда е богът на Мъдростта, като вечерна звезда - Хермес Рихопомпос /Анубис или Херманубис на египтяните/ той е водач на душите в долния свят при Озирис.
* * *

Сатурн има една силна връзка с астралното тяло на човека, особено в областта на главата. Той действува утежняващо върху човешкия органи зъм. Действува върху сетивните органи понижавайки тяхната жизненост.
Юпитер действува върху нервния живот понижавайки неговата дей- ност.
Но тези планети имат и други действия.
Меркурий: обмяната на веществата.


* * *
Към красотата води Твоето дело,
Защото красотата накрая се разлива
От всяко Откровение,
Което то ни дава.

* * *

"Онова, което в световното пространство е излязло от тела на боговете, то е станало звезда... Те /духовните същества/ са минали през едно развитие, когато са стигнали до онази точка, която за човека през време на неговото земно съществувание означава смъртта, там за боговете е на стъпило събитието, при което тяхната физическа материя ги е натиснала и се е превърнала в звезда. Звездите са тела на боговете, душите на кои то продължават да действуват по-нататък по един друг начин в света, не зависими от тези тела". /Р. Щайнер: "Мирови чудеса, изпитания на душата и откровения на духа".
Серафимите, Херувимите, Престолите, които са свързани със Зодиака, Духовете на Мъдростта, които са стигнали до съществуването на неподвижната звезда, не са това, което ние виждаме в звездите, а звездата ни показва именно само посоката, на онова място, където Съществата имат своя импулс на действие и своето обиталище във Вселената. Ако там бе съществувало само това, ние несъмнено не бихме могли да възприемаме с нашето днешно съзнание и нашите сетивни органи нищо от света на звездите. Най-много там би могло да има нещо като едно кратко, бързо проблясване. За щото Престолите стигат до нашия свят именно чрез светкавицата, внезапното разкъсване на пространството като тяхно физическо откровение. Обаче звездите като тяхно физическо откровение ни светят с едно възприемаемо за физическото око постоянно и спокойно светене, въпреки че то е едно искрене. Че това е така, че ние въобще можем да се радваме на гледката на звездното небе, това ние дължим на луциферическите Духове. /При звездите това са луциферически Същества останали назад от третата йерархия - Ангели, Архангели/.

* * *
Подобно на звездите светят
В небето на битието вечно
Изпратени от Бога Духове.
Ей нека всичките души човешки
От царството на битието земно да успеят
На пламъците им да гледат светлината


Всеки човек има своя звезда, която има определящо действие за това, което той си е изработил между смъртта и едно ново раждане и той идва от посоката на една определена звезда... Обаче ние не можем да говорим за мировия среднощен час на съществуванието между смъртта и ед- но ново раждане, без да мислим за една звезда, която тогава така да се каже, обаче вземайки под внимание това, което аз казах върху същността на звездите, човекът обитава между смъртта и едно ново раждане. /Р. Щайнер/

* * *
ЕПОХИТЕ

1. Крита-Юга /Златната епоха/, или Сатия-Юга /Епохата на Истината/ - лемурийската епоха.
2. Трета-Юга /Сребърната епоха/ - отговаря по-голямата си част на атлантската епоха. Води името си от трите свещени огъня на индийския жертвен олтар.
3. Двапара-Юга /Бронзовата епоха/ - свидетелка на великите преселения преди и след атлантската катастрофа, също на мощни войни. Обхваща също.
Древно-персийската епоха. Двапара - раздвоение, съмнение.
4. Кали-Юга /Тъмната епоха/, започва 3101 г. пр. Хр. и завършва в 1899 г. характеризирана чрез Великата война, за която се разказва в "Бхагават Гита".
Кали-юга - протича във времето на Лемурийската епоха - всичко 20,000 години.
Трета-юга - първите 6,000 години протичат в Лемурийската епоха, други те 9,000 години в Атлантската епоха - всичко 15,000 години.
Двапара-юга - започва 6,000 години преди първата Следатлантска епоха /Древно-индийската/ и обхваща още първите две следатлантски епохи /Древно-индийската и Древно-персийската/ - всичко 10,000 години.
Кали-юга - започва в 3101 год. пр. Хр. и завършва в 1899 година - всичко 5,000 години, като обхваща: египто-халдейската, гръцко-римската епоха и 1/4 от днешната пета следатлантска епоха.

* * *

Слънцето се отделя от Земята в началото на Лемурийската епоха и от тогава започва едно движение на Земята около Слънцето, като едно завъртане би могло да се счита за една година, която обаче не би отговаряла на днешните години, които започват едвам от към средата на Атлантската епоха.

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Фев 12, 2013 5:26 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Попаднах на много интересна информация на немски, чак шокираща..., на кармичен холандски астролог, че Обама е преродената Елизабет Врееде!!! Е и това, ако не е сериозна масонска информация!!! $2^

http://www.astrologie-actueel.nl/actueel/node/170

Изображение

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Сря Фев 13, 2013 3:50 am 
Offline

Регистриран на: Вто Фев 12, 2013 3:07 pm
Мнения: 101
Доколкото на мен ми е известно Р. Щайнер никъде не говори за предишната инкарнация на определена индивидуалност, опирайки се на хороскопа. Хороскопът показва разположението на звездите и оттам силата или слабостта на влиянието на определени космически сили, т. е. същества в момента на раждането на човека.
Той подробно описва как се узнава кармата на човека в шестте тома Кармически взаимовръзки. Това може да стане само ако човек може да чете в акашовата хроника и то във висшия девахан.
Така че такава информация ми се струва невярна, освен ако този астролог също е посветен от по-висок ранг. Нямам познания по астрология, но мисля, че да се разбере кармата от преминал живот и да се твърди, че това е същата индивидуалност, се изискват духовни способности, а не хороскоп.


Последна промяна Зазоряване на Сря Фев 13, 2013 10:23 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Сря Фев 13, 2013 8:00 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Привет, и добре дошли сред нас! &__^

Информацията я поместих с чувство за хумор, защото доскоро пък Обама беше спряган и с Осама по други причини. И вчера понеже споделих материала за Елизабет Врееде с други приятели точно изкоментирахме, че става дума не за "ясновиждане" във връзката Обама-Врееде, а за "мъгловиждане" `9l~

Хороскопът съдържа много индикации за проблеми в предишни инкарнации, за задачи, които са поставени за решаване /ако има интерес мога да ги изредя/, но за цялостна минала инкарнация да се говори тъй уверено, наистина е нужна посветеност и е много отговорно. Не че не е възможно, но...

Щайнер малко е говорил изобщо за астрологията, по-скоро за това какво не трябва да бъде съвременната астрология, защото вече тя не живее с реалните живи образи на съществата, свързани с определени планети или зодиакални области, не живее и с живата картина на човешката индивидуалност, по-скоро маркира, обяснява повърхностния психологически слой в човека /и куп други неща, стигайки и до финансова и бизнес астрология!!!/. И неслучайно задача на новите съвременни мистерии е именно обединяването и одухотворяването на изкуство, религия и наука, като един от най-важните пътища е отново свързването с древната звездна мъдрост по осъзнат начин днес /като част от вече пресушената наука за звездните констелации/... Това е един много, много важен път за човечеството. &__^

Мисля, че би представлявала истинска ценност да намерим и преведем лекции на Елизабет Врееде във връзка с тази насока...

Да, ето тук във форума има информация по този въпрос:
viewtopic.php?f=14&t=112
viewtopic.php?f=14&t=109

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни