ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Вто Фев 19, 2019 12:40 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: МАСОНСТВОТО
Непрочетено мнениеПубликувано на: Чет Дек 22, 2011 3:05 pm 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:18 pm
Мнения: 258
Местоположение: Stara Zagora
Ровейки се из интернет пространството и търсейки материали по темата, попаднах на някой от официалните сайтове на различни ложи в България. Там имаше доста статии (или лекции - не знам как точно да ги нарека), които дават някаква представа за светогледа и ритуалите на масонските организации. Ще публикувам тук някои от тях (директно цитирани).


ТРИТЕ МАЛКИ СВЕТЛИНИ
Брат РОСТрите Малки Светлини които крепят Масонския Храм са МЪДРОСТ, СИЛА и КРАСОТА.
С разположението си около свещенния килим те оределят върховете на правоъгълен триъгълник, като най малкия (остър) ъгъл сочи на изток. На това място в изтока на Храма в съответствие с изгряването на светлината олицетворяваща Мъдростта, където се намира и Майстора на Ложата е поставена Йонийската колона.
На върхът сочещ севера е поставена Дорийската колона символизираща Силата, а във върха на правия ъгъл е поставена Коринтската колона символ на Красотата.
Всички тези колони са елементи от античните гръцки архитектурни стилове.
Ако се проследят зараждането на архитектурните форми в съответствие с тектоничните системи, началото на най-простата гредо-подпорна система може да се установи още в архитектурата на Двуречието, Египет, Крит и т.н. за разлика от тях Гръцката архитектура тръгва по свой собствен път, при който елементите на сградата достигат до неповторима яснота и тектонично съвършенство. Гръцките архитекти влагат в своите произведения определена идея, свързана с основната архитектурна форма - колоната и с основната композиционна система - колонадата.
Изследователите на гръцкия архитектурния стил възприемат следните три основни реда : дорийски - йонийски - коринтски.
Произходът на дорийския ред трябва да се търси според Витрувий в най-старите храмове на дорийските племена, чийто колони са били дървени. Възникнали най-рано и достигнали разцвета си през 5в. пр.Хр. Дорийският ред с простите си форми отразява характерните особености на дорийците, познати от историята със строгостта и мъжеството си. От този архитектурен ред лъха сурова сила, равновесие и простота.
Йониския ред зародил се по земите на западното крайбрежие на Мала Азия, населено с йонийски племена в противовес на дорийския ред се отличава с лекота, стройност, изящество, и богата украса с релефи и детайли позволяващи да бъдат наблюдавани и съзерцавани от близо. Всяка една крива и линия образуваща йонийския ред е в съзвучие със златните пропорции.
Йонийския капител се различава и по възможността си да се възприема по два различни начина - от едната страна виждаме волютния мотив, а от другата страна - пулвинът. Този факт предполага и различно отношение към двете съседни фасади. Мъдростта на древногръцките архитекти позволява да се реши този проблем с въвеждането на диагонален йонийски капител. Интересен е факта че за първи път той се среща в храма на Аполон в Фигалия, докато в Йония изобщо не са били открити такива.
За разлика от дорийския и йонийския стилове, за коринтския ред със силно развита украса, трудно може да се предположи че първообраза са дървените капители. Според редица изследователи като Шоази и Шипие както и Витрувий намират значително сходствомежду украсените форми на коринтския стил(които са трудно изпълними от мрамор) и формите присъщи на кования метал изпълнени от изкусните ръце на майстор златар. Това дава и обяснението за големия брой еднакви стилизирани листа (8-16 акантови листа и др.), дълбоката им моделировка, формата на волютните мотиви и розетките между високите листа на капителя. Голямото разнообразие на тези капители, което се дължи на голямата фантазия на древногръцките архитекти, които често пъти са взаимствали идеи от древен Египет (камбановидни и палмовидни капители), са създавали силно декоративни форми с високо художественна стойност. Естетическата наслада при наблюдаването и съзерцаването им и днес е висока.
Съвършенството на тези три стила очевидно е оказвало огромно влияние в древността, защото те са намирали приложение във всяка област на човешката дейност често комбинирани по своеобразна логика.
Такъв пример е Свещарската гробница, където четири дорийски полуколони, долепени до стените в предната част на гробната камера, и една полуколона в ранен коринтски стил в средата на северната стена поддържат архитрав с регули и фриз от метопи и триглифи. (Мария Чичикова -Гробницата от Свещари).

Езотеричния символизъм, който колоните имат в Масонския храм, можем да разглеждаме в две плоскости в зависимост от: архитектурния стил на колоната и реда на подреждане й в храма.
Колоната на Силата е в ДОРИЙСКИ стил и олицетворява Мощта, която е задължителна предпоставка за осъществяването на едно дело.
Колоната на Красотата е в КОРИНТСКИ стил и олицетворява хармонията, метъра (мярката) като задължителни елементи за одобрението на едно дело.
Колоната на Мъдростта е в ЙОНИЙСКИ стил и олицетворява Мъдростта, като задължителна предпоставка за зачеването и изпълнението на всяко дело
Следователно архитектурният облик на използваните стилове от гръцкия ордер и смисловата им тежест дадена като Масонски символи се препокриват и са в хармонично единство.
В исторически план развитието на гръцкия архитектурния ордер е следния: дорийски - йонийски - коринтски. В много архитектурни паметници от по-късен етап срещаме и трите стила едновременно и тяхното експониране става именно по този ред.
Позиционно ситуиране на Трите Малки Светлини в пространството на Храма позволява различно им обхождане в процеса на ритуала. Така например при запалване и гасене на свещите се следва следния ред мъдростта (йонийската) – силата (дорийската) – красотата (коринтската). И наистина мъдростта, разума, идеята е първичното, което често пъти остава невидимо за непросветения, попаднал под влиянието на другите два компонента на това триединство Сила и Красота.
Затова във вътрешността към източната част на храма е разположена Йонийската колона, тъй като мъдростта ръководи създаването, на запад към входа на храма са разположени дорийската колона на север, понеже силата го поддържа и коринтската колона на юг, защото красотата го обгръща.
Масонските ритуали, вдъхновени от Слънцето, определят посоката на движение в Ложата по време на работа по аналогия на видимия ход на Слънцето т.е. по посока на часовниковата стрелка.
Следователно ритуала по Откриване и Закриване на Работите в храма следва посоките от Запад през Север на Изток и обратно през Юг на Запад, което съвпада с етапите от развитието на гръцкия архитектурен стил – север-(дорийски)- изток (йонийски) и юг (коринтски).

Аз рех!
Брат РОС

zidari.org

_________________
If you fall I’ll catch, if you love I’ll love,
And so it goes, my dear, don’t be scared, you’ll be safe,
This I swear. If you only love me

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: МАСОНСТВОТО
Непрочетено мнениеПубликувано на: Чет Дек 22, 2011 3:28 pm 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:18 pm
Мнения: 258
Местоположение: Stara Zagora
ДРЕВНИТЕ МИСТЕРИИ


Има неща на тоя свят, които те грабват със своята загадъчност и неяснота. Каквото и да правиш. Както и да се стремиш да забравиш. Да не обръщаш внимание. Те напомнят за себе си. Напомнянето е плахо. Като повей. Или силно и мощно като страст.
В този градеж, търсещият истината прави плах опит да си отговори на въпроса:”Мога ли да започна да разбирам част от древните мистерии?”.
Мистерия. Не може да се даде еднозначно определение или еднозначен отговор на въпроса: ”Какво е мистерия?”. В древния свят религията се е приемала като Мистерия и е била много близко да философията. Народностната теология, вземайки за реалност изобилието от символи и алегории дегенерира в преклонение пред небесните светила, превръщайки ги във въображаеми божества, притежаващи обикновени човешки чувства, страсти, апетити и похот. Но религията на обикновените хора не е била в състояние да задоволи по-задълбочените мисли и душевни терзания, по възвишените аспирации на духа и разума. Ето защо този тип хора са били посвещавани в Мистериите. Отвлечеността на символизма, допускаща множество интерпретации постига това, което осезаемата и конвенционална вяра не може.
Мистериите са предавани и се възприемат чрез Символи. Езикът на символите е почти универсален. Те са най-очевидния начин за обучение. Както природата и те въздействат на ума чрез очите. Една китайска поговорка гласи:
”Чувам – забравям.
Виждам – запомням”.
Христос проповядвал чрез символи и иносказания. Мистериозните познания на друидите били олицетворявани чрез знаци и символи.След като проникнала в Персия и Халдея, рационалната индуска философия дала началото на египетските Мистерии. Изучаващите Мистериите са били ученици на Посвещението.
Посвещението е мистична смърт и връщане към живот. Затварянето в сандък или ковчег се нарича афанизъм – изчезване, слизане в ада, където всяка нечистотия, петна и несъвършенства на покварения и нечестив живот се очистват чрез огън и вода. Прераждането, възвръщането към обновен живот, светлина и чистота е еврезис – намиране. В резултат на пречистването Посветеният трябва да придобие качества като благодетел, любов към истината, мъдрост, сила, справедливост и въздържаност.
Така древните Мистерии втълпявали една велика морална истина за чистотата на душата и нейното безсмъртие и пращали посланието, че с изключение на най-тежките грехове, има възможност за изкупление. Изпитанията с вода, въздух и огън са символи, че душата може с годините да се пречисти и да поеме към етерните сфери. Смятало се, че душата е активна, разсъждаваща и мислеща. Естественият и дом са най-висшите сфери на Вселената, откъдето тя слиза за да освети и придаде форма и движение, да влее живот, да одухотвори и понесе със себе си по-нисшата материя. Към този дом тя непрекъснато се стреми да се върне веднага щом може да се освободи от връзката си с тази материя.
От тук произлиза и теорията за преселението на душите. Питагор я преподава под формата на алегория но наследниците му я възприемат в буквален смисъл. Платон твърди, че на душите няма да бъде позволено да влязат в небесата, докато не се отличат с практикуването на добри дела в едно от три тела. За манихейците телата са пет. Порфирий сочи, че това учение било разпространено сред персите и магите. Херодот го открива сред египтяните, които определят цикъла на преселение на три хиляди години. За това време душата се преражда от едно в друго човешко тяло, в животни, риби и птици и накрая пак в човешко тяло. Връзките на човешката душа с останалата част от природата били основна тема в науката за Мистериите. Според нея душата преминава през няколко състояния, като болката и мъката в настоящия живот са изкупление за допуснати преди грешки.
Древните Мистерии учели също така, че универсалната първопричина се разделя на две начала – активно и пасивно, символизирани от Озирис и Изида, или небето и земята. Мистериите не са забравили и други разпределения на природата, които са впечатлявали хората през вековете: Слънцето и Луната, Светлината и Мрака, Деня и Нощта, Доброто и Злото. Те се смесват, влизат в конфликт, преследват се взаимно във Вселената.
Тези две Божества – активното и пасивното начало във Вселената били символизирани чрез детеродните органи на мъжа и жената. Някога в това нямало нищо неприлично. Фалосът и ктеисът, олицетворение на раждането и размножаването били част от Мистериите. Индуският лингам или фалическият символ на Бог Шива обединява и двата символа, както и лодката с мачтата, кръга с точка в центъра. Всички те изразявали философската идея за единството на двете начала в природата, които се съвместяват, едната активно, другата пасивно, за раждането на всички същества.
Това е и връзката на различните посвещения с Равноденствията. Те разделят царството на Нощта от царството на Деня и обратно. Фиксират момента, когато едното от тези начала започва да надделява над другото. Показва, че в Мистериите става въпрос за непрекъсната борба между двете начала на Мрака и Светлината. Всяко от тях е ту победител, ту победен.
Всичко това показва, че в основата на Мистериите е теорията за двете начала и връзката им с душата.
Един кратък преглед ни дава основание за по-горния извод.Знаем, че египтяните Боготворели Слънцето под името Озирис. Бедите и трагичната смърт на този Бог били алегория, свързана със Слънцето. Тифон представлявал Мрака. Страданията и кончината на Озирис в Мистериите на Нощта били мистично отражение на природните явления и конфликта между двете велики начала, които си споделят природното царство и оказват най-голямо влияние на душите ни.
Във Финикия, Мистериите били в чест на Тамуз или Адони. Мистериите на Митра, Слънцето-Бог се изпълнявали в Мала Азия, Армения и Персия. Гръцките Мистерии почитали Бакхус.
Следователно, навсякъде Мистериите са били средство за усъвършенстване на душата. Помагали са и да осъзнае собственото си достойнство. Напомняли са и за благородния произход и безсмъртието, което означава и нейната връзка с Вселената и Бога. Основната част от урока, който Посветените трябвало да получат, било да осъзнаят връзката на собствените им души с Вселената – най-важният от всички уроци, предназначен да направи човека достоен в собствените му очи и да му покаже къде е неговото място във вселенския ход на нещата.
За това първите резултати от Мистериите били цивилизоване на дивашките орди. Смекчаване на бруталните им маниери. Въвеждане на социалното общуване сред тях и приобщаването им към един по-достоен за човека начин на живот. С това се приближаваме към великата цел на Мистериите – подобряване на нашата раса, усъвършенстване на нейните маниери и нравственост и обуздаване на обществото чрез по силни спойки от тези, които налагат човешките закони.
Краткото изложение не пречи да се отговори на въпроса, поставен в началото на градежа. Чиракът може да започне да разбира част от древните Мистерии. С упорит труд, под умелото ръководство на Майстора, той постепенно ще почва да вижда това което чува във външния двор или пред портала на Храма. В този упорит труд, търсещият истината трябва да се предпазва от риска да си въобрази, че разбира символите. Истинското Посвещение предстои.

Брат И. Хр.

zidari.org

_________________
If you fall I’ll catch, if you love I’ll love,
And so it goes, my dear, don’t be scared, you’ll be safe,
This I swear. If you only love me

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: МАСОНСТВОТО
Непрочетено мнениеПубликувано на: Чет Дек 22, 2011 3:54 pm 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:18 pm
Мнения: 258
Местоположение: Stara Zagora
Бъди смел срещу своите слабости
Бъди смел , за да защитаваш истината

От Бр. Фабрицио Бартоли


В края на рутиала за посвещение на Избраните Рицари от IX степен се казва така:
Суверен: Рицар. . . Забуд поздравете с добре дошли новите Рицари
Забуд: Учението на тази степен има за предмет смелостта и примоня дълга на масона в следните два израза:
Бъди смел срещу своите слабости...Бъди Смел , за да защитаваш истината.
След това в ритуала се казва:
“Целта на масонството е да действа за правилното усъвършенстване на Човека, изисквайки от него контрол върху себе си, защото за съжаление често Човек е подтикван да върши зло, наричайки го добро. “

Да се опитаме да разберем преди всичко коя е нашата начална позиция , искрено вземайки под внимание нашите слабости; всички ние сме през по-голямата част от деня и от седмицата потопени в “профанския свят” през тези “мрачни” времена, под стреса и натиска на делата ни, често до границата на невъзможното.
Не бих желал да бъда прекалено строг в припомнянето на нашите слабости, затова ще повторя отново фрази от нашия ритуал:
“За някои масони.... няма победа над тях самите, нито прогрес. През целия си живот ще заемат място в ложата, но няма да станат по-Масони, отколкото първия ден на тяхното посвещаване в чираци.”
“Често се опитваме да прикрием част от Съзнанието си под покривало от думи, но онова, което е наистина тревожно е, че вярваме на тези думи. Сетивни и еггоисти, изразяваме искреното си недоволство от порока и егоизма, но след това оправдаваме пред самите себе си очевидната си непоследователност. Когато сме събрани в Ложата, ни е лесно да си говорим и да се разчувстваме; но навън, в света на сделките и на живота, под натиска на страстите, дали ще останем верни на добрите намерения?.....”.
Първата основна стъпка е да признаем , че в нас съществуват “слабости” , непълноти, условности, преди да открием, “посещавайки нашата вътрешна земя”(напомняме за V.I.T.R.I.O.L. Visita Interiora Terrae …), след това поправяйки, дялкайки и изглаждайки ( … et Rectificando ..), да намерим накрая нашия «скъпоценен Скрит камък» ( … Invenies Occultum Lapidem). Всичко това ни бива посочено още от стаята за размисъл, още преди да получим посвещението е не трябва никога даго забравяме.
За извършването на тази работа се изисква СМЕЛОСТ и връщайки се към най-значимата фраза от IX Степен на нашия Ритуал, ни се казва: ”Обучението на тази степен има за предмет смелостта...» ; следователно със сигурност е важно да се премисли и да се обърне внимание върху смисъла на понятието «смелост».
Смелостта може да бъде разбрана без съмнение като победа над нашите страхове, качество, считано за задължително за Рицаря, който често трябва да се бори, за да възтържествуват истината и справедливостта. Вярвам, че това е валидно най-вече за “ИЗБРАНИЯ РИЦАР” ; дълг на Рицаря е да се бори за правилната кауза, в защита на слабите и това често означава и битка, която никога не трябва да е жестока, а “правилна” и имаща за цел да възстанови равновесието, “загубената” хармония вследствие на “погрешно-условно” поведение, замъглено от страстите и от сетивата.
Преодоляването на страха от смъртта, от болката, от самотата (трите основни страхове), се определя от философската концепция, на която истинските Рицари са били много внимателно обучавани. Това обучение в основни линии подчертавало убеждението, че не бихме могли да се идентифицираме като тяло-ум, долкото то непрекъснато се променя е не може да бъде определено по окончателен начин. И наистина тяло-ум е един “процес” на непрекъсната промяна, докато съществува център на съзнанието, който може да осъзнае тези промени, типични за външната ни обвивка.
Този център на съзнанието, който не се променя, наречен още “божествена искра”, “Себе си” е нашата истинска същност , докато тялото и умът са само постоянно променящи се обвивки , които рано или късно са обречени на разпад, явления, който нямат време да се родят и вече умират. Следователно всичко , което се отнася до материалната част, се е смятало за второстепенно и малко значимо, включително физическата смърт.
След узряването за тези убеждения, Рицарят наистина “НЯМА СТРАХ”, затова не се страхува от собствените си слабости и започва да ги осъзнава, за да ги ТРАНСМУТИРА впоследствие.
Истинският Избран Рицар не се страхува да защитава Истината , дори и това понякога да означава да влезе в битка, да страда, дори да умре.
Самият Майстор Платон възхвалява смелостта като достойна добродетел, сравнена дори с Доброто, в Алцибиад (115) той казва :
“ ...а за смелостта какво ще ми кажеш?.... не бих желал да живея, ако трябваше да съм страхливец.... стахливостта значи ти се струва най-голямото зло.....смелостта поставяш сред най-отличните неща.....да помогнеш на приятелите си във война е красиво нещо, защото е проява на Доброто, тоест на смелостта....”.
Връщайки се на Трансмутацията , определена положително като процес, чрез който една енергия се превръща в друго по-висше качество, тук говорим за трансформация на нас самите в дълбочината на нашите чувства и мисли, да се създаде след това една култура, едно общество, един цял свят с други ценности.
Самата Алхимия, или голяма част от нея, не прави друго освен да трансмутира тези енергии в човешкия Атанор.
Често обаче, в ежедневието, инстинктивните енергии трансмутират в емоции или чувства, чувствата деградират до инстинкти, достойни идеи деградират поради недостойни емоции, но също така емоции и страсти биха могли да послужат на достойните идеали.
Ако погледнем отвъд този необятен и сложен алхимичен психически процес, не бихме могли да не признаем непрекъснатото и неспиращо движение на трансмутация, чиято комплексност измерва точно онова, което ОДУХОТВОРЯВА житейското поведение на индивида.
Така, нашата работа се състои в трансмутирането, например, на инстинктивното усещане в чувство и на чувството в мисловна креативност. С една дума необходимо е да се „облагородят” нашите инстикти и нашите страсти.
Брат масон Роберто Асаджоли е известен психиатър и психотерапевт и пише следното:
«Трансмутацията е издигане.......Може да бъде извършена и желана по съзнателен и свободен начин, чрез прилагане на законите на модерната динамична психология и употребата на техниките, които се опират на същите закони. Ето някои от методите за достигане на целта:
l) Твърдо и съзнателно владеене на енергия за трансмутация, избягвайки обаче всяко осъждане и всеки страх, свързани с тях, защото в противен случай биха могли да репресират подсъзнанието. Неосъждането на инстинктивните импулси не означава непризнаване на собствената отговорност за индивидуалните и обществени последствия при едно неконтролирано освобождаване. Овладяването и трансмутацията (това важи и за борбените енергии и агресивните импулси) могат да бъдат подтикнати от физическа активност, например от интензивна мускулна активност и от специални упражнения за ритмично дишане. По-висш и ефикасен метод се състои във възприемането и осъзнаването, че всяко човешко същество, както самият „Ти”, трябва да бъде уважавано и ценено, или по-добре- обичано, а не да бъде считано за „обект” за задоволяване на нашите импулси и желания, за „нещо” , над което да властваме, което да притежаваме или да използваме...
2) Предизвикването, развитието и изразяването на всички аспекти на любовта, персонална и духовна; любов към собствения партньор или патрньорка; любов към околните, от ближните към все по-широк кръг от хора; състрадание към нещастните и страдащите...; любов насочена към другите, към по-висшите Същества, към Бог. Трябва да бъде подтиквано най-вече „изразяването” на любовта чрез прояви на чувства и чрез участие в алтруистични и хуманитарни дейности.
3) Решителната проекция на собствената заинтересуваност, на собствените аспирации, на собствения ентусиазъм в креативна дейност, която да привлича и да поглъща нашите енергии. За тази цел могат да послужат различни експресивни техники , като рисуването, писането, движенията (танца и др.) и която и да е откривателска и конструктивна дейност, дори и от практически или технически характер.
4) Употребата на символи. Те имат голяма притегателна мощ за всички наши енергии, съзнателни и посъзнателни, и благоприятстват по особен начин процеса на трансмутацията. Иънг казва, че
„психологическят инструмент, който трансмутира енергията е символът”...
5) Компанията, сред общество от близки хора (БРАТСТВОТО), от хора или групи, които са задействали или се опитват да задействат сублимацията. Както съществуват химическите катализатори, така съществуват и „човешки катализатори”, чието влияние и въздействие се изразява в духовната „атмосфера”, която създават, те подтикват и улесняват в голяма степен психологическите трансформации...”

В заключение и като обобщение, след възпитаването в СМЕЛОСТ, Както подобава на един истниски Рицар, култивирайки познания и традиционни възгледи, които ни дават възможност да разширим своя мироглед, ще започнем да възприемаме нашето тяло – ум , като временен инструмент и ще продължим нашата битка срещу слабостите с по-голяма ефикасност. Трябва без страх да се изправим срещу нашите несъвършенства и да ги трансмутираме, използвайки различните методи, подсказани ни от трационните учения.
Скъпи Братя, да възпитаваме нашата СМЕЛОСТ така, че да победим своите слабости и да защитим с ТВЪРДОСТ ИСТИНАТА, защото тя е непобедим съюзник, както са казали нашите древни Братя:


ИСТИНАТА ПОБЕЖДАВА ВСИЧКО

OMNIA VINCIT VERITASКанцелария на Върховен Съвет, 33°, България

_________________
If you fall I’ll catch, if you love I’ll love,
And so it goes, my dear, don’t be scared, you’ll be safe,
This I swear. If you only love me

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: МАСОНСТВОТО
Непрочетено мнениеПубликувано на: Чет Дек 22, 2011 4:30 pm 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:18 pm
Мнения: 258
Местоположение: Stara Zagora
СИНОВЕТЕ НА ВДОВИЦАТА


На този свят генезисът на всичко може да се намери в древните времена. Един ретроспективен поглед на старата човешка история би ни учудил с повторяемостта на множество събития. „Синовете на вдовицата“ се наричат посветените масони. Колко и до каква степен са посветени, само те си знаят, ние знаем, че еднакви хора на земята няма, сигурно посветеността е въпрос на личностни търсения относно познанието. Едва ли всички членове на ложи са еднакво озарени от всепроникващата светлина на познанието. На всички им се налага да приемат по същество това, което им се казва за техния произход и това, в което ще бъдат посветени. За да се получи приобщаване към братството, то те трябва да бъдат убедени, че са на най-верния път от всички възможни пътища, водещи до божественото просветление. Път, който другите не познават и съответно трябва да се опазва в тайна. Веднага възниква риторичният въпрос „ЗАЩО“?

Ако те работят за човечеството, то не би следвало да се обвиват в тайни, напротив, те трябва на всяка цена да разпръскват светлината на познанието сред хората, та човечеството да се просвещава в техния „единствено правилен“ път. Ако те работят за нечие друго благо, то тогава сигурно имат всички основания да се обвиват в тайни, но тук възниква логичният въпрос за кого работят, в името на какво работят? Те като структури и организация подчиняват ли нещо на тях или те са подчинени на нещо? По-вероятен е отговорът те да са подчинена организация на нещо, с цел да подчиняват „останалото“ на нещото и да го предпазват от зло и преки удари. Но да не излизаме от контекста на въпросите, които изследваме и да оставим тези анализи относно същността на масонството на хора по-вещи в техните дела.

Защо ли се наричат синове на вдовицата и най-важният въпрос е коя е вдовицата? Тези групи от хора имат претенции, че са носители на старото познание, което отдавна се е изгубило от погледа на обикновения човек. Символиката, която застъпват и използват, е с изначален корен там, откъдето идваме ние в този труд, древен Египет. Всички въпроси, които засегнахме до тук, са част от тази древна култура. Понятията ДЖЕД, ОЗИРИС, ИЗИДА и ХОР не могат да бъдат извадени от контекста на египетското познание, защото те са неделима, основополагаща част от цялото. Присъствайки в масонските ритуали и почитайки ги, не може да ги отделим от цялото при масонските възприятия. Почитайки ИЗИДА, почиташ всички съприкосновения относно нейната същност. Почитайки ИЗИДА, ОЗИРИС И ХОР, то ти неминуемо дълбоко трябва да почиташ това, което ги е приютило в своята космогонична същност, а именно ПЕЗЕДЖЕД. Почиташ ли групата от ДЕВЕТ, то неминуемо цялата ти почит е насочена към ДЖЕД – обединителят и символ на единната БОЖЕСВЕНА същност - БОГ.

Говорят се най-различни неща за масоните, но ние, обикновените хора нямаме подробна информация за тях и това с основание ни дава право да си приказваме каквото си искаме. За тези групички съм чувал и добри неща и доста зловещи приказки, не искам да коментирам нищо, защото различното от духовната същност на нещата не е предмет на моята мисъл. Категорично обаче може да се каже, че при тях приемат хора без ограничение по отношение на религиозната им принадлежност. Чувал съм, че ритуалните им събирания протичат в присъствието на коран, библия и еврейската тора. Тази обединена смесено-религиозна и интернационална група от съвременни мъже и жени поражда редица въпроси, на които ако си дадем отговори, ще направим крачка към разбиране на понятието масон. Особено при франкмасонството имаме застъпване на юдаизъм, но забележете, че присъствието му се регистрира като проникване през исляма. Това, което ме привлича, е какъв консенсус се постига между тях на религиозна основа и каква „религия“ изповядват масоните? Императивната връзка между тях и храма на Соломон донякъде ни ориентира в посоката. Може би еврейска вяра, едва ли. Много трудно ще накараш истински мюсюлманин да приеме еврейската вяра. Ако говорехме за няколко човека, то може би щеше да се намери начин да ги убедят, но масоните са около пет милиона по света, а членовете им с мюсюлманска вяра сигурно не са по малко от милион, няма как. Друго нещо ги обединява. Стигайки до Соломон и генерирайки себе си върху легенда от онова време и обвързвайки легендата със Соломон и прославения архитект, майстор и строител Хирам, те имат нещо предвид. В крайна сметка основополагащият камък, който формира ядката при масонството е легендата, генерирана от „Стария завет“ по времето на строежа на Соломоновия храм. В тази връзка няма как да подминем историята около строежа на храма, рицарите тамплиери и някои събития в тази връзка. Затова ще се опитаме да надникнем отчасти в легендата, спомената в писмо четвърто и отчасти в историята.

Хвърляйки ретроспективен поглед на случвалото се през вековете в култовете и религиите, вниманието ми се спира на една единствена изначална вдовица. Първо да кажем, че почти всичко известно с писмени знаци тръгва от древен Египет. Там в египетската космогония се открива една доста наложена в култовете жена. Това е ИЗИДА. Мисля си, че тя отговаря на всички условия да бъде почетена, и определена като фаворит за мястото на вдовицата от масонските изкази. ИЗИДА заема основно място в религиозния градеж на древен Египет. Тя е символичната майка на фараоните, всевиждаща нещата от всичките им страни, майка на Хор, най-великата магьосница, знаещата истинското име на БОГ и ред други неща, които са характерни за една изключително почитана и уважавана изначална богиня.Историята казва, че нейният съпруг и същевременно брат Озирис е бил убит от брат си Сет. Насечен на четиринадесет части, разпилени в Нил. Изида успява да го събере, но без една част, а именно неговия фалос, погълнат от риба. И така от намерените ТРИНАДЕСЕТ части го съчетава и съживява използвайки магическите си умения. Обаче междувременно, трябва да отбележим, тя става ВДОВИЦА. Този факт според мен се визира в масонската приказка синовете на вдовицата, а именно вдовицата е ИЗИДА.

Нейният син Хор, прекият наследник, наследник на майката ИЗИДА и бащата ОЗИРИС, прави двубой, за да отмъсти за убития си баща. Битката е между него и чичо му СЕТ. Интересната част от битката е, че ХОР изгубва едното си око в сражението. Ако ИЗИДА е вдовицата, почитана от масоните, то нейният син е не по- малко почитан от нея. Нали ТОЙ е синът на вдовицата и може би масоните са негови „духовни“ братя, нали и те са СИНОВЕТЕ на вдовицата. Загубеното око при битката или останалото око би трябвало да се интерпретира по някакъв начин. В крайна сметка загубата на окото става при налагането на справедливо възмездие за смъртта на ОЗИРИС.

Аз в момента се сещам само за две много известни очи, УАДЖЕТ и окото в пирамидата на еднодоларовата банкнота, което е и своеобразен печат на Щатите. В първото предположение имаме Египетска интерпретация. Да се спрем на схващанията по онова време. Уаджет е око, което изглежда гримирано, под него откриваме характерния знак за глава на сокол. Нали е интересно? Соколът, както знаем, е символът на ХОР. Окото УАДЖЕТ в древен Египет е символ на ХОР. До тук като че ли нещата сами си идват по местата. Уаджет е едното от двете най-известни очи и то принадлежи на ХОР, по пътя на логиката защо и другото известно ни око от пирамидата на печата да не принадлежи на ХОР.

Да поразсъждаваме. Понеже самата банкнота е изцяло творение на посветените ЕВРЕИ-масони или нещо по- високо стоящо от тях, то с основание можем да направим това предположение, защото наследникът на ИЗИДА заслужава наистина много голямо уважение. И ако е приел като наследство от майка си способността да вижда нещата от всички възможни гледни точки, то с основание можем да го наречем „всевиждащото око на ХОР“. С една уговорка – ако самите автори на проекта не са имали предвид окото на самата ИЗИДА. Дори и второто да е вярно, става въпрос за семейството и рода на ХОР, родова принадлежност, наследственост. Интересно е да споменем в тази връзка част от символите на ХОР, а именно АКАЦИЕВОТО дърво, сокола и числото шест. Това с акацията е точно припокриване с масонството, може би споделените догадки ще се впишат в истината, както слънцето се вписва в небосклона през деня.

Избора на масонството за отношение към ИЗИДА и възприемането на понятието синове на вдовицата лично аз много одобрявам. Тук имаме съсредоточие на един страхотен комплекс от алегорични мероприятия които съдържат в себе си основополагащи принципи в божествения план – програма. Основополагащи принципи въобще за човешката същност и развитието на човечеството изобщо. Избора на вдовицата и почитта към нея ИЗИДА е безпогрешно преклонение към божественото женско начало и същото космическо.


jedidiah.blog.bg

_________________
If you fall I’ll catch, if you love I’ll love,
And so it goes, my dear, don’t be scared, you’ll be safe,
This I swear. If you only love me

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: МАСОНСТВОТО
Непрочетено мнениеПубликувано на: Съб Ное 08, 2014 10:10 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Попаднах на поредица съвременни изследвания за масонството. Авторът е един и същ. Изследванията са по-скоро журналистически, но са интересни и фактологични.

Известните масони
АТАНАС МЕЦОВ


Както стана дума вече нееднократно, в много конспиративни теории на масоните се отрежда „честта” да се борят за световно господство. И въпреки че в кодекса на масонските организации е написано, че на сбирките теми като религия и политика са табу, битува мнението, че едва ли не на всяко събиране на братството се преначертава световната политическа, икономическа и религиозна карта.


Естествено има причина, поради която масоните да бъдат сочени с пръст като главни световни конспиратори. Те са „братство с тайни” (както сами обичат да се наричат) и пазят доста ревностно своята дейност от очите на обществото. Съвсем логично звучи, че щом на едно място са събрани толкова видни представители на политиката, културата и икономиката, които освен това поддържат топли връзки със свои отбрани братя от всички краища на света, то задължително тези хора няма как да не обсъждат теми с огромна важност. Защото, колкото и да се крият от очите на обществото, за масоните едно нещо се знае със сигурност – в братството са членували и продължават да членуват най-големите умове на всяко едно време.

Хора на изкуството


Безспорно сред най-знаковите личности за всяка епоха своето заслужено място намират и хората на изкуството. Може би е изненадващо за мнозина, но някои от най-известните дейци на културата са били и членове на масонски ложи. Сред аналите на различните братства по света се срещат имената на редица знакови писатели, като най-известните сред тях безспорно са тези на Оскар Уайлд, Ръдиард Киплинг, Александър Пушкин, Марк Твен, Волтер, Артър Конан Дойл и много други.

В една австрийска масонска ложа, в края на 60-те години на XVIII в. за чирак е прието много талантливо момче. В следващите няколко години, докато си спечели позицията на майстор в ложата, момчето композира много масонски химни, повечето от които се изпълняват и до ден днешен. Което не е чудно, като се има предвид, че те са дело на австрийския вундеркинд Волфганг Амадеус Моцарт, който впоследствие е обявен за един от най-великите композитори на всички времена.

Естествено масони можем да намерим и сред елита на Холивуд, особено в по-ранните години на киноизкуството. Активен член на масонското братство е звездата от нямото кино Дъглас Феърбанкс, който през 1919 г. заедно с Чарли Чаплин е сред създателите на кино студиото United Artists. Други холивудска легенди, които са участвали в масонски ритуали, са Джон Уейн, Кларк Гейбъл и Ърнест Борджийн.
Активни масони са били и четиримата братя Уорнър, които са създатели на филмовото студио Warner Brothers.

От по-новото поколение кинозвезди член на масонска ложа е Тимъти Хътън – най-младият носител на награда „Оскар” в историята.
Музикантите също имат своите представители сред масонството. Членове на братството са били кънтри легендата Еди Арнолд и перлите на джаз музиката – чернокожите Дюк Елингтън и Нат Кинг Коул.

В света на професионалните магьосници и илюзионисти малко са имената, които са по-тачени от тези на Хари Келър, Хауърд Търстън, Хари Худини, Чарлз Картър и Хари Блекстоун. Освен че всички тези велики илюзионисти са били „братя по професия”, те са имали още една обща страст – масонството. Въпреки постоянно натоварения им календар магьосниците никога не пропускат ритуал на ложите, в които членуват.

Авантюристи и астронавти


Случайно или не, много от хората, останали в историята със своя авантюристичен дух, са били членове на масонски ложи. Сред тях силно впечатление прави името на Чарлз Линдберг – първия пилот, прекосил Атлантическия океан (от Ню Йорк до Париж), без да направи междинно спиране. Не по-малко са и американските астронавти, които са били членове на масонски ложи. Най-известното име там безспорно е това на Бъз Олдрин – пилота на Лунния модул на „Аполо 11” – първата успешна експедиция до Луната. Бъз Олдрин и Нийл Армстронг са първите двама човека, стъпили на Луната. Други астронавти масони са Лерой Купър (част от проекта „Меркурий”, първият американец, спал в орбита и последният астронавт от САЩ, на когото е била поверена индивидуална мисия в открития Космос); Джон Глен (първият американец и едва третият човек в света, прелетял около орбитата на Земята); Върджил „Гъс” Грисъм – първият човек в света, летял два пъти в Космоса и загинал през 1967 г. като част от екипа на „Аполо 1”.

Освен астронавти и летци масоните имат своите представители и сред изследователите на непознатите кътчета и от нашата планета. Най-известните имена са тези на генерал Джоузеф Мартин – един от първите американци, осъществили контакт с индианците от племето Чероки; сър Ърнест Шекелтън – един от най-големите полярни изследователи; Джеймс Брус – един от първите изследователи на поречието на река Нил; Роберт Бърнаби – първият изследовател на Британска Колумбия в Канада; Уилям Кларк и Люис Мериуедър – предводителите на експедицията „Люис и Кларк” – първата експедиция по земя до тихоокеанското крайбрежие на САЩ.

Учени и изобретатели


Естествено няма как да пропуснем и масоните, които са представителите на науката и изобретателите. Първият от тях е Даниел Левит – създател на револвера заедно с Едуин Уесън. Членове на масонска ложа са били и братята Жозеф и Жак Монголфие – изобретили първия балон с горещ въздух.

Сред учените внимание заслужава Бърнард Спилсбъри – може би най-известният патолог в света, чиито съдебномедицински заключения разплитат стотици случаи. Може би най-популярният учен, който е бил член на масонска ложа, е шотландецът сър Александър Флеминг.

Известният биолог и фармаколог печели Нобелова награда през 1945 г., която му е присъдена заради неговото най-фундаментално откритие – откриването на пеницилина през 1928 г. През 1999 г. списание „Тайм” поставя Александър Флеминг сред 100-те най-важни хора на XX в. именно заради откриването на пеницилина.

В следващата част на поредицата ще ви запознаем с политиците, които са били членове на масонските ложи.

http://novinar.bg/news/6-izvestnite-mas ... yNg==.html

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: МАСОНСТВОТО
Непрочетено мнениеПубликувано на: Нед Ное 09, 2014 9:59 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
МАСОНИТЕ В ПОЛИТИКА


„Бащата на нацията” Бенджамин Франклин и цели 15 от 44-те американски президенти са били масони

След като миналата седмица ви запознахме с някои от най-популярните масони, постигнали успехи в своите професии, днес е време да „се запознаем” с най-влиятелните членове на масонското братство – тези, които се занимават с политика. Именно честата комбинация член на масонска ложа-голям държавник провокира много хора да мислят, че прикритата задача на братството е да достигне до световен контрол. Естествено тази конспиративна теория изглежда много издържана, когато прибавим към нея факта, че една трета от всички американски президенти и следователно ръководители на най-могъщата държава в света, са били действащи масони.

Американските политици

Ако трябва чисто статистически да погледнем върху корелацията американски президент-член на масонска ложа, то резултатът е впечатляващ. От общо 44-те човека, заставали начело на най-могъщата държава в нейната 220-годишна история, цели 15 са били масони – това прави малко повече от една трета, или над 33%.

Задължително трябва да започнем историческата справка с името на Бенджамин Франклин. Известеният с прякора си Бащата на нацията политик фактически е основател на масонството в САЩ. През 1743 г. Франклин създава първата ложа в Северна Америка (в Пенсилвания), става неин Велик майстор и въвежда Масонската Библия по събиранията в страната. Интересен е фактът и че по-голямата част от американските първенци, подписали Декларацията за независимост, всъщност са близки приятели, срещнали се в различните масонски ложи, в които членуват. Американският политически елит, поне в своите първи години, неизменно е част от масонството. Нека видим всички 15 президенти на САЩ, които са били активни масони.

1. Джордж Вашингтон – първият американски президент (1789-1797 г.) е масон от август 1753 г.

2. Джеймс Мънроу – петият президент (1817-1825 г.) е масон от ноември 1775 г.

3. Андрю Джаксън – седмият президент (1829-1837 г.) – Велик майстор на масоните в Тенеси в началото на 20-те години на XIX в.

4. Джеймс Нокс Полк – 11-ият президент (1845-1849 г.) – масон от 1820 г.

5. Джеймс Бюканън – 15-ият президент (1857-1861 г.) – масон от 1817 г.

6. Андрю Джонсън – 17-ият президент (1865-1869 г.) – масон от 1851 г.

7. Джеймс Гарфийлд – 17-ият президент (1881 г.) – масон от 1864 г. Убит е едва седем месеца, след като поема властта.

8. Уилям Маккинли – 25-ият президент (1897-1901 г.) – масон от 1865 г.

9. Тиодор Рузвелт – 26-ият президент (1901-1909 г.) – масон от 1901 г.

10. Уилям Тафт – 27-ият президент (1909-1913 г.) – масон от 1909 г. След края на мандата си става Велик майстор на ложата в Охайо.

11. Уорън Хардинг – 29-ият президент (1921-1923 г.) – масон от 1920 г., част от ложата в Охайо, където Велик майстор е Уилям Тафт.

12. Франклин Делано Рузвелт – 32-рят президент (1933-1945 г.) – масон от 1911 г., член на ложата в Ню Йорк, където за почетен Велик майстор е обявен Джордж Вашингтон – първият президент на САЩ.

13. Хари Труман – 33-ият президент (1945-1951 г.) – масон от март 1908 г., Велик майстор на ложата в Мисури от 1940 г.

14. Джералд Форд – 38-ият президент (1974-1977 г.) – Велик майстор на щата Вашингтон от 1951 г.

15. Линдън Джонсън – 36-ият президент (1963-1969 г.) – приет е за ученик през 1937 г., но се отказва от преследване на по-висока йерархична позиция.

Много от по-популярните американски президенти също са били свързвани с масонските ложи, но в интерес на истината никога не са признавали открито, че принадлежат към братството. Ейбрахам Линкълн (16-ият президент, 1861-1865 г.) подава молбата си да стане член на масонската ложа в Илинойс през 1860 г., но моли братството да го приеме официално чак след приключването на президентския му мандат. Предвид преждевременната му насилствена смърт това не се осъществява.


Друг президент, чието име често се споменава във връзка с масонската организация, е това на Роналд Рейгън (40-ият президент, 1981-1989 г.). В интерес на истината Рейгън никога не е бил активен член на някоя ложа, въпреки че е обявен за почетен брат през 1988 г. на изискана церемония във Вашингтон.
Баща и син Джордж Буш също не са били членове на масонското братство. Объркването при тях идва от факта, че и двамата в студентските си години са били част от университетското братство в Йеил „Череп и кости”, за което ще ви разкажем по-нататък в поредицата.

Въпреки че никога не са били членове на масонската организация, президентите Дуайт Айзенхауер и Джими Картър са слагали на показ в Овалния кабинет копието на Масонската Библия, която е била завещана от Джордж Вашингтон на всички негови наследници в Белия дом.

Политици от цял свят

Вече споменахме, че ако трябва да гледаме процентно, в САЩ масоните лидери на държавата са несравнимо много с всяко друго място по света. Въпреки това не трябва да пропускаме някои световни лидери, които също никога не са прикривали принадлежността си към братството.

Америка

Освен САЩ много държави в Северна, Южна и Централна Америка също са били управлявани от масони. Например цели шестима министър-председатели на Канада в периода 1878-1963 г. са били активни масони – Джон Макдоналд, Джон Дифенбейкър, Робърт Бордън, Ер Би Бенет, Джон Абът и Макензи Боуъл. Не по-малко са и известните масони на юг от САЩ – в Мексико. Там личат имената на президентите Бенито Хуарес, Антонио Лопес де Санта Ана, Плутарко Елиас Кайес, Порфирио Диас и Мигел Алеман. Все пак най-популярните политици от Южна Америка, които са били масони, безспорно са Симон Боливар (освободителят на Южна Америка от Испания, известен с прякора си Джордж Вашингтон на Южна Америка) и Салвадор Алиенде (чилийски политически лидер, първият марксист, демократично избран за президент в Южна Америка).

Европа

Ако имената на масоните Симон Боливар и Салвадор Алиенде изпъкват като много значими за политическата история на Южна Америка, то тогава какво остава за Европа, където някои от най-големите личности в историята на континента също са били масони. Сред десетките крале на Англия, Швеция, Дания, Прусия и Холандия се намесват истински знакови личности:

- Турция: Сюлейман Демирел и Кемал Ататюрк (президенти)

- Румъния: Димитре Стурдза, Николае Титулеску, Йоан Гика (министър-председатели)

- Франция: Алесандр Мийеран, Пол Думе и Гастон Думерг (президенти); маршал Жофр, Маркиз дьо Лафайет; братята Наполеон и Жозеф Бонапарт;

- Италия: Джузепе Гарибалди (италианският национален герой и обединител на страната)

- Русия: цар Петър Велики, генерал Александър Суворов (победил Наполеон)

- Англия: сър Уинстън Чърчил

- Чехословакия: Едуард Бенеш (президент)

- Германия: Алфред фон Тирпиц (морски генерал, създател на „подводните” битки).

http://novinar.bg/news/7-masonite-v-pol ... xNg==.html

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: МАСОНСТВОТО
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пон Ное 10, 2014 9:04 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
ЧЕРЕП И КОСТИ


Братството, в което членуват само студенти от университета в Йейл, може да се похвали с трима президенти на Съединените щати

След като няколко поредни седмици ви разказахме подробно за най-известното тайно братство в света – масонството, от днес ще ви запознаваме и с по-неизвестни организации, замесени в различни конспиративни теории. И тъй като последно обърнахме внимание на влиятелните масони, които заемат висши политически постове, ще продължим в тази насока, като ви разкажем по-подробно за братството, носещо зловещото име „Череп и кости”. Братство, в което са членували не един и двама представители на американския политически елит.

Създаването на братството

Братството „Череп и кости” е една от най-старите все още съществуващи университетски тайни организации. Братството е създадено през 1832 г. от студентите в университета в Йейл Уилям Ръсел (впоследствие той става един от първите американски законодатели) и Алфонсо Тафт (впоследствие военен министър на САЩ и баща на президента Уилям Тафт).

През 1870 г. братството за първи и единствен път напуска границите на университета в Йейл, когато в университета в Уеслиан се създава бета организация на братството, но тя съществува под тази си форма едва 2 г. Още от първите години на своето съществуване „Череп и кости” поддържа отлични отношения с другите две популярни студентски организации от Йейл – „Свитък и ключ” и „Вълча глава”.

Членовете на братството се подбират ежегодно всяка пролет, като братството кани избрани предварително 15 първокурсници, които са показали лидерски качества и сериозни познания в първите си няколко месеца в университета. Най-често това са капитани на спортните отбори и членовете на политическите и журналистическите клубове в Йейл.

Както при много други братски организации в Съединените щати, така и в „Череп и кости” религиозните или етнически различия на студентите не са проблем за приемането в клуба. От 1949 г. в организацията се приемат чернокожи студенти, от 50-те години – евреи. По-трудна и дълга е крачката към приемането на жени в организацията. Въпреки че в самия университет в Йейл започват да се приемат жени през 1969 г., „Череп и кости” отваря вратите си за представителки на нежния пол едва през 1991 г., и то след два тура оспорвани избори, като дискусията се пренася дори на първата страница на вестник „Таймс”.

Освен собствена сграда в Ню Хейвън, където е разположен университетът, братството притежава и много други собствени недвижими имоти, които се управляват от бизнес организацията на братството, която носи името на единия от основателите – Уилям Ръсел. Сред най-впечатляващите придобивки на братството е частта от остров Диър на река Сейнт Лоурънс в Ню Йорк. Територията, закупена преди повече от един век, служи за важните събирания на членовете на организацията. Неприкосновеността на тази частна собственост позволява на популярните членове на „Череп и кости” да провеждат своите сбирки необезпокоявани.

По последни данни от 2004 г. бизнес организацията на братството разполага с нетни авоари от над 3 милиона долара.

Представители

Още от своето създаване през 1832 г. „Череп и кости” привлича в редиците си едни от най-обещаващите младежи на Съединените щати. Университетът в Йейл открай време е задължителна част от живота на всеки младеж с възможност за персонална реализация в сферата на политическия живот на САЩ. Затова не е чудно, че цели фамилии от американския елит минават през Йейл.

Списъците с членовете на братството са засекретени през 1982 г., когато „Череп и кости” решават, че нямат нужда от такава откритост във все по-бързо глобализиращия се модерен свят. Въпреки това принадлежността на много американски политици към братството (независимо дали тя е открита или прикрита) винаги бива научавана от медиите.

„Череп и кости” може да се похвали с цели трима американски президенти, произлезли от нейните структури. Първият е Уилям Хауърд Тафт – 27-ият президент на Съединените щати и син на съоснователя на братството – Алфонсо Тафт.

Семейната традиция на Тафт е продължена и от много популярната американска политическа фамилия Буш. В началото на века сенатор Прескът Буш е сред лидерите на организацията, а неговите наследници – синът му Джордж Буш и внукът Джордж У. Буш, стават президенти на Съединените щати.

Интересен е фактът, че през 2004 г. Буш-младши се изправя на изборите срещу Джон Кери – още един представител на „Череп и кости”. Това е единственият случай в американската политическа история, когато двамата големи противници и претенденти за Белия дом са членове на едно и също братство. „Череп и кости” имат представител и в администрацията на сегашния американски президент Барак Обама. През 1991 г. в лоното на братството е приет Остин Голдсбий – главният съветник по икономическите въпроси на Обама.

Конспирации

Звучи повече от логично, че след като могъщото братство „Череп и кости” има толкова изявени членове, част от политическия елит на САЩ, името на организацията да бъде замесено в стотици конспиративни теории.

Още със своето създаване членовете на „Череп и кости” добиват популярност като много находчиви крадци на артефакти от американската история. Обвиненията идват от други братства както в Йейл, така и от други университети. Преди години в авторитетния вестник „Ню Йорк Таймс” се появи статия, според която през годините членовете на „Череп и кости” са успели да се домогнат до притежанието на три много ценни артефакта от американската история. Става дума за тленните останки (череп и скелет) на три знакови личности за историята на Северна Америка – Мартин ван Бурен (8-ия президент на САЩ и първия такъв, роден като американски гражданин), Джеронимо (великия вожд на апачите, водил десетилетия война срещу Мексико и САЩ) и Панчо Виля (национален герой на Мексико).

И докато има някаква логика в „колекционирането” на черепите и костите на велики личности за Северна Америка от страна на „Череп и кости”, то много други обвинения звучат доста налудничаво. Наскоро авторитетното списание „Тайм” отбеляза, че „конспиративните теории, свързани с „Череп и кости”, са почти толкова стари, колкото и самото братство. Организацията е обвинявана за почти всичко – от създаването на атомната бомба до убийството на президента Кенеди.”

Последната подобна конспиративна теория доби популярност през 2007 г., когато тръгна слух, че „Череп и кости” е котило на най-висши тайни агенти на ЦРУ. Слух, който беше опроверган от ръководството на разузнавателната агенция.

http://novinar.bg/news/8-cherep-i-kosti_MzQyMjsx.html

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: МАСОНСТВОТО
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Ное 11, 2014 7:13 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Клуб „Билдерберг”


От 1954 г. насам елитът на Западния свят се среща ежегодно, за да обсъжда най-наболелите световни въпроси

През последните години групата „Билдерберг” доби огромна популярност по цял свят. Съвсем логично името на клуба веднага бе замесено в стотици конспиративни теории, защото за много хора е просто невъзможно на едно тайно събиране, в което участват всички най-важни политически и бизнес лидери на западния свят, да не е предпоставка за кроене на планове за световно господство и унищожаване на свободния свят. Днес ще ви запознаем с кратката 56-годишна история на клуб „Билдерберг” – организация, макар и с малко членове, но спокойно можеща да претендира за световно могъщество.


Най-кратко представена, групата „Билдерберг” може да се определи като годишна, неофициална конференция, на която участват едва около 130 специално поканени гости, повечето от които са водещи личности в света на политиката, банковата система, бизнеса, военната индустрия и медиите. Гостите, както и всички теми, които се засягат по време на срещата, остават тайна за медиите и обществото.

В началото бе Ретингер

Първата среща на клуба се организира в хотел „Билдерберг”, близо да град Арнем в Холандия, в края на май 1954 г. Инициативата за подобна среща на върха на лидерите на държавите от западния свят е на полския политик Йозеф Ретингер. Един от основните идеолози на Европейския съюз е полският политик Йозеф Ретингер. В началото на 50-те години на века той е силно обезпокоен от антиамериканските настроения в Западна Европа. Според него незабавно трябва да се организира съвместна конференция на върха между всички демократични западноевропейски правителства и американския политически елит. Целта на подобна среща е промотиране на атлантическата идея, една крачка към по-доброто взаимно разбиране на културите на Западна Европа и САЩ, което от своя страна да доведе до задълбочаване на политическите и икономическите връзки от двете страни на Атлантика.

В началото Йозеф Ретингер се свързва с холандския принц Бернхард (баща на сегашната кралица на Нидерландия Беатрикс), Пол ван Зийланд (външен министър и икономически съветник на Белгия) и Пол Рийкенс (бизнесмен, който по това време е изпълнителен директор на мултинационалната компания „Юниливър”). Принц Бернхард от своя страна се свързва с Уолтър Бедел Смит, който по това време е директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ). Самият Уолтър Бедел Смит отнася въпроса до Чарлз Дъглас Джаксън, съветник на американския президент Дуайт Айзенхауер. В продължение на няколко дълги седмици се оформя финалният списък на поканените гости за срещата на върха. Така на 29 май 1954 г. в хотел „Билдерберг” край Арнем пристигат 50 делегати от 11 европейски държави, както и 11 представители на американския политически и бизнес елит.

Въпреки че на никого, освен на присъстващите, не е ясно какви са били обсъжданите идеи и какви решения са били взети, явно и двете страни – САЩ и Западна Европа, остават доволни от конференцията, тъй като тя се превръща в ежегодна. А списъкът с поканените гости всяка следваща година става все по-конфиденциален. Както и обсъжданите теми.

Йозеф Ретингер е обявен за постоянен секретар на клуба, който приема името на хотела от първата среща – „Билдерберг”. Освен това се създава и регистър на членовете на клуба, който никога не трябва да бъде обявяван публично. Постепенно се изгражда и мрежа от връзки между представителите на групата от двете страни на Атлантика с цел по-лесна и бърза комуникация за уреждането на ежегодните сбирки.

През години след 1954 конференциите се организират само в Европа – домакини са Франция, Германия и Дания. Едва в края на 50-те години на XX в. домакин на конференцията „Билдерберг” стават и Съединените щати. Мястото е повече от потайно и скрито за обществеността – остров Сейнт Симънс в Джорджия. Основен спонсор на срещата е фондация „Форд” (зад която естествено стои американският автомобилен гигант „Форд”), която оказва финансова помощ от над 30 000 долара за организация на събитието. През следващите години – до 1963 г., фондацията е неизменно в списъка на дарителите, а нейни представители са поканени в дискусиите.

Последните години

През последните години, както вече споменахме, клуб „Билдерберг” доби широка популярност, след като организацията бе обвинявана постоянно в задкулисни политически дейности, целящи благополучието на политическия и бизнес елит на водещите световни държави.

Естествено тези обвинения, за които ще ви разкажем в следващата част на поредицата ни, бяха категорично отхвърлени от хора, свързани с групата.

През последните няколко години географията на местата, отредени за срещите на клуба, се разшири значително, но винаги досега за домакин е избирана държава, членка на Организацията на Северноатлантическия договор – НАТО. Единствената държава домакин на среща, която не е членка и на ЕС, паралелно с НАТО, е Турция, където срещата се е организирала на два пъти – първо през далечната 1959 г., а впоследствие и през 2007 г.

Известни членове на клуб „Билдерберг”

Съвсем логично покани за участие на конференцията „Билдерберг” са получавали повечето лидери на страните от НАТО, както и водещи бизнесмени. Със сигурност най-голямо впечатление през 2010 г. на срещата в Испания направи присъствието на Бил Гейтс. Преди него по-известни представители от Съединените щати са били президентите Джералд Форд и Бил Клинтън, губернаторите Рик Пери и Марк Санфорд, медийните величия Джордж Стефанополус и Уилям Бъкли, както и много шефове на големи корпорации.

Европа също има своите известни представители в клуб „Билдерберг”. Като се започне от кралските представители кралица Беатрикс (Нидерландия), принц Чарлс (Великобритания), крал Хуан Карлос I (Испания), принц Филип (Белгия), кралица София (Испания) и др., редица водещи политици, сред които Маргарет Тачър, Тони Блеър и Гордън Браун (Великобритания), Жорж Помпиду (Франция), Жозе Мануел Дурау Барозу, Жорже Сампайо (Португалия), Ангела Меркел (Германия), Яп де Хопс Хефер (Холандия, бивш генерален секретар на НАТО) и много други.

В следващата част на нашата поредица ще ви разкажем подробно за това как теориите на конспирацията замесват именната на тези водещи световни политици, участвали в клуб „Билдерберг”, в едни от най-големите скандали на XX в.

http://novinar.bg/news/9-klub-bilderber ... xMA==.html

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: МАСОНСТВОТО
Непрочетено мнениеПубликувано на: Сря Ное 12, 2014 6:25 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Заговорите на клуба „Билдерберг”


Според Дейвид Айк той е част от тайния световен елит, който управлява земята. Членовете на клуба са извънземни влечуги, маскирани като хора

Заради своята сравнителна секретност на сбирките и нежеланието на участниците във форума да публикуват прес рилийз за обсъжданите теми, клуб „Билдерберг” често е обвиняван в политически конспирации. Интересен е фактът, че „Билдерберг” е „трън в очите” както на левите, така и на десните екстремисти от цял свят. Левите движения обвиняват групата в конспирации с цел налагането на капиталистическа доминация над света. Тази ненавист и отправените обвинения са нещо съвсем логично заради проамериканския и проатлантически характер на организацията, неизбежна част от нейната история.

Малко по-странен изглежда фактът, че редица десни радикалисти виждат в съществуването на клуба „Билдерберг” заплаха под формата на опити за установяване на световно правителство и въвеждането на планова икономика. Най-сериозно подобни опасения споделя Общество Джон Бърч – американска радикална дясна организация, която обявява за свои ценности антикомунизма, лимитираната роля на правителството, американоцентризма и личната свобода. Освен Общество Джон Бърч сред по-популярните „противници” на „Билдерберг” попадат и известни личности като Фидел Кастро, политическите активисти от САЩ Филис Шафли и Линдън Ларуш, писателите Джим Тъкър, Даниел Естулин и Дейвид Айк (който вярва, че тайният световен елит, който управлява планетата, фактически е наследник на извънземни влечуги, маскирани като хора), радиоводещият Алекс Джоунс и явлението Джеси Вентура – бивш губернатор на Минесота, шампион по кеч и телевизионен водещ.

За петте десетилетия, през които съществува клубът, в него са членували стотици влиятелни световни фигури. Това провокира любителите на конспиративните теории убедително да твърдят, че „Билдерберг” е сред онези тайнствени групировки, съставени от членове на световния политически, икономически и военен елит, чиято единствена цел е установяването на нов световен ред. Ако човек се поразрови малко по-подробно на местата за свободен видеообмен като youtube, безспорно ще открие, че членовете на клуб „Билдерберг” са главни герои в толкова „конспиративни разкрития”, в колкото и други популярни „радетели” за нов световен ред като масоните например.

Някои от членовете на клуба все пак нарушават ветото за медийни изяви и открито коментират обвиненията срещу клуба. Един от основателите на клуба, покойният барон Денис Хийли, още през 70-те години обяснява: „Да се каже, че нашата цел е да създадем едно общо световно правителство, е преувеличено. Но да твърдим, че не се интересуваме и не дискутираме на срещите си теми като войните и световната бедност, би било страшно безотговорно.”

През 2005 г. Етиен Давиньон, тогава председател на „Билдерберг”, заявява в интервю за Би Би Си: „Знаем, че няма как да не сме част от разни конспиративни теории, дори го приемаме за нещо нормално. Просто винаги в света ще има хора, които ще вярват в конспирациите. Ако обаче те са прави, че ние сме световното правителство в сянка, то тогава за мен не остава да кажа нищо друго, освен че ако това е вярно, то аз бих умрял от срам, гледайки какво представлява светът в момента.”
Нека се спрем на някои конкретни обвинения спрямо клуб „Билдерберг”:

- Още през 1964 г. Филис Шафли открито обвинява „Билдерберг”, че „тяхната основна задача е установяването на нов световен ред, базиран върху комунизъм без Бог. Впоследствие тази идея се приема безрезервно от много крайно десни организации, най-вече в САЩ.

- Канадският писател от руски произход Даниел Естулин и кубинският лидер Фидел Кастро се срещат в Хавана през август 2010 г. Резултатът от тяхната среща е отразен сериозно от медиите по цял свят – двамата открито обвиняват „Билдерберг”, че се стремят да наложат капиталистическо проамериканско световно правителство.

- Взриваването на Murrah Federal Building в Оклахома Сити на 19 април 1995 г., с 168 жертви и над 800 ранени, за да спечели конгресна подкрепа за борба с тероризма Бил Клинтън.

- Взриваването на Световния търговски център 1, 2 и 7 и Пентагона на 11 септември, 2001 г.; убийството на пътниците на самолети и обвиняването на "мюсюлманските терористи" за това, което самото американско правителство организира; официално жертвите са 2974 души, но неофициално броят на умрелите е вероятно повече от 10 000.

- Евентуално задействаното цунами през 2004 г. след взривяване на подводен термоядрен взрив. Впоследствие на цунамито в Азия загиват над 200 000 човека.

- Причинявайки убийствени войни на Балканите (1999), Афганистан (2001) и Ирак (2003), за да разширят своето глобално влияние, контрол върху петрола и да се осигури контрол върху афганистанските наркотици.

- Финансиране на многобройни терористични групи в целия свят, включително и Ал Кайда.

- Убийствата на идеологически опоненти като президента Джон Ф. Кенеди, секретаря на ВМС Джеймс Форестал, бившия директор на ЦРУ Уилям Колби, конгресмена Пол Гилмор, политическите активисти Филип Шнайдер и Уилям Купър, както и на Стенли Майер, изобретателя на технология, позволяваща да се ползва вода като гориво за автомобилите.

- Причиняване на огромни вреди на икономиките на държави като Тайланд, Корея, Индонезия, Япония, Русия, Китай, както и на бедните държави чрез заемите от МВФ и Световната банка.

- Поставянето на живак в детски ваксини, като над 60 милиона деца са били ваксинирани с тях само в САЩ.

- Използване на климатични оръжия (HAARP), за да се предизвикат природни катаклизми в световен мащаб – наводнения, земетресения и урагани.

- Използване на въоръжените сили и разузнавателните агенции на държавите, свързани с групата, с цел прехвърляне на средства и контрол върху международната търговия на наркотици (Хондурас, Косово, Афганистан и др.)
Тези са само едни от най-разпространените обвинения срещу клуба „Билдерберг”. Освен в писанията на споменатите вече известни автори на конспиративна литература и филмите в youtube всички тези обвинения вече могат да бъдат намерени в специализирани сайтове, включително и на български език. Друг е въпросът колко от тях отговарят на истината. И наистина ли е възможно с една или две срещи годишно, продължаващи по два-три дена, да бъдат вземани решения и извършвани операции, изискващи толкова много координирани усилия.

http://novinar.bg/news/10-zagovorite-na ... yOA==.html

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни