ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Пон Фев 18, 2019 10:46 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Моите нови книги
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Ное 17, 2015 9:45 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Моите книгиБЪДЕЩЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

Езотеричен прочит на приказка,
предадена от посветения на 20-ти век д-р Рудолф Щайнер
Автор: Дорина Пашмакова – Василева
Издателство: „Вдъхновение 2015“
ISBN 978 – 619 – 7238 – 35 – 8
Художествено оформление на корици – Людмила Алексиева
Редактор – Елеонора Илиева
Брой страници – 46

електронно издание


Изображение


Из сайта на електронната книжарница "Вдъхновение2015":

"Настоящото изследване е върху приказка, предадена от посветения на 20-ти век д-р Рудолф Щайнер в негова лекция от 26 декември 1908 год., влязла в Събрани съчинения 108, със заглавието „Отговаряне на световните и жизнени въпроси чрез антропософията. Тълкуване на приказките”. Приказките, легендите и митовете са онова духовно наследство, дошло от древни времена, в които хората са били в най-близка и интимна връзка с Духовния свят, поради своята телесна конституция. Духовният свят им е представял в астрални образи бъдещи събития, които са касаели цялото човечеството векове напред. Именно тези древни посветени са „родоначалниците” на древните сказания, дошли до нас през времена, народи и разказвачи.

Пред нас се разстила един свят, който в приказката е предаден чрез конкретни образи, отношения и действия. Четири са начините една приказка да бъде прочетена – на конкретно-образно ниво, на ниво психични архетипи, на ниво духовни образи, които отразяват съответни Духовни космическо-земни процеси и на ниво, при което се преминава стъпка по стъпка от конкретно-образното през психично-архетипното и се достига до Духовните процеси и явления, изобразени в приказката. Изследването „Бъдещето на човечеството” се базира на този последен задълбочен подход.

С това изследване авторката се надява да „открехне”, поне частично, пред духовно-душевните ни очи, образи и събития, които са били част от астралните картини на древните посветени, представляват живи факти днес и са част от бъдещето на човечеството! Действително, чрез правилното тълкуване на древните сказания на базата на духовно-научния мироглед, днешното човечество може да си отговори на „световни и жизнени въпроси”, чиито решения му предстоят."
http://vdahnovenie2015.com/knizharnitsa ... chestvoto/

ПС! Това изследване се роди тук, в този форум, он лайн. &D}

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Ное 17, 2015 3:38 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Ное 08, 2015 12:35 pm
Мнения: 295
Поздравления, Дори ! Много приятна изненада ! <^.>


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Ное 17, 2015 7:35 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Благодаря ти, има още изненади! ]>^&

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Сря Ное 18, 2015 9:56 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
ЧОВЕШКИТЕ РЪЦЕ – НАШИТЕ ЕТЕРНИ ОЧИ

Автор: Дорина Пашмакова – Василева
Издателство: „Вдъхновение 2015“
ISBN 978 – 619 – 7238 – 41 – 9
Художествено оформление на корици – Людмила Алексиева
Редактор – Елеонора Илиева
Брой страници – 194


ИзображениеИз сайта на електронната книжарница "Вдъхновение 2015":

"Изследването „Човешките ръце – нашите етерни очи” стъпва изцяло върху дълбокото езотерично разбиране, идващо от Духовната наука – Антропософия, за връзката на човешкото същество, на „храма” на неговата душа – физическото тяло, с Космическо-Духовния произход на човечеството. Рудолф Щайнер разкрива пред нас планетните цикли и епохите в Земния цикъл, през които е преминало, преминава и ще премине човешкото същество. Човешкото тяло преминава сложен процес на развитие. То е най-древно и първо по своя произход. Консистенцията му постепенно претърпява все по-голямо и по-голямо втвърдяванае. През последващите планетни цикли постепенно се раздвижва от жизнените сили на придобитото етерно тяло, следва присъединяването на астрално тяло и най-младият член в човешката конституция – човешкият Аз или придобиването на Духовното тяло, става в сегашния, земен цикъл на човешкото съществуване. Висши Духовни йерархии тъкат в Мировото пространство човешката еволюция. В този процес на физическо втвърдяване, човешкото същество, освен че губи своята много по-разлята космическа форма, губи и своята директна споеност и връзка с Духовния свят. Тя обаче е била мъглива, като в сънно състояние, тъй като човешкото същество не е притежавало онова, което днес наричаме съзнание и самосъзнание.

През планетните цикли след периода на земното съществуване предстои човешкото тяло отново да се одухотвори. Но затова е важен онзи момент на самоосъзнаване, в който човешкият Аз съвсем съзнателно отново ще се свързва с Духа. Това ще е дълъг земно-космически процес, при който връзката ни с Духовните същества ще бъде на такова ниво, че ние постепенно ще заемем мястото на тази Духовна йерархия, която днес е Ангелската, а част от животинското царство днес ще заеме нашето човешко място… И така някои човешки души и тела ще продължат своето пълно одухотворяване.

По думите на Р. Щайнер на човешките ръце е предопределена специална роля, още тук на Земята. Те са част от фините етерни мостове, които ни свързват с Духовния свят.

"Днес има редица доказани алтернативно-холистични направления, които чудесно си служат с вградената фина сила, която минава през нашите ръце. Важно е да се достигне до осъзнаване от всеки човек на фината вибрация, която му е дадена безусловно, чрез самото притежаване на етерно тяло. Това е жизнената сила, която ни обгръща от Космоса, и става част от собствената ни жизнена сила. Тя има реални физически външни носители в нас днес – ръцете ни, те "виждат"!” /о авторката/

Изследването „Човешките ръце – нашите етерни очи” е единствено по рода си не само в България. В първата част се разглеждат хипотезите за праисторическите пещерни изображения на ръце в различни части на света, дълбокият смисъл на изображения на ръцете в Древен Египет и Древна Гърция, как се развива знанието за човешката ръка през различните култури и общества, как се свързват пръстите като проводници на висши енергии с древното познание /Рудолф Щайнер, Петър Дънов/.

Във втората част акцентът е върху изображенията на посветени ранесансови майстори-художници – Албрехт Дюрер, Леонардо да Винчи и други, епохата на Ренесанса се разглежда като преломен момент и последен етап от човешката история, в който посветените творци са имали ясновиждащия поглед в Духовния свят. Разгледани са общи моменти в изображенията на ръцете в поредица от ренесансови картини, като се доказва връзката на позицията им с определени енергийни центрове в човешкото тяло.

В третата част авторката се спира на благославящия жест в ортодоксалното християнство, на връзката между благославящия жест, изобразен на нивото на ларинкса и мечът на Словото в редица картини, представено е новото изкуство на Духа – Евритмията – най-любимата дъщеря на Антропософията, като закономерно родено етерно изкуство, което Р. Щайнер дава на човечеството и в което се отрежда огромна роля на ръцете и техните движения.

Предложени са две приложения към изследването, с богато подбрани прекрасни шедьоври от периода на Ренесанса."
http://vdahnovenie2015.com/knizharnitsa ... erni-ochi/

ПС! Това изследване се роди стъпка по стъпка он лайн тук! &D}

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Нед Май 01, 2016 8:40 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Изображение


Книгата „Космическо-земният път на пеперудата и човешката душа”, с автор Дорина Пашмакова-Василева, е съвременно езотерично изследване, което стъпва изцяло на антропософските идеи, завещани от д-р Рудолф Щайнер. Уникално по своя характер, то дава насоки за размисли, които биха насочили търсещите към собствени прозрения и развитие. Основните теми, които се преплитат в него, са:

Първа част: Легенди за коприната. Особености на светоусещането на древния азиатец. Български обичаи за дъжд

Втора част: Произход и метаморфоза на пеперудата според Духовната наука

Трета част: „Победената” светлина в традициите на древните друиди. Кръговостта и хорото като модел на метаморфоза

Четвърта част: Нестинарството – древен мистичен ритуал на посвещение

Пета част: Макрокосмическата и микрокосмическата метаморфоза

Шеста част: Пеперудата - анатомичен отпечатък в човешкото тяло

Седма част: Гьотеанизмът като мислене на бъдещето и изкуството като негова проява

Осма част: Пеперудата, космическият Логос и човекът

Девета част: Пеперудата, светлината, душата и човешкият Аз

Десета част: Луцифер като носител на Светлината

Единадесета част: Светлината и любовта - външният и вътрешен свят на боговете

Дванадесета част: Големият купол на Гьотеанума в Дорнах – библейското Сътворение в образа на пеперуда


Книгата е налична в електронната библиотека на сайта АОБ: http://www.aobg.org/literature_details.php?lit_id=272

* * *


„Изминахме дълъг път през космически времена и пространства, през физически, душевни и духовни картини, проследявайки "полета" на пеперудата... Смисловите нишки, в нашето изследване, следваха една след друга, като изпредени в светлинния пеперуден пашкул на многопластовата пробудена мисъл. Всяка една нишка е захваната само в началото. От всички предложени теми, водещи по различни пътеки към съществото на пеперудата, търсещият читател може да продължи в нови посоки...
Каква е задачата на пеперудата за цялостното космическо развитие?! Ако искаме наистина да видим, извън повърхностното материалистическо мислене, ние трябва да насочим поглед към Космоса, към планетите, към духовните йерархии, чийто светлинен дар е пеперудата. Цялата своя земна метаморфоза пеперудата поверява не на земното, а на слънчевото топлинно и светлинно въздействие. Тази метаморфоза – снасянето на яйцето, излюпването, пролазването на гъсеницата, изпридането на пашкула, обагрената новородена пеперуда, е свързана с взаимодействието на Слънцето с планетите Марс, Юпитер, Сатурн, и съответно представящите ги Духовни йерархии. Пеперудата е не само светлинно същество, в смисъла на „родена в светлинния слънчев етер”, но вътре в себе си тя вдишва светлината, нейното фино и крехко тяло вдишва светлина. Тя е носена само от въздуха, но всъщност нейната истинска родина е светлината - вътрешно и външно.
Коприната е Духовен дар към човечеството, защото е част от естествената пеперудена метаморфоза, чиито далечни корени може да търсим във времената на Първосътворението. Пътят, който извървява пеперудата като духовно и земно същество, нейната метаморфоза, движението и преминаването от една жизнена форма в друга, са основни космически принципи. Те са заложени в Космическата утроба, в космическо-земната еволюция. Ние самите носим този вечен Път в себе си!”

Дорина Василева

* * *


Дорина Пашмакова-Василева е родена на 7 май 1969 г. в гр.Шумен. Завършва СМУ„Добри Христов“ във Варна, със специалност „пиано“. Възпитаник на СУ „Св. Кл. Охридски“ – магистър по „Българска филология, с втора специалност „Журналистика“, магистър по „Психология“, магистър по Начална училищна педогогика. Завършва тригодишно обучение по антропософска лечебна педагогика и социална терапия към Медицинската секция на Гьотеанума, Дорнах, Швейцария, с дипломна защита в областта на новите духовно-научни подходи за работа с шизофренноболни пациенти. Завършва двугодишно обучение по Медико-биологична подготовка като част от обучение в областта на алтернативната медицина. Провежда активна лекторска дейност за популяризиране на антропософските идеи и идеите на Валдорфската педагогика в Пловдив, София и Велико Търново
В своето Студио за познание и себеразвитие „Изис-София – Антропософски път за здравословен живот”, авторката провежда психологическо-астрологични консултации, терапевтична работа с изкуство и работа в групи, в които се преплитат нейните собствени виждания за работа с човешките проблеми. Рисува по собствен терапевтичен метод, основан на езотеричните корени на познанието, върху коприна.

Другите книги от авторката може да намерите на сайта на Сдружението по антропософска лечебна педагогика и социална терапия „Опора”: http://www.oporabg.com/?q=trackerBooks_avtori

Из сайта на АОБ: http://www.aobg.org/index.php?ln=1&id=330

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни