ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Пет Яну 18, 2019 9:17 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Дек 25, 2012 12:41 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Изображение


В момента преводът, който правя на материал на Кристина Кайне – антропософ, и автор: viewtopic.php?f=204&t=1053 /а и виждам, че това тече като широко споделена информация в антропософските среди в интернет пространството, във връзка с 12-те Свети Нощи предизвика въпроса защо е това „разминаване” в преминаването по зодиакални области /в нейния материал тя започва от Козирог и се движи през земния Зодиак, т.е. следват Водолей, Риби, Овен, Телец и т.н./, и това, което е дадено по Щайнер от Риби /на Бъдни Вечер/ към Водолей, Козирог, Стрелец и т.н. – това е Духовният Зодиак, чието движение е обратно на Земния Зодиак.

Бих искала да споделя размислите си по този въпрос. От една страна имаме нашият земен, човешки път, извървян медиативно назад във времето - реално това „се случва” като ние се връщаме назад осъзнато в собствения ни живот такъв, какъвто е преминал през изтеклите месеци, в изтичащите вече 12-ет месеца - в тях търсим връзката си с предстоящите 12-ет месеца. И според даденото от Кайне става изживяване на миналото чрез бъдещето – изживявавайки миналото сеем семената на бъдещето. Обратното би било също вярно - изживяване на бъдещето чрез миналото – прозрение какво ни очаква, според семената, които сме посяли в предишните 12-ет месеца. Т.е. семената на бъдещите 12 месеца се посяват чрез миналите 12-ет месеца, отивайки напред във времето по земния зодиакален кръг. От човешките дълбини към духовните прозрения и промени. Човек осъзнато изживява кармата си и посява семената на свободния избор на бъдещето. Концентрацията е във вътрешен душевен план по посока на вътрешно разширение и приемане на Рождеството като дълбоко мистичен и трансформиращ факт. Духовна стълба, по която се качва душата ни.

В същия момент обаче като реално духовно събитие и по-скоро процес Христос, извървява своят път към Исус през тези дни и нощи, започвайки от Риби - духовният Зодиак е обратен на Земния. Това е началото на пътя и пътя през зодиакалните области за Христос, за да слезе до Исус и да се слеят. Това е като една Духовна стъбла, по която Христос слиза, за да се въплъти. Всичко е много концентирано във външен космически макроплан. Всъщност в момента на Раждането на Исус, Христос поема Пътя си към него.

Това са два паралелни процеса - човешко-земен към Духа и Духовен към човешко-земния. Като две спирали на времето и пространството. Едната се завива отвън-навътре, а другата отвътре-навън за човешкото същество. Двете спирали се срещат във върховете си и там е човешкият Аз в този момент. За Духовните йерархии спиралите са обърнати – те преживяват този път първо отвътре-навън, оттегляйки се от човека по времето на Адвента, а след това отвън-навътре, отново свързвайки се с осъзнатия Аз на будното окултно човешко съзнание.

Събитията на Голгота се развиват в епохата на Овена на границата с Риби /отново Зодиака е духовен и е обратно на земния/. В Риби сме и след близо 300 години ще навлезем в епохата на Водолея. На 2160 години тези епохи се сменят. Всъщност с Риби се поставя началото на Вселенската година, която е 12 епохи по 2160 години, това е към 26 000 год.-толкова е една Вселенска година. Това е разгръщане в макрокосмически план на онова, което се случва в Духа и на земята. И всъщност Голгота е на границата и в началото на нов вселенски период от 26 000 години, началото е точно в Риби, когато Иисус Христос умира на Кръста и възкръсва.
Така че пътищата са два и реално те са не само успоредни, но и се сливат едни с друг.

Нека си представим Пътя на човешката душа през четирите седмици на Адвента, постепенно преминава собственото си еволюционно развитие в компресиран вид, някога с жертвите на Духовните йерархии, в този момент - изоставяна постепенно от Тях. Достигаме до момента на Рождеството - кой се ражда всъщност?! Рождество на детето Исус, но и РОЖДЕСТВО НА ВЪТРЕШНОТО НИ ДЕТЕ ИСУС! И с това наше вътрешно дете от Бъдни вечер тръгваме в две посоки - едната е назад в земните месеци на собствения ни живот - да ги погледнем като чисти деца в себе си, да ги прочистим с вътрешната светлина на това новородено дете в нас, да посеем семената на нашето бъдеще.
С това дете започва и пътуването ни в другата посока, успоредна и в единение на първата - да проследяваме, преживяваме осъзнато Пътя, по който Слънчевият Дух Христос ще се влее в него, т.е. в нашето вътрешно новородено дете, след пречистването и успоредно с него.

За мен не е ясно откъде започва тази традиция за тези два пътя, но явно те съществуват в антропософския свят. Дори ги намирам за напълно логични. Защото от една страна имаме Пътя на вътрешното прочистване, което окултният ученик /а и не само той/ може съзнателно да изживее, а от друга страна имаме Пътя на Посветения, който "налива" в тази прочистена човешка същност-душа.

И още едно интересно наблюдение, ако разгледаме как успоредно се засичат в двата Пътя зодиакалните области. Те са всъщност взаимно допълващи се като стихия със стихия, имаме само секстили, тригони и съвпади на еднакви стихии:

Първа нощ: Козирог-Риби /земя-вода/
Втора нощ: Водолей-Водолей/въздух-въздух/
Трета нощ: Риби-Козирог/вода-земя/
Четвърта нощ: Овен – Стрелец /огън-огън/
Пета нощ: Телец – Скорпион /земя-вода/
Шеста нощ: Близнаци-Везни/въздух-въздух/
Седма нощ: Рак – Дева /вода-земя/
Осма нощ: Лъв – Лъв/огън-огън/
Девета нощ: Дева-Рак /земя-вода/
Десета нощ: Везни – Близнаци/въздух-въздух/
Единадесета нощ: Скорпион – Телец /вода-земя/
Дванадесета: Стрелец – Овен /огън-огън/

И едно също супер интересно съвпадение за мен – ако разположим тези 12-ет нощи в тези двустранни отношения в 12-те дома на зодиакалния кръг, ще видим, че в 4, 8 и 12-ти дом, връзката на човешкото ни същество с огнената стихия е абсолютна. Това са кармичните домове. Огънят е първичната духовна субстанция на пречистване и вътрешна метаморфоза.

Бих се радвала и други да споделят мислите си...

Изображение

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Нед Дек 30, 2012 8:51 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
А ето и още интерпретации на този компресиран времеви период от годината, който е от изключителна важност.

Най-отдолу с червено: Истина, Красота, Доброта
Следват трите системи: нервно-сетивна, ритмична, веществообменна
После периодите в човешкия живот по години /според планетарните влияния/
Следват Духовните йерархии, заедно с Триединството - разделено обаче

Следват Зодиакалните области! - защо първата нощ /Портата на Светите Нощи/ не е свързана със зодиакална област???

Пътят на пасторите /минало/ - Пътят на царете /бъдеще/

Гледна точка..., има интересни идеи, но има и доста сериозни разминавания. Явно по въпросът за 12-те свети нощи текат всякакви идеи?! `ou4`

Изображение

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пет Яну 04, 2013 8:02 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Споделено от Мараеке ван Хаселт за изживяването на този период от годината:

В най-тъмния ден на годината, когато Слънцето е в най-ниската си точка, човек може да усети как Слънцето се връща. На 25-ти декември е празникът на непобедимото Слънце. Ние усещаме този ден на 25-ти, защото имаме нужда от 3 дена за да го почувства етерното ни тяло. Периодът между Коледа и 1-ви януари винаги е бил усещан особено - сякаш времето е спряло, Земята задържа дишането си. Луната сдържа силите си, за да може Слънцето да грее с всички сили. Небето е отворено, Христос може да работи директно с хората и ние можем да се свързваме пряко с йерархиите. Те ни гледат, защото очакват нещо от нас. За първи път тези дни и нощи са наречени святи на синода в Тур през 567 г. Според Рудолф Щайнер това е много важно време и плодотворен период за получаване на духовни изживявания и прозрения.

През 13-те святи нощи и 12-те святи дни се извървява пътят на нощта, пътят на екскарнирането. Това е пътят на духовното слънце. В наше време идването на Христос продължава, все повече и на всеки може да се случи събитието при Дамаск, когато Той навлиза във вътрешното ни царство, за да отговори на нашия духовен глад. Ако работим със Зодиака по обратен начин, от Риби (краката) може да започне да се надига една сила, през Овен (главата) и да нараства нагоре. На 5-тия, 6-тия и 7-мия ден стига до Слънцето. От 1-ви януари се минава от Слънцето към главата (Скорпион, Везни, Дева). От 1-ви януари нататък, отгоре, от главата идва светлина към сърцето. Това е един много нежен, фин момент, все едно му се дава ново място в нашия живот.
Но трябва да сме готови и за разочарования. По това време злите сили също са много силни. Те започват да ни пречат в големите и дребните неща, като се мъчат да ни задържат в материалния свят. Най-често можем да срещнем двойника. Те са и отвън, и вътре в нас. По средата на дванайсетте тъмни седмици, от 11-ти ноември до 2-ри февруари, се намират светите дни и нощи.

В Коледната нощ Космосът празнува раждането на Исус. Тогава става сватбата между Небето и Земята, която се свързва с раждането на Логоса. Някой ден Той ще се роди и в нас. Всички деца, които ще се родят през съответната година се събират около земята - пастирите за чули звука на камбанките. Множеството ангели около Земята и ореолът около главата на детето - това са силите на Буда. Исус се е родил в полунощ, защото това е космическата нощ на освещаването, когато душата на Слънцето слиза на Земята. Всяка година на Коледа отново се ражда светлината. Затова през тези дни трябва да се гледа светлината, която е различна във всеки момент. Това е отразено в картините на Рембранд и Караваджо. Нощем е добре да гледаме звездите. Можем да получим усещане за вътрешната сила на природата. Растенията и елементалните същества знаят какво става в Космоса. Добре е да се свържем и с тях.

Какво практическо можем да направим ние?
Преди 25-ти декември да направим ретроспекция на изминалата година като се опитаме да намерим основния мотив за годината и за всеки месец. Хората, които желаят да работят в група се събират, всеки си избира тема за работа през светите дни и нощи, общо се избира мантра, която всеки да казва в определен час всяка вечер, като преди това си представяме всеки човек от групата и си припомняме неговата тема. Важно е темите да се завършат и на всичко да се гледа много сериозно, защото може да се работи върху трансформирането на астралното, етерното и физическото тяло в по-висши членове.

Между 24-ти и 31-ви декември, през нощите могат да се направят упражнения за астралното тяло в седем стъпки -седемте ритъма на медитацията на основополагащия камък - и така да се започне работа за превръщането на астралното тяло в Дух-Себе.

След 1-ви януари е времето на бъдещето. Обмисляме какво искаме, какво сме решили да направим, какво е все още открито. Това е за трансформирането на етерното тяло в Дух-Живот. Правят се спомагателни упражнения. Целият период на 12-те дни и нощи е додекаедричният основополагащ камък. Правят се 12-те упражнения за пречистване на сетивата, за да влезе в тях духовният свят.
Така се добива силата за трансформиране на физическото тяло в Дух-Човек. През цялото време не бива да забравяме антисилите вътре в нас и да следим какво правят.
При ретроспекциите трябва да гледаме с нощен поглед, т.е. от кръга навътре, а не от себе си като точка. Да внимаваме за сънищата си, за настроенията при събужданеи какви идеи могат да ни хрумнат при това. Като си припомняме сънищата през деня, могат да настъпят промени в разбирането на съня. Да наблюдаваме внимателно нещата около себе си и вечер да се съсредоточаваме върху мантрата. През това време могат да се състоят срещи със силите на съдбата ни.
След 31-ви декември става много по-трудно, защото всички импулси от новата година се мъчат да привлекат вниманието ни. Като се довършва работата докрай, се създава кръг, в който може да влезе духовният свят. Когато много хора по земята работят по този начин, от духовния свят те се виждат като светли точки от една мрежа. Но е важно всичко това да се избере свободно и да не се усеща като товар, като тежко за-
дължение.

Превод:
Светла Бисерова

из "Антропософски вести"

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Съб Яну 05, 2013 4:53 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Изображение


Ирис Съливан - Дванадесетте събрани около слънцето

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Фев 12, 2013 8:41 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТТА НА ЗНАЦИТЕ ОТ ЗОДИАКА


... Посочената в първата статия на този сборник последователност на знаците от Зодиака, послужила след това като основа на всички по-нататъшни разглеждания, се нуждае – както свидетелстват за това някои зададени на автора въпроси – от не голямо допълнение. Същността на тези въпроси се свежда до това, че в болшинството от своите лекции Р. Щайнер говори за последователността на знаците на Зодиака, започваща от Овен и завършваща с Риби, т.е. съответстваща на физическото движение на Слънцето от Изток на Запад.

За обратната последователност, вървяща от Риби към Овен, т.е. от Запад на Изток, Р. Щайнер, като правило говори само във връзка с придвижването на еклиптиката на точката на пролетното равноденствие, отражение на което се явява смяната на културните епохи в историческото развитие на човечеството.

От гледна точка на антропософското учение за човека, на първата от тези две последователности съответства процеса на пробуждане на човека, или процеса на инкарнация. Това особено се забелязва в ембрионалния период, когато целия човешки организъм се формира в посока от главата към крайниците.

В лекцията от 14 юни 1924 г. /Библ. 239/ Р. Щайнер описва определен окултен поток, който пронизва човешкия организъм от главата към крайниците, т.е. микрокосмически от Овен към Риби. Този поток носи със себе си миналата карма на човека, намираща своя израз в констелациите на небесните светила при неговото раждане или зачатие. Такава минала карма непосредствено се свързва също с живота на човека в духовните светове до раждането и произтича от неговите минали земни животи. Споменатият поток продължава да действа и в продължение на дневния живот, който човек преминава от сутрин до вечер заедно с видимото движение на Слънцето по небосвода от изток на запад.

На Втората последователност на знаците на Зодиака съответства процеса на заспиване на човека или процеса на екскарнация, при който неговото астрално тяло и Аз напускат неговото етерно и физическо тяло в посока от крайниците към главата, т.е. придвижвайки се микрокосмически от Риби към Овен.

Тази посока на движение в споменатата лекция Р. Щайнер свързва с определен окултен поток, който пронизва човека в обратна посока, от крайниците към главата и носи със себе си това, което ще трябва да послужи като основа на бъдещата карма на човека, която ще намери своя пълен израз в неговия живот след смъртта и ще определя целия характер на неговите следващи земни животи. Този поток действа по-нататък през нощта и съответства на движението в макрокосмоса на Духовното Слънце в посока от Запад на Изток /вж. стр. 67 и следв. /

В лекцията от 21. 01. 1917/библ. 174/Р. Щайнер говори за това, че през време на първия стадий на своя живот след смъртта – до окончателното отделяне на етерното тяло – човек носи в себе си отпечатана цялата небесна констелация на светилата, която е съществувала на небето в момента на смъртта. Тази небесна констелация позволява на човека постепенно /в продължение на първите три дни след смъртта/ да получи началната ориентация в духовния свят, необходима му за намиране на пътя в посока от запад на изток по посоката на движението на духовното Слънце /втори стадий/. Защото само следвайки го, умрелият може да влезе в обективния духовен свят /трети стадий/.

Цитираните указания на Р. Щайнер могат да хвърлят светлина върху едно изречение, отколе съществуващо в мистериите: ”Той се отдалечи към вечния изток” означаващо съзнателно встъпване на посветения в обективния духовен свят в посоката на действие в него на силите на Духовното Слънце. В продължение на такъв период на “пребиваване на изток”, посветеният като служител и проводник на импулсите на духовното Слънце работи над развитието на човечеството не от земните, а от чисто духовните сили, които той черпи непосредствено от висшите светове.

В този смисъл ние трябва да разбираме думите, казани от Християн Розенкройц в 1790 г. на неголяма група свои ученици във Виена за това, че той е длъжен на 85 години да отиде на изток, и че те ще могат отново да възприемат неговата дейност в Европа след 85 години /библ. 93, 16. 12. 1904/.

Такова “отиване на изток”, от само себе си се разбира, че няма никакво отношение към източните религии или към каквато и да е форма на традиционната източна мъдрост. Но разбран като чисто окултен процес на изцяло съзнателно встъпва не в свръхсетивния свят за съединяване в него със силите на духовното Слънце, от самото начало е заемал централно място в истинските розенкройцерски мистерии. Защото в тях, особено започвайки от 13-то столетие, във формата на “истинска съвременна езотерика” /библ. 15, гл. ІІ/ са се подготвили условията за постепенно съединяване на човечеството преди всичко с втория от споменатите по горе окултни потока, откриващ достъпа към съзнателното заспиване, т.е. съзнателното влизане в духовния свят, с потока, позволяващ на човека в пълно съзнание да работи над кармата на бъдещето, а също така откриващ му действителното познание на тайната на смъртта и Възкресението на Голготския Хълм /пак там/.

Затова дълбоко закономерно е окултното и едновременно художественото осъществяване на казаното в това неголямо здание, което Р. Щайнер веднъж назовал засега още единственото, видимо за външните очи като “розенкройцерски храм”, известно като “здание-модел в малш/е/” /вж. за него в библ. стр. 284 /285/.
Този първи “розенкройцерски храм”, в който по право може да се види това семе, от който по-късно възникна първият Гьотеанум, е бил ориентиран от Запад към Изток. Според мисълта на Р. Щайнер той трябвало да бъде изобщо издялан в гранитна скала, а това значи по възможност, съвършено недостъпен за външното влияние на Слънцето в неговото физическо движение на небето от Изток на Запад Той е трябвало да се осветява само от един единствен отвор в купола, разположен по такъв начин, че по време на пролетното равноденствие, сутринта в 9 часа, слъ- нчевата светлина да пада на “определено място” вътре в зданието /въз- поминание на Щокмайер/. Иначе казано, за осветлението на Храма е трябвало преди всичко да се има в предвид не физическото движение на Слънцето от Изток на Запад, а неговото духовно движение от Запад на Изток, в посоката на придвижване на точката на пролетното равноденствие.

Именно този път на следване на духовното Слънце, водещ в съвременните розенкройцерски мистерии към съзнателно встъпване в духовния свят, е трябвало да бъде вплетен в художествена форма в “зданието - модел в малш/е/”. За това преди всичко свидетелствуват двата реда знаци на Зодиака изобразени на купола и разположени от двете му страни – започвайки от знака на Риби до входа на запад и завършвайки със знака на Овен на изток над олтарната ниша.

Във спомените на Щокмайер указанието на Р. Щайнер относно разполагането на знаците на Зодиака на купола на зданието е предадено така: ”В главния купол трябва да бъде изобразен кръгът на Зодиака, започвайки от риби на запад, над колоната на Сатурн” /пак там/* /* Знаците на Зодиака изобразени на купола на “зданието – модел в малш” са били за първи път изпълнени по скиците, дадени от Рудолф Щайнер на художничката Имме фон Екардщайн през 1911 г., за първото издание на “Календар на душата” /библ. стр. 40/, при което и в този случай знаците на Зодиака са били разположени от Р. Щайнер в последователност от Риби през Дева към Овен. /вж. ”Допълнения към пълно събрание на съчиненията на Рудолф Щайнер” № 37-38/.

По такъв начин ние намираме в този “розенкройцерски храм” зримо въплъщение на пътя, водещ през 12те Свещени Нощи от Исус към Христос, от микрокосмоса към макрокосмоса, и са това изразяващ централната мисия на “съвременната езотерика”, призвана сега да извести на човечеството познанието за космическия Христос: “Така съвременната езотерика може да бъде разбрана като превръщане на импулса на Христос в основен елемент на водачеството на тези души, които в съответствие с условията на развитие на новото време искат да достигнат познанието на висшите светове”. /библ. стр. 15, гл. ІІ/.

ЕЛИЗАБЕТ КОХ и ГЕРХАРД ВАГНЕР

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пон Дек 28, 2015 5:59 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Публикувам тази схема, която френският антропософ и астрософ, приятел на България, Мишел Жозеф, е публикувал на страницата си във фейсбук. Въпреки че се отнасят за периода 2001 - 2002 год., тези съотношения са универсални. Освен че е налице огледалност, т.е. онова което посееш - това ще пожънеш, между "посятото" в Светите нощи и следващите ги 12-ет месеца, то налице е взаимна връзка и с предидущите 12-ет месеца. Всъщност получава се едно приливане от година в година, като 12-те Свети дни и нощи са центърът на този душевен процес. В тях налице е един вид "сгъстяване" на време, пространство, преживяване, събития, ситуации не само във външен, а по-скоро във вътрешен аспект. Другата взаимовръзка е огледалност вътре в самите 12 месеца и в самите 12-ет Свети дни и нощи /проследете цветовете!/. Като "рисунък" виждаме темата за безкрайността, в чието "времево" пътуване се намира човешката душа в своя земен път.

Изображение

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пон Дек 28, 2015 6:01 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
В един немски антропософски сайт намерих тази схема, дадена според начина, по който в книгата на Сергей Прокофиев "Дванайсетте Святи нощи... " се извършва осъзнатият вътрешен преход на човешката душа през Зодиака. В този сайт, който за съжаление е май само на немски, са дадени хороскопите на водещи фигури от времето на Рудолф Щайнер и е направено астрологическо изследване.
http://www.stella-anthroposophica.de/St ... oposophica.…

Изображение

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пон Дек 28, 2015 9:09 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Ное 08, 2015 12:35 pm
Мнения: 295
Дорина Василева написа:
В един немски антропософски сайт намерих тази схема, дадена според начина, по който в книгата на Сергей Прокофиев "Дванайсетте Святи нощи... " се извършва осъзнатият вътрешен преход на човешката душа през Зодиака. В този сайт, който за съжаление е май само на немски, са дадени хороскопите на водещи фигури от времето на Рудолф Щайнер и е направено астрологическо изследване.
http://www.stella-anthroposophica.de/St ... oposophica.…

Спасибо...

Но ссылка - http://www.stella-anthroposophica.de/St ... oposophica - не открывается ...?

А это работает - http://www.stella-anthroposophica.de/


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Пон Дек 28, 2015 9:16 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Благодаря, Сергей!

Искам да те попитам - знаеш ли защо в някои антропософски западни международни групи във фейсбук Святите дни се започват от Козирог, Водолей, Риби и т.н./това е мой превод на такъв материал на австралийската антропософка Кристине Кайне - viewtopic.php?f=204&t=1053 /, а не както е в книгата на Сергей Прокофиев - Риби, Водолей, Козирог... ?

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Дек 29, 2015 10:21 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Ное 08, 2015 12:35 pm
Мнения: 295
Дорина Василева написа:
Искам да те попитам - знаеш ли защо в някои антропософски западни международни групи във фейсбук Святите дни се започват от Козирог, Водолей, Риби и т.н./това е мой превод на такъв материал на австралийската антропософка Кристине Кайне - viewtopic.php?f=204&t=1053 /, а не както е в книгата на Сергей Прокофиев - Риби, Водолей, Козирог... ?

А. Белый Правда ритмов времени Письмо от 8 января 1927 года

...Спасибо за поздравления с Новым Годом... и вас поздравляю..Прежде всего желаю тишины, мира, ответственности, серьезности. По моим субъективным прогнозам мы вступаем в ответственное семилетие: 27-33; за ним семилетие, в котором для человечества могут быть большие свершения: семилетие предшествующее - семилетие подготовления, ожидания, тишины: для одних, уже созревших и не спящих вовсе, которые проходили свою Камалоку (для некоторых антропософов уже Камалока на земле ввиду их миссии скорей вернуться на землю и ввиду ускорения темпа времени), для одних уже в этом семилетии могут быть предвкушения больших событий духовных, для других это будет время очищения, вступления в Камалоку, и, стало быть, ряд испытаний впереди. Я желаю вам сознательности и мужества, чем темнее может казаться лик небес, тем громче запоют петухи утра для имеющих слух к этому инспирированному звуку. Думаю, что для большинства не желающих проснуться это будет семилетие потрясений, кармических ударов, разбитых надежд; будем же вооружаться сознательностью, будем слушать ритм времени, будем привыкать к новому кругу. Ведь год, каждый год - это упражнение в слухе, в развитии ритма.
Для меня все более и более умение найтись антропософски в жизни стоит в связи с умением ступать по времени, то есть знать, как осень, зима, весна, лето варьируют тональность поступка. Времена года, 12 месяцев - это данное вам непрестанное упражнение к развитию слуха и тональностям годового круга; это гаммы, без которых мелодии моих поступков в их социальной оркестровке будут фатально фальшивыми, хотя бы домыслы мои о поступках и были бы абстрактно правильны.
Я желаю вам обоим ритма, чтобы вы вели время в правде ритмов его; я желаю этой правды ритмов для вас, как и для всякого, потому что свершение поступка в правде ритма имеет прямое отношение к Карме и к инспирации: абстрактное амор фати есть знание тональностей, помогающих нести бремя времени, а Карма в одном разрезе и есть бремя времени.
Недавно провожал 12 дней (от 25-го декабря до 6-го января), дивовался красоте тональностей годового круга, вставали мысли, отзвуком которых хочется и с вами поделиться, ибо эти мысли касаются каждого из нас. Но до конца я их понял во всей конкретности лишь в этом году, потому что провел сознательно осень от сентября до Рождества.
Новый год начинается, собственно, в сентябре; в нем скрещивание двух ритмов, двух космических циклов; один год (Доктор называет его «Платоновым» годом - против Солнца) - есть год смены всех двенадцати знаков Зодиака в точке весеннего равноденствия (21 марта); когда-то в эпоху Персии 21 марта падало на знак Близнецов (Ормузд - Ариман Персии), потом - на Тельца (древний Египет), потом - на Овна (четвертый период); теперь мы около Рыб; 2000 с лишним лет проходит каждый знак Зодиака по точке весеннего равноденствия. Весь круг Зодиака проходит через весну 25000 лет, это и есть одно представление о Космическом Годе. Другой, большой Космический Год измеряется точками перигелия (ближайшая к Солнцу точка орбиты Земли), его амплитуда 110000 лет и он течет в обратном направлении. Так что есть две орбиты Космических Годов, текущих в обратном направлении друг к другу - орбита Года, равного "110000 лет течет посолонь (по Солнцу), это орбита знаков: Водолей, Рыбы, Овен, Телец, то есть, январь, февраль, март, апрель и так далее. «Платонов» год течет обратно, от весны через зиму к осени. И когда у нас развивается слух к ритму времени, мы чувствуем скрещение времени двух потоков, и наше задание - в умении управлять этими потоками, проходящими через «Я», в этом задании - сознательное овладение инспирацией. Последняя точка пересечения двух орбит, двух космических годов - была в середине атлантического периода, в знаке Весов, в нашем теперешнем сентябре; и оттого знак Весов - равновесие этих двух ритмов. Точка пересечения их в нашем Я, эту точку пересечения мы несем в себе как Год Космический, Новый Год, которым мы должны овладеть сознательно.
Вот отчего сентябрь - подлинное начало года. Но сентябрь - и время испытаний, вследствие нашего падения в четвертом периоде отсрочилось время схождения Логоса; сентябрь - начало падения, последнего падения в прошлом, от сентября до Рождества - труднейшее время нашего погружения (бессознательного) в воспоминания падения (грусть осени и трудности осени); мы должны сознательно овладеть сентябрем, октябрем, ноябрем, декабрем - труднейшими знаками Зодиака; Скорпионом (с Драконом, встающим на небе в это время). Стрельцом, поражающим нас судьбою, последствиями ежегодного впадения в повтор бывшего падения (ноябрем), и Козерогом - Кармою (Козерог -Единорог) встреча с ним в символике русского народа это - встреча со смертью; это - встреча с Христом). Осень - начало сознательности, сознательность без осознания осеннего ритма без прока, осенью после дня Михаила и после Покрова (14 октября) мы вне Покрова, в темноте пустынь мира, во мраке, в уколах Скорпиона, недаром Креститель вопиет из пустыни о «порождениях ехидны» именно в эти дни. Тоска осени взывает к власянице, к посту, к перемене сознания, чтобы смочь дойти до Рождества. В это время и Дева (знак сентября) летит от Дракона на крыльях Большого Орла в пустыню, где она родит Младенца (в дни Рождества). Вы ведь помните текст Апокалипсиса, как были даны «Жене, облеченной в Солнце», крылья Большого Орла, чтобы она спаслась от Дракона. Что такое Большой Орел? Да внутренний, скрытый от нас знак того же Скорпиона. Когда-то символ Орла, духовности, стоял в знаке Скорпиона (вместо Скорпиона).
«Дева» летит на крыльях Большого Орла с октября от телесно-душевной природы, где летом она обнаружилась, и в горние выси Духа, бросая через осень нам свой покров. В явлениях увядания природы должны мы увидеть духовный смысл. Этой осенью я собирал земляничные листики и понял, что если цветы выражают цвет душевности (землю и влагу), то сухие листья выражают свет Духа (в огне и воздухе); духовный смысл увядания есть сгорание в огне и воздухе; если мы примем осень в огне и в воздухе Духа, самая природа увядания - спускающийся над нами Покров улетающей на крыльях Орла Девы; наш ритм в это время - схватиться за Покров, улетающей на крыльях Орла Девы; наш ритм в это время — схватиться за Покров Природы, как за Покров Девы и на этом ковре-самолете лететь с Девой над мраком Скорпиона-Дракона к дням Рождества.
Это летение - память об огнях осени в посте пустыни и Крестителевом вопиянии: «Переменитесь!».


Изображение

Понимание этого роста ритма в нас в осеннем сознании, в самосознании, — и это самосознание — сентябрь, точка перекрещения двух орбит, точка рождения некогда человеческого Я. Вот почему сентябрь Весов (равновесия) кончается праздником Михаила, борьба с Драконом; Покров Девы и копье Михаила, проходящее из Духа сквозь наше самосоэнающее Я, ведет к Мистерии нашего очищения, Крестителева вопияния: «Переменитесь!» Теперь в Михаиле - поступок нашей сознательности из понимания ритма этого отрезка Зодиакального Круга. В этом понимании Великая Мать и Вечная Дева в свете самосознания становится Софией - Премудростью, празднуемой по новому стилю 30-го сентября, а три Лопасти Плеромы риз Ее развеваются от Нее; одна лопасть Любовь, летит в будущее, к Рождественскому Младенцу, две - бросаются нам вниз, как нас одевающий Покров (он же мост, по которому мы проходим к Рождеству над бездной природного мрака): и эти лопасти Покрова-Вера, Надежда. Теперь соберите все то, что я сказал, в символику знаков Праздников: в августе приближается Дева, взывающая к пониманию Ее самосознающим Я сентября - в равновесии между Люцифером и Ариманом; в Весах обретаем мы самосознание и нам открывается духовный смысл увядания, как сгорание и очищение, как огонь листьев и природы; это и есть огонь Михаила, которого Доктор называет Духом мощной красоты; прибавляю - осенней. Конец сентября - праздник Михаила, перерождающий Деву - Природу в Софию - Премудрость. 30-го - София, бросающая нам лопасти Веры и твердость перенесения «Скорпионовых» жал и Надежду; эта надеждав духе Михайлова дня - понять: огонь, вспыхивающий как увядание, есть обетование о будущих цветах Духа; и листья осени -цветы Духа, Покров Надежды. Из увядания сплетаем мы мост к Рождеству или Покров; и октябрь идет Покровом.
Понимаете ли вы, дорогие друзья, чудо ритма осени! В этом году я его понял до дна! и провел к Рождеству. Как связать тональность времени с ритмами каждодневных поступков - дело каждого; но понять, но связать -надо. Это - плод уэнания всей моей 46-летней жизни.
Иначе Скорпион укусит и год опять сорвется. Стрелец пошлет стрелу, и вместо двенадцати дней - рог («рок») Козерога, как Стража Порога. В декабре ведь бессознательно переживаем обряды желания рождения и обряд ужаса. Умелое проведение последнего, зависящее от правильной установки всей осени, нас вводит в Храм Братства Любви. Но большинство отбрасывается от дверей Храма: для них течение годины - бессознательная судьба обрядов ужаса.
Вот почему «срываются» Праздники почти во всех душах: нет слуха, нет ритма.
К Рождеству из плодов усилий сентября семя жизни рождается в росте высшего "Я"; огонь осенних листьев именно здесь-замысел о цветах весны, растения по Доктору именно в это время думают, как им цвести весной; сухой листик в огне раскраски в свечичках наших мыслей, теперь становится цветком: уже к январю. В это время возможность вспышки "Я" высшего (Христа в нас). 25 декабря - Праздник Иисусов (рождение Младенца Иисуса), а Праздник 6 января - Крещение 30-летнего Иисуса, то есть зачатие Христа в Землю; Христос 6 января врождается из Космоса в мир: Иисус 25 декабря идет к Крещению. Здесь в Рождестве опять скрещение двух линий времени; от 6-го к 25-му: от Христа к Иисусу; от 25-го к 6-му: от Иисуса ко Христу. Между -12 священных ночей, во время которых мы как бы вне времени; и эти 1 2 дней - Храм для прозревших. В это время мы в нижней точке Мирового Креста: удивительная симметрия; смотрите:

Изображение

От 25-го декабря до 6 января есть "12" дней Мистерии Рождения Высшего "Я" (от Иисуса ко Христу). И точка между двенадцатью днями почти на середине - последний день старого года; если сентябрь в природно-космическом смысле есть Новый Год, то первое января есть мистерия "Я" человека Нового Года в безвременном смысле, это Новый Год по новому имени внутри Я: "не Я, а Христос во мне"... Я бы назвал первое января праздником Дамасского Света; нарастание природного Света лишь отражение роста в насСолнца Дамаска. В середине "12" дней мы из высшей сознательности теперь стоим в Водолее. Водолей и есть погружение нас в Иордань; и Вассерман - Водяной Человек; что есть Водяной Человек? Это Человек, обрядом Крещения приготовленный к сошествию Логоса; тут-то в нас пробуждается Чело Века, наш Манас: если сентябрь - рождение Самосознающей души, если путь к Рождеству -"история становления самосознающей души", то сознательно стоя в ритме Водолея в середине Мистерии 12-ти дней, в перекрещении путей от Христа к Иисусу и от Иисуса ко Христу, мы в возможностях Манаса. "12 дней" для развившего слух к ритмам года поступками, согласными с этими ритмами, есть вневременная Мистерия, где каждый день переживается как Знак Зодиака; каждый месяц года посылает в каждый из дней свой луч; одновременно, это время соединение в нас (по два) знаков Зодиака, ибо мы переживаем 12 дней и посолонь, и против Солнца. Посолонь: 25 - Козерог, 26 - Водолей, 27 - Рыбы, 28 - Овен, 29 - Телец, 30 - Близнецы, 31 - Рак, 1 - Лев, 2 -Дева, 3-Весы,4 -Скорпион, 5-Стрелец. И против Солнца: 25 - Козерог, 26 - Стрелец, 27 - Скорпион, ставший Орлом в дне Праздника рождения Иоанна Богослова (27 декабря - по Доктору -день рождения Иоанна Богослова), 28 - Весы, 29 -Дева, 30 - Лев, 31 - Рак, 1 - Близнецы, 2 - Телец, 3 - Овен, 4 - Рыбы, 5 - Водолей.
Нам встают образы древних Мистерий в линии обратного хода: персидские, египетские, мистерии Овна или закланного Агнца, ставшего Иксдус (слово "рыба" по-гречески или криптограмма "ИисусХристос - Бог Сын): так мы доходим до Водолея, Человека, Человека воистину, чтобы повернувшись назад в Козероге Судьбы увидеть не смерть, но "во Христе умираем" и этим стрелу ноября пустить в Скорпиона, восстановить нами некогда нарушенное равновесие мира в сентябре; и этим приобщиться к Деве, как мудрости Мистерий: знак "Дева" - знак миросозерцательного феноменализма, а этот знак по Доктору - знак Мистерий и так далее.
Вы понимаете ли, что 12 дней для проснувшегося есть и история Мистерий в нем, в своем росте от Иисуса ко Христу: - от Иисуса к Христу - биография рожденного в нас Младенца Духа.
Я считаю, что выход к сознательной работе, дневной, Нового Года наступает с 6-го января; и это забота - как пройти к Пасхе? Как духовную радость не уронить в личинах-масках рождественских и в "масляной жизни"; древние сатурналии теперь - личины-маски; после рождения высшего "Я"-бывшая личность, просыпавшая самосознание сентября - ведь личина; если я твердо не возьму "личину" в руки, она станет в руках Аримана моим эфирным двойником; страх к личине, есть страх к "двойнику" своему (церковь проклинает личину); с 6-го января мы должны вернуться, чтобы с ней работать; правильное отношение к ней - превратить ее высшим нашим рождественским сознанием в шлем рыцаря.
Шесть правил контроля я рекомендовал бы начинать после священных 12-ти дней, проводя каждое по месяцу - так чтобы окончить их точно к точке летнего солнцестояния; лучше всего, легче всего надеть шлем контроля мыслей - из серьезно проведенных " 1 2-ти дней"; отсюда: ритм хождения по году - правила вооружения: походка рыцаря; если и декабрь своим обрядом ужаса (первая половина) вызывает во мне цикл Шуберта "Винтеррайзе", то выход из " 12-ти дней" для меня звучит вагнеровским маршем из "Тангейзера": походкой рыцаря; латы рыцаря мне закроют крещенский крестик; этот крест был в сентябре мне ломающим плечи Космическим Крестом, в Крещении я понял, что это иго и бремя - легко есть: но надо его защитить латами рыцаря; рыцарский путь: от Иисуса Рождества к Христу Воскресшему через Мистерию Голгофы; если "12 дней" - видение Монсальвата, если страстной четверг-Мистерия Грааля,то путь великого Поста: путь искания исчезнувшего Храма рыцарем Парсифалем.
На Пасхе латы прорастают цветами весны; и с Вознесения начинается вознесение нашего окрепшего "Я" в Космос. Первые шесть месяцев каждого года есть, по-моему, перенесение мистерии рождения Я высшего (в 12 днях) в биографию нашей походки по году; к июню мы возносимся к космическим тайнам; с Духова Дня до - приблизительно - Петра и Павла мы вне истории: с Петрова дня - начинается уже линия вхождения в осознание исторического христианства; "Когда Солнце движется на Север", тогда нам доступнее мистическая наша биография; с 24-го июня Креститель поворачивает нас к зарытому в истории и Земле кладу: к пониманию исторического пути человечества. 29 - го июня (значит, 29-13 нового стиля) праздникПетраиПавла:Двухлиний исторической культуры, какцеркви (Петр) и церкви, как культуры (Павел); линия Петра-церковь первых веков; Павла - понимание церкви самой, как культуры "Я". Отрывок от 12-го июля до праздника сентябрьского (Возрождение Креста) есть отрезок истории до Константина, где догмат Петровой Церкви перерождается из исторического реализма в исторический материализм; в линии Павловой истории здесь именно происходит разрыв догмата с символом; но в Павле назреваетлиния понимания исторического реализма как символизма: в первой линии (Петра) - проваливаемся в "Скорпионову"тему; во второй линии (Павла)-сознательно вооружаемся самосознанием; вместе с тем - в историческом разрезе сентябрь есть время "ренессанса": рождение самосознающей души; и -уже описанное: день Михаила, день Софии, путь веры в Веру, мост надежды к Любви, к Иоанну; путь через зимние месяцы в разрезе истории - путь от нашего времени к Рождеству, кбудущему от свободной культуры к Церкви - Мистерии: от Павла к Иоанну; ведь праздник рождения Иоанна, по Доктору, в безвременном круге " 12" дней: 27-е декабря (третий день Рождества).
Дорогие друзья, какая красота заложена в годовых ритмах; и какая симметрия: она выявляет путь по Году нашего самосознающего, то есть, пронизанного Годовым ритмом, Я, как таковой:


Изображение

Мы в линии шествования по Году от X к Y проходим линию мистерии нашего Я (наш рыцарский путь) как рыцари; в А мы возносимся в Космос; линия АВ есть линия выхождения нашего сознания из черепа; в В мы снова входим в историю; 25 декабря мы в центре Космического круга; от 25 го до 6-го - безвременный круг "1 2" дней, из которого 6-го января вступаем в наше годовое странствие.
Дорогие друзья, простите мне эти косноязычные попытки намекнуть на что-то в ритме года; я знаю, что в каждом по-своему преломляется этот ритм; но он есть; он - потрясающая меня реальность; и если мы не будем пытаться конкретнейше им овладеть, ходить по годовому времени "легко ступая", все более и более будем мы ощущать сотрясения времени в нас и удары предметов времени по нам: ужасные удары; и если мы не согласуем с этим нашим развиваемым слухом ко времени все отвлеченные наши знания об антропософском пути, этот путь, абстрактно изучаемый, нуль: ничто; надо уметь править временем: правильно вести время в себе, то есть читать ритмы,подпевать им жизнью; праведник ведь в наше время - ритмист; не нарушающий тактов социальных и индивидуальных.
Поймите же: мои пожелания от всей души могут быть одним: пожеланием ритма и такта времени.
Машинописная копия письма найдена в архиве М. А. Скрябиной.

http://predela.net/modules.php?name=Boo ... ge&pid=202


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни