ПРИЯТЕЛИ НА АНТРОПОСОФИЯТА - ЕЗОТЕРИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Ex Deo nascimur. In Christo morimur. Per Spiritum Sanctum reviviscimus!
Дата и час: Вто Фев 19, 2019 2:42 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
Непрочетено мнениеПубликувано на: Чет Ное 28, 2013 11:00 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Изображение


ПЕПЕРУДАТА И ЧОВЕШКАТА ДУША
духовно-научно изследване

КОСМИЧЕСКО-ЗЕМНИЯТ ПЪТ НА ПЕПЕРУДАТА I
/резюме/


В уводната част на изследването се осветлява позицията на съвременната наука по отношение на човешката душа - много психологически направления и подходи, с изградени понятийни системи, със стройни идейни структури, в които човешката душа остава далеч недокосната, непочувствана, неразбрана в нейната истинска дълбочина и космичност. Човешката душа е покрита с голям космично-звезден воал, който по деликатен начин живее в съществата ни, в цялото човечеството. На нас човеците е предопределено да вдигнем булото.

Дълбоките причини за това изследване се коренят във внезапно родилият се импулс у авторката да рисува върху коприна по свой новаторски начин. Този импулс се развива няколко години, в които тя самостоятелно се занимава и развива, а успоредно с това, с голямата подкрепа на ръководителя на антропософската социално-терапевтична общност Андреа Крон Петрович във Вупертал, Германия, провежда триседмичен уъркшоп с хора с психически заболявания.

В следващите части се разглежда съществото на пеперудата, нейното еволюционно минало, настояще и бъдеще от различни гледни точки, стъпвайки изцяло върху духовно-научните идеи на Антропософията.

В първата част на изследването пеперудата и онова, което тя завещава на човечеството - коприната, ни се разкриват в различни древни китайски и японски легенди. Винаги я виждаме свързана с женствеността – Душата, с неподправената, фина и грациозна хубост на девицата или на зрялата жена /различни степени от вътрешното ни съзряване!/, с любознателността и грижата за майката-природа, с вътрешното познание и озарение, с откривателството, съчетано с творческа креативност и красота, с вътрешно-присъщата връзка с Духа, който тъче в самото същество, дарявайки го с прозрения. Усещането е за ефирност, прозрачност, недокоснатост. Стъпвайки на думите на Р.Щайнер древните народи на Изтока са преки наследници на онова световъзприятие, което са притежавали атлантите. Азиатските народи са живата следатлантска памет. От атлантското инстинктивно ясновидство в следващите епохи, човешкото същество в Земната еволюционна степен постепенно губи своята връзка с Духовния свят, както и връзката си със свръхсетивния свят, въплътен в материята на битието.

Следва разглеждането на двата български пролетно-летни обичаи за измолване на дъжд „Пеперуна” /”пеперуда”/ и „Герман”. Става дума за ритуално преживяване на цикличността на живота в природата, в която имаме съответно всички опорни точки - живот, смърт под формата на метаморфоза и раждане на природата за нов живот. Трансформацията е основен мотив и в двата обичая. В българските традиции също е отредено важно място на символа на пеперудата като символ на метаморфозата и новия живот.

В развитието на човешката цивилизация копринените пеперуди, които са култивирани в древен Китай, се превръщат в пленници на човечеството. От яйцето, което те излюпват, превръщащо се в ларва/буба/, после в пашкул, в който какавидата зрее за своята бъдеща трансформация. В момента, в който трябва да се роди новата пеперуда се случва смъртта – това е една прекъсната метаморфоза. Така се ражда коприната.

Р.Щайнер отделя специално място и разглежда еволюционния път на пеперудата. Той представя "блещукащият" свят на насекомите, в огромното му многообразие, като част втъкана в цялостното еволюционно предземно развитие - в мировите метаморфози протичащи една в друга от Стария Сатурн, към Старото Слънце, Старата Луна и Земята. Старият Сатурн съдържа в себе си всичко последващо, така както всичко последващо, днешното и бъдещото е нужно да бъдат възприети като живи продължения на Стария Сатурн. Разбира се, това се отнася не само за насекомите, но на тях е отредена ролята на живата космическа памет като представители на днешния земен животински свят.

В следващата част следва осветляване на цитат на Р.Щайнер за връзката на древните слънчеви култове, които намираме въплътени в древните друидски кромлехи, с космическите процеси, вплетени в пеперудената метаморфоза.
През септември 1923 год. Р.Щайнер изнася серия от лекции след семинар в Англия - Панменвар, където се запознава с мегалитна култура на древните друиди край Илкли. Древните друидски посветени /те спадат към северното течение от посветени, които напускат Атлантида, организират северните слънчеви мистерии/, изграждали свои ритуални кръгово-каменни свещени пространства, посредством които наблюдавали как се свързват в течение на годината слънчевите и лунните сили. В България също са открити такива ритуални места, принадлежали на древните траки. По древни сведения, цитирани в изследването, Залмоксис, който е бил роб на Питагор, с тракийски произход, се смята за учител на друидите. Така проследявайки казаното от Р.Щайнер можем да предположим съвсем закономерно, че тракийският Залмоксис по един определен начин е "пренесъл" характерните вярвания на "южното" течение, дошло от древната Атлантида по посока на „северното”. Нашите тракийски предци са "хващали” силата на Слънцето в своите ритуали, подобно на слънчево-светлинния танц на пеперуденото същество вътре в самото него, и са били духовно и душевно зрящи за процеса на духовно-душевна метаморфоза, който пренасят от макрокосмоса в микрокосмоса на своето битие. Кръговостта е свещена и ритуална в българския народен танц. Той има значението на цялост, на единство на материя и дух, в която човешката общност "изприда", подобно на бубения пашкул, своята цялостна вибрация в ритъма и светлината на танца.

Следва разглеждането на мястото и взаимовръзките на пеперуденото същество със Сътворението, ръководено и инспирирано от Висши същества - Светата Троица, развили се в други космически времена и пространства, и израснали дотам, че сами да могат да творят нова Слънчева система. Зародишът на човешкото физическо тяло е заложен под формата на огнено-топлинно кълбо по времето на Стария Сатурн. Образно там е поставено началото на човешката "космическа" глава... Постепенно космическият човек се разгръща отгоре-надолу по протежение на Старото Слънце - където се образува етерната въздушно-светлинна обвивка на огнено-топлинното физическо семе, на Старата Луна - водният флуиден елемент дава астралната обвивка на слънчево-сатурновия "човек", а на Земята през миналите и настояща епоха от нейното развитие, човекът "прибира", "стеснява" все повече своята "изтеглена" от Духовния свят "горна част", за сметка на заземяването на "долната му част". Връзката постепенно се прекъсва и секва, настъпва втвърдяване на всякакво ниво, за да развие човешкото същество своята индивидуалност, своя духовно-космически аз. И така човешкото същество се "излюпва" от своя еволюционен космически пашкул! Човешкото същество "преде" заедно с Духовните йерархии в Космичната утроба своето минало, настояще и бъдеще.
Човешкият зародиш в майчината утроба повтаря в своето деветмесечно развитие изцяло в "сбит" вариант това космическо човешко развитие, което започва именно отгоре-надолу. Паказани са уникални снимки на шведа Ленард Нилсен от дълбините на сътворението - процесът на зараждане на човешкия ембрион и неговото развитие в майчината утроба като микрокосмична метаморфоза - повторение на космичната човешка метаморфоза, сравнени с космически снимки от телескопа "Хъбъл".

Космическото "семе" на пеперудата като "заченато" в светлинно-топлинния етер съпровожда този процес на космическо човеко-образуване още от самото му начало, от самото Сътворение на Стария Сатурн. Нервно-сетивната главова система на човешкото същество започва своя космически път именно там.

В следващата част е разгледан един интересен анатомичен момент в човешкото тяло - при напречен разрез на човешкия гръбначен стълб, в чийто канал се намира гръбначният мозък, като продължение на главния мозък, погледнато отгоре, виждаме анатомичен отпечатък на образа на пеперуда. Това говори именно за постепенното "сгъстяване" и втвърдяване на човешкото физическо тяло, като чрез въздействия от духовно естество се формират съответните органни и физически еквивалентни на онзи душевен човешки живот, който е бил постоянно свързан със слънчевия Бог /слънчевите Същества, преди отделянето на Слънцето от двойката тела Земя-Луна/. Човешкото същество събира и концентрира постепенно себе си върху земната твърд. Това е и моментът, в който Азът навлиза в човешкото същество успоредно с неговото уплътняване. Светлиннозвъздушния Аз чрез лунно-отразената слънчева светлина пробива през все по-сгъстяващата се земна човешка природа.

Чрез цялата си нервно-сетивно система, чието начало чисто анатомично е заложено в главата и в главния мозък, и се развива чрез нервно-сетивните нишки /връзки/, които произтичат от главния мозък, преминават през гръбначния мозък и достигат до всяка крайна точка на физическото ни тяло, човешкото същество има физиологичната основа на своята памет.

Светлинният етер, който е бил неотменна част от човешкото същество постепенно се прибира навътре, свива се и достига до жлезата - епифиза, която е част от човешкият главен мозък.
Развитието на светлинно-въздушното същество на пеперудата върви успореден път и е отразено и в развитието на самото човешко същество.

Следва частта, в която е отделено специално внимание на Гьоте и гьотеанистичният подход, като подход на бъдещето – като основа на цялия антропософски светоглед. В посоката на идеята на Гьоте за праобраза, са разгледани разбирането за живата връзка и синтез между човека и пеперудата - тази връзка има своите далечни корени в еволюционното духовно развитие на Слънчевата система. По същия начин имагинативното духовно виждане може да осветли и връзката между човешкото същество и растението. Тук са дадени примери както от самия Р.Щайнер, също така и някои попадения на авторката, и препратка към изследвания в областта на окултната гоеграфия на автора с псевдонима Козирог.

В следващата част е разгледана пеперудата и нейната метаморфоза като част от космическия Логос и еволюцията на човешкото същество, зад които в космическата еволюция тъкат отношенията Отец-Син-Светия Дух. Пеперудената метаморфоза е факт и в човешката душа. Тя е свързана със спомените, които дават на човека от една страна стабилна основа за земното му битие, неговият обединителен център, в който се събират земното му минало, настояще и бъдеще, но той се превръща и в носител на космическата памет - Логоса на Сътворението. Представени са уникални снимки от царството на пеперудите с изрисувани букви и цифри върху техните криле.

В частта „Пеперудата, светлината и човешкият Аз” се разглежда произходът на четирите основни субстанции на Сътворението – огненият, въздушният, водният и земният елемент, и моментът в космическата еволюция, когато огънят ражда Светлината и Тъмнината като дуалност. Светлината се разстила пред нас като външно светлинно явление и в същия момент в еволюционното развитие на човечеството тя постепенно придобива значението на вътрешна душевна светлина, пропита с любовта на Духовните йерархии и одухотворяваща човешката душа. Пред човечеството стои една огромна отговорност - какво ще върне нагоре към Божествените Духовни йерархии в хода на еволюционното одухотворяване на съзнателната душа - Светлина или Тъмнина! В хода на цялостната еволюция пеперудата и нейната метаморфоза заемат съществено място, защото тя е същество свързано изцяло със светлинно-въздушния етер още от началото на Сътворението и с Космическия Логос, зад който стоят най-висшите Духовни йерархии и Светата Троица.

Различните нива на метаморфоза – макро- и микрокосмическо, в които участваме, съдържат в себе си няколко много съществени принципа:

- Човешкото същество е „задържано” на земята благодарение на гравитационните сили. В него съществува вечният стремеж към светлина в различните й проявления - сетивно-физическо, душевно и духовно. Копнежът да се "разтворим" в светлината е погълнат вътре в нас, като една вътрешна светлинна работа, като "пленявяне" на светлината, за да не бъдем изгорени и погълнати от нея външно. /част от пеперудената метаморфоза/.

- От момента, в който се случи този процес, макар и външно, превес да имат гравитационни земни сили, във вътрешното естество на човека започват своята дейност духовните астрални сили. Това е и моментът, в който двете сили се уравновесяват и образно си подават ръка. Двете реалности раждат трета реалност.

- Тази трета реалност е именно свободата, която получава пеперудата, да лети: Свободата се ражда чрез непрекъснатото следване на Светлината, отвън-натътре, превръщането й в пленница и освобождаването й чрез раждането на новото светлинно вътрешно същество, което поема пътя си навън.

- Това същество е човешкият Аз. Азът е пърхаща в светлината пеперуда.

Нашият Аз е огромният дар, който човешкото същество е получило от възможно най-високо Духовно естество. Съществото на пеперудата е онова светлинно творение, което в земния ни свят е лекият Божествен бриз, идващ към нас и носещ в себе си спомена, ядрото на този дар. Върху нея е записано и нашето бъдеще.

В следващата част се разглежда ролята на Луцифер и Ариман, съответно на луциферичните и ариманичните същества за човечеството. Особен акцент се отделя на Луцифер като „носител на светлината”, като духовно същество заемащо водеща роля, заедно с Отца и Христос в еволюцията на Човечеството, и осъзнаването на огромното му значение за нашето бъдеще. Луцифер "просветлява" човешкото тяло, правейки го съсъд на Божествената светлина. Той му дава живот в земните условия, материализирайки във видимост тялото му. Ако това не беше извършено, човешкото същество щеше да има съвсем друг еволюционен път. Именно в Луциферичната светлина се ражда пърхащият свят на Божествения пеперуден Аз, който навлиза в човека. Името на Яхве е било свързано с образа на кръжащо ято пеперуди - духовна картина за пронизаният от светлината на Отеца човешки аз, идентичен със Светлината!

В последната част на изследването се разглежда въпросът да разселвалите се от запад на изток, в посока север и юг, племена от древната Атлантида. Цялата Космическа мъдрост, притежавана от посветените атлантци, е запазена и преминала постепенно през следващите културни епохи в различните древни мистерийни центрове, под формата на древни митове, легенди, до техния израз в древното изкуство, чак до някои посветени творци от времето на Ренесанса, които все още са имали чрез художественото връзка и визия за свръхсетивния свят. Отново може да се проследи цялото културно развитие на човечеството в следатлантската епоха като два светлинни потока - единият приемащ просветления от физическата светлина сетивен свят /тук Христос се явява като крайна духовно-физическа проява на този поток/, и търсещ в тази външна светлина своите богове, а другият светлинен поток - като търсещ светлината вътре в себе си и превръщайки собствената си в душа в арена на развитие /Луцифер е светлинно-духовната вътрешна проява на този поток/. Цялото последващо, настоящо и бъдещо развитие се явява закономерно в общия еволюционен космически план.

И най-важният ключов момент за човечеството, който определя цялото му бъдеще - когато външната Христовата светлина навлезе в човешката душа, огряна до този момент от вътрешната Луциферична светлина. Втората ще бъде затъмнена от първата, но чрез нея именно вътрешно в душата на човека ще бъде по един мистичен начин познат Христос. Историческият външен Христос се превръща във вътрешен мистичен Христос. Христос, Луцифер и Яхве, са влели своята съдба в планетарната съдба на човечеството. А в нея неминуемо са присъствали, присъстват и ще присъстват Светлината и Любовта във всичките им проявления. В този светлинен поток и едновременно поток на любовта, е влята и съдбата на пеперудата - от тъмния огън на Стария Сатурн през днешната материализирана земна твърд проявена в човешкото ни тяло, до момента, когато отново ще се отправим към една висша одухотворена природа.

В заключителната част на изследването се разглежда каква е задачата на пеперудата за цялостното космическо развитие, какво е всъщност коприната. Ако искаме наистина да видим извън повърхностното материалистично мислене, трябва да насочим поглед към Космоса, към планетите, към духовните йерархии, чийто светлинен дар за Земята е пеперудата. Пеперудата е един опосредстван "земен" жител - слънчевата топлина и светлина опосредстват нейното земно съществуване. Пеперудата е не само светлинно същество в смисъла на родена в светлинния слънчев етер, но и вътре в себе си тя вдишва светлина, нейното фино и крехко тяло вдишва светлина.

Светлината бива жертвана вътре в пеперудения пашкул, за да бъде изпредена копринена нишка. Самото пеперудено същество се превръща в жертва, вгражда се в светлината. Така се ражда коприната и както казва Щайнер - тя е създадена от светлината, в нея е вградена светлината, а от всичко казано дотук можем да кажем, че в нея е вградена и любовта. Така коприната се явява един осъзнат Духовен дар към човечеството, защото тя е част от естествената пеперудена метаморфоза, чиито далечни праотци можем да търсим във времената на Първосътворението, на първичния огън, топлина, светлина и въздух - в тяхното прадалечно единство.
Смело можем да твърдим, че коприната е онова пеперудено творение, което е най-близо до усещането на човешката душа за времето "преди", за времето в Космическата утроба. От друга страна тя е финия полъх, вътре в душата ни, от времена, които не познаваме реално, но носим дълбоко в себе си. С нея сме изграждали обща пра-форма, така както и ни предстои одухотворяване и събиране в бъдеща ефирна форма. Докосвайки я, творейки в синхрон с нейната кадифена мекота, ние творим с цялото космическо творение, със светлината в нея, а заедно с това и със светлината в нас. Онова, което се случва и може да се случи в душата, благодарение на допира и потъването в нея, е равносилно на допир, на изживяване на нашата собствена душа като част от душата на Космическия всемир. Именно в потъването и разливането на цветовете в светлинното копринено тяло, в тяхната пълна свобода, ние сме най-близко до тези преживявания.

Заключителна част на резюмето:
Изследването „Космическо-земният път на пеперудата” е първа част от цялостната идея да се разгледа връзката на пеперудата и нейният космично-земен път с човешката душа. Във втората си част изследването ще развие идеята за пътя и бъдещето на човешката душа, за онова, което реално очаква човечеството, разгледани в мита за Ерос и Психея, представен от римския посветен Апулей в „Златното магаре”, в няколко приказки на братя Грим, Ханс Кр.Андерсен и други автори, както и по какъв начин това бива отразено от посветени ренесенсови художници.

Използвана литература:
ГА 94. Космогония. Популярен окултизъм. Евангелието на Йоан. Теософията в свръзка с Йоановото Евангелие
ГА 101. Митове и саги. Окултни знаци и символи
ГА 106. Египетски митове и мистерии
ГА 120. Откровения на Кармата
ГА 121. За душите на отделните народи и тяхната мисия във връзка със северно-германската митология
ГА 177. Окултните основи на видимия свят. Духовете на Мрака и тяхното сваляне на Земята
ГА 230. Човекът като съзвучие на съзидателното и формиращо мирово Слово

Автор: Дорина Василева

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Непрочетено мнениеПубликувано на: Вто Авг 14, 2018 5:48 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 07, 2011 12:35 pm
Мнения: 1613
Цялата книга може да се изтегли безплатно оттук: http://www.oporabg.com/?q=node/2148

_________________
"Нека никога не те е грижа за лъжите, а търси винаги мира в истината"
антр.лекар д-р Фр.Келер към мен, за мен


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Хостинг и Домейни